Tämä on ensimmäinen raskaus, jossa en juo yhtään alkoholia

Kaupallinen yhteistyö Alko Oy

“No vähän voi aina ottaa”
“Ei yksi skumppa mitään haittaa”
“Sellainen raskaana olevan annos mulle kiitos!”
“Niin kauan kuin et tiedä olevasi raskaana, ei synny vahinkoa! Testaa vasta huomenna!”

Oletko kuullut jonkin näistä alkoholiin liittyvistä kommenteista raskausaikana? Ehkä jopa sanonut niitä itse? Minä olen.

Voin myös rehellisesti kertoa juoneeni kolmen raskauden aikana joitain hörppyjä alkoholia. Vähän skumppaa juhlissa, miehen oluesta lasillinen, pikku tilkka viiniä. Koska “aina nyt voi vähän ottaa”, niin kuin joka paikassa minulle sanottiin.

Mutta voiko? Ja kuka määrittelee mikä on vähän?

Tässä pari faktaa: Alkoholin aiheuttamat vaarat sikiölle ovat merkittävät, itse asiassa pahimmat kaikista päihteistä. Alkoholi menee suoraan aivoihin ja vaikuttaa oppimiseen, muistiin, keskittymiseen. Sikiölle raskauden aikana nautittu alkoholi voikin pahimmillaan aiheuttaa ongelmia syntymän jälkeen: ADHD-kirjon oireilua tai pahimmillaan FASD-diagnoosin.

”FASD (fetal alcohol spectrum disorders) tarkoittaa alkoholin aiheuttamien sikiövaurioiden laajaa kirjoa. Vaurioiden vakavin muoto on FAS, joka tarkoittaa sikiön alkoholioireyhtymää. Tunnistettavia ulkoisia piirteitä ovat pienikokoisuus, pieni pää ja poikkeavat kasvonpiirteet”. (Lähde: Kehitysvammaliitto)Harvemmin diagnosoitu FAS on kuitenkin vain yksi vaurioista, joita alkoholi voi lapselle aiheuttaa, lievempiä oireiluja esiintyy paljon.

Isoin ongelma ehkäisyssä on ehkä tiedon puute, josta itsekin olen kärsinyt. Yleinen asenne tuntuu olevan “vähän on aina ok”. Se näkyy tilastoissa: 15.7% naisista ilmoittaa käyttäneensä alkoholia raskauden aikana (14% sen jälkeen kun raskaus on todettu). Itse uskon että luku voi olla suurempikin, sillä moni juo niitä pieniä hömpsyjä mutta ei ehkä kehtaa edes raportoida niitä neuvolassa.

Taas kerran puhun myös itsestäni.

Tämä fakta pysäytti mut eniten: Raskaudenaikainen alkoholinkäyttö on tällä hetkellä yksi merkittävimmistä kehitysvammaisuuden aiheuttajista länsimaissa. FASD on 1,5 kertaa yleisempää kuin autismi, 19 kertaa yleisempää kuin CP-vamma ja 28 kertaa yleisempi kuin Downin syndrooma. Ja ainoa, joka voidaan ehkäistä. (Lähde: Kehitysvammaliitto)

Puolison tuella on tässä iso merkitys! Havahduin vasta yhteistyön aloituspalaverissa, ettei Insinöörikään ole hirveästi juonut alkoholia raskauden aikana. Meille alkoholi liittyy ehkä eniten ruokailuun, joku sushia + pari lasia viiniä -tyyppinen setti on meille kiva juttu viikonloppuisin. Nyt ei sattuneista syistä ole ollut sushia eikä viiniä, eikä alkoholia ylipäänsä paljon meille edes kotiin tule.

Tämä vaikuttaa minusta ihan merkittävästi omaan ajatteluuni siitä, voisiko “hörpyn” ottaa. Kun puolisokaan ei vieressä vetele viiniä, en oikein edes ajattele koko asiaa.

Lähde: Kehitysvammaliitto

Niihin hörppyihin liittyen viimeinen fakta: Emme tiedä alkoholille turvarajaa. Ei ole olemassa “raskaana olevan annosta”, tai “pientä hörppyä” tai edes jotakin salattua vain lääkäreiden tuntemaa millimäärää, jonka nauttiminen olisi vielä ok.

En halua syyllistää sinua, tai minuakaan sen koommin. Olenhan itsekin aiemmissa raskauksissa kuullut neuvolasta asti että ei se pieni määrä mitään vahingoita ja olen ajatellut että ihan hyvin voi vähän juoda. Juonutkin sitten satunnaisesti miniannoksia.

