Valeäiti 10 vuotta! Miltä nyt tuntuu?

Hurraa! Juhlapäivä! Valeäiti-blogi täyttää kokonaiset 10 vuotta! Saa lähettää onnittelurunoja! <3

21.1.2012 julkaisin ensimmäisen blogikirjoitukseni, oikeastaan montakin. Halusin elämääni jotain muuta kuin kotiäitiyttä, koska jo silloin mulle oli vaikeaa rutiinien täyttämä elämä, jossa ainoa tavoitteeni on pitää lapset hyvinvoivana. Oman harrastuksen tarve oli voimakas.

En olisi ikinä uskonut jaksavani jatkaa sitä hetkessä keksittyä harrastusta vuosien ajan, mutta niin vain tänään tuli täysi kymppi täyteen ilman että välissä on yhtäkään yli kahden viikon taukoa.

Onnea Valeäiti, onnea minä! Aikamoinen matka takana!

Blogi on vaihtanut ulkonäköä usein ja kerran URLia, mutta vain kerran nimeä ja sekin vain vähän: Aloitin nimellä Valeäidin tunnustukset (Valeäiti-nimen tausta täällä) anonyymina ja kasvottomana tekijänä. Myöhemmin uskalsin kertoa olevani Hanne ja tiputin vielä tunnustuksetkin pois kun tajusin ettei siinä ole mitään kovin rohkeaa että kertoo asioista niin kuin ne on – aluksi oli. Oli uudenlaista blogimaailmaa kertoa ääneen että lapset ärsytti tai ettei koti ollut siisti.

Ja voi että mitä kaikkea tuon nimen alle onkaan mahtunut! Olen kasvanut itse ihmisenä ja äitinä tietysti aika lailla kymmenen vuoden aikana, ja sitä on täällä saanut ihan luvan kanssa koko internet seurata. Henkinen kasvu julkisesti ei ole aina helppoa ja osa vanhoista teksteistä puistattaa vähän edelleen.

moderin puutalo rakentaminen

Kymmenessä vuodessa sitä ehtii kirjoittaa vähän kaikkea, mutta suosikeiksi (minun ja teidän) on taatusti nousseet kaiken maailman kakkajutut, heti ekoina kuukausina kirjoitettu juttu vanhemmuuden vaikeimmista tunteista (Hirviö sisälläni -teksti), syvälliset pohdinnat ihmisyydestä ja vanhemmuudesta, liikuttavat jutut lapsista, tavalliset jutut arjesta, synttärikirjeet lapsille ja tietysti kaikki erilaiset ruuhkavuosista, taudeista tai parisuhteesta kirjoitetut hyymorijutut.

Vinkit toimii myös aina uhmaiän kestämisestä unikouluihin ja lentomatkustamiseen.

Aluksi Instagram ei ollut edes olemassa, jolloin blogi oli sellainen kahden rivin statuspäivitysrykäisy ja päivitin usein jopa kahdesti päivässä. Kahden pienen lapsen kanssa tempoillessa blogi keskittyi hirveästi siihen vertaistukeen mitä silloin tarvittiin (ja syntyi mm erittäin tärkeä juttu nimeltä Löisinkö?). Myöhemmin kun lapset kasvoi ja kiristin heidän yksityisyyttään edelleen, blogi on ollut melkeinpä kolumni, ajatuksia minusta. Paljon oman mieleni heittelyä, masennusta, ahdistusta ja vanhemmuuden kipupisteitä.

Paljon on myös iloa ja oivalluksia, ajatuksia siitä mistä minun ja meidän onnellisuus koostuu, ja tietysti yhden talon rakentamisen tarinaUra, rahapuhe (tsekkaa ainakin Isojen palkkojen naiset sekä Olen rikas ja se nolottaa) ja yrittäjyys ovat myös pitkään olleet tapetilla, kunnes sitten tulikin taas vauva-aikoja.

Ette tiedäkään miten siistiä on että mulla on kohta kolmen vauvan raskausajoista, synnytyksistä (tuossa jutussa oksennustaudin kera, oh you) ja ekoista kuukausista tämmöinen digitaalinen muistio! Sieltä on tosi kiva itsekin käydä muistelemassa asioita.

© Dorit Salutskij

Kymmenen vuotta on niin pitkä aika, etten oikein itse enää edes muista mitä kaikkea se on sisältänyt. Osaan kuitenkin kertoa mitä tunteita tämä kaikki tänään, 10v juhlapäivänä herättää:

Olen valtavan ylpeä. Kun kirjoitin ne ensimmäiset kolme tekstiä valmiiksi blogipohjaan, en tiennyt osaavani kirjoittaa. Tiesin vasta että halusin kirjoittaa. Oman äänen, tyylin ja luovuuden löytäminen on ollut ihan älyttömän hieno juttu ja kerron tänä päivänä erittäin ylpeästi että olen rakentanut aivan itse suuren perhemedian, jossa tuotan itse hyvää sisältöä. Ei se ollut ollenkaan selvää aluksi, ja meni tosi monta vuotta että kehtasin kutsua itseäni bloggaajaksi. Nykyään olen ylpeästi ja vakaasti vaikuttaja ja otan roolini tosissani.

