Uskalla tylsistyä

Milloin olet viimeksi tylsistynyt? Oikeasti? Ei niin, että sormesi vetää epätoivoisesti iPhonen ruutua alaspäin päivitysten ja uusien juttujen toivossa, vaan ”onpas tämä minun sormukseni likainen” -tylsistynyt. Milloin?

Inspiroidu tästä vaihteeksi.

Lähde ulos, mieluiten illalla. Valitse tuttu polku, jonka olet kävellyt sata iltaa aiemminkin. Anna tossujesi löytää ne samat kivet, vakituiset mutkat. Älä haahuile uutta ja jännittävää reittiä. Älä pyydä kaveria mukaan.

Uskalla tylsistyä.

Se on alussa vaikeaa, ehkä jopa inhottavaa.

Mieli miettii ehkä taskussa pomppivaa kännykkää. Kenelle soittaisin? Kuuntelisinko musiikkia? Vastasikohan se kaveri siihen kysymykseeni? Taistele vastaan, älä kuuntele välittömän palkinnon maireaa ääntä. Sinä pystyt tähän.

Jo muutaman sadan metrin jälkeen se alkaa löytyä. Ajatuksenvirta. Vähän niin kuin nukahtaessa, paitsi järkevämpää, paremmin etenevää. Alat päästä siihen kuplaan, jossa asuu vain sinä ja ajatuksesi, juuri ne aluksi typeriltä tuntuvat. Tossujesi tasaisen tylsä rahina tietä vasten, lähes muuttumaton maisema, linnun siritys, satunnaiset ohikulkijat, auto siellä ja toinen tuolla. Pään syövereissä salaa muodostuvat helmet.

Ideat. Haaveet. Kesälomasuunnitelmat. Ratkaisut työongelmiin. Hauska muisto viime kesältä. Tämä teksti. Näkyjä kuvista joita voisit maisemistasi kuvata.

Kaikki nämä ilman juttuseuraa, ilman Facebookia, Pinterestiä, Instagramia tai tusinaa muuta turhuutta, joista muka ”inspiroidut”. Inspiraatio ei ole (pelkästään) sitä, että jokin toisen tekemä asia saa sinut sanomaan ”Vau”. Inspiraatio on jotain, joka syntyy sisältä. Sinun pitää vain antaa oman alitajuntasi työstää niitä asioita, joita olet päivän tai viikon aikana kokenut. Voit olla oman itsesi inspiraatio. Mutta tarvitset siihen aikaa. Tyhjää aikaa.

Tässä sinulle varsinainen arkihaaste. Seuraavalla apteekkikäynnillä, kaupan jonossa, bussimatkalla, punaisissa valoissa, kahvihetkellä, kävelyllä ja työmatkalla: pidä kännykkä piilossa. Älä selaa lehteä, älä kuuntele musiikkia. Ole hiljaa, pidä silmät auki. Katsele maailmaa ympärilläsi ja heittäydy virtaan.

Uskalla tylsistyä.