Nämä vuodet oli ihanat mutta myös yksinäisimpiä ikinä

Huomenna on toisiksi viimeinen päivä Kolmosen kanssa kotona. Ensi viikolla hän aloittaa päiväkodissa ensin harjoitellen ja sitten oikeasti. Jos kaikki menee hyvin niin mulla on siis jo ensi viikolla oikeita työpäiviä enkä kirjoita näitä tekstejä autossa matkalla ruokakauppaan koko perheen kanssa.

Syyskuun toisella viikolla tykitetään jo täysiä; hän viisi päivää viikossa päiväkodissa, minä töissä. Toki Kolmonen sairastuu todennäköisesti viimeistään ekan viikon jälkeen, mutta silti: sitten eletään Insinöörin kanssa yhteisesti jaettavia sairaspäiviä eikä enää jaettua hoitovapaata tai vain minun hoitovastuuta.

Tähän päättyy siis kesäkuussa 2019 alkanut ajanjakso, jossa mun päävastuuna on ollut lapsi. Viimeiset kaksi vuotta ja kolme kuukautta olen ollut ensisijaisesti hoitaja, leikittäjä, kokki ja siivooja – ja kaikissa mahdollisissa väleissä itse asiassa oikein tosi hyvin vetävä yrittäjä.

Tilinpäätöksen aika: miltä tämä kotona vietetty aika on tuntunut?

10 päivän ikäinenpäivärytmi 2kk vauva

Ihanalta ja ainutlaatuiselta

On ollut mahtavaa olla kotona kolmannen, vielä näin helppohoitoisen lapsen kanssa (ja vain yhden). Edelleen kaikki menee kuin elokuvissa ja Kolmosen kanssa on vain kivaa ja helppoa, ja on etuoikeus päästä seuraamaan hänen kehitystään näin paljon. On ollut super siistiä tehdä samalla kuitenkin myös töitä, suorastaan unelmainen tilanne mun kannalta!

© Dorit Salutskij

Urheilulliselta ja terveeltä

Tämän hoitovapaan aikana kirin itseni elämäni parhaimpaan kuntoon. Urheiltiin yhdessä Kolmosen kanssa melkein joka päivä ja ekaa kertaa ikinä se oli musta tosi kivaa. Joka säässä, kaikissa muodoissaan, yksin tai seurassa. Toivon että tämä kantaisi jotenkin mukana vielä työarjen yli!

Taloudellisesti ja uran kannalta hyvältä valinnalta

Pakko sanoa tämä ääneen kun niin moni pelkää oman uran kohtaloa lapsia miettiessä: Se voi mennä myös hyvin. Mulla sekä päätyö (palkansaajana) että tämä oma yrittäjyys etenivät hienosti ja sain itse asiassa kasvatettua Valeäiti-hommat ihan uusiin sfääreihin niin että nyt mulla on enemmän vapautta kuin koskaan miettiä seuraavia juttuja – kuten uutta työpaikkaa ja Nelosta ❤️

Tiedostan ettei tämä kaikille mene tai voisi ikinä mennä näin, mutta haluan nyt kuitenkin ainakin yhden esimerkin tämmöisestä tapauksesta antaa!

osittainen hoitovapaa

Äärimmäisen kuormittavalta

Jälkikäteen ajateltuna, korona ja isojen lasten etäkoulu yhdistettynä yhden vauvan hoitoon oli aika hirveää. Siis kuormituksen kannalta. Tuntuu etten ole ollut yksin, rauhassa kotona pariin vuoteen. Vaikka tosi asiassa olenkin tosi paljon ja kyllästymiseen asti (ks seuraava kohta), jatkuva vastuu kolmesta lapsesta painoi tosi paljon. Oli patistamista, ruokkimista, nukuttamista ja ylipäänsä “kaikesta huolehtimista” paljon enemmän kuin mitä olisin ehkä paikoitellen jaksanut kantaa, niiden omien töiden lisäksi.

Aivan helvetin yksinäiseltä

Ystäväni: tämä tulee nyt minusta itsestäni, eikä tämä ole muiden syytä. Mutta nämä viime viikot olen pyörinyt tosi, tosi kipeästi sellaisen yksinäisyyden ja ulkopuolisuuden tunteen kanssa. Tuntui etten näe koskaan ketään ja kun ehdotan ystävilleni jotain, se ei meinaa onnistua. Treffit perutaan tai unohtuu. Ja seuraavallakin kerralla se olen minä joka ehdotan. Toistan, tämä tunne tulee minusta itsestäni, enkä ole helpottanut omaa elämääni asumalla tunnin päässä kaikista ystävistä.

