Talon lopulliset suunnitelmat

Viime viikot ovat menneet niin touhukkaissa tunnelmissa, etten edes ehtinyt kertoa teille tärkeintä:

Jätettiin tammikuun lopulla rakennuslupahakemus sisään! Wohoo! Kohta kaksi vuotta kaapissa odotellut Möttönen pääsee vihdoin kylmään odottamaan Sitä Päivää kun lupa tulee. Ja sehän tulee.

Taloprojekti on siis hienossa vaiheessa. Jotain tapahtuu vihdoin, ja päätöksiä on tehty paljon.

Suunnitelmat ovat nyt tosi hyvät. Puolentoista vuoden hinkkaaminen on palkittu. Moni juttu voisi olla toisinkin, mutta leikitellään ajatuksella että ”sitten seuraavaan taloon” saadaan ne nyt puuttumaan jäävät asiat: ylös asti auki oleva olkkari, vanhempien makuuhuoneeseen oma kylppäri, katettua ulkotilaa, kodinhoitohuone jne. CLT seinät ja loft-henkeä. Meibi.

Tähän taloon saadaan kuitenkin pihasauna, tosi avara olkkari + keittiö, kivan kokoiset lasten huoneet ja ihan valtavasti ikkunapinta-alaa.

Jos siis rahat riittää ja lupakäsittelijä on suotuisa. Se nähdään kohta.

Nyt on aika raottaa salaisuuksien verhoa, ja näyttää teillekin mitä unelmaa lähdetään tavoittelemaan. Por favor, talomme pohjat!

Kellari, eteinen ja talousrakennus

Taloon tullaan sisään kellarikerroksesta. Vasemmalle jää autotalli ja oikealta mennään sisään toivottavasti riittävän avaran eteisen kautta. Rappusista lähdetään ylös oleskelukerroksiin ja kellarin perältä löytyy kylppäri + vierashuoneeksi taipuva pukuhuone, mutta kappas vain, ei saunaa! 
Sauna löytyy mökkimäisesti piharakennuksesta, kantovesiversiona. Piharakennuksessa on lisäksi isohko tupa, jossa myös takka; pieni ulkovarasto ja naked area eli sisäänveto, jossa istuskella löylyjen jälkeen rauhassa ilman että kukaan siihen näkee.
Päätalon ja piharakennuksen väliin jää pieni kivetty alue, joka toimii autopaikkana ja sählyareenana. Kuvittelisin.

Oleskelukerros ja yläkerta

Ensimmäisessä varsinaisessa asuinkerroksessa on meidän ”esittelytilamme”: noin 70 neliössä keittiö, ruokailutila ja olkkari. Perältä löytyy myös pieni työtila, joka voi toimia myös vierashuoneena. Huonekorkeus tässä kerroksessa on kolme metriä. Keskelle tulee takka tilaa jakamaan. Samoin kuin kellarissa, täälläkin on ihan vain pikkiriikkinen vessa. Ikkunaa onkin sitten noin neljän talon edestä. 

Keittiöön tulee aamuaurinko, olkkariin porottaa iltapäivällä (puoli valtakuntaa hyvistä sälekaihtimista) ja illalla ihastellaan työhuoneen suunnalta kuinka aurinko laskee alas seuraavalle kukkulalle. Olkkarista pääsee luonnonmukaiselle kalliopihalle, jossa on jotain kevyitä puuterasseja askelta helpottamaan. 
Jos alakerta oli melkein showroom, yläkerta on pelkkää perhettä. Samoissa neliöissä (70) kolme suhteellisen avaraa makuuhuonetta ja keskellä pienehkö mutta valoisa aula, jossa on ikkunat koko seinän leveydeltä. Kylppärissä on muutama neliö kodinhoitotilaa: pyykkikoneet ja tilaa likaisille pyykeille. 
Walk-in-closet jäi meiltä nyt lopulta kuitenkin pois, sekin sitten siihen seuraavaan taloon (jota ei koskaan tule). Täällä on kuitenkin kaksi lavuaaria, ranskalaiset parvekkeet makkareissa (tästä en ole vieäkään varma mutta tulipahan nyt laitettua) ja korkeat huoneet harjaan asti, ellei rakennesuunnittelija toisin päätä. 

Talon ulkoasu 

Puikulatalomme julkisivu on pelkistetty. Tavoitteena on musta pystypuuverhoilu, mustilla ikkunakarmeilla, mustalla katolla. Väriä taloon tulee kellarin ulko-oven sisennyksestä, joka tehdään puun värisenä, kuten myös autotallin ovi. Piharakennus on samaa ihanan synkkää mustaa ja muodoltaan vielä pelkistetympi.

Siinä se! Meille äärimmäisen sopiva ja ihana paketti. Monta juttua on ajateltu etukäteen, monta varmasti jätimme vahingossa huomiotta. Ainakin pihasaunan romanttisuus / käytännöllisyys ratkeaa ajan kanssa, ja voimakkaan kalliorinteemme lopullinen kohtalo ja pihan ilme kokonaisuudessaan selviää vasta maatöiden jälkeen kun tiedetään miten paljon oikeasti pitää louhia. 
Samoin on vielä arvoitus missä kohtaa taloa tapahtuu silittäminen, missä siivousvälineet majailee ja kuka täällä muka ikinä jaksaa siivota, mutta muuten homma on musta aika jees. 
Seuraavana edessä: löytää riittävän hullu talotoimittaja joka uskaltaa ottaa projektimme hoidettavakseen ja jolle meillä riittää rahaa maksaa. Niiin ja väliaikaisen asunnon vuokraaminen. Pikkujuttujahan nämä. 

Arkkitehtinä on toiminut puurakentamiseen erikoistunut Eve Sarapää, jota voin lämpimästi suositella kaikille!