Mutta me opimme jatkuvasti lisää, niin tieteen tasolla kuin yksilötasolla, ja vanhat viisaudet ja asenteet murenevat. Nyt opin tämän yhteistyön myötä niin paljon FASDista että tiedän tämän neljännen raskauden menevän jatkossakin ilman alkoholia.

Ja hei jos mietitään vielä niitä menneitä aikoja, niin minun äitini on ohjattu vuonna -78 saksassa asuessaan baariin kun hänellä oli alkuraskauden pahoinvointia. Se oli ok ja ajan tapa, että ihan sitä itseään tarjottiin pahoinvoivalle äidille.

Että ehkä me täällä Suomessakin voimme jo siirtyä aikaan jossa tiedämme, että alkoholi aiheuttaa vaaroja. Jossa tiedämme, ettei turvallista määrää ole.

Jos sinulla herää nyt raskauden aikaisesta alkoholinkäytöstäsi huoli niin haluan vinkata että verneri.net:istä löytyy paikka, josta voit lähettää anonyymisti sähköpostia asiantuntijalle ja kertoa mikä tilanteesi on. Sieltä saat asiantuntevaa neuvoa ja opastusta.

9.9. on kansainvälinen FASD-päivä, jota muistetaan Suomen Alkoissa avaamalla ovet vasta yhdeksän minuuttia yli yhdeksän. Alkoholia voi aina odottaa yhdeksän ajan – kuukautta tai minuuttia.

28 Kommentit

  • pilami

    Tärkeä asia ja nosto! Itseäni silti hämmästyttää miten yleistä tilastojen valossa raskaana alkoholin nauttiminen on. Ei minulle kukaan ole sanonut että ”pieni määrä on ok” vaan oletusarvo on aina ollut itselläni että en juo mitään. Edes raskautta suunnitellessani. En kyllä imettäessänikään. Suhtaudun muutenkin aika kielteisesti näihin somessa esiintyviin ”äidin iltaviini, jee!” ja ”oispa kaljaa” -postauksiin. Sinullakin näitä ollut, toivon että pohdit voisiko niistäkin luopua, ne turhaan normalisoivat tissuttelua joka aina osalla ihmisistä lähtee lapasesta. Ehkä voisi miettiä että vaikka sen alkoholiannoksen itse nauttii niin tarvitseeko sitä somessa nostaa esiin?

    • Maisa

      Voisihan sen yhden oluen tai lasin viiniä myös ajatella normalisoivan sen yhden ottamista vs. aina jos juo, juo kännit. Eli sellaista kohtuullista juomista normalisoivaa. Tämä on tietysti täysin eri keskustelu, eikä liity tähän Valeäidin päivän aiheeseen. Raskaus on täysin eri asia, kuin muutoin alkoholin kohtuullinen nauttiminen.

      • Valeäiti Näytä tarjouksen tekijä

        No siis tätä olin tulossa itsekin sanomaan! Pilami olet ihan oikeassa ja oikealla asialla, mä vain näen tässä sävyeroja. Se sellainen ”pakko saada viiniä kun meni hermot lapsiin” on vääränlainen signaali (samoin kuin ”pakko saada suklaata kun niin huono päivä”, mutta se on eri ongelma) mutta tätä olen ainakin itse tietoisesti jättänyt pois. Voi olla että olen sitä tässä kymmenen vuoden aikana tehnyt, mutta toivottavasti en enää hirveästi hairahdu. Mä olen itse asiassa tietoisesti muutenkin jättänyt valtaosan alkoholisisällöstä pois viime vuosina muutenkin, mutta musta on erittäin ok tuoda vaikka viini sellaisena yhtenä nautintona elämässä, osana hyvää ruokailukulttuuria. Samoin olut, josta satun pitämään ja juon joskus yhden siksi että se on hyvää.

        Mun elämässä humalahakuinen juominen on (onneksi) muutenkin tosi paljon vähentynyt ja siksi kans miettinyt näitä asioita paljon. En silti lähtisi poistamaan alkoholia julkisesta keskustelusta ollenkaan, se vain piilottaa ongelmaa siellä missä sitä on.

        • pilami

          Alkoholi julkisessa keskustelussa on tietenkin eri asia kuin ”äidin iltaviinistä” raportointi mutta siitä varmaan ollaankin ihan samaa mieltä. Humalahakuinen juominen ja alkoholinkäyttö muutenkin (ainakin lehtijuttujen) mukaan on tainnut vähentyä, mikä on hirmu hyvä homma jos se ei tarkoita siirtymistä (mietoihin) huumeisiin. Menekkiä alkoholittomille juomille taitaa kyllä olla koska kaupan hyllyt notkuu eri vaihtoehtoja.

