Yksi työviikko numeroina

Mulla on koko kevään ollut sellainen ikävä aikaansaamattomuuden tunne, että työpäivät vain valuisivat ilman, että saan mitään aikaan. Siitä tunteesta tietää yleensä, että on syytä vähän työnohjata itse itseään ja tehdä parempia, pienempiin töihin jaettuja to do -listoja yms.

Ihan ensin halusin kuitenkin ymmärtää, mihin se kaikki aika menee, joten päätin seurata työjuttujani. Olenko oikeasti vain lekotellut päivät pääskytysten, niin kuin se siinä kohtaa musta tuntui?

Ensin kirjasin tunteja vain päivän ajan, sitten se paisuikin koko viikoksi. Halusin ymmärtää, mihin aika menee ja kuinka paljon on ns tehokasta työaikaa, jota voi laskuttaa nyt tai ehkä joskus tulevaisuudessa.

Konsultti minussa ei pysty unohtamaan tätä laskutettavan työn näkökulmaa, vaikka oikeasti tätä työtä pitäisi osata katsella myös luovan energian sekä spontaanin, ei-kaupallisen sisällön näkökulmasta.

Sitä on vaikea edelleen näin viiden vuoden (jolloin tämä on ollut mun pääsääntöinen työ) jälkeen ymmärtää, että ihan aidosti vain eläminen ja siitä pohdintojen tekeminen johonkin julkiseen jakeluun on työtä. No ihan niin pitkälle en laskelmissa osannut mennä, mutta muuten tunteja alkoikin kertyä yllättävän paljon. Alla koko viikon saldo tarkastelemistani asioista.

     

Yhden vaikuttajan työviikko numeroina:

Työtunteja kertyi koko viikon aikana 47,5, joista:

  • Kaupallisen sisällön tuottamiseen 17,25h
  • Orgaanisen (eli Valeäidin oman) sisällön tuottamiseen 7,25h
  • Kirjan kirjoittamiseen 9h
  • Myyntiin 5h
  • PR-tilaisuuksiin 3h
  • Hallinnolliseen työhön 7,5
  • Todennäköisesti storyihin ja yksityisviesteihin ainakin 4h kaiken päälle
  • ja lisäksi ns työaikana liikuntaa 5,75h

Olen ihan SUPER yllättynyt tosta yhteenlasketusta summasta! Mä aidosti ajattelen, että teen hirveän vähän töitä ja lyhyttä päivää, urheilenkin yleensä toimistoaikoina hitto vie!

Työtunteja kuitenkin kertyy yllättävästi vartti sieltä, toinen täältä, läpi viikon kaikkien päivien ja yhtäkkiä teenkin vähän enemmänkin kuin kokonaisen viikon. Huomasin myös, että en merkannut mitään storyihin käyettyä aikaa (julkaisu ja yv vastailu) aikaa, vaikka tiedän tekeväni niitä aivan aamusta iltaan. Heitin nyt hatusta näille yhteensä 4h koko viikolle.

Tavallaan tietysti mahtavaa, että tämä silti tuntuu siltä, etten tee paljon töitä, mutta toisaalta herättää huomaamaan, että täytyy raivata kalenteriin tietoisesti täysin vapaata. Nyt mulla oli ihana vapaa vuorokausi ystävien seurassa, mutta silloinkin tein matkoilla töitä.

Miltä tämä kevyeltä tuntuva, mutta työntäyteinen viikko sitten näytti?

Maanantaina kävin Lauttasaaressa Satun kirjajulkkareissa (1h). Aamulla ja metrossa tein viimeisiä muokkauksia Alkon ja Postnordin yhteistöihin (yht. 1,5h) ja lounaan aikana ihmettelin / opiskelin IG:n algoritmin toimintaa yhdessä kollegoiden kanssa WAssa. Poljin kotiin tunnin ajan (liikunta, 1h), ja iltapäivällä ehdin kirjoittaa kirjaa ja sen sisällysluetteloa  (1h) sekä purkaa meilit (0,5).

Illalla menin lasten kanssa rannalle ja keksin siellä yhden sisällön (IG reel: lasten kanssa asioiden tekeminen onkin taas helppoa): kuvasin siihen matskuja ja kirjoitin tekstiä (0,5h) samalla kun lapset leikki. Illalla kävin hakemassa tuotteita seuraavaan kaupalliseen (0,5h) ja julkaisin ranalla kuvaamani Reelin (0,25h).

Tiistaina istuin koko päivän kotona tekemässä töitä. Muistan kokeneeni olleeni tosi kiireinen ja tekemässä koko ajan jotain, mutta en saanut niitä kirjauksiksi asti vaan excelissä lukee yhtenä rivinä ”Jotain tein kaksi tuntia! Sälää? editointia?”.

Päivän aikana  ainakin kuvasin ja julkaisin Planin yhteistyön; käsikirjoitin, kuvasin ja editoin Teiniuutiset (joka sittemmin osoittautui koko työhistoriani suosituimmaksi sisällöksi!), kirjoitin blogijutun meidän parisuhteesta ja tein siihen reelin kaveriksi, laskutin ja raportoin yhden yhteistyön ja vastailin meileihin (1h) ja illalla luin läpi tulevan yhteistyön kirjoja. Jossain kohtaa kävin tekemässä yhden ulkotreeninkin.

