Synttäriohjelmana Among Us -peli IRL ulkona!

Joko tunnet Among Us -pelin? Se on alakoululaisilla ihan jättihitti juuri nyt enkä ihmettele – on oikeasti hauska! Ollaan pelattu koko perhe tätä ”digitaalista silmäniskumurhaajaa” ja nyt teimme sen livenä, ulkona.

Alkuperäisessä pelissä värikoodatut ukkelit (4-10 per peli) liikkuvat ympäri pelikenttää tehtäviä suorittaen. 1-3 pelaajista on muiden tietämättä impostoreita, avaruusoliohuijareita, jotka yrittävät sabotoida toisten (crewmates) tehtäviä ja tappaa heitä. Aina kun joku crewmate tapetaan ja toinen löytää ruumiin, jäljelle jääneet pelaajat kokoontuvat keskustelemaan kenen he uskovat joukostaan olevan impostor. Eniten äänestetty joutuu pihalle pelistä, jolloin myös paljastuu oliko hän itse asiassa impostor vai ei.

Jos impostor löytyy, crewmatesit voittaa, samoin kuin jos he saavat kaikki tehtävät suoritettua. Impostor voittaa, jos hän saa listittyä crewmateseja niin monta että heitä on yhtä paljon kuin impostoreita. Samoin hän voittaa jos tekee sabotaasia, eivätkä crewmatesit onnistu korjaamaan sitä 30 sekunnin aikana.

Pelaajien välieväät

Peliin kuuluu oleellisesti myös muiden liikkeiden näkeminen, sillä pelaajat näkevät aina palasen pelikentästä siellä liikkuessaan ja siinä samassa muut siihen mahtuvat pelaajat. Joku voi siis oikeasti nähdä impostorin suoraan teoissaan, jolloin hän voi painaa ”emergency meeting” -nappia ja kertoa muille epäilevänsä nyt pelaajaa X.

Sisällä tämä olisi aivan mainio toteuttaa livepelinä, kun voisi viritellä kaikkea siistiä valvontakameroista valoihin, mutta ulkonakin tämä toimi yllättävän hyvin! Pelaajia meillä oli kuusi*.

Rakensimme pelin meidän talon ympärille hyvin pienellä vaivalla ja budjetilla. Halutessaan tämän voisi tehdä varmasti kokonaan ilmaiseksi, mutta vähän panostettiin spray-maaleihin synttäreiden kunniaksi!

Vinkkejä Among Us pelin rakentamiseen IRL

Tähän kokosin meidän kokeilun perusteella parhaat vinkit, lisää saa ehdottomasti tuoda kommenteissa!

Pelin eteneminen

Pelaajille jaetaan roolit (impostor vai ei) ja taskit. Me jaoimme jokaiselle yhden taskin, joka pitää ainakin suorittaa. Pelaajat säntäävät tekemään omia taskejaan ja joku lähtee tietysti impostorina sabotoimaan muita (me emme tehneet tätä, ks. taskit) tai murhaamaan porukkaa.

Sovimme tappamisen merkiksi sen että kevyesti koskettaa toista pelaajaa kädellä niskaan / hartiaan. Pelaaja, joka tuntee kosketuksen, jää kuolemisen merkiksi polvilleen siihen kohtaan. Jos joku löytää ”ruumiin”, hän alkaa huutaa muille ”Dead body reported!” tai jos joku näkee jotain muuta epäilyttävää, voi huutaa ”emergency meeting” kutsuen näin kaikki kokoon.

Kokoontumispisteessä käydään sitten hurjat spekuloinnit, keskustelut ja puolustuspuheenvuorot sekä lopulta äänestys. Äänestys toteutettiin niin että n-y-t-nyt kaikki osoittaa sitä ketä epäilevät. Jos tulos on selvä, osoitettu pelaaja sanoo ”(nimi) was / was not the impostor” ja peli tästä riippuen jatkuu tai loppuu. Jos tulos on epäselvä, todetaan tulleen ”tie”. Äänestämisen voi myös skipata osoittamalla maahan!