On oikeasti aika temppu rakentaa toisen päivätyön ohella ihan toinen ammatti, jonka sisällä taitoja on laajasti. Ja tehdä kolme kautta podcastiakin! Hyvä minä!

Eniten olen ylpeä, kiitollinen ja liikuttunut siitä miten monesti olen kuullut tällä kaikella olevan merkitystä teille. Miten moni on uskaltanut miettiä perhettä näitä juttuja lukiessa, tai kuinka joku on uskaltanut hakea apua ja saanut sitä luettuaan mun mielen heittelyistä. Jokainen sellainen palaute antaa monta kuukautta lisää puhtia näihin hommiin, niillä tästä tulee merkityksellistä.

Olen valtavan kiitollinen. Blogi on mahdollistanut niin paljon! Olen saanut matkata Ugandaan, oppinut niin monesta asiasta enemmän kuin olisin voinut kuvitella, ja tavannut mielettömän joukon ihania ihmisiä. Meinasin laskea ja listata kaikki vaikuttaja-aikana löytämäni uudet ihmiset mutta kun lista paisui yli viidenkymmennen, lopetin.

Elinikäisiä ystäviä olen tehnyt useita, te tiedätte keitä olette ja kiitän teitä valtavasti <3

Koen myös kasvaneeni aika paljon ihmisenä nimenomaan blogin ansiosta, sillä olen ollut tavallaan pakotettukin ajattelemaan asioita aina tosi paljon omaa napaa laajemmin, käymään keskustelua ja avamaan omaa ajattelua muiden näkökulmien kautta.

Se on ajoittain raskasta, mutta kuten Insinööri juuri sanoi, on valtava etuoikeus saada pallotella omia ajatuksia ison joukon kanssa, monesta eri näkökulmasta. Ja kuitenkin yleensä tosi turvallisesti ja siitäkin olen kiitollinen – te juttujani lukevat olette tosi hieno ja lämmin yhteisö, joka on kannatellut, kuunnellut ja toisaalta haastanut minua turvallisesti. Kiitos siitä!

Valeäiti on tärkeä meille myös perheenä, taloudellisesti ja henkisesti. Valeäidin varassa olen voinut olla hoitovapaalla rauhassa Kolmosen kanssa vaikka niskassa painoi ison talon uudet velat, ja toisaalta olen saanut pitää mieleni virkeänä kun arjessa on muutakin kuin vaipparallia. Se vuoden 2012 syy kirjoittaa blogia pitää siis edelleen vahvasti kutinsa!

Olen myös valtavan väsynyt. Jos Nelonen ei olisi juuri tulossa, tämä kirjoitus saattaisi hyvinkin olla muisto- eikä muistelmakirjoitus. Valeäiti on mulle edelleen tosi tärkeä omana päiväkirjana ja vertaistuen paikkana, mutta samalla huomaan joka vuosi tasapainoilevani sen kanssa onko tähän käytetty aika ja henkinen kapasiteetti enää sen arvoista.

On hyvä että omia sanomisiaan pitää miettiä ja että osaamme haastaa kuluneet, haitalliset ajatusmallit. Mutta sen kääntöpuolena tuleva vahva tuomitseminen, päteminen, neuvominen ja sivaltelu on tosi raskasta. On vaikea enää kirjoittaa ajattelematta sitä, vaikka minä olenkin vähällä päässyt. Olen tehnyt virheitä ja saanut niistä kuulla, ansaitusti.

Olen myös saanut täysin epäansaitusti palautetta, kohua ja paskaa mieltä. Trollausta ja negatiivisuuden kaatamista minun niskaani. Joka ikinen sellainen kommentti on turha, kuormittava ja rasittava.

Käyn joka vuosi läpi saman syklin, jossa olen hetken aivan totaalisen kyllästynyt tähän kaikkeen, otan pienen breikin ja sitten taas innostun hurjasti. Vuosi vuodelta tuo sykli lyhenee ja totaalista kyllästymistä tulee useammin. Se on ehkä ihan luonnollistakin näin kymmenen vuoden jälkeen mutta kertoo kyllä myös tämän hetken internetin pulssista.

Se sykkii välillä pelkkää vittuilua enkä aina ole varma onko enää minun tarvetta osallistua siihen.

Ja silti yhä edelleen on päiviä ja hetkiä, jolloin teksti alkaa pulputa mielestäni itsestään ja odotan vain pääseväni näppiksen ääreen. Aivoihin ilmaantuva sisältö voi olla jotakin ilahduttavaa, naurattavaa tai itkettävää mutta se tunne ja palo saada se ulos tekstiksi on niin ainutlaatuinen etten usko koskaan voivani sulkea tätä päiväkirjaa.