Samat kiireet (ja se fakin korona) ja säädöt ja sairastuvat lapset on kaikilla, mutta silloin kun on töissä sitä ystävyyden alhoa ei samalla tavalla huomaa. Mutta kotona, voi helvetti. Sitä menee sellaiseen pieneen kuplaan johon ei aina mahdu muuta kuin ne omat ympyrää pyörivät ajatukset.

Kun olen joinain päivinä hengannut 12h yksin lasten kanssa, niin tylsistyneenä että silmiä särkee ja roikkunut kännykässä 8h, olisi tehnyt mieli heittää se kännykkä seinään ja itkeä. Janosin seuraa, omaa kivaa tekemistä, jotain mitä en edes tiedä. Tunnetta siitä että joku kaipaa juuri mua ja mun seuraa.

Haluan kokea taas kuuluvani johonkin enkä olla oma itsenäinen saarekkeeni joka vain odottaa seuraavaa rutiininomaista päivää.

Työt eivät tätä pelasta kokonaan mutta ne auttavat saamaan perspektiiviä, tasapainoa elämään. Varsinkin kun saa työkavereita, ihanaa!

Listasta näkee sen että mieleni tekee taas sen mitä aina: valmistautuu tulevana muutokseen näkemällä nykyhetken huonompana vaihtoehtona.

Tämä sama mietintö olisi ollut erilainen vuosi sitten kun muutoksista ei ollut tietoa. Nyt nämä viimeiset päivät ovat tuntuneet ekstrapitkiltä kun tiedän että muuta on pian luvassa (okei ennätyssateet vaikuttavat myös). Se on hyvä asia mutta aina nämä hetket ennen murrosta ovat aika tunteikkaita.

Tunnistatko listalta omia fiiliksiä?

 

Kuvat 4 & 5 Dorit Salutskij

Kuvat 8 & 9 Aino Heininen

21 Kommentit

  • Nimetön

    Hei,

    2020-luvulla tarhan sijaan puhutaan yleensä päiväkodista. Kuulostaa hirveältä, että ihmiset yhä vievät lapsiaan tarhaan. Ei myöskään lisää varhaiskasvattajien työn arvostusta pätkääkään.

    T. Varhaiskasvattaja ja päiväkodin työntekijä

    • Valeäiti Näytä tarjouksen tekijä

      Pahoittelen, jäi vanhasta tottumuksesta tekstiin, voin sen korjata.

    • Elina

      Ihana kun joku muukin käyttää tarha-sanaa! Tarha-sanan käyttö voi olla myös ihan tietoinen valinta (ite ainakin käytän jatkuvasti vaikka olenkin koulutustehtävissä ko,alalle) ja mun kanta ois ettei tartte korjata:) Ja uskoisin, että harva tarha-sanaa käyttävä pyrkii alentamaan varhaiskasvatuksen arvoa, ehkä jopa päinvastoin:) Taitaa olla enemmän tuolla poliittisissa ja työnantajien käsissä nuo työn arvostuksen lisäämiset. Tarha on varhaiskasvatuksen historiaan perustuva alkuperäinen nimi ja nimen taustalla on kaunis ajatus/teoria lasten puutarhasta (Fröbel: ”Kindergarten). Itse näkisin, että lasten (puu)tarha kuvaa jopa nykyvarhaiskasvatusta paremmin kuin sana päiväkoti, koska tavoitteena nimen omaan lasten kasvatus yhteisössä eikä tarjota ”toista kotia”. Näitä käsitteitähän tulee ja menee ja joskus vois olla vaan parempi jäähä old school käsitteisiin. Mielenkiinnolla ootan alkaako koko kansa oikeasti kutsua hyvinvointikeskuksiksi entisiä sairaaloita, sosiaalivirastoja ja terveyskeskuksia vai säilyykö niiden vanhat nimet ihmisten suussa kuitenkin:)

      • Valeäiti Näytä tarjouksen tekijä

        Ai että tämäkin niin hyvin sanottu!

    • Pee

      Tosi moni puhuu varhaiskasvatuksesta eri termeillä ja lempinimillä – kuten vaikka päikky, tarha, päiväkoti. Puhutaan päiväkodin aikuisista, eskari opeista, aikuisista etunimillä – vaikka virallisesti hehän ovat varhaiskasvatuksen lastenhoitajia tai varhaiskasvatuksen opettajia. Tarkoitus ei varmaan ole työtä väheksyä, vaan lempinimi vain tulee suusta. Palomies kun ei ole palomies vaan pelastaja ja paloasema on pelastuslaitos. Lvi-asentajahan ei ole putkari tai putkimies.. neuvolan täti on terveydenhoitaja. Tottakai termit on hyvä selventää, ja pyrkiä pitämään niistä oikeista kiinni. Rakkaat lempinimet tai totutut termit vain tulee vahingossa suusta eikö kyse useimmiten ole arvostuksen puutteesta. Pikkuhiljaa opetellaan käyttämään sitä esihenkilö termiä esimiehen sijaan. 🙂

      • Valeäiti Näytä tarjouksen tekijä

        Hyvin sanottu!