Ennen kuin aloitimme, kävimme koko porukan kanssa kaikki taskit läpi ja selitimme mitä niissä kuuluu tehdä, mutta tämän voi jättää väliin jos haluaa lisähaastetta!

Pelialue

Pelialueena meillä oli oman talon ympärys, piha, terassit jne. Jos tämä pitää toteuttaa jossain yleisellä paikalla, suosisin vaikka leikkipuistoa tai muuta sellaista aika rajallista aluetta, jonka sisällä on pienen piiloutumisen mahdollisuuksia. Taskit on hyvä päästä tekemään rauhassa paikassa, johon joku voi myös tulla muiden huomaamatta murhailemaan (!) tai sabotoimaan.

Kaikenlaiset esteet, reitit, tunnelit ja hassut kohdat ovat plussaa. Niitä voisi ehkä käyttää myös ”ventteinä” eli portteina joissa alkuperäisessä pelissä mennään äkkiä paikasta toiseen.

Roolien ja taskien jako

Kakkonen teki kännykällä pohjat, joissa luki aina rooli tai task ja nämä tulostettiin pienille, samanlaisille lapuille. Tähän oli olemassa vaikka mitä valmista templatea interwebsissä, mutta meillä päivänsankari halusi itse tämän toteuttaa.

Laput jaetaan sattumanvaraisesti, kukaan ei näytä toiselle minkä roolin tai taskin sai. Variaatio: Pelin loppuessa kaikki laput oli meillä suloisesti hävinneet, joten modasimme niin että minä kuiskasin jokaisen korvaan roolin tai taskin.

Taskit

Tässäpä se koko pelin hauskin osuus, taskien miettiminen! Innoituksena voi ja kannattaa käyttää pelin alkuperäisiä taskeja, joita on mm. Fix wiring, Swipe card, Med scan ja Chart course. Me sovelsimme aika vapaasti ja rakensimme alla olevat kuusi tehtävää. Sabotaasia emme toteuttaneet kun pelaajia oli vähän ja jäi vähän epäselväksi miten voimme sabotoida tehtäviä ilman että ne menevät kokonaan rikki.

Emme ylipäänsä seuranneet tulevatko tehtävät tehdyksi vai ei (eli voittaisiko crewmatet), ne olivat vain antamassa pelaajille jotain tekemistä!

Swipe card: Matkakortti piti swipettää ”kassakoneen” läpi ja sen jälkeen heittää noppaa. Vasta kun sai noppalukemaksi 1, sai jatkaa eteenpäin.

Fix lighting: Talon seinässä oli Philips Hue älyvalojen kaukosäädin, kaksi valolamppua oli sisällä ikkunan takana pimeänä ja niihin piti saada valkoinen valo klikkaamalla kaukosäädintä viidesti.

Fill canisters: Soda streamerissä piti hiilihapottaa yksi pullollinen vettä

Fix wiring: Raspberry Pi johto

Chart course: käytimme meiltä löytyvää magneettitaululelua – siihen piti piirtää omanlaisensa kuvio.

Communications: Analoginen radio piti virittää lapun mukaisesti AM780 taajudelle, josta löytyi venäjänkielistä puheensorinaa.

Med scaniksi olisi voinut ottaa vielä hulavanteen, joka pitää vetää oman kehon ympärillä varpaista päähän ja takaisin alas maahan.

Kannustan miettimään tehtäviä tosi luovasti ja netistä löytyy paljon inspiraatiota! Oleellista ehkä on että tehtävässä on selkeä alku ja loppu, jolloin tietää suorittaneensa sen, ja että sen suorittamisessa kestää hetki aikaa. Joissain näin käytettävän tiimalasia, niin että pelaajan pitää vaikka pyöriä ympyrää tai hyppiä kyykkyhyppyjä minuutin ajan.

Värikoodit ja lavasteet

Isoin wow-efekti kaikessa hauskassa on mielestäni valot, värit ja musiikki. Me (minä) emme tunnetusti ole suuria askartelijoita, ja teemmekin aina hyvin yksinkertaisia asioita. Mutta näissäkin usein luovuus yleensä peittoaa vaivan tai käytetyn rahan.

