Sisustaminen on vaikeaa mutta tuntuu kansalaistaidolta

Tässä kun omaa kotia on tullut katseltua taas muutama viikko (tai vuosi) putkeen, on alkanut kertyä kaikenlaisia ajatuksia. Lähinnä siitä miten huonosti kaikki täällä on.

Ennen kuin jatkan, totean että kyseessä etuoikeutetuin ongelma ikinä – meidän valtava itsellemme rakennuttama uusi omakotitalo ei täytä kaikki visuaalisia tarpeitani! Tiedostan kyllä tämän naurettavuuden ja pahoittelen sitä. Mutta pureudun tähän silti, koska pinnallisen tuntuisen ongelman alta löytyi viikonlopun Instagram-viestittelyjen ansiosta vähän syvempiä oivalluksia.

Kotonamme on minusta aina sotkuista, homssuista ja keskeneräistä. Naiivisti sisustettua tai ei ollenkaan edes yritettyä.

Sohva tuntuu liian värikkäältä, se yksi seinälle saatu taulu on vinossa, kasvit ovat kuolleita ja kaikki hyllyiksi viritellyt sisustusyritykset ovat muuttuneet kasoiksi, jotka eivät ole mitenkään kauniita eivätkä edes käytännöllisiä. Ne kuuluisat yksittäiset ”kirppari-löydöt ja vintage-esineet” ovat väärissä paikoissa, huonoissa asetelmissa.

Makuuhuoneissa ei ole mitään seinillä (paitsi reikiä edellisestä, väärällä tavalla asetetuista tauluista) ja yläkerran aulakin tuntuu siltä että joku muu sen tekisi varmaan kivemmin. Hieno piharakennus menee ihan hukkaan kun emme ole osanneet tehdä siitä upeaa piilomökkiä, puhumattakaan upean rimaseinän takaa löytyvästä työhuoneesta josta varmasti voisi loihtia mielettömän kirjaston! Pihakin masentaa – en ensi vuonnakaan osaa varmasti valita tuonne oikeita kasveja ja noi kivetkin pitäisi jonkun osata jotenkin asetella kauniimmin.

Koko talo tuntuu yhtäaikaa ei-riittävän-trendikkäältä eikä kuitenkaan persoonalliselta. Nyt moni sanoo että hei jokaisen koti on just hyvä sellaisena kuin on ja ei sen tarvitse täyttää muiden kriteereitä, tärkeintä että siellä viihtyy ja sisustus täyttää omat kriteerit! Mutta kun ei täytä. En yllä omiin toiveisiini, tilat ympärilläni ei näytä siltä miltä visio jossain kaukana aivoissani. Harmittaa usein kun joku nurkka ei vain toimi.

No mitäpä uliset nainen, sinullahan on käytössäsi kaikki maailman resurssit! On aikaa ja rahaakin – mikset pistä vain muutosta tulemaan?

Koska pelkään että sisustusyritelmäni epäonnistuu ja silloin tulisi selväksi että olen epäkelpo keskiluokkainen kodin tekijä.

Siinäpä se, suurin oivallukseni. Ilmeisesti mielestäni kuuluisi keskiluokkaiseen yleissivistykseen osata luoda itselleen sisustuslehteen tai ainakin nyt Instagramiin kelpaava koti.

Tämä on ihan hurja ajatusmalli, mutta sellaisen olen nyt itsestäni löytänyt. Minä todella tunnun ajattelevan että nykyaikaisen (naispuolisen) omakotitalon rakentajan pitäisi kyllä osata tehdä kodistaan aivan mieletön spektaakkeli. Meillähän on käytössämme kaikki työkalut Pinterestistä lähtien, siitä vain valitsemaan tyylikästä ja omannäköistä, mutta kuitenkin ajan mukaista!

Asiaa ei helpota se että satumme asumaan alueella jossa on pelkkiä uusia omakotitaloja ja niitä asuttaa oman elämänsä sisustussuunnittelijat (myös pari ihan oikeaa sellaista). Verrokkiryhmäni on oikeasti se Dekon kansi ja siitä on tosi vaikea olla ottamatta paineita. Aina muilla näyttää olevan ne kauneimmat ratkaisut, viimeistellyimmät nurkat ja keskeliäimmät pihat sekä sisustusnurkkaukset.

