Kaupallinen yhteistyö Alko Oy
“No vähän voi aina ottaa”
“Ei yksi skumppa mitään haittaa”
“Sellainen raskaana olevan annos mulle kiitos!”
“Niin kauan kuin et tiedä olevasi raskaana, ei synny vahinkoa! Testaa vasta huomenna!”
Oletko kuullut jonkin näistä alkoholiin liittyvistä kommenteista raskausaikana? Ehkä jopa sanonut niitä itse? Minä olen.
Voin myös rehellisesti kertoa juoneeni kolmen raskauden aikana joitain hörppyjä alkoholia. Vähän skumppaa juhlissa, miehen oluesta lasillinen, pikku tilkka viiniä. Koska “aina nyt voi vähän ottaa”, niin kuin joka paikassa minulle sanottiin.
Mutta voiko? Ja kuka määrittelee mikä on vähän?
Tässä pari faktaa: Alkoholin aiheuttamat vaarat sikiölle ovat merkittävät, itse asiassa pahimmat kaikista päihteistä. Alkoholi menee suoraan aivoihin ja vaikuttaa oppimiseen, muistiin, keskittymiseen. Sikiölle raskauden aikana nautittu alkoholi voikin pahimmillaan aiheuttaa ongelmia syntymän jälkeen: ADHD-kirjon oireilua tai pahimmillaan FASD-diagnoosin.
”FASD (fetal alcohol spectrum disorders) tarkoittaa alkoholin aiheuttamien sikiövaurioiden laajaa kirjoa. Vaurioiden vakavin muoto on FAS, joka tarkoittaa sikiön alkoholioireyhtymää. Tunnistettavia ulkoisia piirteitä ovat pienikokoisuus, pieni pää ja poikkeavat kasvonpiirteet”. (Lähde: Kehitysvammaliitto). Harvemmin diagnosoitu FAS on kuitenkin vain yksi vaurioista, joita alkoholi voi lapselle aiheuttaa, lievempiä oireiluja esiintyy paljon.
Isoin ongelma ehkäisyssä on ehkä tiedon puute, josta itsekin olen kärsinyt. Yleinen asenne tuntuu olevan “vähän on aina ok”. Se näkyy tilastoissa: 15.7% naisista ilmoittaa käyttäneensä alkoholia raskauden aikana (14% sen jälkeen kun raskaus on todettu). Itse uskon että luku voi olla suurempikin, sillä moni juo niitä pieniä hömpsyjä mutta ei ehkä kehtaa edes raportoida niitä neuvolassa.
Taas kerran puhun myös itsestäni.
Tämä fakta pysäytti mut eniten: Raskaudenaikainen alkoholinkäyttö on tällä hetkellä yksi merkittävimmistä kehitysvammaisuuden aiheuttajista länsimaissa. FASD on 1,5 kertaa yleisempää kuin autismi, 19 kertaa yleisempää kuin CP-vamma ja 28 kertaa yleisempi kuin Downin syndrooma. Ja ainoa, joka voidaan ehkäistä. (Lähde: Kehitysvammaliitto)
Puolison tuella on tässä iso merkitys! Havahduin vasta yhteistyön aloituspalaverissa, ettei Insinöörikään ole hirveästi juonut alkoholia raskauden aikana. Meille alkoholi liittyy ehkä eniten ruokailuun, joku sushia + pari lasia viiniä -tyyppinen setti on meille kiva juttu viikonloppuisin. Nyt ei sattuneista syistä ole ollut sushia eikä viiniä, eikä alkoholia ylipäänsä paljon meille edes kotiin tule.
Tämä vaikuttaa minusta ihan merkittävästi omaan ajatteluuni siitä, voisiko “hörpyn” ottaa. Kun puolisokaan ei vieressä vetele viiniä, en oikein edes ajattele koko asiaa.
Niihin hörppyihin liittyen viimeinen fakta: Emme tiedä alkoholille turvarajaa. Ei ole olemassa “raskaana olevan annosta”, tai “pientä hörppyä” tai edes jotakin salattua vain lääkäreiden tuntemaa millimäärää, jonka nauttiminen olisi vielä ok.
En halua syyllistää sinua, tai minuakaan sen koommin. Olenhan itsekin aiemmissa raskauksissa kuullut neuvolasta asti että ei se pieni määrä mitään vahingoita ja olen ajatellut että ihan hyvin voi vähän juoda. Juonutkin sitten satunnaisesti miniannoksia.
Mutta me opimme jatkuvasti lisää, niin tieteen tasolla kuin yksilötasolla, ja vanhat viisaudet ja asenteet murenevat. Nyt opin tämän yhteistyön myötä niin paljon FASDista että tiedän tämän neljännen raskauden menevän jatkossakin ilman alkoholia.
Ja hei jos mietitään vielä niitä menneitä aikoja, niin minun äitini on ohjattu vuonna -78 saksassa asuessaan baariin kun hänellä oli alkuraskauden pahoinvointia. Se oli ok ja ajan tapa, että ihan sitä itseään tarjottiin pahoinvoivalle äidille.
Että ehkä me täällä Suomessakin voimme jo siirtyä aikaan jossa tiedämme, että alkoholi aiheuttaa vaaroja. Jossa tiedämme, ettei turvallista määrää ole.
Jos sinulla herää nyt raskauden aikaisesta alkoholinkäytöstäsi huoli niin haluan vinkata että verneri.net:istä löytyy paikka, josta voit lähettää anonyymisti sähköpostia asiantuntijalle ja kertoa mikä tilanteesi on. Sieltä saat asiantuntevaa neuvoa ja opastusta.
9.9. on kansainvälinen FASD-päivä, jota muistetaan Suomen Alkoissa avaamalla ovet vasta yhdeksän minuuttia yli yhdeksän. Alkoholia voi aina odottaa yhdeksän ajan – kuukautta tai minuuttia.