Tällä kertaa Insinööri ja Kakkonen kaverinsa kanssa kyllä yllättivät minut täysin luovuudellaan! Insinööri viritti kahden puun väliin sekä rappustemme kaiteisiin suojamuovia, johon he sitten maalasivat spray-maalilla muutaman Among Us tyypin. Tästä tuli ihan älyttömän hieno ja paljon tunnelmaa!

Lisäksi kannattaisi ehdottomasti yrittää saada pelaajat värikoodattua pukeutumisella, me jätettiin tämä ulkovaatteiden kanssa väliin. Among Us hahmot ovat aina jonkun värisiä ja usein myös pelinimi sen mukainen: red, black jne. Pelaajat voisivat hyvin saada kukin oman väriteeman, jota yrittävät parhaansa mukaan noudattaa.

Musiikki ja äänet

Among Us -pelissä on hyvät äänitehosteet ja musiikit, ja niitä mekin halusimme mukaan. Laitoimme pihalle kannettavaan kaiuttimeen koko pelin ajaksi soimaan Spotifysta löytyneen teemabiisin (hakusanalla impostor) joka teki tosi hyvän tunnelman. Lisäksi Kakkonen löysi sovelluksen, jossa voisi itse painaa niitä tärkeimpiä tehosteita: Dead body reported, Emergency meeting jne.

Jos meillä olisi ollut enemmän väkeä, olisi vastuuttanut jonkun olemaan tabletin kanssa sen sovelluksen parissa ja painamassa aina tarvittavia nappeja. Silloin myös pelaajat itse olisivat voineet nappia painaen saada tärkeitä ilmoituksia muiden tietoon!

Kokeile ja kerro mitä muuta hauskaa keksitte!

Siinä oli meidän simppeli, eka versio Among Usista! Ihan varmasti kokeilemme vielä joskus, toivottavasti saamme sisällekin kutsua taloutemme ulkopuolisia ja virittää sinne eeppisen, pimeän taistelukentän. Se olisi siistiä.

Kerro ihmeessä jos intoudutte kokeilemaan, mitä tärppejä on tarjota!

 

*Kutsuimme meidän pihalle neljä Kakkosen omaa luokkakaveria synttäreiden kunniaksi. Koen tärkeäksi huomauttaa että virallisesti elämme juuri nyt tarkimman pandemiasulun aikaa, jolloin mitään juhlia ei suositella pidettävän. Älä siis ota mallia meistä, vaikka ajattelemmekin tehneemme paljon turvallisuuden eteen ja ylipäänsä kutsuimme vain muutaman sellaisen kaverin jotka viettävät muutenkin ulkona kaikki välituntinsa. Silti, en ole tästä ylpeä.

2 Kommentit

 • Kettu

  Ihan supersiisti idea! Vähällä panostamisella saa jo tosi paljon tunnelmaa aikaiseksi. Eikä tehtävätkään vaikuta kovin vaikeilta, vaikka meneekin hetki aikaa.
  Among Us- livepelinhän vois järjestää vähän isommillekin, kunhan tässä on taas lupa tehdä jotakin jännää.

  Ja mitä niihin kavereihin tulee. Lapsilla on joka tapauksessa arkisin koulua, ja siellä rymytään yhdessä. Ja (oletan että Ykkönen osallistui kans?) ne samat virukset sun muut kulkeutuu Kakkosen mukana kuitenkin kotiin ja kotoa kouluun. Vaikkei synttäreiden juhlimisia kenellekään nyt suositella, niin ei se nyt ihan hirveä synti ulkona vietettynä noin ole. Vaikkei sitä silti tietenkään voi suositella kenellekään.

  • Valeäiti Näytä tarjouksen tekijä

   Sepä, ei synneistä suurin mutta ei kuitenkaan sellaista mihin pitäisi kaikkia kannustaa. Siksi punnitsin hetken voinko tästä edes kirjoittaa, mutta mennään nyt siinä toivossa että ihmiset osaavat itse harkita.

Tämän viestin kommentit on suljettu.