Blogin perustaminen: 10 vinkkiä alkuun

blogin perustaminen

Sain sähköpostiin hauskan kyselyn ystävältäni. Hän kyseli kaverin puolesta, kuinka toimia jos haaveena on blogin perustaminen:

”Ystäväni on pohtinut blogin perustamista ja itse siihen häntä koko ajan tunnun painostavani, joten osaisitko Hanne auttaa? Mistä pitäisi lähteä? Mitä tulisi ottaa huomioon? Niin kun että ylipäänsä mitä?”

Äkkiäkös tähän vastaa, ajattelin. Päässäni pyöri monen monta alaotsikkoa, joihin liittyi SEO, analytics, kuvasuhteet ja portaalitekniset asiat. Sitten muistin että kaikki päähäni tulevat vinkit ovat enemmän sitä osastoa, jonka vuodet pakosta sinulle opettavat ja joista tietäminen alkutaipaleella ei auta kyllä yhtään ketään. Virheitä, joita tulet tekemään joka tapauksessa ja jotka kannattaakin tehdä.

Aloittaessa kyse on oikeasti tosi yksinkertaisista asioista.

10 vinkkiä bloggaamisen aloittamiseen

blogin perustaminen

1. Päätä perustaa blogi.

Yllättävä avaus! Ensin pitää haluta perustaa blogi. Hyviä syitä perustaa blogi on mm. jonkin tietyn projektin seuraaminen (raksa, vauva, häät); yhteyden pitäminen (jos vaikka muutat Havaijille kuten Anu perheineen!) tai ideaalisti halu kirjoittaa. Huonoin syy perustaa blogi on raha ja ilmainen tavara. On olemassa iso tukku parempia duuneja noihin ja lisäksi tuppaat tekemään skeidaa sisältöä jos tavoitteena on raha lukijan koukuttamisen sijaan.

Blogillasi voi olla jokin tietty aihe (lapset, raskaus, raksa, autot, muumimukit, huonekasvit – aivan mikä vain) mutta ei ole pakko olla. Blogin keskiössä voit hyvinkin olla sinä ja sinun puuhasi. Itse päätät mistä kirjoitat ja vain sinä päätät mitkä aiheet blogiisi mahtuvat! Yksi hyvä nyrkkisääntö: Jos tuntuu että päivität kaikkia somekanaviasi niin paljon ettet enää kehtaa kaikkea laittaa julki, sinulla saattaisi olla riittävästi sanottavaa / näytettävää blogiin.

2. Avaa blogi.

Ota WordPress tai Blogger, ei väliä kumpi. Valitse jokin valmis pohja googletuksen perusteella, ja pyydä apua joltain nörttikaverilta tarvittaessa. Valitse mieluummin väritön, mauton, hajuton kuin hauska ja persoonallinen pohja. Oleellisinta on että tekstiä on mukava lukea, erityisesti kännykällä. Tulet kyllästymään pohjaasi ensimmäisen vuoden sisällä useamman kerran joten turha revitellä! Toisaalta, vaihtoon se menee kuitenkin niin ihan sama!

3. Valitse nimi.

Nimi on vaikea! Mieti nimeä ainakin kaksi kertaa. Tänään hassulta tuntuva sanamuunnos saattaa hävettää ensi viikolla ja eilisen sisäpiirin vitsi ei kanna loputtomiin.  Taivutetut ja monimutkaiset lauseet voivat olla haastavia, mutta ne ovat toisaalta aivan ihania. Omia omituisia suosikkejani ovat Kuka eiku mikä eiku joku olet Laura, Rimpuileva Mamma, Muitaihania , Mua muisteletko eiku..joku Kustaa tai I’m a human not a sand..ööö..whichiltä (joka löytyy kätevästi myös haulla ”voileipäblogi”).

Oikeastaan, ihan sama tämäkin. Lempinimiä tulee kaikille ja blogi kasvaa lopulta nimensä ympärille. Tiesitkö muuten että Valeäiti oli aluksi Valeäidin tunnustukset? Jäi tunnustukset vähiin mutta äiti jäi vaikka jutut meni eteenpäin.

4. Kirjoita.

Kirjoittajaksi oppii kirjoittamalla. Kirjoita lyhyitä tekstejä, pitkiä tekstejä, hassuja pakinoita tai syvällisiä pohdintoja – kunhan kirjoitat! Kirjoittaessasi mieti hiukan kuka tekstiä lukee ja mikä häntä kiinnostaa. Editoi lukija mielessäsi turhia pois reilulla kädellä – useimmiten ison osan tekstistä voi karsia pois ajatuksen kärsimättä. Kirjoita mieluummin kolumnia kuin päiväkirjaa: älä moikkaa lukijaa, mutta oleta että hän on tavallaan tuttu: suunnilleen sitä kohderyhmää, jota ajattelet.  Mieti, että jokaisessa tekstissä pitäisi olla jokin kantava ajatus, hassu tarina tai kiinnostava tapahtuma. Tekstillä pitää olla jokin arvo lukijalleen! Tämä kaikki helpottuu kun vain kirjoitat. Kirjoita.