          • Valeäiti Näytä tarjouksen tekijä

            joo ja se on IHANAA!!! Mulla on tipahtanut tosi paljon alkoholinkäyttö ylipäänsä kun sen makuelämyksen saa ilman paskoja yöunia 🙂

  • Sanna

    Mäkin olen yllättynyt näistä tilastoista. Itselleni on aina ollut selvää, että raskaana ollessa ei juoda alkoholia tipan tippaa enkä nyt myös imettäessä juo yhtään. Kukaan lähipiiristäni ei ole juonut raskaana ollessa yhtään (ainakaan minun tietääkseni). Ja nämä alkoholin haitat olen oppinut jo viimeistään yläasteen biologian ja/tai terveystiedon tunnilla, ellen jo sitä ennen ja olen kuitenkin 32-v että ehkä sitten vain elän jossain kuplassa, jossa alkoholin vaarat tiedetään hyvin eikä ole myöskään mitään tarvetta raskauden aikana haaveilla alkoholista, kun sen rooli elämässä ei muutenkaan ole tärkeä. Hyvä, että tätä aihetta nostetaan esille.

    • Valeäiti Näytä tarjouksen tekijä

      Selvästi meillä on tässä kulttuurissa vielä töitä tän asian kanssa.

  • Jessi

    Tää on kyllä jännä! Itsellä 3- ja 6-veet ja myös esikoisen kohdalla tiesin että turvallista rajaa ei ole että miten eritasoista tietoa jo neuvoloissa on! Tädeiltä saatoin sitten saada kommentteja että kyllä sitä vähän voi ottaa jne..

    • Valeäiti Näytä tarjouksen tekijä

      Niin tää on aika paljon asennekysymys. Varmasti tieto on mutta miten se väitetään on eri.

  • A

    Musta on mielenkiintoista jo useammassa kommentissa tullut rinnastus; en juo alkoholia raskaana, enkä imettäessä. Kun ne nyt on fysiologisesti ihan eri juttu. Raskaana verenkierto on yhteinen sikiön kanssa ja imettäessä vauvalle maidon mukana mahdollisesti päätyvä alkoholimäärä on taas max. veren alkoholipitoisuus (eli promilleja jos olisi tosi kännissä). Alkoholi imettäessä (ja vauvan vanhempana ylipäänsä, sama koskee vauvan molempia vanhempia) on huono juttu koska alkoholi vaikuttaa kykyyn huolehtia vauvasta. Eli en sitä nyt suosittele, mutta alkoholin nauttiminen imettäessä on hyvin paljon eri asia kuin raskaana.

    • Valeäiti Näytä tarjouksen tekijä

      Jjjep.

    • Sasu

      Olen tosi järkyttynyt siitä että neuvoloissa on töissä ihmisiä joiden mukaan voi juoda vähän raskaana. Oma kaasoni joi häissämme ruuan kanssa viiniä, raskaus ei vielä näkynyt eli kaikki ei sitä tajunnut, itse olin tilanteessa todella ahdistunut.

      • Valeäiti Näytä tarjouksen tekijä

        💔

    • Taina

      Oon lääkärinä samaa mieltä, aivan eri juttu nämä kaksi. Tosin mainitsin, että viimeisimpien tutkimusten mukaan alkoholin haitat imettäessä liittyvät myös niiden poltossa tuleviin aineen aineenvaihduntatuotteisiin, ei vain promileihin. Olen myös aivan järkyttynyt, että jollekin on neuvolassa sanottu alkoholin olevan pieninä määrinä ok, tälläisestä olisi pitänyt vähintään tehdä ilmoitus henkilön esimiehelle/naisella…Mitä tulee raskautta yrittäessä alkoholiin: tietysti ilman alkoholia paras, mutta tämä voi olla todella stressavaa pareille jotka yrittävät vuosia. Kuukautisten aikaan ja kierron alkupuolella ei lasillinen ole ongelma, silloin ei ainakaan ole raskaana. Ja kyllä alkoholi tosiaan voi heikentää hedelmällisyyttä, mutta ei myöskään ole tutkimusta siitä, että vaikka kaksi lasia kierron alkupuolella merkittävästi haittaisi….