Keskiviikkona jatkoin kirjoihin tutustumista ja valmistelin niihin liittyvää Kirja.fi yhteistyötä. Kävin keskustassa Content Cornerin vaikuttajapahtumassa puhumassa myynnistä (2h) ja sitten kynsihuollossa (1,25h) pyörällä, josta tuli sekä liikuntaa (1h) että kirjan taustatyötä, sillä kuuntelin Näkymättömät naiset – kirjaa. Lounas (2h) syötiin yhdessä Iinan, Marian ja Sallan kanssa pitkän kaavan mukaan ennen CC tapahtumaa, puhuttiin kaksi tuntia töistä, algoritmiä pohtien ja sisältöjä ideoiden.

Kynsihuollon aikana puhuin vielä puhelua Marian kanssa, joka oli ajamassa juuri takaisin Lahteen ja pääsimme pulisemaan 1,5h alasta ja keksimme mun yhteen kaupalliseen paremman kulman, Mariallekin yhden potentiaalisen! Illalla kuvasin lasten kanssa Kirja.fi yhteistyön videoita ja kuvia (1,5h) ja julkaisin Teiniuutiset-reelin.  Keskiviikolle kirjautui näin 11h, mikä oli koko viikon pisin työpäivä.

Huomasin tämän kuvan lisätessä, että ai niin, kuvasin videoita purjeista reeliä varten!

Torstaina käytin paljon aikaa (4,5h) sunnuntaina julkaistavan Kirja.fi yhteistyön editointiin: kirjoitin blogijutun lähes valmiiksi, käsittelin kuvat, kokosin reelsin ja kirjoitin siihen kuvatekstit, tein storyt ja lähetin kaiken esikatseltavaksi, blogi tosin jäi vielä kesken. Kävin aamulla treeneissä ja sen metromatkoilla tein kännykkään rungon noille Kirja.fi sisällöille. Tein Alko yhteistyöhön viimeiset muokkaukset ja julkaisin sen (0,5h), vastailin kommentteihin ja viesteihin ainakin toiset puoli tuntia, jota en ole merkannut. Illalla olin vain lasten kanssa.

Perjantaina pyöräilin Julialle Näkymättömiä naisia kuunnellen (1h) ja tein siellä työpäivän, johon kuului hallinnollisia hommia (o,5h), kirjan kirjoittamista (2h) ja seuraavan Teiniuutiset reelin käsikirjoitusta (0.5h). Autoin myös ohimennen Juliaa tekemään omaa Plan yhteistyötään ja sekoilin storyissa muuten vain, jauhoimme myös töistä Julian kanssa mutta nämä eivät näy excelissä. Illalla muokkasin vielä parisuhdeblogijutun loppuun ja julkaisin sen, ja kirjoitin kesken jääneen Kirja.fi blogijutun loppuun ja lähetin esikatseltavaksi (2h).

Lauantaina  päätin vihdoin julkaista kokemastani ahdistavasta tilanteesta asiaa Instaan. Kirjoitin jossain kohtaa viikon aikana tekemieni kuvien kaveriksi (täysin puuttuvat excelistä nämäkin) kuvatekstin ja tsekkasin ne kollegojen kanssa (0,25h) – halusin varmistaa, etten sano mitään tyhmää tai loukkaavaa. Lähdin Turkuun ystävien kanssa ja sain matkalla seurakseni Satun! Ennen Satun tuloa kirjoitin kirjan kesken jäänyttä lukua tunnin ajan, julkaisin parisuhdejutun ja vastailin sen kommentteihin (1,5h). Lopun aikaa jauhoimme kyllä töistä, mutta sitäkään en ole merkinnyt exceliin.

Sunnuntaiaamuna sain kommentit Marilta (kiitos <3) Kirja.fi yhteistyöhön ja korjasin virheet. Julkaisin jutun ja reelin kotimatkalla junassa, vastailin kommentteihin. Olen merkannut tähän yhteensä vain 0,5h, mikä kuulostaa liian vähältä.  Junassa tein myös laskuja ja raportteja yhden tunnin ajan.

Mun isoimpia oppeja tältä viikolta on se, että mun omaan organiseen sisältöön menee tosi vähän aikaa ja kaupallisiin paljon. Näille pitää jatkossa varata enemmän aikaa ja ymmärtää, että yhden storysetin tekeminen on jo iso saavutus. Samoin tajuan, että teen kyllä hirveästi jotakin koko ajan ja tarvitsen viikkoon enemmän tietoisesti vapata aikaa. Toisaalta arvostan entistä enemmän mun työtä! Onpa tosi ihanan monipuolinen, ystävien täyteinen ja helposti sujuva työ mulla, olen kiitollinen!

Ja nyt: tähän meni ihan liikaa aikaa, lähden hakemaan lapsia. Onneksi en tänään kirjannut tunteja, koska sinne olisi tullut 1h siivousta ja 2h lapsen viemistä kisoihin. Ihanaa viikonloppua kaikille, minä taidan vielä illalla keksiä jonkun tavan jakaa tämä teksti somessa – ei kun reeliä vääntämään!