Eka puhelin koululaiselle: kaikki puhelimen valinnasta käytön seuraamiseen

Tulevalle koululaiselle pitäisi hommata eka puhelin. Mutta mikä puhelin ja mikä liittymä? Minä kysyin tätä tetysti Valeäidin FB – sivuilta, josta poimin monet viisaudet sekä lainaukset tähän tekstiin.

Mikä puhelin lapselle joka menee kouluun?

”Älypuhelin, Android, niin saa kavereitten kanssa pelata samoja pelejä. Liikkeessä myyjä tietää mikä malli on suosituin ekaluokkalaisten puhelin. Osta niistä se suht edullinen/keskihintainen, niin ei harmita kun se puhelin on vessanpöntössä tai se on lopullisessa hukassa ja saat ostaa uuden. Pahimmassa tapauksessa niitä menee viisi vuoden aikana. 😉 Kuoret puhelimeen, niin se pysyy kädessä paremmin ja näyttöön se liimattava suojahomma. Se puhelin tippuu kädestä vaikka mitä tekis”. (kommentti Valeäidin FB-sivuilla)

Me päädyimme antamaan Ykköselle mun vanhan iPhone6:n, ostettiin laitteeseen Moi:n perusliittymä ja tilattiin Amazonista lapsen valitsemat kuoret suojaksi. Seuraavassa taustaa miksi!

Lapselle puhelin

Lapsen ensimmäisen puhelimen on hyvä olla kestävä (ja ehkä edullinen)

Ensimmäiseen puhelimeen ei kannata upottaa hirveän montaa satasta, sillä et vielä tiedä kuinka hyvin lapsi osaa kännykästä pitää huolta. Ensimmäinen vinkki on ostaa jokin muu kuin uusin malli, päätyi sitten omppuleiriin tai muihin.

Katso ettei luuri ole fyyisesti liian suuri (lapsi osaa käsitellä) ja että se kestää rajua käyttöä. Kännykkä tulee varmuudella jäämään repun pohjalle myös sinä päivänä kun reppua käytetään nerokkaasti pulkkana.

Kannattaa myös miettiä vakuutuksen ottamista:

”Puhelimeen voi ottaa vakuutuksen vahingon varalle (kokenut, kannattaa, molemmilla lapsilla korvannut uudella samanlaisella)”.

Muista ehdottomasti hankkia kuoret (katso että kuori tulee myös lasin päälle eikä vain viereen), ehkä myös suojalasi: mieluiten sellainen kuori joka sulkee kännykän kokonaan sisäänsä, siis myös etukansi joka lukittuu jotenkin kiinni. Monessa näissä on korttikotelo mukana joka on kätsy: siihen saa bussilipun sekä vanhemman puhelinnumeron kun puhelin häviää. Sehän siis tulee häviämään, useasti.

Apple vai Android? Seuraa perheen linjaa

Jos perheenne on yhtä omenoihin hurahtanut kuin me ja jonkun vanha on kotona iPhone lojumassa, anna se. Lapsi on silloin jo tottunut käyttöjärjestelmään ja “vahtiminen” on Perhejaon ansiosta helppoa, siitä alla lisää.

Kehitys kuitenkin kehittyy joka vuosi, ja ainakin tätä tekstiä päivittäessä (2020) oli yhtä lailla helppoa kun yhdellä lapsista oli Android ja muilla Apple. Sovelluksia löytyy aina joka tarpeeseen!

Liittymän valinta lapselle

Liittymän ei tarvitse alkuun sisältää juuri ollenkaan puheluita tai normaaleja viestejä. Nettiäkin tarvitaan vain jonkin verran, sillä ainakin aluksi netin käyttöä pitää vahtia eli se tapahtuu kotona wi-fin ääressä. Jossakin perheessä 10€ prepaid oli kestänyt melkein vuoden.

Me valitsimme Moi:n, koska siinä on hyvät ominaisuudet käytön valvontaan ja perushinta oli edullinen (6€/kk kattaa netin, päälle tulee puhelut ja viestit).