En edes tilaa sisustulehtiä tai seuraa kovin monia sisustustilejä, mutta ei sitä edes tarvitse. Paine tulee somesta nykyään ihan itsestään kun jokainen perheenäiti maalaa ohimennen makkarin uusiksi ja luo huolettoman asetelman jo vähän väsyneistä tulppaaneista kirpparilta löytyneeseen maljakkooonsa. Niin vaivatonta, niin kaunista!

Koen että tämä ei edes ole mikään suuri suorittajan ongelma: Mun ei tarvitse olla elämässä kaikessa paras, eikä tämä sama alemmuuskompleksi nouse ollenkaan samalla tavalla muissa elämän osa-alueissa, mutta tässä koti-asiassa mulla on joku ihan kummallinen valuvika. Koen aivan liian usein huonommuuden tunnetta meidän kodista vaikka järjen tasolla tiedän sen olevan tosi kiva ja ihana ja meille sopiva ja monen muun mielestä tavoiteltava ihanne.

Minä vain aina näen jo jonkun muun kauempana loistavan ihanteen.

Tämä sama ajatuslukko vaivasi minua ihan hirveästi jo rakennusvaiheessa, joskus se melkein esti ratkaisujen tekemisen. Tuntui että nyt kun on kaikki maailman valinnat mahdollisia, on pystyttävä tekemään tosi hyviä sellaisia. Olisipa talo tai asunto rajannut valintoja ja olisin voinut aina mennä niiden taakse vaan ei. Olin oikeasti välillä ihan itku kurkussa kun tuntui että nyt jos valitsen nämä laatat tajuan myöhemmin että joku toinen olisi kyllä valinnut paljon hienommat ja saanut tästä kaikesta enemmän irti.

valeäiti kylpyhuone tapwell

Ammattilaisen palkkaaminen ei olisi tuskaani helpottanut, koska silloin olisin myöntänyt etten osaa tätä itse. Ja sehän ei käy, kun näemmä olen päähäni saanut että ”kaikki muut kyllä osaa tämän itse ja se kuuluu moderniin naiseuteen sekä keskiluokkaisen elämän ytimeen. Vain juntti ei osaa itse nähdä onko matto oikean kokoinen vai ei!”

En ehkä kokisi tätä tuskaa niin suurena jos en kokisi samalla olevani esteettinen ja visuaalinen ihminen. Mua ärsyttää suuresti kun ihmiset kuittaa tämän pohdinnan että hei ei kaikki oon niin visuaalisia, ja se on ok. Hitto vie minä olen visuaalinen! En vain osaa kanavoida sitä kaikissa asioissa tuotoksiksi asti! Se varmaan tässä mua eniten risoo kun tuntuu etten saa itsestäni irti sitä visiota mikä mulla kuitenkin on. Visioni on vahva ja kiva, persoonallinenkin mutta en luota toteutustaitoihin sen vertaa että lähtisin yrittämään.

Sitten päästäänkin mielenkiintoiseen mietteeseen, eli siihen miten helppoa se sisustamisen toteuttaminen sitten oikeasti onkaan. Jos katsotaan miten ne kaikki muut tuntuu näitä asioita tekevän, se on aina kovin helpon näköistä: Someen raportoidaan kauniisti rajattu kuva uudesta pikkumuutoksesta: ”Tuohon nappasin tuommoisen pyöreän peilin pilkkahintaan, maalin sävy löytyi tästä kartasta ja mummolan vanha nojatuoli sopi tähän juuri hyvin. Kynttilät ja maljakot löysivät paikkansa peilin edestä, eikö ole aika kiva lopputulos?”

No on! Mitä hittoa, miksei omat tekeleet näytä tuolta?

