Babler

Tietoa mainostajalle › Tietosuojaseloste ›

Eka puhelin koululaiselle: kaikki mitä tarvitsee tietää

(Psst: Olen päivittänyt Valeäidin myös Blogloviniin, käy seuraamassa! Follow my blog with Bloglovin )

Te, joiden lapsi on syntynyt vuonna 2010 lienette tämän saman ongelman ääressä: tulevalle koululaiselle pitäisi hommata eka puhelin. Mutta mikä puhelin ja mikä liittymä? Minä kysyin tätä tetysti Valeäidin FB – sivuilta, josta poimin kaiken viisauden sekä lainaukset tähän tekstiin.

Kommenttienne ansiosta me päädyimme antamaan Ykköselle mun vanhan iPhone6:n, ostettiin laitteeseen Moi:n perusliittymä ja tilattiin Amazonista lapsen valitsemat kuoret suojaksi.

Nyt on kännykkäonni suurimmillaan ja viestit laulaa. On aika kertoa teille, mitä matkan varrella opin. Vuorossa siis Valeäidin vinkit: eka puhelin koululaiselle.

Lapselle puhelin

Eka puhelin lapselle – Satasella luuri, parikymppiä kuoriin

Konsensus tuntuu olevan selvä: osta lapselle Android-pohjainen puhelin, mieluummin jotain muuta kuin Samsung, koska:

”Samsungit on hanurista ja menee äkkiä uusintaan, kun kapasiteettiä ei ole mihinkään ja kosketusnäyttö huono käyttää”

Erityisen paljon kehuja sai Honor 7 sekä Huawei Y5, joka on kohtuullisen hintainen: noin satasen luokkaa, tosin ainakin hetki sitten DNA kaupoissa se näkyi olevan alennuksella 79€.

Katso ettei luuri ole liian suuri (lapsi osaa käsitellä) ja että se kestää rajua käyttöä. Kännykkä tulee varmuudella jäämään repun pohjalle myös sinä päivänä kun reppua käytetään nerokkaasti pulkkana.

Siksi kannattaa myös miettiä vakuutuksen ottamista:

”Puhelimeen voi ottaa vakuutuksen vahingon varalle (kokenut, kannattaa, molemmilla lapsilla korvannut uudella samanlaisella)”.

Itseäni olisi turnauskestävyyden takiakin kiinnostellut ihan tosi kovasti uudet Nokialaiset, erityisesti Nokia 3, mutta kun siitä ei ollut kokemuksia saatavilla. Samaa tuskailtiin kommenteissakin. Vink vink Nokia: heittäkää pari luuria bloggaajille!

Jos perheenne on yhtä omenoihin hurahtanut kuin me ja jonkun vanha on kotona iPhone lojumassa, anna se. Lapsi on silloin jo tottunut käyttöjärjestelmään ja “vahtiminen” on Perhejaon ansioista helppoa, siitä alla lisää. Ideaali olisi vanha iPhone 5 tai SE, koska se on lapselle juuri sopivan kokoinen käteen.

Muista ehdottomasti hankkia kuoret, ehkä myös suojalasi: mieluiten sellainen kuori joka sulkee kännykän kokonaan sisäänsä, siis myös etukansi joka lukittuu jotenkin kiinni. Monessa näissä on korttikotelo mukana joka on kätsy: siihen saa bussilipun sekä vanhemman puhelinnumeron kun puhelin häviää. Sehän siis tulee häviämään, useasti.

Tämä FB-sivulle tullut kommentti kiteytti hyvin nämä puhelinasiat:

”Älypuhelin, Android, niin saa kavereitten kanssa pelata samoja pelejä. Liikkeessä myyjä tietää mikä malli on suosituin ekaluokkalaisten puhelin. Osta niistä se suht edullinen/keskihintainen, niin ei harmita kun se puhelin on vessanpöntössä tai se on lopullisessa hukassa ja saat ostaa uuden. Pahimmassa tapauksessa niitä menee viisi vuoden aikana. 😉 Kuoret puhelimeen, niin se pysyy kädessä paremmin ja näyttöön se liimattava suojahomma. Se puhelin tippuu kädestä vaikka mitä tekis”.