Monella teleoperaattorilla hinnoissa on keskusteluvaraa ja omia valvontaominaisuuksia. Kannattaa siis kysellä ja tingata.

Säännöt kännykän käyttöön

Kännykän käyttöön on joka perheen luotava omat sääntönsä, lapsen iän ja taitojen mukaan. Tilanne elää kun opitaan mikä toimii. Yksi sääntö meillä on ollut ehdoton: puhelinta ei käytetä, ei edes oteta käteen ulkona liikenteessä. Muutenkin käyttöön kysytään alkuun aina erikseen lupa.

Lapsen kanssa kannattaa sopia yhdessä kuinka paljon ruutuaikaa saa päivässä olla, me olemme päätyneet alkuun tuntiin. Sovimme myös, ettei kännykän kanssa vetäydytä omaan huoneeseen näpyttelemään, ja kännykkä viettää iltansa muualla kuin sängyn luona. Tämä sääntö tulossa myös aikuisille. Ihan…kohta.

Somejutut saa jäädä vielä pitkäksi aikaa pois. Insta ja FB on ihan syystä K-13. Alakouluikäinen lapsi ei mitenkään osaa ratkoa itse mikä sisältö on sopivaa jaettavaksi ja mikä ei.

Muuten säännöissä on oleellista lähinnä niistä sopiminen. Yhdessä keskustellen, sääntöjä jatkuvasti päivittäen. Aikuisille antaisin tärkeimmäksi säännöksi sen, ettet jätä lasta yksin nettiin vaan olet mukana tukemassa ja opastamassa (ja vähän tarkkailemassa), tästä lisää alempana.

Sovellukset & asetukset – tiedä missä lapsi liikkuu ja mitä se tekee

Moi:n yksi hyviä puolia on MunMoi, josta näkee helposti käytetyt minuutit ja datakertymät mutta mikä parasta – sen kautta voit sulkea lapsen liittymästä netin kokonaan pois.

Apple-perheen parasta antia taas on Perhejako: me hallitsemme Ykkösen kännykkämeininkejä hyvinkin tarkkaan. Kaikki uudet sovelluslataukset hyväksytetään meidän kauttamme ja näemme jatkuvasti, missä lapsi liikkuu. Moni kehuu Life360 sovellusta näihin tarkoitusperiin myös!

Myös Google-tallista löytyy Family link sovellus, joka toimii mutkitta myös Apple-vanhempien kanssa.

Monilla teleoperaattoreilla on ratkaisuja ruutuajan ja kännykän käytön valvontaan. Mainittuja olivat ainakin F-Securen mobiiliturva joka hoitaa virukset ja paikannuksen sekä asennusten valvomisen.

Asetuksista laitoin kaikenlaisia rajoituksia päälle: minkä ikärajan sovelluksia saa edes yrittää ladata, saako sovelluksia poistaa itse (ei) ja saako netissä mennä aikuisviihdesivuille (arvatkaa).

Aseta puhelimen asetuksista myös lapsen numero salaiseksi, ellet välttämättä halua lapsesi ostavan eläkevakuutuksia ystävälliseltä sedältä. Puhelinmyyjien pois käskemisen hoidan jatkossakin minä.

Android-klaanista osaan sanoa sen verran, että sovellusturvallisuus ja -laatu on eri luokkaa kuin Applella. Kannattaa olla siis tarkkana. Ainakin nämä sovellukset ovat saaneet suosioita osakseen; Norton Family Parental Control, Net Nanny ja Qustodio Parental Control. Myös aiemmin mainitut ScreenTime ja Life 360 löytyvät Android versioina.

ensimmäinen puhelin lapselle

Kasvata ja tue lapsen kännykän käyttöä

Tämä on kaikista tärkein asia, oli puhelin ja liittymä sitten mikä tahansa. Lapsen kännykän käyttö vaatii pitkään tukea ja turvaa aikuiselta. Älä jätä lasta yksin kännykän viidakkoon vaan ole mukana aktiivisesti kolmella tavalla:

Ohjeista: Miten puheluihin vastataan, kuinka monta kertaa ”moi – moi” viestiketjun pitää jatkua, keille oman numeron voi antaa, mihin kellonaikoihin on ok viestitellä, milloin pitää olla äänet pois. Netin kanssa pitää vielä pitkään toimia aikuisen rinnalla, Googlesta löytyy mitä vain vaikka kuinka yrittäisit laittaa rajoituksia päälle. Kokemuksesta voin esimerkiksi kertoa, ettei “baby born” ole hyvä hakusana kuvahaulle. Meillä kaikilla on tästä keissistä arvet.

Seuraa: Netti on asia erikseen, mutta myöskään ekaluokkalaisten oma WhatsApp ryhmä ei ole paikka, jossa lasten kannattaa mellestää itsekseen. Katjan esimerkkiä seuraten olen tunkenut ainakin itseni, mielellään myös jonkun toisen aikuisen isoimpiin ryhmiin seuraamaan keskustelua. En väijyäkseni, vaan auttaakseni. Jokainen pienistä tarvitsee ohjausta vielä pitkään sopivan viestintätavan löytämiseksi (ehkä jotkut aikuisetkin tarvitsisivat tätä vielä, toim. huom).

Muista kuitenkin myös tärkein: kannusta ja kehu. Oman kännykän saaminen on ihan mieletön merkkipaalu, ensimmäinen iso askel kohti itsenäisyyttä. Kännykkä on iso vastuu, josta kuuluukin olla ylpeä.

Lapsesta saattaa myös uuden viestintäkanavan myötä kuoriutua ihan uudenlaisia piirteitä ulos: syvää kiitollisuutta ja yllättävän kuivaa huumorintajua.

 

Eka puhelin lapselle
Hymiöistä on selvästi hyvä kiittää.

 

Tässä on kaikki ihan kymppiplussaa!

Toivottavasti tästä paketista oli hyötyä, lisää vinkkejä kaivataan ehdottomasti kommenttiboksiin!

 

Tsekkaa myös:
Lapsen ensimmäinen puhelin: 10 vinkkiä konkarilta (Minityyli)
Osta lapsen kännykkä nyt heti ja lataa sovellus sen valvomiseksi (TE)
Älyä vai helppokäyttöisyyttä? Näin hankit lapselle sopivan ensipuhelimen (HS)

8 Kommentit

  • pilami

    Jepjep. Mulla meni hermo siihen prkln luuriin ja meillä saa tällä hetkellä kerran päivässä tarkistaa viestit ja pelata 2 x puoli tuntia viikossa. Call me niuho mutta lapsestani kuoriutui jälleen mukava oma itsensä tämän toimenpiteen jälkeen. Kattellaan koulun alettua sitten miten toimitaan. Ehkä pitää vähän antaa siimaa tohon viestittelyyn..

    • Valeäiti Näytä tarjouksen tekijä

      Jep, voi hyvin olla että meilläkin mennään tohon. Katsellaan nyt eka miltä alkaa näyttää. Viestittely on kyl toistaiseksi mukavaa eikä asa aikaan samaa sekaista meininkiä mitä videoiden katselu ja pelaaminen! Onneksi pelejä ei vielä ole edes vinguttu.

  • Etna

    Samoja pohdintoja.. mutta kun sain kaupungilta kuukausi sitten iPadin ja lapset on nyt kesän harjoitelleet sen käyttöä, on alkanut tulla fiilis että esikoinen ei tule ikinä saamaan puhelinta. Niin addiktoivaa, sääntöjä rikkovaa, koko perheen riitauttavaa aikaa aiheuttaa koko masina, että meillä räjähtää talosta seinät jos esikoiselle annetaan vielä puhelin. :S PItänee se iPadkin asettaa kokonaan käyttökieltoon.

    nimimerkillä: onko-pakko-jos-ei-taho/ meille-on-muuttanut-teini

    • Valeäiti Näytä tarjouksen tekijä

      Niin ymmärrän, meillä on ollut padin kanssa sama. Jostain syystä tästä ei näytä viel tulleen yhtään niin kamala asia. Ehkä säännöt oli vaan niin hurjan paljon tiukemmat ja selvemmät tässä?

