Vinkit lapsiperheen unen parantamiseksi

Kaupallinen yhteistyö: IKEA Suomi

IKEA Suomen sivuilta löytyy paljon hyvää asiantuntemusta unesta ja sen laadun parantamisesta. Lapsiperheessä tosin saatetaan tarvita muutakin kuin hyvät värit ja oikeat patjat, jotta uni on kaikille hyvää joten jaan siksi tässä tekstissä IKEA Suomen hyvien vinkkien lisäksi omani.

Jos uni ei ole rikki, älä korjaa sitä.

Teidän perheen uni ei kuulu muille, eikä oikeaa tapaa järjestää perheen unta ole. Unohda siis neuvot, tavat, normit ja somen korvaasi kuiskuttamat unikoulut. Mitään ei kannata muuttaa jos kaikki nukkuu hyvin! Jos nukut hyvin vauva vierelläsi, nuku. Jos olette vielä koko perhe samassa sängyssä viiden vuoden kohdalla ja kaikki on virkeitä, do it. Jos vauva siirtyy omaan sänkyyn suoraan synnäriltä ja puoliso kellariin ja kaikki nukkuu onnellisesti, hyvä! Jatkakaa.

Välillä on tosi kova paine tehdä niin kuin ajattelee että pitäisi. Saada lapset omiin huoneisiin tai nukkua mahdollisimman pitkään perhepedissä. Mutta ei tietenkään ole. Tiesit tämän varmasti mutta muistutan kuitenkin.

Jos jotain on rikki, yritä korjata pian ennen kuin väsyt liikaa

Sitten on ne lukuisat tilanteet kuin kukaan ei nuku hyvin tai joku teistä on liian väsynyt. Aika usein äiti-ihminen. Silloin kyllä pitää toimia, valitettavasti. Unikouluja (myös itkuttomia!), apua ja neuvoja löytyy kyllä pilvin pimein mutta tärkeintä minusta on että uskaltaa ryhtyä toimeen.

Muutos pelottaa ja ahdistaa ajatus siitä että unet menee vielä huonommaksi, mutta se on se sinun univelkasi joka puhuu.

Mitä nopeammin alatte korjata tilannetta, sitä helpompi sitä on korjata. Ei siksi että lapset oppisi jotenkin paremmin nukkumaan vaan siksi että te jaksatte tehdä sen paremmin.

Lapset voi aina ohjelmoida uudestaan (ja se on vain vaihe)

Silloin kun ahdistaa eniten, voi joskus tuntua ettei se lopu ikinä. Olen itse ajatellut synkästi että nyt olen pilannut kaiken kun vauva nukutetaan tissille ja isommatkin menee liian myöhään nukkumaan ja tästä tämä ei enää koskaan parane.

Kuitenkin tiedän oikeasti kokemuksesta että moni asia onkin ehkä vain vaihe ja voi jopa parantua itsestään, ja toisaalta että lapset voi aina “ohjelmoida” uudestaan. Koskaan ei ole myöhäistä muuttaa tottumuksia ja joka kerta kun saat uuden tavan nukahtaa tai nukkua opetettua, seuraava opetuskerta menee helpommin.

Usko vain sitkeästi parempaan vaikka väsymys muuta väittää.

Ärsyttävin neuvo – yritä olla miettimättä unta jatkuvasti

Tämä on tosi ärsyttävää sanoa, olen pahoillani. Puhun kokemuksesta: Kakkonen ei ekana vuonna nukkunut yli 45min unia, ei päivin eikä öin. Olin NIIN poikki etten ajatellut mitään muuta kuin nukkumista ja sen puutetta.

Olin ihmisraunio, joka ei lopulta enää saanut unta silloin kun olisi voinut, koska pelkäsin sitä että kohta pitää herätä. En pystynyt nukkumaan päivisin enkä öisin ja stressasin siitä: minun pitäisi nukkua, minun pitäisi nukkua, minun pitäisi nukkua.

Lopulta sain neuvolasta parhaan neuvon ikinä: myös se auttaa sinua että et nuku mutta makaat edes silmät kiinni, se on myös lepoa. Älä yritä väkisin nukkua. Ja kas, aloin levätä ja myöhemmin jopa nukkua. Tätä toteutan edelleen.

Vuorotelkaa.

Jos taloudessa on toinen aikuinen, on yllättävän hyvä tapa sopia suoraan ennalta vuorot. Vuorot aamuheräilyihin, vuoro yöheräilyihin, syöttöihin, mitä tahansa. Ne on helppo sopia etukäteen mutta mahdoton riidellä yön väsyneinä tunteina. On kivempi nukkuakin kun tietää että tänään on minun vuoroni levätä, tuli mitä tuli. Saan levätä, minun jopa kuuluu levätä koska kohta on minun vuoroni.

En enää koskaan elämässäni halua verrata kumpi meistä on väsyneempi. Tämäkin on sarjassa “tiesit tämän jo mutta sanotaan se nyt kuitenkin ääneen”.

Pyydä apua.

Okei ärsyttävä neuvo nro 2. Tiedän, ettei tähän ole aina mahdollisuutta ja sydämeni on puolellanne. Mutta tiedän myös että usein apua olisi saatavilla jos sitä vain kehtaa pyytää. Ihan oikeasti voit pyytää sukulaista, ystävää (tai puolisoa) ottamaan yhden yön, tai kaksi. Tai kolme. Ja sinä voit sen aikaa edes yrittää nukkua jossain muualla.