Siksi että todellisuudessa sisustaminen on ihan oikea tekninen asia, jonka joko osaa tai ei. Sen voi toki opetella, tai tajuta kokemuksen kautta mutta sitä prosessia ein vaan juurikaan julkisesti näytetä. Värisävyjen yhteiseloon, mittasuhteisiin, kokoon ja asioiden keskinäiseen asetteluun löytyy teknisiä jippoja ja vinkkejä, jotka ei kaikille tule luonnostaan. Tätäkin asiaa voi opetella ja tosi moni upea sisustaja on myös tehnyt niin, vaikka se ulospäin näyttää usein vain siltä että tällä tyypillä vain on luonnostaan niin hyvä silmä että asiat vain toimii.

Sitten kun itse lähtee tekemään, kokee pahimmillaan valtavaa epäonnistumista kun tekee muka samoin kuin joku muu mutta se ei vain toimi: Taulut voi helposti asetella toisistaan liian kauas, valitun maalin sävy onkin vähän liian kylmä tai esineitä asetelmassa liian monta. Matto sohvan alla onkin liian pieni tai nojatuolin leveys kuitenkin vähän väärä tuohon tilaan.

Silmä näkee eron, aivot eivät ymmärrä mikä meni vikaan. Rahaa palaa, aikaa tuhlaantuu ja luonnonvaroja varsinkin kun ”loppuelämän kalustevalinta” ei kestäkään aikaa edes vuoden verran.

Ja sitten lisäksi on se elämä, joka tulee ja sotkee mitä täydellisimmänkin asetelman lopuksi kasaksi hiuslenkkejä ja seilaavia hammastahnatuubeja.

Avasin tätä tuskaani Instagramissa viikonloppuna ja oli ilahduttavaa huomata, miten moni tunnisti tuskan. Samaa painetta kokee moni muukin, mikä aina helpottaa omaa mieltä. Oli myös jotenkin lohduttavaa (toisaalta vähän karmivaa) kuulla kuinka ihan alan ammattilaisetkin kokevat nykyään painetta tehdä itselleen kivaa kotia kun somessa niin moni tuntuu olevan itseoppinut sisustusarkkitehti. Ymmärrän täysin!

Sama ilmiöhän meillä on menossa niin vanhemmuudessa kuin hapanjuurileivonnassakin: netti tarjoaa niin paljon tietoa ja vinkkejä että voisi tavallaan odottaa kaikkien kyllä osaavan tehdä mitä vain kun vain vähän selvittää asioita. Jokaiseen asiaan löytyy FB-ryhmä, podcast ja Pinterest-kansio ja yhtäkkiä alisuoriutumisen mahdollisuus kasvaa valtavaksi.

betonilattia

Itse aion nyt ensi töikseni siivota. Sitten aion ajatella että tämä koti onkin kesämökki tai väliaikainen kämppä: paikka jossa voi vaikka vähän hullutella ja kokeilla ihan hassujakin ratkaisuja. Koska siten meidän koteihin on aina löytynyt ne kaikista eniten itseä miellyttävät jutut raidallisista katoista liitutauluseiniin ja pallotapetteihin.

Nyt pitää enää uskaltaa mennä niitä kohti ja muistaa ettei tämä ole helppoa kellekään (paitsi luonnonlahjakkuuksille ja alaa opiskelleille).

Myös: pitää päästä välillä pois kotoa. Mutta sitä saa taas muutaman vuoden odottaa.

 

Kuvat: Vaiheita talon rakentamisen ja sisustamisen eri ajanjaksoilta. Aina vasta siivottuna ja tarkkaan rajattuna. Harvoin täysin tyytyväisenä.

30 Kommentit

 • TR

  Mä en voisi ikinä rakentaa
  /rakennuttaa juuri noista kaikista miljoonista valintatilanteista ja tehtävistä päätöksistä johtuen, ja mitä niistäkin nyt sitten seuraisi… Nostan hattua kaikille talon rakentajille!