On yksi elämäni suurimpia iloja kun tunteet löytävät hahmonsa, muodostuvat päässäni sanoiksi ja valmiiksi lauseiksi ja kun näen niiden painuvan valkoista pohjaa vasten selkeinä kirjaimina.

Kirjoittaminen on parhaimmillaan kuin hengittämistä – se vain tulee ja soljuu, vie mukanaan jotakin tai antaa tullessaan jotain uutta. Se siivoaa, puhdistaa ja elävöittää. Erityisen hyvän lauseen tai sanan ilmaantuessa silmien taakse kropassa suorastaan kihelmöi. En osaa tavoittaa tota tunnetta millään muulla tekemisellä!

Kirjoittaminen on mulle tärkeää, tämä kaikki on mulle tärkeää. Haluan olla ja ilmaista itseäni nimenomaan täällä blogissa, enkä vain Instagramin nopeasti tuhoutuvassa maailmassa. En halua kirjoittaa tunteitani ja havaintojani pöytälaatikkoon, vaan lukijalle jonka voin kuvitella kuulevan sanani. Sinulle, joka teet tällä sitten mitä haluat.

Vaikka joskus lieveilmöt tässä raskasta onkin, en voisi olla ilman kirjoittamista. Jatkan kuten aina ennenkin: teksti ja luova purskaus kerrallaan. Pakkoa ja tahmaa vältellen.

Kiitos että olet siellä sitä mahdollistamassa.

Lukisin tosi mielelläni teidän muistoja matkasta Valeäidin kanssa jos olette olleet jo pidempään mukana – tai miksei ajatuksia tuoreimmaltakin! Itse tässä sokeutuu kaikkeen aika lailla enkä rehellisesti enää muista edes kaikkia (tai edes osaa :D) jutuista joita olen tehnyt. Jos joku juttu on siis erityisesti koskettanut tai naurattanu, kerro! Tai ollaanko joskus tavattu jossain? Tänään kiinnostaa muisteloida joten antaa palaa!

Kuvat: menneitä muistoja niin kauas kun niitä vielä koneelta löytyy. Viimeiset kolme kuvaa Aino Heininen, minä ja Kolmonen Myssyissämme Dorit Salutskij.

48 Kommentit

 • J

  No mä en kyllä oikein muista milloin aloin lukemaan, enkä sitä milloin tajusin että se olet sinä, jolla samanlainen takki (se toimii vieläkin kylmällä säällä vaikka vähän jo resuuntunut 😂), samanlaiset rattaat (myyty jo), samanikäiset lapset (siis ne 2 ekaa), ja toisella samanlainen haalarikin, ja silloin joskus välillä sama ulkoilupuisto 😊 Kiitos kaikista jaetuista aatoksista!

  • Valeäiti Näytä tarjouksen tekijä

   No siis siitä on ihan sika kauan, se oli ihan blogin alkuaikoina! Todellakin muistan sut ja ne leikkipuistohetket, veikkaan että löytyy jostain blogistakin meidän samisteluja! 💜 miten ihanaa et oot edelleen täällä, kiitos!

 • Paula

  Muistan, että se eka blogiteksti, jonka sinulta luin, oli ”muutan pois huomenna (mut tyypit sias tulla mukaan)”. Tai näin ainakin luulen, koska olen sen silloin vuonna 2019 linkannut omaan faceen. Oli varmaan silloin erittäin samaistuttava fiilis (ja ehhehe kyllä nytkin).. siitä eteenpäin olen lukenut sivustoa säännöllisesti ja jonkin verran kahlannut vanhojakin tekstejä läpi. Sekä siirtynyt itsekin instaan. Sun tekstejä on mukavaa lukea, aiheet ja tyyli kirjoittaa on 👌 kolahti se tapa, miten kirjoitit siitä miten mietit(te) neljättä lasta. Samat ajatukset tässäkin päässä oli pyörineet, miten saitkin ne tekstin muotoon. Onnellisesti meillä odotetaan perheenjäsentä nro. 3, mutta hyvin alussa vielä, RV 6+1.

  • Valeäiti Näytä tarjouksen tekijä

   Oi ihana kuulla kaikki tämä, onnea!! 🥰🥰💕💕

  • Piia

   Kiitos sinulle, että olet ja kirjoitat! Tykkään todella paljon kirjoitustyylistäsi, ajattelutavasta ja siitä, että nostat esiin myös vaikeita ja vaiettuja asioita. Itselläni on Kolmosen ikäinen tyttö myös ja odotusaikana silloin blogiisi eksyin. Nykyään minun lisäkseni sinua seuraa myös äitini (53v) kun kehuin miten hyvää juttua sulta tulee! 😂💕