Liittymän valinta lapselle

Liittymän ei tarvitse alkuun sisältää juuri ollenkaan puheluita tai normaaleja viestejä. Nettiäkin tarvitaan vain jonkin verran, sillä ainakin aluksi netin käyttöä pitää vahtia eli se tapahtuu kotona wi-fin ääressä. Jossakin perheessä 10€ prepaid oli kestänyt melkein vuoden.

Me valitsimme Moi:n, koska siinä on hyvät ominaisuudet käytön valvontaan ja perushinta oli edullinen (6€/kk kattaa netin, päälle tulee puhelut ja viestit).

Monella teleoperaattorilla hinnoissa on keskusteluvaraa ja omia valvontaominaisuuksia. Kannattaa siis kysellä ja tingata.

Säännöt kännykän käyttöön

Me harjoittelemme vasta ensimmäistä viikkoa, joten ihan guru en näissä ole. Tilanne elää kun opitaan mikä toimii. Yksi sääntö meillä on jo nyt ehdoton: puhelinta ei käytetä, ei edes oteta käteen ulkona liikenteessä. Muutenkin käyttöön kysytään aina erikseen lupa.

Lapsen kanssa kannattaa sopia yhdessä kuinka paljon ruutuaikaa saa päivässä olla, me olemme päätyneet alkuun tuntiin. Sovimme myös, ettei kännykän kanssa vetäydytä omaan huoneeseen näpyttelemään, ja kännykkä viettää iltansa muualla kuin sängyn luona. Tämä sääntö tulossa myös aikuisille. Ihan…kohta.

Somejutut saa jäädä vielä pitkäksi aikaa pois. Insta ja FB on ihan syystä K-13. Alakouluikäinen lapsi ei mitenkään osaa ratkoa itse mikä sisältö on sopivaa jaettavaksi ja mikä ei.

Muuten säännöissä on oleellista lähinnä niistä sopiminen. Yhdessä keskustellen, sääntöjä jatkuvasti päivittäen.

Sovellukset & asetukset – tiedä missä lapsi liikkuu ja mitä se tekee

lapsen puhelin seuranta

Ruutukaappaus ScreenTimen vanhemman näkymästä.

Moi:n yksi hyviä puolia on MunMoi, josta näkee helposti käytetyt minuutit ja datakertymät mutta mikä parasta – sen kautta voit sulkea lapsen liittymästä netin kokonaan pois. Rakastan sitä, että tämä toiminto on nimetty osuvasti ”Data-aresti”. Buahahahahaa.

Apple-perheen parasta antia taas on Perhejako: me hallitsemme Ykkösen kännykkämeininkejä hyvinkin tarkkaan. Kaikki uudet sovelluslataukset hyväksytetään meidän kauttamme ja näemme jatkuvasti, missä lapsi liikkuu. Lisäksi latasin puhelimeen ScreenTime-sovelluksen (aluksi ilmainen, sitten 5€/kk), jonka avulla voi seurata käytettyä ruutuaikaa ja laittaa myös kännykän sovellukset pois päältä ajan ylittyessä. Toistaiseksi käyttö rajoittuu ajan seuraamiseen: tuleeko siellä hengailtua liikaa. Life 360 kiinnostelee myös, saatan ladata sen kaveriksi.

Monilla teleoperaattoreilla on myös ratkaisuja näihin. Mainittuja olivat ainakin F-Securen mobiiliturva joka hoitaa virukset ja paikannuksen sekä asennusten valvomisen.

Asetuksista laitoin kaikenlaisia rajoituksia päälle: minkä ikärajan sovelluksia saa edes yrittää ladata, saako sovelluksia poistaa itse (ei) ja saako netissä mennä aikuisviihdesivuille (arvatkaa).

Aseta puhelimen asetuksista myös lapsen numero salaiseksi, ellet välttämättä halua lapsesi ostavan eläkevakuutuksia ystävälliseltä sedältä. Puhelinmyyjien pois käskemisen hoidan jatkossakin minä.