    • Nobody

      Olisipa ihanaa kun olisikin työ mihin mennä ja yhteisö mihin kuulua. Tuntea itsensä erillä tavalla tärkeäksi ja elossa olevaksi. Olisikin ystäviä, edes tunnin matkan päässä. Mutta ei. Lapsi meni päiväkotiin vuosi sitten mutta minä jäin limboon kotiin, yksin. Tai no mm. masennus seuranani. Ja kyllä, olen kateellinen hyväosaisten ”ongelmista”.

      • Valeäiti Näytä tarjouksen tekijä

        Olen pahoillani että joudut kamppailemaan masennuksen kanssa.

  • Nimetön

    Lapsi täyttää ihan just vuoden. Olen niiiin täynnä tätä kotiäitielämää. Olemme miehen kanssa molemmat opiskelijoita enkä keväällä tajunnut yh-tään että minun pitäisi mennä kesäksi töihin ja miehen jäädä kotiin. Muutenkin miehen olisi pitänyt (ja olisimme halunneet) jäädä kotiin, mutta opintojen puolesta siinä ei olisi ollut mitään järkeä ja haluamme edes toisen opinnot purkkiin. Mutta tsiissus- tämä kotiäitielämä on puuduttavaa, yksinäistä, tylsää ja aivan hellllllvetin hermoja raastavaa. Lapsi on kyllä ns ”helppo”, mitä nyt öisin heräilee vieläkin. Minulla vaan ei riitä kärsivällisyys tähän siivoa-pyykkää-ruoki-nukuta-viihdytä-toista -ralliin. Onneksi tämä loppuu nyt! Ja disclaimer: tottakai tämä on myös ihanaa. Mutta ei ole minusta kotiäidiksi, ei sitten millään. Jos tulee toinen (kun olemme molemmat työelämässä) niin kyllä, mies jää kotiin aivan viimeistään 9kk kohdalla.

    • Päivi

      Veit täysin sanat suustani! 🙋🏼‍♀️ Täällä myös opiskeleva pariskunta, jolla tosin kaksi lasta. Lisäksi itse oon ollut töissä lasten välissä vuoden ja palaan taas syyskuussa töihin. Puuh! Mitä sanoisin itselleni tällä viisaudella neljä vuotta takaperin ensimmäistä lasta miettivälle; älä tee lasta sen takia, että voit lähteä miehen mukana ulkomaanvaihtoon 🤦🏼‍♀️ Oo töissä ja tehkää koulut loppuun ja miettikää sit niitä lapsia…

      • Valeäiti Näytä tarjouksen tekijä

        Heh, no onneksi lapsen toivomiseen ei oikein ole mitään ”hyvää” motivaatiota 😀 😀

    • Valeäiti Näytä tarjouksen tekijä

      Tärkeintä on varmaan just vain huomata se oma fiilis ettei ole ”väkisin hymy suussa kotona”! on enemmän kuin ok jos tämä aika ei ole jotain elämän parasta huippua.

  • Elli

    Hei ja ihan eka kiitos mielettömästä blogista ja instasta ja kaikesta mitä teet. Oot mun äiti-idoli ja kaikki sun tekstit kolahtaa ihan tosi paljon. Toivottavasti et ikinä lopeta!

    Tähän tekstiin mulla ei kauheesti ole annettavaa, kun palaan pian töihin vuoden jälkeen ja mulla on ollut etuoikeus vanhempainvapailla (kirjoitin eka mammalomailla, mutta muutin termin :D) yhtäaikaa usean ystävän kanssa, jotka asuu suht lähellä.

    Mutta sellaiseen kiinnitin huomiota tässä kirjoituksessa, että mainitset Kolmosen olevan ”helppo lapsi”. Olen havainnut tän saman sananparren käyttöä monella somevaikuttajalla, joilla vaikuttaa olevan mun silmissä aivan normaalia vauvaelämää. Oma kokemukseni on ollut, että suurin osa vauvoista menee tähän ”normaali” -määritelmään ja sen lisäksi joillain on vähän haasteellisempaa (esim. koliikki tai paha refluksi) ja joillain vauva nukahtaa heti, kun sen laskee nukkumaan ja vetelee 2-3h:n päiväunia putkeen synnäriltä saakka (näitä poikkeustapauksia itse pidän helppohoitoisina).

