Yksilön vastuulla on tiedostaa ongelmat, aina ei tarvitse toimia oikein

Viime viikolla minulle tuntematon nainen suuttui minulle kaupassa. Hän tuli takanani kassalla ja hermostui, koska luulin ottaneeni yhden muovipussin vahingossa häneltä. Kun tarjosin pussia takaisin ja sanoin että ”tämä olikin jo varmaan sun”, nainen tuhahti että ei todellakaan ole, hän ei koskaan osta muovipusseja. Totesin että ok, johon hän jatkoi kovempaan ääneen että siis kuka muka ostaa edes muovipusseja, aivan järkyttävää.

Seisoin siinä aivan hämilläni, edessäni viikon ostokset viidelle. Seitsemän muovipussillista. Sanoin takaisin, koska ärsytti. Tilanne eteni ihan naurettavaan suukopuun, jonka tajusin pian osaltani jättää vain ”ok” sanojen toisteluun.

Nauratti jotenkin toisaalta, koska olin juuri käyttänyt tosi paljon aikaa siellä kaupassa jokaisen valinnan äärellä. Tarvitaanko me tätä juustoa? Ei kyllä. Tekisi mieli ostaa olutta, ihan turhaa. Nuo yksittäispakatut jugurtit jätän ostamatta, tämä litran pönikkä saa riittää.

Olin juuri ennen kassaa jättänyt purkat ostamatta, koska mietin että purkan syöminen pitäisi kyllä lopettaa kokonaan, se on vain ympäristöjätettä. Voisimme yrittää siirtyä koko perhe xylitolipastilleihin. Sitä päätöstä mietin siinä samalla kun nainen kertasi kuinka kauan hän käytti edellistä kestokassiaan ja miten hän ei vaan ymmärrä että joku voi ostaa muovipusseja.

Teki niin paljon mieli alkaa jankata vastaan. Analysoida miten iso kestokassienkin taakka on; kuinka muovipussit kiertävät tehokkaasti vielä roskiksina ja takaisin pusseiksi; kuinka niihin käytetään itse asiassa aika vähän materiaalia ja kuinka tämän kaiken merkitys on tosi vähäinen monen muun asian rinnalla. Tärkeä, mutta vähäinen.

Olisin voinut mennä tosi alhaisiin tiloihin ja kommentoida naisen ostamaa yksittäispakattua eväsleipää. En mennyt.

Tänään jaoin Instagramissa kuvan ruokaostoksistamme ja kysyin mitä seuraajat haluaisivat kysyä meidän arkiruoasta. Sain useamman ihan kauniisti muotoillun mutta ainakin jotkin niistä minusta hieman näpäytykseksi tarkoitetun ”miksi ette osta kotimaista kauramaitoa?”.

Vastaus: pidämme huomattavasti enemmän tämän ruotsalaisen mausta, olemme tottuneet juuri sen ostamiseen ja näin me nyt teemme. Toinen vastaus: Olemme lopettaneet lehmänmaidon juomisen kahvin kanssa. Saammeko anteeksi? Kolmas vastaus: Oletko tosissasi tämän kysymyksen kanssa?

Vastuullinen elämä on vaikeaa. Toistaiseksi ekologinen elämä on usein iso vaiva (lopeta autoilu, ala pyöräillä joka paikkaan!) ja usein kustannus (ne kauramaidot vs. tavis), pahimmillaan myös elämäntapavalinta (jätä matkustamatta, älä ota lemmikkiä, harkitse lasten määrää. asu pienemmässä asunnossa).

Moni yrittää parhaansa ja ahdistuu silti, useimmat yrittävät aika paljon mutta kuitenkin oikaisevat monessa kohdassa.

Ja hei kuulkaa. Se on ihan ok. Ei ole tarkoituksenmukaista että jokainen tekee jatkuvasti parhaat mahdolliset valinnat ja ponnistelee loputtomasti vastuullisuuden eteen. Oleellista on tiedostaminen, se että ymmärtää mikä olisi ehkä parempi valinta ja pyrkii sitä kohti. Vähentää lihaa, ostaa enemmän kotimaista, matkustelee lähemmäksi, miettii tavaroiden hankintaa tarkemmin.