 • Peik Ek

  Kavereiden ensimmäiset lapset syntyivät noihin aikoihin ja siitä varmaan kumpusi kiinnostus itselläkin kurkistaa lapsiarkeen. Tykkäsin hurjasti siitä, että asuitte Punavuoressa (niin mekin silloin) ja ajattelin että olispa hauska joskus törmätä kadulla 😀 No kadulla ei taidettu koskaan törmätä (vaikka kerran luulen nähneeni sut paahtamassa vauhdilla johonkin merikorttelin mokon nurkilla), mutta onneksi sitten rillikaupoilla Oopperan optiikassa vuosia myöhemmin, kun itselläkin oli jo lapsi ja ns ”lupa” seurailla perhebloggareita ilman outoa stalkkerileimaa 😀

  Tässä tekstissä oot mun mielestä upeasti sanoittanut Valeäidin kasvun ja sen kaiken duunin, mitä sen eteen oot tehnyt ja todellakin hyvä sinä! Ei synny itsestään tällainen media <3

  Jostain syystä erityisesti matkalta on jäänyt mieleen nimimerkki Tiskikoneentyhjentäjä (tms), vaikka en oikein muista mihin se liittyi. Joku oman ajan ottaminen? 😀 ja toki selkävaivat, koska niitä on omakin elämä täysi. Päällimmäisenä tietty se mahtava aitous joka suuntaan ja fiilis, joka välittyy kanavasta riippumatta. V*ttulive ja rivoalias best!

  Tämä lukija siis nöyränä onnittelee kymmenvuotiasta, kiittää ja kumartaa, näiden sisältöjen pariin on aina ilo tulla <3

 • Sonja

  Lähes blogin alusta asti mukana, tosi hyvin muistan sen Valeäidin tunnustukset -blogin bannerin, jossa oli isot legopalikat 😁 ja samaistuttavat blogitekstit ja eka ja ainoa bloggaajalle lähetetty sähköposti (joskus vuonna papu), jossa kiitin sun teksteistä ja sä vastasit niihin Kaliforniasta! Instassa aktiivisesti myös seurannut ja kohokohtana toki Kolmosen raskaus- ja vauva-ajat, koska tilanne niin kovin sama, koska laskettu aika oli meillä sama ja esikoisen ja vauvan ikäero iso (8,5v). Puuhaparkissa kesällä 2020 pääsin sua moikkaamaan, oman 1v:n olin jättänyt kotiin, sun Kolmonen oli just oksentanu 😂 ihanasti moikkasit ja juttelit hetken ja esittelit perheesi <3 Kiitos Hanne samaistuttavasta, hauskasta, liikuttavasta ja aivan ihanasta sisällöstä mitä tuotat ❤️

  • K

   Meidän esikoinen syntyi – 19 marraskuussa ja hänen vauvavuonnaan löysin sinut! Vaunulenkeillä kuuntelin podcastiasi ja nauroin ääneen ❤️ tuli myös luettua paljon blogitekstejä, synttärikirjeet aivan ihania😍 nyt ehkä enemmän instassa tullut seurailtua, mutta oot oikeessa, tekee hyvää pysähtyä pidemmän tekstin äärelle!

 • Vakilukija

  Onnea 10-vuotiaalle! Löysin blogiisi toukokuisena iltana vuonna 20, kun odotin tuskissani synnytyksen viimein käynnistyvän ja googlasin aikani kuluksi muiden synnytystarinoita. Jäin koukkuun kerrasta! En ymmärrä, miten se tapahtui vasta tuolloin, koska olen lukenut perhe- ja äitiblogeja jo kymmenen vuotta. Laadukkaita blogeja ei ole enää paljon, enkä itse halua siirtyä instaan, jonne kaikki muut ovat jo menneet, joten toivon kovasti myötätuulta ja kirjoitusintoa sinulle jatkossakin. Olen sekä nauranut pissat housussa että itkenyt tekstiesi äärellä -niin aitoa perhe-elämän kuvausta. Olet tärkeä vertaistukija niin minulle kuin varmasti monille muillekin. Rehelliset tekstit masennuksesta, väsymisestä ja aggressioista ovat rohkaisseet puhumaan aiheesta itsekin avoimesti ja tuoneet ymmärrystä siihen, että en suinkaan ole ainoa näiden asioiden kanssa painiva. Lisäksi olen toiveikkaana lukenut liikunta-aiheiset postauksesi alusta uusiin. Ehkä minustakin, selkäkipuisesta entisestä pakkopulla-liikkujasta vielä tulee hyväkuntoinen ilokseen liikkuja? Näistä aiheista toivon tekstejä edelleen, ja tietenkin siitä tavallisesta perhearjesta kommelluksineen. Monet blogit ovat nykyään pelkkää kaupallista yhteistyötä ja tuotteiden mainostamista, siinäkin mielessä olet ilahduttava poikkeus.

