Anteeksi että mitä se hemoglobiini oli? Raskausviikko 10

Raskausviikko 10

Niin tosiaan, se väsymys. Unohdin jo ihan siitä valittaa. Se on tällä kertaa ihan hurjaa. Koskaan ennen en ole raskaana ollut näin väsynyt, eikä tämä oikeastaan tunnu väsymykseltä vaan puhtaasti voimattomuudelta.

Nukahtelen, kyllä, mutta sitäkin enemmän olen vain täysin jyrän alle jäänyt. En kerta kaikkiaan jaksa kättäni nostaa, tehdä ruokaa, kävellä, olla. Se alkaa aina viimeistään iltapäivällä kahdelta ja iskee välillä aivan väkivaltaisena, jet lagin tavoin. En vain pysy tolkuissani.

Käytiin retkellä. Nukuin sen aikana yhdet päiväunet ja piilottelin mielestäni tosi turvonnutta (lol) vatsaa yhteistyökuvissa.

Viikon lopussa käyn ekalla neuvolakäynnillä ja syy väsymykselle selviää: hemoglobiini on 107. Leukani kirjaimellisesti loksahtaa kun kuulen luvun. Minulla ei ole koskaan, ei edes synntysten jälkeen tai raskauden lopussa, ollut tuo luku alle 130. Ei ihme että väsyttää.

Aloitan rautakuurin ja jo seuraavan viikon verikokeissa tulos näyttää 128. En tajua voiko muutamasta pilleristä tuommoista muutosta edes tapahtua vai oliko kyseessä vain mittausvirhe, mutta ainakin vointi on taas parempi ja jatkan rautaa.

Pyydän terveydenhoitajaa kuuntelemaan sydänääniä, vaikka tiedämme etteivät ne vielä varmastikaan kuulu. Heti kun hän asettaa anturin mahalleni kuuluu hetken laukkaavaa ääntä ja ruudulla näkyy 140. Heppa menee heti pois eikä enää löydy, mutta koska hoitajakin mietti että olisiko se siinä käynyt, elän tämän turvin ja päätän että hänellä on kaikki hyvin.

Pahin turvotus suostuu välillä jopa pysymään poissa, ja se parantaa oloa paljon! Välillä on keveää ja vatsa suorastaan litteä. Pääsääntöisesti toki näytän siltä kun olisin juonut kolme litraa laktoosillista maitoa.

7 Kommentit

 • Eeva

  Vaikka varmasti tiedät jo asian, niin sanon varuiks, että hemoglobiinihan ei kerro yhtään mitään vaan ainoastaan ferritiinilukemalla on merkitystä. Mä ”tappelin” itselleni raskausaikana lähetteen rautainfuusioon, koska nukahtelin koko ajan ja olin aivan loppu. Hemoglobiini oli pitkään ihan ok mutta ferritiini olikin sitten vain 8. Rautainfuusion jälkeen alkoi uusi elämä. Meinasin jo luovuttaa koko infuusion suhteen, mutta kun menin lukemaan, mitä rautavaje voi aiheuttaa vauvalle, päätin vaatia tuon tiputuksen.

  Mukavaa odotusaikaa! ☺️

  • Valeäiti Näytä tarjouksen tekijä

   Juu.

   • Eeva

    Vaikka yleensä vaikeneminen on viisainta, en osaa olla sanomatta, että minulle tuli paha mieli reaktiostasi. Vaikka luen kommenttini miten päin tahansa, en ymmärrä reaktiotasi.

    Raudanpuute on kuitenkin asia, joka vaikuttaa esimerkiksi sikiön aivojen kehitykseen ja syntymän jälkeen sillä on joillain vauvoilla yhteys huonoon nukkumiseen – haittalistaa voisi jatkaa aika kauan. Tämän takia en ymmärrä, miksi sitä ei oteta neuvolassa juuri koskaan tosissaan. Samasta syystä näen tärkeänä jakaa tietoa raskausaikana tehtävästä kunnollisesta rauta-arvojen tsekkaamisesta ja rautainfuusiosta.

    Voisin sanoa olevani pahoillani kommentistani, mutta kun en näe kommenttissani mitään loukkaavaa, lienee parempi lopettaa noin seitsemän vuoden seuraaminen tähän.

    • Valeäiti Näytä tarjouksen tekijä

     Voi vitsi, harmi että meni keskustelu solmuun yhdestä pikaisesta viestistä! En ehtinyt / jaksanut näpytellä autossa pidempää vastausta, pahoittelut siitä. Vastasin tässä vain pääviestiisi oli että joo, tiedän mutta mä en avannut tässä sen enempää omaa terveysdataa enkä aio. Olen ihan hyvässä hoidossa ja luotan ammattilaisiin!

  • Nimetön

   Hyvä pointti Eevalta, tästä kanssa tulin muistuttelemaan. Ne ammattilaiset valitettavasti katsovat useim pelkkää hemoglobiinia ja koko ferritiini unothuu, vaikkeivat välttämättä kulje käsikädessä. Eli ehdottomasti myös ferritiini mittaukseen!

   • Valeäiti Näytä tarjouksen tekijä

    Mä en sanonut tästä asiasta mitään koska tiedän sen olevan kuuma peruna. Mutta sanon että se ON mitattu ja loppu jääköön mun omaksi terveystiedoksi. Hemoglobiini oli mulle poikkeavassa arvossa, siksi oleellinen.

    • Valeäiti Näytä tarjouksen tekijä

     Ja hei tärkein asia tässä tekstissä oli ehkä se että mun vointi on siis hyvä! Se parani raudan kanssa, toivottavasti bongasitte myös sen ettei tarvitse huolissaan olla ❤️

Tämän viestin kommentit on suljettu.