5. Kuvita.

Ota kuvia jos osaat ja kuvita niillä tekstiäsi. Kuvat eivät ole yleistä luuloa vasten pakollisia, mutta usein kyllä arvostettuja. Huonoja kuvia sen sijaan ei kukaan jaksa turhaan katsella. Tämä pätee muuten myös toisinpäin: Jos blogisi on kuvapainotteinen, sanoita sitä. Mutta sanoita hyvin, sillä myöskään huonoa tekstiä ei kukaan tarvitse.

Sitten HUOM, nyt tarkkana: voit lainata muiden kuvia mutta silloin pitää täyttyä kaksi tärkeää kohtaa: 1. sinulla on erikseen kysytty lupa kuvan käyttöön  ja 2. kerrot selvästi lainanneesi kuvaa ja kerrot kenen se on.

6. Keskustele.

Bloggaaminen on pohjimmiltaan yhteisöllinen juttu. Saat toki kirjoitella omaksi huviksesi ilman kommentointia, mutta silloin otat riskin että kirjoittelet jatkossakin yksin. Muista ennen kaikkea keskustelu muissa blogeissa: käy kommentoimassa niitä (ja muista että hyvällä kommentistakin on taas muille arvoa!) kirjautuneena käyttäjänä, jolloin houkutat muita kommentoineita omaa blogiasi kurkkaamaan.

7. Jaa.

Linkitä blogisi erilaisiin blogiportaaleihin, kuten Bloglovin ja blogit.fi. Perusta omia somekanavia, mutta maltilla. Blogilla on ihan hyvä olla oma FB-sivu, Insta-tili tai jopa Twitter-tili aihepiiristä riippuen, mutta mieti mitä juuri sinä tarvitset ja jaksat. Jokaista pitää päivittää yhtä suurella rakkaudella kuin blogiasikin, mutta hyvin hoidetut somekanavat tuovat toki lisää yhteisöä juttujesi pariin.

8. Kierrätä.

Kun homma alkaa luistaa ja tuotostesi joukossa alkaa olla timanttia, käytä sitä uudestaan. Hyvä kuva toimii monen tekstin kuvituksena, hyvä ajatus kestää kyllä kolmenkin erilaisen tekstin yli ja hauskan joulujutun voi ihan huoletta jakaa joka vuosi. Hyviä sisältöjä voi ja pitää käyttää uudestaan! Huomaat pian että juuri tästä syystä juttuja kannattaa kirjoittaa ”ajattomiksi”, sellaisiksi että ne voi vaikka ihan suoraan jakaa myöhemmin. Veera on kirjottanut tähän loistavat ohjeet, ne löytyy täältä. Kierrätä myös muiden juttuja! Niissä somekanavissasi voi hyvin jakaa myös muiden hyviä juttuja, kunhan muistat tägätä ja kertoa kenen juttuja jaat. Voit olla arvokas (kiinnostava) ihan vain jakamalla kaikenlaista ajatuksiisi liittyvää!

9. Ole kiva tyyppi

Bloggaaminen jos jokin on ammatti, jossa hyvillä verkostoilla pääsee pidemmälle kuin ilman. Ole kiva tyyppi! Juttele muiden kanssa, tutustu rohkeasti, mene alan tapahtumiin, laita suoria viestejä Instassa..mutta älä tunkeile. Ihan sellaiset perushyvät sosiaaliset taidot ovat tärkeät, sekä livenä että netissä. Tägää toiset bloggaajat omissa kuvissasi, jaa muiden juttuja, kommentoi kauniisti, pyydä muilta palautetta, kysy saatko tulla kuvaamaan…mitä vain, kunhan tutustut muihin ja olet kiva. Mainio Janita Autiokin on oman uransa aloittanut ihan vain kysymällä isoilta julkimoilta saako tulla kuvaamaan (tämän opin Hannen ja Satun mahtavan podin tokasta jaksosta, jonka voit kuunnella täällä). Kyllähän hän sai kun kerran kivasti kysyi!

10. Ihan sama. Ota rennosti.

Tämä sanapari tuntui toistuvan vinkeissäni, joten tehdään siitä vielä oma vinkkinsä. Ajattele aina välillä ihan sama. Ota rennosti. Bloggaaminen on lopulta melko kepeää hommaa, joka antaa tekijälleen juuri niin paljon kuin haluat sen antaa. Se myös ottaa jonkin verran, erityisesti jos teet tästä elämää suuremman asian. Vaikka blogimaailma onkin mennyt ammattimaiseksi ja taso on kova, ei sinun tarvitse heti alkuun ottaa kuvia ammattikuvaajan kanssa matchalatte kädessäsi juuri oikeansävyistä seinää vasten. Kiinnostavat ihmiset löytävät lukijoita omalla tyylillään, omalla tahdillaan. Joten: aina jos huomaat pähkiväsi jotakin detaljia todella pitkään, muista sanoa itsellesi ”ihan sama”. Jos menee vähän pieleen, siitä oppii.

vinkkejä blogin perustamiseen

Sitten ei muuta kuin aloittamaan! Blogin perustaminen ei lopulta ole sen kummempaa, sen kuin tekee vain! Jos päädyt avaamaan oman blogisi näiden vinkkien perusteella, vaadin saada kuulla siitä kaiken eli kommentoi alle kuka olet ja mitä kirjoitat.