Yksilö voi tehdä paljon mutta tämä kaikki ei ole yksilön harteilla. Yhteisönä voimme tukea toisiamme, voimme vaatia isommilta toimijoilta parempaa. Voimme ostaa ruotsalaista jos se on ylivertaista kotimaiseen nähden: maussa, brändissä tai hinnassa.

Toiseksi: jokaisella on oma makunsa. Tosi hienoa että moni jo tykkää juuri siitä ja siitä maidosta, mutta pidätän oikeuden valita itse mistä pidän.

Emme voi loputtomasti vaatia kuluttajaa ponnistelemaan vielä vähän enemmän, jotta maailmaa muuttuu. On vaadittava myös yrityksiltä enemmän, jotta kuluttaminen muuttuu. Tehkää parempia kauramaitoja täällä Suomessa niin ostamme!

Vastuullisen valinnan pitää olla parempi, kiinnostavampi ja halvempi kuin verrokkinsa. Ison massan mukava valinta pitää olla samalla se hyvä valinta.

Jos jostain olen varma niin siitä että kaupan kassalla toisen kyykyttäminen jostain saatanan muovipusseista ei ole se ratkaisu.

Nyt sitten, loppuun vielä listaus kaikesta mistä voitte minua syyttää, sillä ei-kotimaisen kaurajuoman ostaminen ei suinkaan ole ainoa synneistäni!

Kaikki mitä teen väärin ympäristön kannalta:

Minulla on kolme lasta.

Asun uudessa, isossa omakotitalossa.

Ajamme autolla, pieniäkin matkoja. Auto on viherpesty jättivolvo, joka on toki hybridi mutta todellisuudessa kuluttaa aivan sikana silloin kun käyttää bensamoottoriaan.

Talomme sähkö ei ole vihreintä, vaan halvinta.

Käyn pitkissä, kuumissa suihkuissa ja pidän valoja päällä tarpeettomastikin.

Syömme edelleen myös lihaa ja käytämme maitotuotteita, erityisesti paljon juustoja.

Ostamme usein muuta kuin luomua enkä aina katso alkuperämaata.

Ostamme valtaosan lasten vaatteista uutena, osan myös ketjuliikkeistä.

Matkustamme parin vuoden välein koko porukka Kaliforniaan.

Työkseni kannustan ihmisiä ostamaan lisää.

Sylkäisen silloin tällöin purkan tienpientareelle jos roskiksia ei ole.

Syön purukumia.

En aina lajittele muoviroskia, yläkerran kylppärissä nakkaan purkkeja myös sekajätteeseen.

Emme käytä kestovaippoja ja lapsi ei ole opetettu potalle.

Huollamme vaatteita huonosti ja ne päätyvät siksi joskus tekstiilijätteeseen.

Fine, ollaan rehellisiä: myös sekajätteeseen menee t-paita tai pari.

Syömme usein jotain pikaruokaa / noutoruokaa / roskaa josta seuraa yleensä paljon jätettä ja kaikkea muuta ikävää.

En automaattisesti lopeta jonkun palvelun tai yrityksen käyttämistä vaikka kuulisin siitä jotain ikävää.

 

Siitä, olkaa hyvät, nämä tuli ekana mieleen! Ei kun kiviä heittelemään kaikki synnittömät. Seuraavaksi voidaankin tehdä lista siitä miten monella eri tavalla ruokaostoksemme eivät ole suositusten mukaisia. Voin vinkata jo nyt että sokerissa löytyy.

30 Kommentit

  • Kaisa

    Olet aivan valtavan ihana! Kiitos tästä tekstistä ja tietysti monista muistakin! ♥️

  • Nimetön

    Kaupan jono ei tosiaan ole se paras paikka saada kestävyysviestiä perille, inhottavaa että jouduit tollaseen tilanteeseen, ja inhottavaa myös se miten me aina tarraudutaan siihen yhteen negatiiviseen asiaan (ruotsalainen kauramaito) eikä positiiviseen kokonaisuuteen (kauramaito on hyvä asia!).