  • J

   Onnea upeasta työstä blogin parissa! Komppaan yllä olevia kommentteja siitä, että tekstisi ovat hurjan samaistuttavia ja sitä, että tämä on nimenomaan paljon enemmän kuin instagramin ohikiitävä maailma. On tosi ihanaa ja upeeta että on vielä tällaisia blogeja. Itse löysin sun blogin kaksi vuotta sitten kaverin suosituksesta, kun odotin esikoista. Olen sua melkein 10 vuotta nuorempi mutta ehkä siksikin on ollut tosi miellyttävää ja rauhoittavaa lukea erityisesti juttuja Kolmosesta kun teillä oli jo kaksi vanhempaa lasta ja kolmas tuli rennosti siinä mukana 🙂 Meillä on toinen tuloillaan ja ihaillen katson teidän perhe-elämää ja toivon meillekin tuollaista lämminhenkistä tulevaisuutta!

 • Kaisa

  Paljon onnea 10-vuotiaalle! Mä oon lukenut Valeäitiä lähes alusta saakka, olin äitiyslomalla vuonna 2012 ja vauvan nukkuessa luin blogeja. Mulle on jäänyt alkuajoilta mieleen juttu mm. Ravintolapäivän kiskasta, jota pidit lasten ollessa aivan pieniä. Tykkäsin heti sun tyylistä, ei ollut tuolloin tavallista kirjoittaa lapsiperhearjesta ronskilla huumorilla tai kipupisteitä tutkien. Oma esikoiseni on kasvanut samaa tahtia, joten jutut päiväkotielämästä, koulun alkamisesta jne. ovat resonoineet. Itsekin uupuneena, masennuksen ja paniikkikohtaukset kokeneena olen samaistunut vahvasti myös sun synkempisävyisiin teksteihin. Taloprojektin seuraaminen oli kiinnostavaa, vaikka olenkin itse kerrostaloasuja. Kirjoitat helpon ja luontevan tuntuista tekstiä ja vaikka sua seuraan myös instassa, luen yhä blogijutut ahkerasti. Lukijana kiitän suuresti 10 vuoden blogimatkasta, joka on tarjonnut niin nauruja kuin herkistymisiä tekstien parissa. Niin, ja onnea odotukseen!

  • Valeäiti Näytä tarjouksen tekijä

   KIITOS IHANA <3

 • Hanna

  Parasta on, että sä jaksat aina vastata viesteihin ja sopivalla huumorintajuisella otteella! Sun blogitekstit toimii erinomaisena vertaistukena, kun näin äitikollegana tulen jäljessä. Aloin seurata sua aktiivisemmin varmaankin Kolmosen syntymän jälkeen, kun odotin omaa esikoistani. Nyt odotan toista lasta ja on ollut taas hauska seurata, kun sä kuljet muutaman kuukauden edellä, tietää mitä odottaa 😀

  Iso kiitos, kun jaksat tehdä tätä ja vielä suurempi kiitos, kun kirjoitat niin järkevästi, aidon tuntuisesti ja kuitenkin niin kauniisti myös vaikeista asioista.

  • Laura

   Onnea Valeäiti ja kiitos vuosista! Alusta asti mukana, kun sulla oli kaksi pientä ja mulla kaksi pientä. Todella monet juttusi ovat resonoineet ja vahvasti, ura- ja rahapuhe, talonrakennus, kasvatus, erilaiset lapset, omat yllättävätkin tunteet. Meidän kolmonen syntyi vähän ennen kuin teidän, nelosta ei nyt enää mutta niin iloinen että teille <3!

   Ole ylpeä tästä työstä, Valeäiti on aivan ainutlaatuinen. Insta ja blogi, molemmat. Pysyn mukana ja jos et joskus enää jaksa, niin ymmärrän senkin 🙂 Kiitos!

  • Valeäiti Näytä tarjouksen tekijä

   Kiitos Hanna ja Laura, ihanasti sanottu <3

 • E

  Valtavasti onnea kympistä ja kaikesta siitä työstä mitä olet tämän eteen vuosien aikana tehnyt, se näkyy ihanasti juuri sellaisena kuin olet! Sinänsä minäkin olen ehkä enemmän siirtynyt Instagramin ihmeelliseen maailmaan, mutta tämä blogi on edelleen yksi niitä joita kuitenkin käyn aktiivisesti lukemassa silloin kun juttua tulee. Varsinaisesti kovin samanlaisia elämäntilanteita meillä ei ole, mutta olen tietysti aina ollut internets-vakuuttunut siitä että jos olisimme törmänneet jokus tulisimme oikein hyvin toimeen. 😀 En kyllä muista milloin aloitin sinua seuraamaan, mutta koska tuo jälkikasvu täyttää nyt keväällä 8-vuotta niin oletettavasti joissain näissä numeroissa pyöritään.