  • Ida

    Huh, me ei edes harkittu ekaluokkalaiselle älypuhelinta! Ja eikös whatsapin ikäraja ollut ihan hetki sitten k16? Somea se whatsappikin on. Nokian uusi 3310 on vaikuttanut ihan toimivalta meidän ekaluokkalaisen käytössä (tosin on siinäkin matopeli, joka voi koukuttaa). Ajateltiin, että kännykkä on yhteydenpitoa varten, pelata voi vaikka tabletilla. Iphonea en uskaltaisi antaa lapselleni varmaan vielä yläasteellakaan 😀

    • Valeäiti Näytä tarjouksen tekijä

      Whatsappin ikäraja oli ainakin nyt sovelluskaupassa 4+. Kaikkihan on kuitenkin ohjauksesta ja pelisäännöistä kiinni, pelkkää ikärajaa ei voi oikein missään näissä katsoa. Meilläkin puhelin on vain yhteydenpitoon nyt alkuun ja uudet numerot (eli se whatsappailu) menee vanhemman hyväksynnän kautta. Kun viestintä alkaa mennä perheen yli (vaikka kaveri) niin mukaan tulee tiukempi vanhemman valvonta.

      Minusta äly itsessään ei tee puhelimesta sen kummallisempaa, pelisäännöt vain pitää olla kohdillaan!

      Jos meillä ei olisi jo ollut puhelin kotona, oltaisiin saatettu myös päätyä vaikka juuri tuohon nokialaiseen. Katsotaan siten uudestaan kun tämä puhelin häviää tai menee rikki ?

  • Maijja

    Olisin kaivannut hieman avaamista, miksi päädyitte hankkimaan ekaluokkalaisellenne kännykän? Lisäksi Samsung vs halpamallit itsellä ihan päinvastainen kokemus (riippuu tietty millä kapasiteetilla Samsung on varustettu), vakuutusta ei kannata ottaa erikseen vaikka myyjä tuputtaisi JOS oma kotivakuutus korvaa saman, kuoreen ei kannata laittaa hätävarapuhelinnumeroita koska kun känny katoaa, katoaa numerolappukin 😉

    • Valeäiti Näytä tarjouksen tekijä

      Olin kirjoittanut tuohon alkuun siihen syyn, mutta editoin pois kun artikkelista tuntui tulevan liian pitkä 🙂

      Halusin Ykköselle kännykän tietynlaisen turvallisuudentunteen takia. Muistan omasta lapsuudestani olleeni aika monta kertaa sellaisessa pulassa, jossa kännykkä olisi auttanut. Avaimet hukassa, saapas märkänä, jollekin sattui jotain jne. Monesti mentiin jonkun ovelle soittamaan ovikelloa ja pyytämään apua tai puhelinta lainaan.

      Ajat on toki muuttuneet paljon eikä Ykkönen saisi ihan samaan malliin itsekseen harhailla (varsinkaan ekalla) mutta tykkään ajatuksesta että tarvittaessa saadaan toisemme kiinni kyläilyjen aikana tai koulun jälkeen (sitten kun alkaa tulla kotiin itsekseen joka saattaa toki tulla vasta myöhemmin).

      Musta tämä on osittain myös mediakasvattamista jonka aika voi hyvin olla vaikka nyt. Ekaluokkalainen ei siis todellakaan välttämättä tarvitse puhelinta, mutta en myöskään keksinyt miksi en olisi hankkinut.

      Samsungista mulla ei ole omia kokemuksia, nämä oli vain kommentteina tulleet havainnot, hyvä tietää että on toisenlaisiakin kokemuksia!

Tämän viestin kommentit on suljettu.