    Nyt ton sanottuani siten itse tarraudun kuitenkin siihen että halvin hinta ei voi olla markkinointitavoite vastuullisille tuotteille. Vastuullisesti tuotettu liha on kalliimpaa koska eläimiä per tila ja neliömetri on vähemmän, vastuullinen vaate on kalliimpi koska tekijä saa siitä riittävää elantoa jne. Eli massoille pitäisi korostaa sitä pitkän tähtäimen vaikutusta, ei niinkään hintaa. Eri asia on sitten laatu ja saatavuus, kestävien tuotteiden on pakko olla ainakin yhtä hyviä näissä sarakkeissa kun verrokit, muuten ei päästä mihinkään.

    Jokainen tekee sen minkä pystyy, teidänkin perhe tekee jo hurjan paljon!! Minäkin ympäristönsuojelun opettajana omistan perheen kesken kaksi autoa, lennän parin vuoden välein Atlantin yli, käytän talouspaperia ja muovipusseja ja ostan paljon eineksiä. Tietoisuus todella on kaiken a ja o, suurin osa ihmisistä kuitenkin haluaa mahdollisuuden toimia oikein ympäristön kannalta, mutta niin ei voi tehdä jos sitä vaihtoehtoa ei ole järkevästi tarjolla.

    -Henkka

    • Valeäiti Näytä tarjouksen tekijä

      Mä tiedän ja olen ihan samaa mieltä. Mutta jos mietitään kuluttajan tapaa tehdä valintoja, se harvoin pystyy ratkaisemaan asioita niin että ”halpa hinta ei voi olla ainoa tekijä”. Tarkoitin tässä ehkä just niin päin että se vastuuttomampi vaihtoehto pitäisi olla kalliimpi jotta valinnan voi tehdä. Äh tai en mä tiedä miten mä tän sanoittaisin mut ehkä just tämä: ”massoille pitäisi korostaa sitä pitkän tähtäimen vaikutusta, ei niinkään hintaa” tietyssä mittakaavassa joo (esim ne vitosen t-paidat) mutta vaikkapa ruokaostoissa se on iso pyyntö yksilölle, miettiä aina maailmaa kun ostaa itselleen jugurttia.

      Ehkä oleellista on se että tossa hinta-asiassa ei voi niputtaa asioita yhteen, se oli varmaan liian kärkkäästi sanottu tossa tekstissä!

      • Nimetön

        Niin mekin on muuten oppilaiden kanssa mietitty että esim. hiilijalanjäljen pitäisi näkyä tuotteen hinnassa. Eli lähellä tehty ja vastuullinen tuote olisi huomattavasti halvempaa, sitten ei kuluttajan tarttis käyttää niin tolkuttomasti aikaa just siihen pähkäilyyn!! Että kannattaako nyt edes maksaa se euro enemmän tästä tuotteesta, mitä jos se onkin oikeesti paljon kuormittavampi vaihtoehto.

        Välillä pitääkin sanoa kärkkäästi, ei muuten tule keskustelua!

        -Henkka

        • Valeäiti Näytä tarjouksen tekijä

          Kyllä näin on! ??

  • MR

    Toi purkka oli ihan uus juttu. En ole koskaan sitä ajatellut ilmaston kannalta ja enkä myöskään että olisi puhuttu missää. Ehkä seuraava ”ilmiö”: oletko tämänkin asian tehnyt väärin. ?
    Mä en jaksa vaan ymmärtää miks pitää aina joidenkin päteä ja jaksaa nillittää kaikesta mistä nyt sattuu vaan niin pystyä tekemään. Meil lapsi juo kauramaitoa ja kerran ostin suomalaista. Mut kuulemma ihan hirveen makusta! Itse en sitä juo niin en tiedä,mut ostamme jatkossakin naapurimaan kauramaitoa.
    Tsemppiä sulle mitä kaikkea joudutkin kestämää! Oot huippu! Nim.merkki seurannut sua toooodella kauan

    • Valeäiti Näytä tarjouksen tekijä

      Kiitos! <3 opin tän purkka-asian Amsterdamin lentokentällä, ne ei myy siellä enää ollenkaan purkkaa tän takia! olin hieman WTF mutta ihan loogistahan se on. Kumia, jonka voisi nielaista pastillin muodossa.

