Vielä hetken melkein pieni – avoin kirje 12-vuotiaalle

Rakas Ykkönen,
täytit tänään 12! Onnea hirveästi pieni rakkaani, vaikka et enää millään tavalla pieni ole, aikuisen kokoinenkin jo.

Luet tätä todennäköisesti hieman kiireellä, suu croissantissa. Et halua myöhästyä koulusta (kohta loppuu ala-aste en kestä!) ja tulet todennäköisesti olemaan hieman tyytymätön sinulle parhaillaan tekemääni kisakampaukseen. Pyysit niin kireää lettiä että päätä särkee mutta en minä vaan kultaseni voi tehdä sulle sellaista.

Eikä tuota maailman ihaninta villiä kiharaa mikään letti enää siloita, se elää ihan omaa elämäänsä. Rakastan sitä miten olet coolisti ottanut sen osaksi omaa tyyliäsi ja persoonaasi, vaikka se lopulta tuli vähän salakavalasti pitkään suorana pysyneeseen tukkaasi.

Jos nyt oikein diipiksi mennään, otsasi villit kiehkurat jotenkin muistuttavat sinusta itsestäsi. Ne elävät vahvasti juuri sellaisina kun aikovat olla, eivätkä pätkääkään välitä siitä että vieressä olisi myös suoria hiuksia.

Tuntuu että toistan itseäni mutta se vain vahvistuu sinussa vuosi vuodelta: Olet uskomattoman upeasti sinä.

Et yritä olla kukaan muu, vaan tiedät tarkkaan kuka olet ja mitä haluat. Valitset omat polkusi etkä silti arvostele tai tuomitse muita. Se on sellainen ominaisuus, jonka toivon kulkevan mukanasi myös silloin kun se kuka olet ja mitä haluat on kovassa myllerryksessä. Uskalla luottaa jatkossakin siihen että omat tunteesi ja ajatuksesi ovat joka hetkellä juuri niitä oikeita.

Tämä on ollut mielenkiintoinen vuosi elämässäsi, ensimmäinen sellainen jossa alkaa oikeasti muodostua siltaa lapsuuden ja nuoruuden väliin. Luulen että joskus vanhempana muistelet näitä vuosia lapsuuden vuosina, tai ainakin sellaisina joissa oli vielä lupa olla yhtäaikaa tosi vanha ja viisas ja toisaalta tosi pieni, tarvitseva ja hupsu.

Sinussa on ihaninta se että osaat itse huomata milloin olet mitäkin. Tiedät tasan tarkkaan milloin tarvitset ja haluat itsenäisyyttä ja luottamusta, ja toisaalta milloin haluat huomiota ja silityksiä, vanhempien vankkaa turvaa. Osaat myös sanoa toiveesi suoraan olematta koskaan tyly tai epäkohtelias.

Sinulla onkin mieletön taito käyttää kieltä ja keskusteluyhteyttä rikkaasti, suorastaan työkaluna jolla muovaat tietä kohti toiveitasi. Sillä herkkyydellä, viisaudella ja taitavalla tanssilla sanojen kanssa sinussa olisi ainesta vaikka presidentiksi.

Rakastan niin montaa asiaa sinussa: sitä miten lempeä ja kiltti sisko olet kaikille sisaruksillesi, silloinkin kun ne ärsyttävät sinua. Sitä miten kohtaat kaikki ihmiset lähtökohtaisesti uteliaana ja kunnioittaen, etkä suostu ajattelemaan toisten teoista pelkkää pahaa vaan aina mietit mistä joku asia voisi johtua. Sitä kuinka teet tietoisesti asioita, jotka ovat sinulle vaikeita. Sitä rakastan myös miten joissain asioissa ymmärrät minua paremmin kuin isäsi – ja miten toisinanne olette keskenänne yhtenä silmiä pyörittelevänä tiiminä aivan eri mieltä kanssani!

Katson sinua tänäkin syntymäpäivänä valtavalla ylpeydellä ja kiitollisuudella. Että saimmekin näin upean tyttären heti ensitöiksemme! Toivon että osaamme olla sinulle arvoisesi vanhemmat nyt ja jatkossa. Minä ainakin olen tosi onnellinen siitä miten hyvä suhde meillä on nyt ja uskallan luottaa että se jatkuu tulevien hullunmyllyvuosienkin läpi. Koen että meidän ja sinun välillä on syntynyt niin arvokas kunnioitus, että sen varaan on hyvä rakentaa.

No niin pakko lopettaa, aikainen herätys huomenna ettei sinun aikataulusi kaadu minun koomailun takia.

Hyvää syntymäpäivää, rakastetaan sua kaikki hirveästi!