Vaiennettu äidinvaisto

2kk: Vielä vauva valkoposkinen

”No miksi sillä nyt yhtäkkiä maitoallergia olisi?” Niin se neuvolalääkäri minulta kysyi. Tunsin itseni vähän tyhmäksi, kun rempseä nainen selitti, että usein maitoallergisten lasten sisaruksista luullaan liian helposti, että niilläkin on allergiaa. ”Just kävi samanlainen nelikuinen täällä, neuvoin syöttämään harvemmin päivällä niin johan rupesi yölläkin syöttövälit pitenemään. Ei silläkään mitään allergiaa ollut”. Neuvolatätikin komppasi että kyllä se ihottuma on sitten ihan tosi pahaa, monilla on ihan kuule päästä varpaisiin. Mutisin hieman päässäni, että eihän Ykköselläkään ollut, etkä siitäkään uskonut, ja silti se oli allerginen, mutta nielaisin kuitenkin vastalauseeni ja nyökkäilin innoissani, niin se varmaan on! Olinpa hölmö, kun heti ajattelin allergiaa.

4kk: Posket ei ollu aina punaisina,
ehkä lääkäri olikin oikeassa?

Paitsi että en ollutkaan. Puoli vuotta myöhemmin kyllästyin punaisiin poskiin ja aloitin vihdoin kunnon maidottoman dieetin. En sellaisen pari-kolme päivää kestäneen kuin silloin neljän kuukauden kohdalla, vaan ihan oikean, kaksi viikkoa kestäneen täysmaidottoman. Kahden viikon päätteeksi vein valkoiseksi muuttuneen, yhtäkkiset unenlahjat löytäneen vauvani lääkäriin. Viisi ja puoli tuntia ja 80 korvikemilliä myöhemmin sillä lapsella oli punainen naama. Posket ja leuat lehoitti oikein kunnolla ja huusivat että kato nyt mutsi, on mulla ollut se maha kipeä.

5kk: Jos olisi osannut halunnut katsoa,
olisi jo tiennyt.

Helpottavaa? Toki. Kiva tietää, että voidaan helpottaa miehen oloa ja saada yöt paljon rauhallisemmiksi. Morkkis? No aivan varmasti. Ensimmäisen helpotuksen jälkeen päässä alkoi mennä pikakelauksella ne kymmenet yöt ja sadat päiväunet, joiden alussa, (keskellä) ja lopussa olen tuskastunut, suuttunut ja itkenyt. Melkein ravistellut vauvaa kun se ei vaan nuku. Huutanut sille neljältä aamulla että mikset nyt vaan voi nukkua?? Valittanut seuraavana päivänä, miten se selkä kaarella raivosi nukahtamista vastaan.

6kk: Aika selvä peli jo

Jos kelataan taakse sinne neljän kuukauden lääkärintarkastukseen, voidaan nähdä siellä huoneessa minun, Kakkosen ja lääkärin lisäksi yksi säälittävä hahmo. Äidinvaistohan se siellä. Jätin sen sinne yksinään ruikuttamaan ja annoin sen tomeran lääkäritädin hiljentää sen lopullisesti kertomalla minulle totuuksia lapsestani. Nyt kun toinen lääkäritäti kertoi sen toisen, testein todistetun totuuden, soperran anteeksipyyntöjä lapseni lisäksi sille äidinvaistolle. Tiedän, että yritit kyllä kertoa tästä. Kyllähän minä näin ne posket, kuulin sen itkun, ja tunsin miten se selkä meni mahakivusta kaarelle. Seurasin vierestä, kun rinnalla rimpuili levoton vauva, ja kuuntelin sitä öistä huutoa kun uni meinaa tulla mutta ei kuitenkaan. Minähän jopa rasvasin sitä kovin punaiseksi päässyttä peppua. Niin paljon, että Ykkönenkin tietää mitä butt paste on.

8kk: Apua, miten en nähnyt?
Viekää nyt toi poika jo lääkäriin!

Seuraavan kerran, kun yritän tehdä sosiaalisesta tilanteesta helpomman myötäilemällä minua muka viisaampien ihmisten mielipiteitä, mietin vielä kerran. Ja kuuntelen, että sanoisiko se mun ihan oma vaisto kuitenkin jotain muuta? Niinkuin silloin vuosi sitten, kun muistin vastustaa että tämä lapsi ei ole syönyt ja juonut 12 tuntiin, että pitäisikö vielä harkita sitä kotiinlähettämistä? (Sieltähän lähdettiin sitten heti viikon päästä kotiin keuhkokuumetoipilaan kanssa.) 

9kk: Laivalla posket punaisina

Siltä allergiselta lapseltani pyydän vielä pitkään anteeksi. Olen ihan tosi pahoillani, että sun äiti on pitänyt sua kipeänä ja samalla ollut sulle siitä vihainen. Syönyt vielä toisenkin pullan maitokahvinsa kanssa ja nurissut sulle, kun uni ei maistu. Hyvitän tekoni ainakin toistaiseksi jatkamalla maidotonta dieettiäni, ja antamalla sinulle vielä tätä tärkeää ja lohdullista äidinmaitoa. Sitten kun viimeinenkin puna hälvenee, poskesi ihon karheus taas poistuu, ja saat nukuttua levollista unta, voin harkita sitä imettämisen lopettamista oman kuihtumiseni estämiseksi.

10kk: lääkärissä 1,5h maidon (yht. 80ml) saamisen jälkeen.
Raukka leukaa myöten punaisena. Sai lääkettä ja diagnoosin.

Päivän opetus? Jos lapsesi on mielestäsi kipeä, allerginen, kävelee huonosti, puhuu liian vähän tai laulaa liikaa ja se vaivaa sinua, pyydä lisäselvityksiä. Älä usko ihmisiä, jotka näkevät ”tosi pahoja tapauksia” ja vähättelevät sillä sinun lapsesi ongelmia. Niin ja jos lapsesi ei nuku, muista vanha kunnon unikoulujen ohje: ensin on syytä tarkistaa, ettei taustalla ole terveydellisiä ongelmia. Minä melkein muistin.

10kk: Onnellista eloa ilman maitoa. (ennen testejä).