Konkareille pyyntö, kertokaa mitä listasta uupuu niin lisätään!

10 Kommentit

  • Työuupunut

    Moikka,
    Nämä ohjeet tuli snadisti myöhässä, kun ehdin jo perustaa blogin 🙂
    Mutta ohjetta ”ihan sama” olen noudattanut.

    tyouupunut.blogspot.fi

    Halusin kirjoittaa anonyymisti oman työuupumuskokemukseni. Käsitelläkseni itseäni, antaakseni toivottavasti vertaistukea ja nostaakseni esiin sitä epäkohtaa, että työuupumus itsessään ei ole sairaus.

    Tulevaisuus näyttää, mikä blogin kohtalo on. Tarinaa riittää ainakin toukokuulle 🙂

    • Valeäiti Näytä tarjouksen tekijä

      Ihan mahtavaa että kirjoitat tuosta, niin tärkeä aihe! Kävin katsomassa ja kyllä vain, tutulta kuulostaa hommat. Nyt vaan paljon aikaa lepäämiseen ja riittävästi malttia palaamiseen! Tsempit!

  • Maijalan Anna

    Tämä oli tosi hyvä juttu! Usein kun ne bloggausohjeet sisältää hirmuisen määrän teknisiä asioita ja nämä perusteet unohtuu.

    Aloitin blogin syksyllä koska pikkulapsiarjessa rakas harrastus kirjoittaminen tapaa jäädä unholaan. Ajattelin että blogi on hyvä keino ylläpitää harrastusta ja onhan se aika kivaa muutenkin.

    Mutta nimenomaan kun nykyään on niin hienoja, kauniita ja ammattimaisia blogeja, tulee aika usein se olo ettei itselle ole mitään annettavaa, kuvat ei ole upeita jne. Silloin yritän muistuttaa itseäni tuosta viimeisestä, ihan sama, ne muut on tehnyt tätä kauan ja minä en ja pelkästään tekemällä oppii.

    • Valeäiti Näytä tarjouksen tekijä

      Just niin! Maailmassa on tosi paljon hienoa ja viimeisteltyä ja täydellisen oloista, mutta jostain nekin on aina aloittaneet. Rohkeasti vaan omaa rakasta harrastusta kohden 🙂

      Sitäpaitsi, sun blogi vaikuttaa ihanalta, kävin vähän kurkkaamassa 🙂 Mukavan ilmava toi tekstipalsta ja kiva ote juttuihin! Jatka jatka!

  • Anu / Aina lähelläni

    Kiitos, kiva postaus, josta sai irti paljon tällainen jo pidempäänkin blogia pitänyt 🙂 Ja tosi monta kohtaa allekirjoitan, vaikkapa sen, että siihen ekaan pohjaan kyllästyy heti ja vaihtoon se menee kuitenkin 😀

    On ollut ihanaa huomata, että esim. valokuvaamisessa voi oppia hurjasti lisää koko ajan, ja siitä onkin tullut itselleni niin paljon enemmän, kuin vain blogikuvien ottamista – rakas elämäntapa. Itselläni blogi taisi muuten aikoinaan saada alkunsa juurikin siksi, että en kehdannut tunkea enää yhtään enempää kuviani faceen/instaan 😀

    • Valeäiti Näytä tarjouksen tekijä

      Haha, ihan sama alku mulla mutta tekstin muodossa! Kiva kuulla että tästä oli hyötyä konkarillekin, sun blogi on tosi kivan näköinen!

  • Venla

    Kiitos tuhannesti vinkeistä. Ehkä minäkin vielä eräänä päivänä.

    • Valeäiti Näytä tarjouksen tekijä

      ANNA PALAA!

  • Henna / Pölyä Pinnoilla

    Olipa kiva postaus! 🙂 Ihanaa, kun viitsitään vielä vinkata, että nimenomaan rennosti vaan 🙂 Antaa palaa! 🙂

    Oma blogini on reilu vuoden ikäinen, mutta hyvin spontaanisti sai aikanaan alkunsa 🙂 Olin blogin aloittamista harkinnut ja miettinyt, mutten sen kummemmin suunnitellut. Eräs lapsivapaalauantai-ilta sitten laitoin puhelimen näppiksen laulamaan ja tässä ollaan 🙂 Lähes 200 postausta viisaampana ja on tämä harrastus antanut niin paljon!

    Ihaninta on ollut huomata, miten oma kirjoitustaito on kehittynyt.

    • Valeäiti Näytä tarjouksen tekijä

      Tosi kivalta näyttää sun blogi ja olet niin oikeassa siinä että sen oman taidon karttuminen on kivaa nähtävää! Hirveän paljon kirjoittamiseen tosiaan auttaa se kirjoittaminen 🙂 Kiitos kommentistasi!

Tämän viestin kommentit on suljettu.