  Sen sijaan asutaan tyytyväisenä rintamamiestalossa, jossa yksikään pistorasia ei ole sopivassa paikassa, verhot saattaa olla vieläkin eri paria kun 10v sitten muuttaessa sattui olemaan sellaiset 🙄, paneeleja on maalattu kokeilumielessä vähän erikoisemmalla värillä ja kaikkea muuta mitä uudessa talossa ei varmasti tulisi tehtyä. Me nimenomaan ajatellaan että tämä on meidän mökki, jossa voi kokeilla melkein mitä vaan ja se on tuonut kodikkaan lopputuloksen! Tätä kotia ei ehkä kuvattaisi dekoon, mutta arvostan itse sitä että viihtyy omassa kodissaan. Rohkeasti siis tuota ajatusta päin jonka tekstin lopussa esitit 🙂

  • Mari

   Meidän itsellemme rakennuttama talo… eli käytitte ammattilaisia varmaan tässä. Miksei sitten sisustamisessakin….

   • Valeäiti Näytä tarjouksen tekijä

    No siksi mitä tossa tekstissä selitän: kun tyhmästi koen että se pitäisi osata itse! En koe että talo pitäisi osata rakentaa itse – se oli ehkä aikaisempina vuosikymmeninä se paine 🙂

  • Valeäiti Näytä tarjouksen tekijä

   Joo ne päätökset oli kyllä aika huh huh. Lopun lähestyessä alko laskea moti.

 • Laru

  I feel you!

  Nyt 8 vuotta ollaan asuttu tässä itserakennetussa talossa, ja koska se oikeasti on itserakennettu niin ei sisustussuunnittelijasta edes voitu keskustella silloin. Maalit, tapetit, laatat, keittiön kaapit valittu hetken mielijohteesta mutta samalla ärsyttävän tylsinä ja varmoina (luoja olen kyllästynyt tähän harmaaseen!).

  Vetäisin kaikki uusiksi, jos olisi rahaa. Ja visuaalista silmää on ammatin puolesta, mutta sisustukseen se ei ulotu.

  Ota se ammattilainen auttamaan, jos kukkaro kestää, et varmasti kadu.

  • Valeäiti Näytä tarjouksen tekijä

   En ainakaan vielä mutta joku päivä! Varmana!

 • Staika

  Tunnen tuskasi. Rakennamme tällä hetkellä itse toista taloamme. Tällä kertaa tulee hirsitalo, sellaista nykyajan modernia mallia. Työ edistyy hitaasti koska tehdään itse. Siispä nyt olisi hyvää aikaa suunnitella, miettiä, selata nettiä, ostaa sisustuslehtiä ja käydä kaupoissa katselemassa vaihtoehtoja niin ei. En tee sitä. Koska minulla ei ole valmista ajatusta päässäni miltä sisällä pitäisi näyttää ja vaihtoehtoja on ihan liikaa. Eikö olekin mahtava ajatuspolku 😀 Tietysti budjetti on rajallinen, mutta kaikkiin hintaluokkiin on miljoona vaihtoehtoa.

  Ehkä taustalla on juuri se epäonnistumisen pelko. Että teen ratkaisun jonka pitäisi kestää aikaa ja se kestääkin noin 10 kk. Toinen syy on ehkä että pelkään että minua pidetään täysin tyylittömänä moukkana. Mutta kukapa senkin määrää mikä on tyylikästä ja mikä ei. Jos pinnalla oleva tyyli ei jotain miellytä niin ei välttämättä ole tyylitön. Sitäpaitsi nykyaikana pitäisi ilmeisesti olla tyylikkään lisäksi persoonallinen. Huokaus.

  • Valeäiti Näytä tarjouksen tekijä

   Siis tismalleen tämä on se mun tuska!!!