      • Tuuls

        Koiran omistajana purkat kadulla kuumottaa. Xylitol on koiralle vaarallista, ja vaikka pureskellussa purkassa sitä ei paljon olekaan jäljellä, ei ajatus siitä tunnu kivalle. Mun pentu ainakin vielä mutustaa kadulta kaikenlaista, vaikka miten estelen. Ehkä tämä tieto voisi kannustaa laittamaan purkan paperiin taskuun ja roskiin myöhemmin 🙂

        • Valeäiti Näytä tarjouksen tekijä

          ❤️

      • Kaisu

        Tää purkka-asia niin kuin moni muukin näistä on myös pitkässä juoksussa ja elämänkaariajattelussa haastavia. Jos kaikki purkan syöjät vaihtas pastilleihin ja söis ne oikein niin hienoa, mut jos monet jättää purkat syömättä ympäristösyistä niin ksylitolin saanti vähenis ja hammasterveydessä voisi näkyä. Ja korjaava hammashoito jos mikä ei oo ekologista ja ympäristöystävällistä valtavine jätemäärineen, kertakäyttötuotteineen, kemikaaleineen ihan jos aseptisuuden vuoksi.. Alalla olevana tiedän. Mutta taas mitä pienemmät jutut hoidetaan ja ennaltaehkästään niin taas suuremmalta kuormalta vältytään. Yrittäkäämme siis vain parhaamme kaikki 😊

        • Valeäiti Näytä tarjouksen tekijä

          No tämäpä juuri! Kun mikään ei ole mustavalkoista, eikä ihan jokaisesta asiasta kannatta tehdä _asiaa_.

  • Anni

    Osu ja uppos! Vastuullinen elämä on pirun vaikeaa ja vaikka kuinka yrittää, niin pieleen menee.

    Sitä mä mietin kauramaidosta, että olisiko kuitenkin parasta juoda kahvi mustana ja lopettaa se kauramaidonkin juonti. ?toisaalta se kahvikaan ei taida olla kovin vastuullista. Parasta olisi alkaa kerätä sadevettä ja juoda sitä.

    Kiitos tästäkin tekstistä! ?

    • Valeäiti Näytä tarjouksen tekijä

      Tai juoda omaa tissimaitoa! Lehmästä lehmään!

  • T

    Raahasin opiskeluaikoina pyykkikoria asunnostani (muistaakseni) viidennestä kerroksesta naapuritalon alakerran pyykkitupaan. Olin päässyt kämpästä ulos ja tilannut hissin. Naapuri tuli ulos ja moikkasin ja kysyin tuleeko samaan hissiin. Hän vastasi, että ei yleensä käytä hissiä. Siihen minä (totuudenmukaisesti), että mäkin tykkään kävellä rappuset, mutta pyykkikorin kanssa kun olen… Ja vastaukseksi sain, että hänestä ei silloinkaan pitäisi käyttää hissiä, kun tietää miten paljon sähköä hissit kuluttavat…
    Mä olin silloinkin ollut kasvissyöjä yli 10 v, lajittelin jätteeni, tein hommia ympäristöneuvojana, oston harkiten, kuljin julkisilla, jne, koin ja koen ympäristöasiat tärkeinä, mutta tuo kohtaaminen meni musta niin yli, että olen tietoisesti pitänyt sen mielessä, jos joudun tilanteeseen, jossa pitäisi puhua valinnoista, omista tai toisen, etten itse käyttäytyisi samoin.

    • Valeäiti Näytä tarjouksen tekijä

      Hahahaha omg ja LOL tää oli kova ???

  • Hanna

    Suomessa on vapaus tehdä valintoja, ainakin nimellisesti. Ja vapaus omaan mielipiteeseen. Sitten kun sanot sen mielipiteen, saat heti leiman otsaasi kuinka hullu sekopää olet.