  • Valeäiti Näytä tarjouksen tekijä

   Vau, pitkään olet sinäkin täällä ollut, kiitos siitä <3

 • Maratonlukija

  Toivottavasti et koskaan lopeta. Koska olen vasta päässyt mukaan. Vauvani (ensimmäinen elossa syntynyt) täyttää pian vuoden, ja yöllisen pitkien imetyshetkien aikana luin viime vuonna koko blogisi läpi käänteisessä järjestyksessä. Jokaisen tekstin, antaumuksella ja nauttien. Ja toivottavasti uskot, miten se auttoi heräämään aina uuteen (pullo)syöttöön sohvan nurkkaan istumaan. Aiemmin en olisi ollut blogiisi valmis, lapsettomuus ja Kolmosen kanssa saman ikäinen enkelivauva tekivät kaikesta perheeseen liittyvästä liian kipeää, niin itsekeskeistä kun se tunne onkin. Nyt on ihanaa olla tässä kaikessa mukana, ja sinä osaat sanoittaa tätä kaikkea.

  Kiitos siis että teet tätä, ja toivottavasti jaksat tehdä edelleen, sekä kaikkea hyvää koko kasvavalle perheelle💕

  • Valeäiti Näytä tarjouksen tekijä

   Hei aivan ihanaa että olet täällä, tervetuloa!! <3

 • Sara

  Löysin tänne esikoiseni raskausaikana kun lapsiperhe skene alkoi kiinnostaa. Tuo esikoinen täyttää pian 8 vuotta! Tekstit joihin palaan edelleen silloin tällöin omina rankkoina hetkinä ovat Hirviö sisälläni ja Löisinkö?, enkä osaa ikinä tarpeeksi kiittää siitä, miten olet saanut noita äitiyden rankimpia tunteita kuvattua niin tarkkanäköisesti, että näitä tekstejä lukiessa oman pään sisäiset mustat, niljakkaat ja vaikeasti kiinni saatavat ajatuskuviot aukeavat hetkeksi itselleni. Kiitos tuhannesti!

  • Valeäiti Näytä tarjouksen tekijä

   Kiitos, tää merkitsee niin paljon <3

 • Elllliiisa

  Kävin vuodesta -13, kun esikoisemme syntyi, silloin tällöin lueskelemassa tekstejäsi kun niitä tuli vastaan. Mut aktiivisemmin aloin seuraamaan Ugandan reissunne aikaan, kun silloin seurasin mammarimpuilee-Lauraa.
  Insta on hyvä pikakuulumisille, mutta kyllä näille blogeillekin on paikkansa. Kiitos ja onnea 10-vuotiaalle! Onnea myös tuleville vuosille! 😉

  • Valeäiti Näytä tarjouksen tekijä

   Kiitos! 🙂

 • Elina

  Olen ollut lukijana aika lailla alusta asti, vaikkakaan en kommentoi juuri koskaan. On ihanaa, että niin monet vertaistukea pikkulapsiaikaan tarjonneet bloggarit kirjoittavat edelleen, nyt jo monipuolisemmista aiheista. Kiitos siitä! Silloin kymmenisen vuotta sitten oli myös tosi tärkeää saada peilata vaikeitakin tunteita ja hetkiä muiden kertomusten kautta. Kiitos siitäkin!

  En itse ole instassa enkä enää muissakaan somekanavissa, joten itsekkäästi toivon hyvien kirjoittajien jatkavan myös blogiensa pitämistä instan ohella.

  • Valeäiti Näytä tarjouksen tekijä

   Hyvä toive on 🙂

 • Hg

  Luin tuon sukupuolisensitiivisyystekstin, ja väitän, että yleinen käsitys sukupuolisensitiivisestä kasvatuksesta on muuttunut tänä aikana. Eli joskus se esitettiin medioissa eri tavalla kuin nykyään, tyttöyden vähentämisenä ja sukupuolen kieltämisenä.

  Ja sanon tarkoituksella ”esitettiin medioissa”, koska media vie helposti asiat ihan omiin suuntiinsa, oli alkuperäinen esittäjä ajatellut mitä tahansa.

  Ihan vain että ei kannata liikaa itseään ruoskia. Maailma muuttuu 10 vuodessa monella tapaa.

  • Valeäiti Näytä tarjouksen tekijä

   Olet muuten ihan oikeassa, sen ajan mediakuvaus tästä aiheesta oli tosi paljon sitä sukupuolen kieltämistä, eikä sitä mitä se nykyään on. Siitä tämä teksti on varmasti aikanaan kummunnut! Onneksi nyt tiedetään toisin 🙂

 • Maija

  Lasketaanko tapaamiseksi se että ollaan hengailtu isoshommissa ja kappelilla samaan aikaan? Siitähän on yli puoli elämää ja kasvun myötä jo aika eri ihmisiä. 🙂 Bongasin blogin ystäväni Facebook päivityksestä aikoja sitten ja päädyin lukemaan oikeastaan vaan sen takia että muistin sinut.

  Sen jälkeen oma perhe on kasvanut reilusti, bonuslapsia ja omia on tupsahtanut. Nämä pienet on 1v 3 kk välillä ja muistan joskus hämmästelleeni miten näin pienellä ikäerolla pärjätään? Ilahduin suunnattomasti kun luin vanhoja juttuja ja sain voimaa että tästä selvitään. (On selvitty!) kaikki unikoulujutut, vaikeat tunteet lasten suhteen yms on kyllä sitä vertaistukea parhaimmillaan.