Anna itsellesi kaikki mahdollisuudet – laita perusasiat kuntoon

Patjat ja sänky: mahdottominta elämässä on löytää hyvä sänky. Siksi meillä on ollut lähes 15 vuotta sama IKEA MALM-runko ja jo kahdesti peräkkäin IKEA-patjat – kummallekin omalla kovuudella. IKEA-patjoissa on 90 päivän vaihto-oikeus, joka on minusta täydellistä. Ainakin sen verran aikaa menee ennen kuin uskallan todeta että joku patja mulle sopii. En ikinä uskaltaisi laittaa tonnikaupalla rahaa sänkyyn joka ei lopulta olekaan mulle hyvä.

Ja hei, myös lapset ansaitsee kunnon patjan. Me mentiin hävettävän pitkään jollain kivikovilla vaahtomuoveilla, nyt on heilläkin omat IKEA-patjat ja unet parani heti.

Mua nauratti hiukan kun IKEA Suomen asiantuntija sanoi että: “Sängyn on oltava niin iso, että jokaisella on riittävästi tilaa nukkua.” Olen tismalleen samaa mieltä, mutta jos rehellisiä ollaan, nelimetrinenkään sänky ei riitä silloin kun lapset tunkevat itsensä jonnekin vanhempiensa kylkiluun ja leukakuopan väliin sekä yhtäaikaa poikittain koko sängyn halki.

Tyynyt: Tämän tajusin vasta nyt – me tarvitsimme lisää tyynyjä! Minä vaihtelen paljon tyynyäni niskani tilanteen mukaan, enkä tajua miksi niitä oli ennen sängyssä vain yksi mulle. Nyt voin vaihtaa tyynyä vaikka yöllä. Ja jos / kun sänkyyn hiipii joskus joku jota en sinne illalla kutsunut, en myöskään enää menetä ainoaa tyynyäni! Viimeksi eilen olin onnellinen sänkymme neljästä tyynystä kun yksi yllättäen huoneeseen ilmestynyt taapero sai yhden matalista tyynyistä itselleen.

Meidän sängyssä on nyt oikein “tyyny-menu”, jonka vaihtoehtoina on muhkea GRÖNAMARANT ja matalampi SKOGSFRÄKEN. Kaapissa odottaa vielä KLUBBSPORRE-ergotyyny vaikeampia niskapäiviäni varten.

Ps: Tyyny pitäisi pestä useasti, monta kertaa vuodessa. Et halua tietää miten paljon se kerää rasvaa päästäsi, yh.

Lakanat: Kivat lakanat pelastaa huonosti pedatun sängynkin. Erityisesti tämmöiset kokonaan valkoiset hotellilakanat (nämä ovat nimeltään NATTJASMIN, tosi miellyttävät!), ai että mikä mielikuvitusmatka! Kun lakanat ovat aluslakanaa myöten valkoiset, sänky ei myöskään näytä ihan kaamealta vaikka jäisi petaamatta (joka on meillä todellisuutta noin 6/7 päivää viikosta) ja välistä pilkistäisi vähän yön merkkejä junavaunujen muodossa.

Pimennysverhot: Ei kai kukaan enää Suomessa ilman näitä voi elää? No minä en ainakaan. IKEA Suomen perusmalliset MAJGULL-pimennysverhot ovat nyt kolmannessa kodissamme ja rakastan niitä. Mitta on vieläkin kolmen vuoden jälkeen vähän väärä tähän kotiin mutta jotenkin pidän siitä että ne todellakin tulevat koko ikkunan päälle ja yli.

Myös makkarin valot kannattaa tsekata! IKEA Suomelta saa superhyvän systeemin, jossa voit kaukosäätimellä säädellä vaikka koko kodin valoja. Himmentämällä ja säätämällä valon lämpöä saat illaksi makkariin tosi rauhallisen tunnelman.

Materiaalit: Pehmeä matto, paljon tekstiilejä ja tummat, rauhoittavat värit ovat aivan best makkarissa. Ne vaimentavat ääniä ja tekevät aika pienellä vaivalla viimeistellyn olon – niinä päivinä kun jaksat sijata vuoteen. Vaihdettiin tämän yhteistyön tiimoilta ekaa kertaa vuosiin päiväpeitettä ja tykkään ihan hirveästi tämän KÖLAX-päiväpeiton väristä, tosi kaunis! Lisäksi sängyn päälle ilmestyi kaksi MAJBRÄKEN-tyynyä, ne korostavat hyvin tuota ison tyynyröykkiön kutsuvaa tunnelmaa.

Rauha: tsemppaa sen kännykän ruudun kanssa vaikka vikat puoli tuntia illassa. Ota mieluummin kirja käteen tai jopa puoliso vierelle juttelemaan. Siivoa lasten lelut pois aikuisten makkarista. Ilman tutkimustietoakin voin sanoa ettei kirkkaan punainen puuauto rauhoita. On myös paljon kivempi nukkua ilman juna-autoja tyynyn alla.

Kaikkien vinkkien ja neuvojeni jälkeen ainoa mitä haluan sanoa on tsemppiä – tiedän että jos unta ja sen puutetta joutuu yhtään miettimään, se on tosi kamalaa ja vaikuttaa koko elämään.

Toivon siis vain teille kaikille hurjan hyviä yöunia, mahdollisuuksia päiväuniin sekä puhtaita lakanoita!

IKEA SUOMI ALEKOODI

Nyt kuulkaa aivan ennenkuulumaton juttu: Mulla on teille alekoodi IKEA Suomelle! Saat 10 euron alennuksen 100 euron ostoksesta koodilla: VALEÄITI. Huom, tarjous on voimassa vain 27.8- 3.9 välisenä aikana. Koodi toimii verkkokaupassa ja IKEA-sovelluksessa. Syötä alennuskoodi kassalla aktivoidaksesi alennuksen.

Lue lisää univinkkejä IKEA Suomen sivuilta:

Kaikki unesta – IKEA

Yksinkertaisia vinkkejä parempaan uneen – IKEA