    Esimerkiksi itse en uskalla vielä ottaa uutta koronarokotetta, koska turvallisuus perustuu 2 kuukauden käyttöön täysin uudella teknologialla (vastaavaa valmistetta ei ole ikinä ollut ihmiskäytössä). Valmistajalla olisi dataa jo 4 lisäkuukauden verran, toivon että se julkaistaan pian. Mutta en ole rokotevastainen missään nimessä, itselläni ja perheelläni on kaikki rokotusohjelman mukaiset rokotukset ja muutama rokotus sen ulkopuoleltakin. Silti olen leimautunut jo huuhaatyypiksi joka uskoo salaliittoteorioihin (mikä ei siis ole missään muodossa totta).

    Jokaisen vastuulla on tiedostaa ongelmat ja tehdä päätös sen perusteella. Mutta kun mistä sitä oikeaa tietoa saa päätöstensä tueksi? Esimerkiksi juuri tämä muovipussi vs. kestokassiongelma. Käytin kestokasseja ja niitähän kuluikin ennen paljon (to be honest, eihän ne edes välttämättä kestä niin montaa käyttökertaa että pesisivät muovipussin ekologisuudessa). Ja nykyään en voi edes vaikuttaa käyttämääni ruokienpakkausvälineeseen kun tilaan ruuat kerättynä, jolloin ne ovat automaattisesti pakattuina pahvilaatikoihin. En ole edes selvittänyt onko tämä ympäristölle hyvä vai huono juttu, koska on riski ahdistua lopputuloksesta asiassa, johon en voi tällä hetkellä itse vaikuttaa…

    Työkseni kyllä viljelen luomua, toivon että se nyt edes sitten kompensoi jotenkin niitä vääriä valintoja. Toisaalta luomuhan ei esimerkiksi ratkaise vaikkapa nälänhätää, sillä sadot ovat pienempiä kuin muilla menetelmillä ja riskialttiimpia vaurioille. Lisäksi olen kuullut lukuisia kertoja kuinka viljelijänä pumppaan vaan EUn rahoja hukkaan (koska ilman niitä tukia en ainakaan itse pystyisi luomua viljelemään kun saatavat tuotot ovat vähäisiä ja epävarmoja). Yritäppä tässä sitten toimia oikein.

    • Valeäiti Näytä tarjouksen tekijä

      Se tässä juuri onkin se haaste kun asiat on tosi monimutkaisia ja -sävyisiä. Siksi mustavalkoinen vastakkainasettelu ei ole hyödyllistä.

  • Louise

    Hei!

    Nyt on pakko sanoa, että yllätyin tästä kirjoituksesta ja erityisesti sen uhmakkaasta sävystä tosi paljon.

    Osuiko naisen epäilemättä ärsyttävä äksyily (ärsyttävältä se tosiaan kuulostaa, sitä en kiistä!) sinulle sillä tavalla arkaan paikkaan, että sinulla heräsi jonkinlainen uhmakas vastareaktio? No, se on joissain asioissa tietenkin ymmärrettävää, mutta ympäristöasioissa ei mielestäni ole. Kas kun omilla valinnoilla ei näpäytetä random naista kaupassa vaan ne vaikuttavat koko maapallon hyvinvointiin.

    Oletko itse OK tuon syntilistasi kanssa? Olen ymmärtänyt sun kirjoituksista ja asumistyylistä päätellen, että perheesi on erittäin hyvätuloinen. Miten kykenet perustelemaan sen, että ette käytä ekosähköä? Siis oikeasti? Omat tuttavat ihan tuloluokasta riippumatta ovat itsestäänselvästi valinneet ekosähkön. Oletan, että teillä on myös sähkönkulutus suurempaa kuin kerrostalossa asuvalla opiskelijalla tai perheelläkin, joten valinnallanne olisi todella merkitystä.

    Osa noista ”synneistä” on toki ihan inhimillisiä, eikä mun mielestä kuulu samaan listaan sähkön ja viherpesuhybridin kanssa, esim purkan sylkeminen tienpientareelle. Tai siis, suoraan sanottuna, purkansyömisen mainitseminen yhdessä bensasyöpön auton, lentämisen jne kanssa pyrkii pikemminkin tekemään kaikista ekovalinnoista jotain piperrystä.