 • Maarit

  Niin tutun kuuloista!
  Rakennettiin meille ihana mökki ja jotenkin ihmeen kaupalla saatiin niistä kaikista maailman vaihtoehdoista valittua tosi hyvät ja oon kaikkeen erittäin tyytyväinen!
  Mökki on kuitenkin ollut jo vuoden päivät valmis ja silti täällä on vasta kaikki välttämättömimmät kalusteet ja paljon väliaikaisratkaisuja koska EN VAAN OSAA PÄÄTTÄÄ ENKÄ TIEDÄ MITÄ HALUAN. Haluaisin ihanaa ja kaunista ja kyllä olen myös visuaalinen, mutta en kertakaikkiaan käsitä millainen matto olisi hyvä tai millä toisin lisää eloa näihin tiloihin. Tai millaisissa ruokapöydän tuoleissa haluaisin istua esim. seuraavat 10 vuotta. Sama juttu myös kaupunkikodissa. Muutettiin hiljattain ja olin just (8v jälkeen!!) lopulta saanut edellisestä kodista omaa silmää miellyttävän ja nyt uusi koti on taas yksi murheen kryyni ja ahdistuksen aihe, kun kaikki mahdollinen on kesken ja tekemättä ja PÄÄTTÄMÄTTÄ ja hommaamatta ja mitään ei ole sisustettu.
  Ihan mahdotonta tämä keskiluokkainen elämä.

  • Valeäiti Näytä tarjouksen tekijä

   Kyllä, mahdotonta!! 😂😂

 • Ressu

  Sisustaminen todella on taitolaji. Sitä voi opetella sekä kokeilemalla että lehdistä, kirjoista ja sarjoista, ja sittenkin lopulta aina tärkeintä on, että tulos miellyttää loppukäyttäjän silmää. Mutta Avotakan tilaus kannattaa, jos mielii siinä kehittyä, ja niiden kuvien äärellä sen pohtiminen, miksi jokin toimii tai ei toimi omasta mielestä.

  Mutta nämä paineet luodaan kyllä pitkälti mediassa. Suosittelen lämpimästi tunkeutumaan kylään johonkin oman asuinalueenne ja instagramin ulkopuolelle. Niihin koteihin, joissa ei sisusteta instagramin varten vaan on tehty koti itselle, elävää elämää varten. Minulla on myös tuttavia, joiden koti on Avotakka-tasoa, mutta on myös muita. On design esineitä ja retroa, mutta pientä tavaraa joka paikassa ja keittiön lattiaa ei ole pesty vuoteen. On värikäs 50-lukulainen sisustus, ja leluja ja koirankarvoja joka puolella. Ja on vaalea, kaunis sisustus vuodelta 1998 täydennettynä uusimalla elektroniikalla ja värikkäillä sohvatyynyillä. On erinäisiä lastulevykalusteita ja elokuvajulisteita. Kaikissa kodeissa on asukkaillaan hyvä olla.

  Sisustusstressi on ihan todellinen ilmiö, ja itsekin tunnistan ahdistuksen, kun oma koti ei tunnu omannäköiseltä ja miellytä visuaalista silmää. Mutta sitten vain kokeilemalla opettelemaan tai vaihtoehtoisesti somepaineiden ulottumattomiin ja unohtaa ne Dekolehdet tyystin. Ei onni asu kauniissa kodissa yhtään sen todennäköisemmin kuin rumassakaan.

  • Valeäiti Näytä tarjouksen tekijä

   Tätä pitäisi kyllä saada elämään lisää, kyläilyjä ylipäänsä!

   • E

    Mä ymmärrän täysin sun kokeman tuskan. Me tehtiin iso remontti vanhaan taloon ja vaikka talon rakenteet rajasi tietyt asiat pois, se lähinnä vaikeutti asioita. Meille suositeltiin ulkopuolisen avun käyttöä, mut ei koettu sille tarvetta. Kunnes sitten siinä vaiheessa kun kaikki rakenteet, viemärit yms. oli jo paikoillaan ja ymmärsin, että olis ehkä sittenkin voinut konsultoida! No meille ei ainakaan tullut sellaista lopputulosta, josta löytyisi kopio 😄

    • Valeäiti Näytä tarjouksen tekijä

     HHaha hieno lopputulos se siis!

  • mk

   Olin tulossa kirjoittamaan samaa, muutamassa ”desingkodissa” käyneenä. Ei ne välttämättä tunnu kivalta tai edes kodilta; jos et edes rantareissun jälkeen meinaa suihkuun uskaltaa hiekkaisena. Mutta toisaalta, yritys ja erehdys voi olla pitkä ja kallis tie ennen kuin pääsee kodilta tuntuvaan kotiin.