  En ymmärrä yhtään sitä että toisten pitää arvostella, trollailla ja ylipäätään olla ymmärtämättä ja empaattisia toisia kohtaan. Toivottavasti jäät plussalle palautteen suhteen ja jaksat vielä jatkaa. Täällä ainakin mielellään roikutaan edelleen mukana kuin pukama.

  • Valeäiti Näytä tarjouksen tekijä

   hahah mahtavaa, WE GO WAY BACK 🙂

  • Vilma

   Hei! Löysin blogisi pariin jostain ihme syystä vasta nyt. Kirjoitat aivan loistavasti! Blogi on ollut ajatuksia herättävää ja piristävää vertaistukea mm kun olen yöllä syötellyt vauvoja. Nelihenkinen perheemme kasvoi kuudeksi kaksosten myötä. Joten jatkathan kirjoittamista? 😊 Mielelläni luen toisen 4 lapsen vanhemman kirjoituksia. Onnea odotuksen viimeisille metreille!

 • PaulaH

  Muistan Hirviö sisälläni -tekstin. Ja sit muistan erityisesti tekstin, jossa vakuuttelit että ikkuna kolmannen lapsen suhteen on sulkeutunut, ja mielestäni siihen kommentoin ja psyykkasin kuinka parasta kolmas lapsi on 😅 Tai ainakin hehkutin sitä siihen tekstiin, jossa kerroit et se kolmas on tulossa. En muista millä nimimerkillä, ehkä jaksan joskus käydä tarkistamassa.

  • Valeäiti Näytä tarjouksen tekijä

   Siis kiitos jos sinunkin hehkutukseksi ansiosta täällä nyt tuo yksi höpsiäinen pyörii <3

 • Laura

  Hurjasti onnea! Ja älyttömän iso kiitos teksteistäsi! <3
  Olen ollut mukana ehkä kuutisen vuotta ja aika usean postauksesi linkannut myös miehelle luettavaksi: ainakin kaikki ohjeet uhmaan ja koulun aloitukseen sekä laske rimaa -postaukset. Hirviö, löisinkö ja masennus-tekstit taas ovat toimineet tärkeänä vertaistukena – olen tavannut niitä silmät itkusta sumeina pakahtuen tiedosta, etten olekaan ajatuksineni yksin.
  Tärkeimpänä minulle kuitenkin nousee tekstisi: ”Kontrollin ystävälle perhe-elämä voi olla rankkaa”. Se on niin täydellisesti kirjoitettu ja surullisen upea kuvaus minusta, kontrollifriikistä, jolla on välillä ”vähän” vaikeaa olla äiti… Se oli mindblown-tason kirjoitus, joka auttoi minua ymmärtämään itseäni (ja miestä ymmärtämään minua) taas vähän paremmin.
  Syvä ja nöyrä kiitos! Olet ihan paras!

  • Valeäiti Näytä tarjouksen tekijä

   Et tiedäkään mitenn ihana tämmösiä on kuulla, kiitos <3

 • Katri

  Mä oon melko alusta asti lukenut sun blogia, samoin kuin monia sun kollegoita, joista valitettavan moni on lopettanut / harventanut bloggaamista reilusti – kiitos sulle, että jatkat! Ite en oo instamaailmaan oikein päässyt sisälle.

  10 vuotta sitten olin itse vasta aloittanut opiskelut, enkä todellakaan suunnitellutkaan perheen perustamista (vaikka vastoin kaikkia aikomuksia olin tavannut ihanan miehen, josta aattelin, että ehkä sittenkin, sitten joskus). Mammablogeja kahlasin, koska teillä oli myös sairaan hyviä mielipidekirjoituksia aiheeseen kuin aiheeseen. Ja siinä sivussa tajusin, että itsekin taidan sittenkin kaivata sitä perhettä.

  Ja musta onkin hauskaa, että silloin 10 vuotta sitten meillä oli tosi erilaiset elämänvaiheet, ja nyt ne onkin olleet tosi samanlaiset, vaikka niitä vanhempia lapsia mulla ei olekaan. Kirjoituksiasi Kolmosen vauva-arjesta luin esikoista odottaessani (ja poimin talteen kaikki vinkit!), ja Nelosesta kertoessasi me olimme juuri antaneet toiselle luvan tulla. Hän saapunee elokuussa <3

  Että kiitos tästä blogista, toivottavasti jatkat ainakin seuraavat 10 vuotta! 🙂

  • Valeäiti Näytä tarjouksen tekijä

   Voi ihanaa että oot ollu täällä pitkään! <3

 • Tiina

  Kiitos täältäkin, yhdeltä hiljaiselta lukijalta ja seuraajalta. Blogiin löysin yhtenä niistä monista öistä, joina valvoin (ja imetin) kahta lasta 2014-2016. Eli hurjan pitkä aika siitäkin jo.