    Jos sulla on huono omatunto, kuten sulla ilmeisesti pohjimmiltaan on, tee muutoksia sen sijaan että uhriutuisit.

    • Valeäiti Näytä tarjouksen tekijä

      Tekstin tarkoitus oli nimenomaan luoda armoa, sillä ajatuksella että syyllistäminen (oli se itse huonon omatunnon tai muiden kautta) ei ole yhtä tehokasta kuin hyvän huomaaminen.

      Halusin myös näyttää että kaikilla tässä on vielä tekemistä, että kukaan ei ole täydellinen.

      Jokainen listani kohta on tosiaan tiedossa ja matkalla parempaan. Parhaan mahdollisuutemme mukaan niitä muovaillaan.

      Se mihin kaikkeen meillä kuluu rahaa ja miten päätämme oletetut tulomme jakaa ei mielestäni kuulu muille.

  • Nimetön

    Syömishäiriöisen supermaistajanuoren toipumisprosessissa teemme tasan yhdenlaisia valintoja: meille ostetaan sitä mitä nuori syö (silloinkin kun emme välttämättä itse pidä niistä valinnoista).
    Tämä on tietysti ja toivottavasti lyhytaikainen poikkeustilanne ja elämää kaikkein elämäisimmillään, mutta ruokavalintojen tekeminen ei aina ole pelkästään valintoja eettisin tai ekologisin perustein. Vaikuttavia voivat olla myös taloudelliset perusteet, tai kuten tällä hetkellä omassa perheessäni, mitä suurimmassa määrin terveydelliset perusteet.

    Tällä hetkellä yritän sitoutua edes ruokahävikin pienentämiseen. Se tarkoittaa aina monessa kohdin erityisesti yllämainitusta syystä epäekologisempia, epäeettisempiä toisinaan kalliimpia valintoja.
    Mutta se hävikkiruoka vasta epäeettistä, -ekologista ja kallista onkin.

    Jaksan kyllä jatkuvasti ihmetellä sitä, miten hanakasti ulkopuoliset ihmiset puuttuvat toisten valintoihin ja ratkaisuihin, ja miten merkillisiä rajoituksia ja sääntöjä ihmiset asettavat itselleen (tai vielä pahempaa!) toisilleen – kuten nyt vaikka tuo hissiesimerkki tuolla ylempänä. Ihan takuuvarmasti kukaan meistä ei pysty elämään täydellisen terveellisen-ekologisen-eettistä elämää.
    Ruuan pitäisi olla jonkinasteinen nautinto, ei loputon tuskaa tuottava valintojen hetteikkö, jossa pitäisi jatkuvasti miettiä, miltä ostokseni jostain satunnaisesta kanssajonottajasta näyttävät.
    Minun ostokseni näyttävät kaameilta – kovia rasvoja, lihatuotteita, valmiiksi viipaloitua juustoa, ylikansallisten yritysten tuotteita, napostelutuotteita… minun ostokseni näyttävät ajoittain niin kaameilta, etten aina meinaa tunnistaa ostoskärryä omakseni jos hetkeksikään irroitan kärrynkahvasta 😀

    • Valeäiti Näytä tarjouksen tekijä

      Jokainen tekee valintansa omien mahdollisuuksien rajoissa! On systeemin tehtävä pitää huolta että valintojen joukossa on järkeviä vaihtoehtoja. ❤️

  • Leena

    Hyvä juttu! Se että ollaan synnytty tänne maapallolle on jo sinänsä epäekologista, mutta täällä nyt ollaan. Mielestäni tiedostaminen ja parhaansa yrittäminen riittää. Tiukkapipoisuus ei missään asiassa ole hyvästä ja inhimillisyyteeen kuuluu myös armollisuus. Sitä en vaan ymmärrä, miten se kauramaito muuttuu ympäristörikokseksi, jos se siirtyy valtakunnan rajan yli. Eiköhän siihen vaikuta enemmän kuljetusketjut ja valmistusprosessit jne. Torniossa asuvalle se Ruotsi on varsin lähellä!