Android-klaanista osaan sanoa sen verran, että sovellusturvallisuus ja -laatu on eri luokkaa kuin Applella. Kannattaa olla siis tarkkana. Ainakin nämä sovellukset ovat saaneet suosioita osakseen; Norton Family Parental Control, Net Nanny ja Qustodio Parental Control. Myös aiemmin mainitut ScreenTime ja Life 360 löytyvät Android versioina.

ensimmäinen puhelin lapselle

Kasvata ja tue

Tämä on kaikista tärkein asia, oli puhelin ja liittymä sitten mikä tahansa. Lapsen kännykän käyttö vaatii pitkään tukea ja turvaa aikuiselta. Älä jätä lasta yksin kännykän viidakkoon vaan ole mukana aktiivisesti kolmella tavalla:

Ohjeista: Miten puheluihin vastataan, kuinka monta kertaa ”moi – moi” viestiketjun pitää jatkua, keille oman numeron voi antaa, mihin kellonaikoihin on ok viestitellä, milloin pitää olla äänet pois. Netin kanssa pitää vielä pitkään toimia aikuisen rinnalla, Googlesta löytyy mitä vain vaikka kuinka yrittäisit laittaa rajoituksia päälle. Kokemuksesta voin esimerkiksi kertoa, ettei “baby born” ole hyvä hakusana kuvahaulle. Meillä kaikilla on tästä keissistä arvet.

Seuraa: Netti on asia erikseen, mutta myöskään ekaluokkalaisten oma WhatsApp ryhmä ei ole paikka, jossa lasten kannattaa mellestää itsekseen. Katjan esimerkkiä seuraten aion tunkea ainakin itseni, mielellään myös jonkun toisen aikuisen tulevaan ryhmään seuraamaan keskustelua. En väijyäkseni, vaan auttaakseni. Jokainen pienistä tarvitsee ohjausta vielä pitkään sopivan viestintätavan löytämiseksi (ehkä jotkut aikuisetkin tarvitsisivat tätä vielä, toim. huom).

Muista kuitenkin myös tärkein: kannusta ja kehu. Oman kännykän saaminen on ihan mieletön merkkipaalu, ensimmäinen iso askel kohti itsenäisyyttä. Kännykkä on iso vastuu, josta kuuluukin olla ylpeä.

Lapsesta saattaa myös uuden viestintäkanavan myötä kuoriutua ihan uudenlaisia piirteitä ulos: syvää kiitollisuutta ja yllättävän kuivaa huumorintajua.

 

Eka puhelin lapselle

Hymiöistä on selvästi hyvä kiittää.

 

Tässä on kaikki ihan kymppiplussaa!

Toivottavasti tästä paketista oli hyötyä, lisää vinkkejä kaivataan ehdottomasti kommenttiboksiin!

PS. Uudessa Valeäidissä kommentit menevät ensimmäisen kerran minun hyväksynnän kautta, sen jälkeen pitäisi onnistua ilman välikäsiä.

Tsekkaa myös:
Lapsen ensimmäinen puhelin: 10 vinkkiä konkarilta (Minityyli)
Osta lapsen kännykkä nyt heti ja lataa sovellus sen valvomiseksi (TE)
Älyä vai helppokäyttöisyyttä? Näin hankit lapselle sopivan ensipuhelimen (HS)

JAA
8 Comments
 • pilami
  heinäkuu 9, 2017

  Jepjep. Mulla meni hermo siihen prkln luuriin ja meillä saa tällä hetkellä kerran päivässä tarkistaa viestit ja pelata 2 x puoli tuntia viikossa. Call me niuho mutta lapsestani kuoriutui jälleen mukava oma itsensä tämän toimenpiteen jälkeen. Kattellaan koulun alettua sitten miten toimitaan. Ehkä pitää vähän antaa siimaa tohon viestittelyyn..

  • Valeäiti
   heinäkuu 9, 2017

   Jep, voi hyvin olla että meilläkin mennään tohon. Katsellaan nyt eka miltä alkaa näyttää. Viestittely on kyl toistaiseksi mukavaa eikä asa aikaan samaa sekaista meininkiä mitä videoiden katselu ja pelaaminen! Onneksi pelejä ei vielä ole edes vinguttu.