    • pilami

      Tunnen itseni ja jäisin vain pohtimaan mahdollisen käytöshäiriön/oppimisvaikeuden/minkä tahansa haasteen kohdalla että ”aiheuttiko imetykseen aikainen alkoholinkäyttö tämän”. Siksi en siis itse ole juonut pisaraakaan imettäessäni. Eikä se nyt varmasti aidosti muutenkaan hyvää tee. 🙂 en kyllä paheksu jos joku imettäessään alkoholiannoksen silloin tällöin juo (toisin kuin raskaana ollessa) mutta tosiaan, oma linjanvetoni on ylläolevasta syystä ollut tämä. Toki käytän muutenkin vähän alkoholia joten kokonaan juomatta oleminen ei pahemmin tuo tilanteeseen muutosta.

      • Valeäiti Näytä tarjouksen tekijä

        Vastaan tässä nyt ehkä vähän kahteen edelliseen samassa (jos niihinkään, seuraa sekavaa ajattelu):

        Tämä on musta tän keskustelun vaikein asia että meillä on tosi erilaiset alkoholitottumukset ylipäänsä. Että viinilasillinen ruoan kanssa yhdistyy toisten mielissä isoon käyttöön ja toisaalta toisille kolme lasia on edelleen kohtuullista. Siksi vain nollalinja on turvallinen. Musta on vähän vaikeaa tässä se että moni joka ei normaalistikaan juo ollenkaan pitää aivan poskettomana toisen viinilasillista, siitä tulee sitä syyllistämistä väistämättä jonka takia moni ei sitten raportoi ollenkaan totuudenmukaisia määriä (niitä pieniä laseja) ja voikin sen takia itse lipsua omassa ”tämä on vielä ihan vähän” ajattelussa väärälle puolelle.

        En tiedä saako tästä kiinni mutta jotenkin just esim toi raskauden yrittäminen on musta hankala alue: on kohtuutonta että joku joka yrittää vuosikausia joutuisi miettimään että tämä on nyt kaikki sitä kiinni että olen syönyt tai juonut väärin. Yrittäessäkin on helppo sanoa että ”minä en ainakaan juo yhtään” jos tapana ei noin niin kuin muutenkaan ole juoda yhtään. Selitän tosi sekavasti nyt joten lopetan 😀 😀

  • HooGee

    Alkoholiin suhtautuminen on Suomessa usein kyllä tosi latautunutta. Ymmärrän toki, omatkaan vanhemmat eivät omien alkoholistivanhempiensa takia pysty suhtautumaan alkoholiin yhtään rennosti. Kumpaakaan en ole ikinä humalassa nähnyt, ja hyvä niin. Silti itsellä oli nuorena kumma ajatus, että kyllä humala on hienoa ja toki voi reippaasti ottaa, kun otetaan. Tuli muualta kuin kotoa tietenkin tuo ajatus:) Sekin tuntuu hassulta, näin vuosia myöhemmin, kun en enää muutenkaan välitä alkoholista, että miten vaikealta alkoholista luopuminen tuntui, kun olin ensimmäisen kerran raskaana. Aika paljon siihen olueen ja viiniin yhdistyi sellaista rentoutumisen, vapaalle vaihtamisen ja hauskanpidon tilanteita ja tunteita, vaikka en suurkuluttaja ollut silloinkaan.

    Sekin on toisaalta jännä, että moni joka ilmoittaa, ettei edes vilkaise alkoholiin päin edes raskautta suunnitellessa, tai imettäessä, ja suhtautuu niin, että raskaana edes ruokalusikallinen skumppaa ei voi olla ok, niin kuitenkin juovat ihan tyytyväisenä kahvia. Kahvi(kofeiini) on todistetusti keskenmenoriski, siksi siinä on ne suositukset. Joku lääkäri voinee kertoa miten kofeiinille on kuitenkin löydetty turvaraja? Ja erikoista on vielä sekin, että Suomessa on sosiaalisesti hyväksyttyä sanoa juovansa pannullinen päivässä raskaanakin, ei se niin haittaa!

    En paheksu kahvinjuontia raskaana, join itsekin. Mutta tämä suhtautumisasia on ihmetyttänyt, ja ihmetyttänyt monelta kantilta.

    • Valeäiti Näytä tarjouksen tekijä

      Hyvin sanottu!

  • Heidi

    Kiitos ajatuksia herättävästä tekstistä! Mun eka ajatus oli, että tietenkään en juonut alkoholia raskausaikana, mutta sitten muistin että taisin yhden kerran ottaa puoli lasia skumppaa, just sellaisen ”raskaanaolevan annoksen”. Niin sitä omaa käyttöä on helppo vähätellä.