    • Valeäiti Näytä tarjouksen tekijä

      Kaikki on niin suhteellista!

  • Hanski

    Mua jotenkin yllätti tästä syntynyt keskustelu. Ehkä olen elänyt jossain omassa kuplassa, kun en ole ennen edes tajunnut ahdistua ruotsalaisesta kauramaidosta tai pitkistä ja kuumista suihkuista. Muista ilmastosynneistä puhumattakaan.

    Ja nyt mua vähän ahdistaa, kun en ole tajunnut ahdistua.

    • Valeäiti Näytä tarjouksen tekijä

      Voi ei! Älä ahdistu! Palaa takaisin kuplaasi heti ??

  • Rita

    Olipa ihana kirjoitus Hanne. Oikeasti.
    Kyllä ahdistaa välillä tämä vastuullisuus ja kotimaisuus keskustelu kaiken muun maailman menon rinnalla. Ruotsalainen kauramaitokin saattaa olla lähiruokaa, riippuen missä asuu ja mikä luokitellaan lähellä tuotetuksi. Itsekin ostan Oatlyn kaura/mantelimaitoa, onhan se vajaan 1000 km päässä tuotettua, koska se todellakin maistuu paremmalta kuin paikalliset vastustajansa.
    Välillä suomalaisten asenne/kommentit/puhetyyli lähes kaikkeen on hyvin negatiivinen tai negatiivisuuden sävyttämä. Jään linjoille seuraamaan postaustasi ruokailutottumuksista (etenkin niistä sokerisista)..
    Aurinkoiset ja lämpimät terveiset eteläisestä Hollannista, RIta

  • Maarit Nisu

    Hei! Olen yksi niistä kauramaitokyselijöistä. En tarkoittanut moralisoida. Pidän sinua erittäin tiedostavana ihmisenä ja siksi valintasi perustelut kiinnostavat kokonaisuudessaan, siis esim. liittyvätkö ne tuotteiden oletettuun terveellisyyteen, ympäristövaikutuksiin, makuun tai muihin ominaisuuksiin.
    Olen itse eläkkeellä oleva maanviljelijä, joka kävi vuosikymmenet aamuin illoin lypsämässä puolison kanssa lehmänsä. Tämä nykyinen ruokakulttuurin muutos hämmentää. Sen valossa olin koko työurani ajan aikamoinen ”pahantekijä”, vaikka tarkoitus oli vain tuottaa parhaani mukaan hyvälaatuista maitoa suomalaisille.
    Olen sen verran vanhan kansan ihminen, että on vaikea ymmärtää, että kaura pitää prosessoida ”maidoksi”, pavut ”lihaksi” jne. Mutta, kun miniä tulee kylään, hankin kyllä tarjolle em. tuotteita, sillä haluan antaa arvon hänen valinnoilleen.

  • Nimetön

    Kommentoin pientä detaljia: itse olen ajettu että EU:ssa EU-maalaisen firman tekemä tuote on lähes yhtä hyvä vaihtoehto kuin suomalainen. Vapaan liikkuvuuden ja EU:n yhteisen rahanköytön takia ostoksesta osa menee kollektiivisen hyvän pottiin samoin kuin suomalaista ostaessa.

    • Kana

      Mulla on vähän sama ajatus! Pyrin ostamaan mahdollisimman lähellä tuotettua, mutta siis koen vielä onnistuneeni esim. ranskalaisen tuotteen ostaessani. Oon muuten tosi yllättynyt, että niin moni tykkää eniten ruotsalaisesta kauramaidosta. Mun suosikki on ehdottomasti Kaslink/Fazer/Pirkka! Enkä suosikkiani valitessa todellakaan miettinyt muuta kuin makua. 😀

      • Valeäiti Näytä tarjouksen tekijä

        Aika harvoin sitä oikeasti ihan ekana miettii muuta kuin makua 🙂

Tämän viestin kommentit on suljettu.