   Ja tauluista, ei kannata ruveta laittamaan reikiä seiniin, strategisille seinille tauluripustuskiskot niin voin vaihtaa tauluja ja niiden sijaintia kuin paitoja. Meillä ja porukoilla on ostettu kiskot täältä, homma toimi hyvin: https://www.frimodigkehys.fi/stas-taulujen-ripustuskiskot/

   • Valeäiti Näytä tarjouksen tekijä

    Hyvä pointti!

 • Kella

  Niin kuin sanoit, tämä on erittäin etuoikeutetun ihmisen turhaa ulinaa. Oikeastaan koko kirjoituksen voisi tiivistää tuohon lauseeseen. Huomaa, että sinulla ei (onneksi) ole suurempia murheita kun tälläistä aivan absurdia asiaa voi kriiseillä tässä mittakaavassa. Toivon että löydät elämääsi tärkeämpää sisältöä.

  • Valeäiti Näytä tarjouksen tekijä

   Hahaha toivon kirjaimellisesti samaa sinulle kun tämä ei maistunut! 🥰

 • pilami

  Entäpä jos lähdet tarkastelemaan koko ongelmaa väärästä kulmasta, ”sisustamisen” kautta? Auttaisiko, jos vain miettisit mitä asioita / toiminnallisuuksia tarvitset kotiisi ja lähtisit niille etsimään itseäsi miellyttävää ratkaisua. Esim. avohylly saattaa olla sellainen jota ei ensinkään tarvitse ja siihen vähän kiteytyy ainakin omasta mielestäni sellainen ”sisustaminen” eli kaikenlaisten vailla käyttötarkoitusta olevien asioiden kaunis esillepano. Olen yli 20 vuotta sitten lukenut jonkun viisaan ajatuksen siitä miten ”vain esine, jolla on käyttötarkoitus on kaunis” ja se resonoi tosi vahvasti. En ole siis itse mikään koriste-esineihminen enkä halua esim. peiliä jos sen tarkoitus ei ole olla sellaisessa paikassa jossa sitä tarvitsee itsensä peilaamiseen. Saanet pointista kiinni? Eikä tämä ole mikään moite niitä kohtaan joilla on kauniita asetelmia kauniista esineistä pitkin asuntoa. Ne vain eivät ole se minun juttuni. Ja asumisessa kuitenkin on idea tehdä kodista sellainen, joka tuntuu omalta kaikista siellä kodissa asuvista ihmisistä. Tällä tavalla olen itse onnistunut rakentamaan mielestäni oikein viihtyisän ja tyylikkäänkin kodin. En ole koskaan ajatellut erityisesti ”sisustavani” kotiani. Ostan huonekalut loppuelämäksi: sohva ja sänky ovat 12 vuotta vanhoja, kirjahyllyt (joo, mulla on näitäkin koska kirjahylly on omasta mielestäni myös esteettisesti kaunis kirjavine kirjan selkämyksineen enkä halua laittaa kirjoja ovien taakse piiloon) ikivanhaa Lundiaa ym.
  Yhden vinkin silti antaisin: maalaa seinät jollain sävyllä, vaikka ihan vaaleallakin. Se, etteivät seinät ole valkoisia, antaa omasta mielestäni heti lämpimämmän fiiliksen ja voisi olla ettet kokisi kontrastia mustiin oviin enää yhtä suurena. Jos värisävyjen pohtiminen on hankalaa niin suosittelen sisustussuunnittelijan käyttämistä vaikkapa vain seinien sävyjen valitsemiseen. Pitää kuitenkin katsoa että natsaa lattiaan, oviin, kiintokalusteisiin ym. Toinen, mielestäni yleinen ongelma, kodeissa on, että valaisimet ovat tilaan nähden liian pieniä. Eipä kyllä ole erityisen helppo löytää riittävän suurikokoisia valaisimia, jotka vielä valaisisivat kauniisti, mutta tähän olen itse panostanut. Toki olen ihminen joka pitää siitä että valaisin valaisee (eikä samalla häikäise) eikä vain luo jotain tunnelmahämyä ympärilleen. Mutta jälleen kerran: kannattaa miettiä mitä itse sinne kotiinsa tarvitsee. Moni kai pitää myös sellaisesta hotellihuonevalaistuksesta ja siihen tarvitaan sitten ihan erilaiset valaisimet kuin mitä minulla roikkuu katosta.
  Ja sitten kun ajatusmalli on se, että hankkii kotiinsa asiat joita siellä tarvitsee ja ostaa sellaiset jotka miellyttää omaa silmää ja vastaa siihen tarpeeseen, niin ei niitä huonekaluja ja muita tarvitse koko ajan olla vaihtamassa. Mieluummin ei koskaan.