    Pointtini oli lähinnä se, että mitä tällä vauvan helppoudella tarkoitetaan? Kun tämän oman kokemuksen perusteella (+ muut vauvat, joita tässä tullut seurattua) vauvanhoidon haasteet liittyvät lähinnä nukuttamiseen ja unessa pysymiseen ja muutoin kaikki vauvat vaikuttavat olevan suhteellisen helppohoitoisia. Nojoo, ehkä kukaan ei kiinnitä tähän yhtä paljon huomiota, mutta oon vaan alkanut miettiä, että onko meilläkin siis ns. helppo lapsi, kun ainoa oikea haaste on ollut ne faking pätkäpäiväunet ja erilaiset nukutushaasteet.

    • Valeäiti Näytä tarjouksen tekijä

      Hyvä kysymys! Termihän on ihan tyhmä kaiken kaikkiaan kun se kuulostaa arvottavalta, mutta tässä äkkiä sutaistussa tekstissä tarkoitin nyt ehkä sitä että meidän perusarki on ollut hirveän mutkatonta.

      Mun kohdalla – ja tää on varmaan jokaiselle eri – helppous tarkoittaa esim temperamenttia. Kolmonen on ollut tosi kärsivällinen eikä valita vaikkapa märästä vaipasta heti. Sillä ei mene pata jumiin jos palikat ei toimi jne, eli tunteet ovat hyvinkin hillittyjä mikä sopii mun luonteelle oikein hyvin 😀 😀 Mulle vauvan tai lapsen itku ja valitus on hankala kestää, siinä missä esim sotku ei oo niin rankkaa mulle ja jollekin toiselle se on tosi hajottavaa eikä siksi vaikka sormiruokailu ollenkaan ole mahdollista. Sit hän on myös syönyt hyvin ja ollut vaikkapa perusterve – kaikki sellaisia huolen poistajia jotka vähentää kokonaiskuormitusta.

      Ja sit oikeasti pitäisi puhua helposta aikuisesta 😉 Koska itse minä asioista vaikeita teen jos teen.

    • Valeäiti Näytä tarjouksen tekijä

      niin ja KIITOS olipa ihanasti sanottu <3 <3

  • Noora

    Mä sanoisin samaa, että liittyy temperamenttiin ja siihen yleisen olemisen helppouteen. Meillä kolme enemmän tai vähemmän ”hankalaa” vauvaa takana. Suuritarpeisia, tällaisen termin olen kuullut. Sen lisäksi, että nukkuminen oli kaikille tosi hankalaa (päivisin ja öisin), niin olivat muutenkin tosi vaativia. Kierrokset nousivat sekunneissa, kaikesta mahdollisesta. Paikallaan ei ollut ikinä hyvä, jatkuvasti piti kantaa ja heijata. Sitteriin ei missään nimessä voinut laskea, tuttia ei kukaan kelpuuttanut. Alkoi helpottaa vähän, kun oppivat itse liikkumaan. Pahin turhautuminen selvästi helpotti. Mutta luonteissa on aika paljon tulisuutta edelleen, vaikka ovat kaikki jo koululaisia. 😄 Ihania ja maailman rakkaimpia, mutta helpoiksi en sanoisi koskaan… 😂

    • Valeäiti Näytä tarjouksen tekijä

      Joo ehdottomasti juuri tuo suuri/pienitarpeisuus vaikuttaa hirveästi siihen kuinka kuormittavaa vauvan kanssa on! Eihän se sitä vanhemmuuden arvoa mihinkään muuta mutta tekee ison eron arkeen.

  • Yksiäitivaan

    Tämä oli ihana juttu ja luin tämän kyyneleet silmissä. Ei mulla muuta, moi.

    • Valeäiti Näytä tarjouksen tekijä

      ❤️❤️❤️

  • Anna

    Kiitos kun sanoitat kotiäidin yksinäisyyttä niin koskettavasti! Sitä niin helposti ajattelee että kaikilla muilla on ne omat äiti kaverit joiden kanssa hengataan joka päivä ja jotka viestittelee jatkuvasti ja kyselee kaikkialle. Kukaan ei minua kaipaa jnejne.. Olen nyt jo palannut työelämään ja vaikka kotona lapsen kanssa oli ihanaa, yksinäisyys oli suurin syyni palata töihin.

    • Valeäiti Näytä tarjouksen tekijä

      Työelämässä on paljon hyvää, ja se että kokee olevansa osa jotakin yhteisöä on ainakin mulle tosi iso juttu.

Tämän viestin kommentit on suljettu.