 • Etna
  heinäkuu 10, 2017

  Samoja pohdintoja.. mutta kun sain kaupungilta kuukausi sitten iPadin ja lapset on nyt kesän harjoitelleet sen käyttöä, on alkanut tulla fiilis että esikoinen ei tule ikinä saamaan puhelinta. Niin addiktoivaa, sääntöjä rikkovaa, koko perheen riitauttavaa aikaa aiheuttaa koko masina, että meillä räjähtää talosta seinät jos esikoiselle annetaan vielä puhelin. :S PItänee se iPadkin asettaa kokonaan käyttökieltoon.

  nimimerkillä: onko-pakko-jos-ei-taho/ meille-on-muuttanut-teini

  • Valeäiti
   heinäkuu 10, 2017

   Niin ymmärrän, meillä on ollut padin kanssa sama. Jostain syystä tästä ei näytä viel tulleen yhtään niin kamala asia. Ehkä säännöt oli vaan niin hurjan paljon tiukemmat ja selvemmät tässä?

 • Ida
  heinäkuu 16, 2017

  Huh, me ei edes harkittu ekaluokkalaiselle älypuhelinta! Ja eikös whatsapin ikäraja ollut ihan hetki sitten k16? Somea se whatsappikin on. Nokian uusi 3310 on vaikuttanut ihan toimivalta meidän ekaluokkalaisen käytössä (tosin on siinäkin matopeli, joka voi koukuttaa). Ajateltiin, että kännykkä on yhteydenpitoa varten, pelata voi vaikka tabletilla. Iphonea en uskaltaisi antaa lapselleni varmaan vielä yläasteellakaan 😀

  • Valeäiti
   heinäkuu 16, 2017

   Whatsappin ikäraja oli ainakin nyt sovelluskaupassa 4+. Kaikkihan on kuitenkin ohjauksesta ja pelisäännöistä kiinni, pelkkää ikärajaa ei voi oikein missään näissä katsoa. Meilläkin puhelin on vain yhteydenpitoon nyt alkuun ja uudet numerot (eli se whatsappailu) menee vanhemman hyväksynnän kautta. Kun viestintä alkaa mennä perheen yli (vaikka kaveri) niin mukaan tulee tiukempi vanhemman valvonta.

   Minusta äly itsessään ei tee puhelimesta sen kummallisempaa, pelisäännöt vain pitää olla kohdillaan!

   Jos meillä ei olisi jo ollut puhelin kotona, oltaisiin saatettu myös päätyä vaikka juuri tuohon nokialaiseen. Katsotaan siten uudestaan kun tämä puhelin häviää tai menee rikki 😂

 • Maijja
  heinäkuu 20, 2017

  Olisin kaivannut hieman avaamista, miksi päädyitte hankkimaan ekaluokkalaisellenne kännykän? Lisäksi Samsung vs halpamallit itsellä ihan päinvastainen kokemus (riippuu tietty millä kapasiteetilla Samsung on varustettu), vakuutusta ei kannata ottaa erikseen vaikka myyjä tuputtaisi JOS oma kotivakuutus korvaa saman, kuoreen ei kannata laittaa hätävarapuhelinnumeroita koska kun känny katoaa, katoaa numerolappukin 😉

  • Valeäiti
   heinäkuu 20, 2017

   Olin kirjoittanut tuohon alkuun siihen syyn, mutta editoin pois kun artikkelista tuntui tulevan liian pitkä 🙂

   Halusin Ykköselle kännykän tietynlaisen turvallisuudentunteen takia. Muistan omasta lapsuudestani olleeni aika monta kertaa sellaisessa pulassa, jossa kännykkä olisi auttanut. Avaimet hukassa, saapas märkänä, jollekin sattui jotain jne. Monesti mentiin jonkun ovelle soittamaan ovikelloa ja pyytämään apua tai puhelinta lainaan.

   Ajat on toki muuttuneet paljon eikä Ykkönen saisi ihan samaan malliin itsekseen harhailla (varsinkaan ekalla) mutta tykkään ajatuksesta että tarvittaessa saadaan toisemme kiinni kyläilyjen aikana tai koulun jälkeen (sitten kun alkaa tulla kotiin itsekseen joka saattaa toki tulla vasta myöhemmin).

   Musta tämä on osittain myös mediakasvattamista jonka aika voi hyvin olla vaikka nyt. Ekaluokkalainen ei siis todellakaan välttämättä tarvitse puhelinta, mutta en myöskään keksinyt miksi en olisi hankkinut.

   Samsungista mulla ei ole omia kokemuksia, nämä oli vain kommentteina tulleet havainnot, hyvä tietää että on toisenlaisiakin kokemuksia!