  • Valeäiti Näytä tarjouksen tekijä

   Hmmm tajuan mitö tarkoitat mutta en sitten ihan ehkä kuitenkaan tunnista (tai tunnusta ;)) tuota ongelman juurisyyksi. Olen kans tosi voimakkaasti käytännöllisyyden ihminen ja mua vituttaa nimenomaan asetelmat jotka on vain katseltavaksi tehty. Kolmatta kertaa kun ne näkee alkaa harmittaa tavara jota ei käytetä!

   Eniten tässä on varmaan sitä että ei vaan saa tartuttua toimeen koska se epäonnistumisen pelko on niin suuri. En haluaisi joutua myöntää itselleni etten olekaan riittävän visuaalinen tässä.

   • Sus

    Mikä on riittävää ja kuka määrittelee oletko epäonnistunut vai et? Koti on koti (eikä esim työprojekti) ja saa olla sellainen, että siellä on hyvä olla. Muita kriteerejä Ei tarvitse seurata 🙂 Miettisin kanssa että mistä tuo tarve määrittyä „tarpeeksi visuaaliseksi“ tulee. Ehkä seuraat jotain oletettuja normeja (Avotakka?) joita ei oikeastaan edes ole oikeassa elämässä, ainoastaan lehtien sivuilla.

    • Valeäiti Näytä tarjouksen tekijä

     No siis ihan vaan sellainen oma fiilis siitä ettei saavuta sitä visiota mikä omassa päässä on.

 • meow

  Suosittelisin ottamaan ihan kunnon taukoa instasta ja vastaavista, jotka tuovat paineita. Mieli rauhoittuu ja muutenkin olo paranee aika paljon (kokemusta on).. Tsemppiä!

  • Valeäiti Näytä tarjouksen tekijä

   Pitää siis ottaa naapureiden talojen näkemisestä taukoa myös 😂🙈

 • Hanna

  Mä niin ymmärrän! 😀 Suosittelen kyllä lainaamaan vaikkapa kirjastosta muita sisustus/koti/mökkilehtiä. Avotakan minimalismin jälkeen kuvat melkein särkevät silmiä ja aluksi miettii että ihan hirveitä koteja, kunnes yhtäkkiä huomaatkin jonkun tosi kivan yksityiskohdan ja sitä tajuaakin, että on muutakin vaihtoehtoja kuin minimalismi. Ainakin itselleni löytyi sitä kautta aivan uusi maailma!
  Lisäksi myös oma mieli vapautui, kun tajusin, ettei minun olekaan pakko sisustaa jollain tietyllä tyylillä. Ostamamme talo oli rempattu maalaisromanttiseksi ja vieraatkin ihastelivat kuinka sisustuslehtinen meidän koti on, MUTTA itse en viihtynyt pätkääkään. Vasta kun sain omat tapetit seiniin ja värimaailman minua miellyttäväksi, on talostamme tullut KOTI 😍