  Kiitos ajatuksia herättelevästä, aidosta ja elämänmakuisesta, vertaistuelta tuntuvasta sisällöstä ❤️

  • Valeäiti Näytä tarjouksen tekijä

   <3 <3 <3

 • N

  Sain kaksi lasta vahingossa aikas pienellä ikäerolla ja oli ns hiukkasen raskasta. Valeäiti oli tuolloin mun tärkeä henkireikä ja virtuaalinen vertaistuki vaikeissa hetkissä. Olit himpun edellä oman kaksikkosi kanssa, niin pystyi aina kurkkaamaan eteenpäin, et ok kohta on jo vähän helpompi vaihe edessä.
  Ja siitä asti täällä roikkunut ja saanut inspistä, ajateltavaa ja oppia.
  Kiitos kun kirjoitat <3

  • Valeäiti Näytä tarjouksen tekijä

   Ihanaa että olet ollut mukana pitkään, kiitos <3

 • AA

  Onnea ja kiitos ihanasta blogista!
  Olen lukenut vuodesta -13 lähtien blogiasi, esikoiseni syntyi silloin. Blogisi antoi tuolloin paljon ymmärrystä siihen, että vanhemmuus (etenkin pienten lasten) ei ole jatkuvaa pumpulihöttöä, jossa kaikki tunteet ovat pelkästään positiivisia. Vaikka kirjoitit myös negatiivisista asioista, niin kyllähän niistä teksteistä silti kävi ilmi, kuinka rakkaita ne lapset kuitenkin ovat. Kiitos siis valtavasti vertaistuesta ja hyvistä nauruista!

  Jossain välissä pidin taukoa Valeäidistä, olisiko johtunut siitä että elämäntilanteeni oli silloin eri kuin sinulla, ja tekstit eivät olleet niin samaistuttavia? Nyt kuitenkin taas viime vuodet olen seurannut aktiivisesti lisääntymishommien johdosta 😊

  Vauvavuotena olen tykännyt usein lukea tekemiäsi vauvan ”kuukausikuulumisia” ja erityisesti huumoritekstit blogin alkuajoilta ovat jääneet mieleen… Olikohan joku sellainen tapahtuma, jossa oli mukana vauvan eritteet, vaippojen loppuminen ja kaverin matto? 😂

  • Valeäiti Näytä tarjouksen tekijä

   Vau mahtavaa että oot ollu noin pitkään mukana! JA kyllä, tuo on jsut toi Eeppinen eritepäivä- -teksti jonka tähänkin juttuun linkkasin 😀

 • Nimetön

  Onnea pyöreistä vuosista! Muistan aloituksen hyvin selkeesti kun odotettiin molemmat meidän kakkosia, käsittämätöntä ajatella että hekin on kohta jo 10!!! Terkkuja valtameren takaa, diggailen vieläkin lukea sun terävää analyysiä perhe-elämästä!

  -Henkka

  • Valeäiti Näytä tarjouksen tekijä

   Ihana että ollaan pysytty tämän kautta välillisesti yhteydessä vaikka ei aina ehditä nähdä 🙂

 • S

  Ihana blogi! Itse löysin tänne jostain FB:n mainoksesta (Feelia?) kun valvoin nuorimman kanssa 2020 syksyllä. Silloin jäin koukkuun, ja luin imetysrumbien aikana koko blogin läpi – alkuaikojen tekstit oli ihanaa ”vertaistukea” (vaikka vanhoja), kun yritin sopeutua kahden lapsen äitiyteen, ja oli ihanaa kun ne oli jo vanhoja postauksia, niin samaan aikaan pääsi näkemään, että kyllä se helpottaa kun aika kuluu 😀

  • Valeäiti Näytä tarjouksen tekijä

   No ihanaa että löysit, tervetuloa ja kiitos kauniista sanoista <3

 • Jenspa

  Todella isot kiitokset jokaikisestä tekstistä vuosien mittaan! Olen lukenut blogiasi alusta asti, varmasti ihan jokaisen tekstin. Meidän lapset on suunnilleen teidän isojen ikäiset ja vertaistuellinen anti oli (ja on monessa asiassa edelleen) todella tarpeen. Ajoitus on aina ollut juuri oikea, kipuilut ja ilot niitä samoja mitä itselläkin on ollut meneillään.

  Toivon, että jaksat kirjoittaa jatkossakin vaikka ymmärrän kyllä hyvin, jos et. Vaikka olen Instassakin, ei se ole mitenkään verrattavissa hyvään blogitekstiin. Minkään muun blogin matkassa en ole jaksanut pysyä pitkään, mutta kirjoitat niin taitavasti, että ote pitää aina, vaikka aihe ei enää olisikaan joka kerta niin samaistuttava (meillä on vain nämä isot lapset). Joten kiitos ja mahtavaa jatkoa! ❤️

  • Valeäiti Näytä tarjouksen tekijä

   Ihanasti sanottu Jenspa, kiitos <3

Tämän viestin kommentit on suljettu.