    Imetysaikana sitten join jo normaalisti alkoholia – normaali on mulle 1-3 annosta 0-2 kertaa viikossa. Imetin lopulta yli kaksi vuotta, ja mahtuihan siihen monelaista vaihetta 24/7-imetyksestä taaperon 1-2 kertaa päivässä imetykseen. Jälkimmäisen aikana käytiin kerran miehen kanssa jopa kahdestaan Tukholman-risteilyllä, missä todellakin otin samppanjaa.

    • Valeäiti Näytä tarjouksen tekijä

      Oot eka joka sanoo ääneen tän saman mitä itsestäni kerroin, kiitos siitä! 😍 mua vähän harmittaa että äänessä ei ole ollut se 15% jotka just jotain annoksia on juonut, haluisin hirveästi tietää onko tää kampanja herättänyt jotain ajatuksia. Eivät varmaan uskalla sanoa mitään kun enemmän ihmetellään sitä jos jotain on juonut..

  • Krisse

    Tää on kyllä vaikea aihe! Itse saatoin raskausaikoina juoda kulauksen joskus miehen lasista. En kannusta ketään alkoholinkäyttöön raskausaikana, mutta samalla toivoisin ettei syyllistettäisi toisiamme tässäkään asiassa. Kaikkein tärkeintä on iloita raskaudesta ja keskittyä omaan suoritukseen eikä tuijotella muiden viinilaseihin! Olisi ehkä myös mukavaa tietää lähteet esim. tässä postauksessa esitetyille luvuille.

    • Valeäiti Näytä tarjouksen tekijä

      Oon niin samaa mieltä! Voin kaivaa tarkemmat lähteet vielä, nämä sain suoraan Alkolta ja Kehitysvammaliitolta, luulen että löydän sieltä ne itse tutkimukset josta luvut tulee.

  • Ella

    Itse otin raskaana pari kertaa kulauksen miehen lasista ja kerran ruoan kanssa ihan pienen maistiaisen viiniä (siis ehkä 1cm lasin pohjalla). Tuli kyllä näistäkin tosi huono omatunto nyt kun kertasi näitä faktoja 🙁 mutta hyvä että asiaa tuodaan nyt esille. Itselläkin oli ehkä sellanen mielikuva että ”maistiaisannokset” ei oo niin vaarallisia. Imettäessä oon juonut sillon tällön vähän alkoholia mutta en oo imettänyt jos en oo ollut ajokunnossa (vauvat muutenkin osittaisimetyksellä)

    • Valeäiti Näytä tarjouksen tekijä

      Mä luulen että TOSI monella on ollut toi mielikuva, ei siitä kannata hirveästi syyllisyyttä kantaa <3 Tieto lisääntyy ja sen mukaan eletään!

  • K_

    Esikoisen raskaudessa muistan juoneeni kerran noin puolikkaan annoksen verran (plus yhden viinipullon avasin sillä viikolla jonka lopuilla testasin plussan, ihan sillä ettei jää sen viinin maistaminen yli yhdeksän kuukauden päähän). Tämän lisäksi maistoin silloin tällöin siemauksen puolison lasista. Tokassa raskaudessa en tainnut juoda edes sitä puolikasta annosta, satunnaisia siemauksia edelleen. Ja fiilikset tämän postauksen jälkeen? Että ihan rehellisesti en usko, että tälläinen määrä haittaisi yhtään mitään. Jos tulen vielä joskus raskaaksi, aivan varmasti edelleen maistan puolison lasista suullisen, jos hällä sattuu jotain erityistä juomaa olemaan.

    Multa toki muutenkin puuttuu sellanen itseni syyllistämisen ”taito” näissä asioissa, jostain kumman syystä mulla on tosi vahva vanhemmuusitsetunto.

    • Valeäiti Näytä tarjouksen tekijä

      Ni tässä ei ollutkaan tarkoitus syyllistää et oikein hyvä!

  • Marjoram

    Mä join semmosia 2 %-vahvusia Radler Shandyjä. Ootin 2014. Mun mies on britti ja siellä oli ainaki sillon NHS:n taholta, että todella vähän saa ottaa. Ja raskauspahoinvointiin suositeltiin tummaa olutta. Mutta niin – söin myös haukea ja lensinkin raskaana. Antakaa kivien lentää.

    • Valeäiti Näytä tarjouksen tekijä

      haha 🙂

Tämän viestin kommentit on suljettu.