 • Riika

  Uhh, tässä tuli taas hyvä esimerkki miksi en ole ig:ssä…. Ottaisin hirveästi paineita, että kodin pitäisi näyttää tietynlaiselta ja just tuo, että matti meikäläisetkin sen osaa, minunkin pitäisi :S mutta jos mulla olis rahaa niin palkkaisin sen sisustussuunnittelijan :’D hän sais minusta toivon mukaan kaivettua esiin ne ajatukset, mitä toivon kodilta. Ja toteuttaisi myös ne. Ja monestihan töissäkin ne asiat ratkeaa kun ajatuksia pallottelee jonkun kanssa. Miehen kanssa en voi sisustuksesta puhua (häntä aihe ei kiinnosta), niin suunnittelijan kanssa tätä pallottelua voisi tehdä. Muutenkin harkitsen tosi pitkään pienintäkin uutta asiaa kotiin hankkiessa. Mutta olen huomannu, että omaa intuitiota kohti kannattaa mennä. Jos jostain asiasta tulee sellainen ”tuo on pakko saada/tehdä!” – olo, niin siihen on yleensä tyytyväinen.

  • Valeäiti Näytä tarjouksen tekijä

   IG on kyl paha mut niin on meidän naapuritkin 😀

 • Sanna

  Moi!
  Iso osa meistä on varmaan mielestään liikunnallisia, mutta emme silti pärjää kaikissa urheilulajeissa. Ja osaahan varmaan kuka tahansa kirjoittaa blogiakin, mutta se, onko teksti hyvää ja mielekästä, on sitten ihan toinen juttu. Tässä pätee sama, tarvitaan synnynnäisiä lahjoja, kokemusta ja tietoa materiaaleista, että homma toimii ja näyttää vaivattomalta, Kun on intohimo ja taito erilaisten tilojen luomiseen, ei edes tulisi mieleen seurata saati kooioida toisten ihmisten ig-tilejä, vaan ideat hioutuvat ihan omassa päässä. Tämäntyyppinen teksti tavallaan dissaa tiettyä ammattikuntaa, mutta toisaalta on nii-in tätä päivää .. Ihmiset hakevat ikeasta keittiön osat, ja puhuvat sen jälkeen itse suunnittelemastaan keittiöstä…

 • Sinttu

  Uskon, että tämä korostuu nyt korona-aikana, kun ollaan koko ajan kotona. Ne nurkat alkavat tympiä helpommin, kun niitä tuijottelee aamusta iltaan. 😁

  Minulla on taas hieman päinvastainen ongelma. Kauheasti olisi ideoita, mutta ei vaan ole varaa toteuttaa niitä kaikkia. Näen mielessäni omia nurkkia sisustettuna uuteen uskoon, mutta kun kaiken kanssa joutuu niin pitkään säästämään tai ostamaan käytettynä, että alkuperäinen visio saattaa jo matkalla muuttua.

  Ja toisaalta mietin sitäkin, että sisustaminen on vähän sellainen asia, että minun mielestäni se ei ole koskaan valmis. Elämäntilanteet ja tarpeet muuttuvat, joten erilaisia ratkaisuja täytyy kuitenkin miettiä aina välillä.

  Kuitenkin kotona on hyvä olla. Se on kaikkein tärkeintä. ❤️

 • Irina

  Ongelmana naapureiden ja sosiaalisen median antamissa sisustusideoissa on ehkä se, että niistä ei niin hyvin välity se perusta, eli miksi joku homma toimii hyvin. Ja kuitenkin sisustuksessa on paljon ihan ”tiedettä” takana, värioppia, symmetrian ja harmonian tuntemusta jne.

  Suosittelen tutustumaan johonkin maallikolle suunnattuun sisustuksen perusteoksen, itse sain monta ahaa-elämystä Frida Ramstedtin Tyylikäs koti – kirjasta. Siinä väännetään rautalangasta esim. mikä on kultainen leikkaus, miksi silmä lepää ja aivot hyrisevät tyytyväisenä sen nähdessään, ja miten sitä voi soveltaa sisustuksessa. Tai mikä on ongelmana, jos tuntuu että joku paikka (sohva…) on liian värikäs.
  Ehkä patoutunut sisustusvisionäärisyys pääsisi kanavoitumaan paremmin, jos saa lisää faktaa sinne taustalle?

Tämän viestin kommentit on suljettu.