Hänellä on nimi! Sekalaisia vinkkejä kivoihin ristiäisiin

ristiäisten tarjoilut

Ta-daa! hänellä on nimi! Täällä tosin valitettavasti jatkossakin Kolmonen, en lähde tämänkään lapsen nimeä julkisesti avaamaan (vaikka se aivan superhyperihana onkin). Vietimme kastejuhlaa sunnuntaina kotona ja täytyy sanoa että oli erinomaisen onnistuneet juhlat! Järjestelyt onnistui, tunnelma oli hieno ja pieni sai upeita lahjoja (siskoni mm. oli ommellut itse kokonaisen laatikollisen ihania vaatteita, omg! Ei kulje suvussa nämä taidot).

Alan pikkuhiljaa uskoa että tämä talomme on luotu juhliin, niin hyvin täällä bileet onnistuu.

Kastejuhlaan oli kutsuttu suku ja kummit, mistä tulee meidän suvuissa jo yhteensä 17 aikuista ja 10 lasta. Pappina oli entinen naapurimme, kiitos siitä! Yksi kummeista asuu Kaliforniassa joten hänen kanssaan oli sovittu FaceTime yhteydestä 5.30 heidän aikaansa, johon hän lupasi ystävällisesti herätä. Ihan yhtä ystävällisesti unohdin tämän itse ja muistimme ottaa hänet mukaan toimitukseen vasta juuri ennen kastetta, hups.

Kutsuimme vieraat kolmeksi ja aloitimme kasteen puoli neljä. Viiden aikaan suurin osa vieraista oli jo lähdössä, joten kutsuin vielä naapurit rääppimään ja saatiinkin kaksi perhettä lisää menestyksekkäästi tuhoamaan tarjoiluja!

Tarjoilut oli koottu periaatteella vähän mutta kaunista, keskipisteenä luonnollisesti mieletön kakku, joka tuli tälläkin kertaa Tingelstiinalta. Kakku oli vegaaninen, kaunis, riittoisa ja oikein maukas, kiitos vielä Stiina!

ristiäiset tarjoilut

Kakun lisäksi katoin varsinaiseen pöytään itse tekemäni (KYLLÄ! Ohje lopussa!) uskomattoman kauniit ja taidokkaasti puserretut marengit sekä vaaleanpunaisia ja valkoisia vaahtokarkkeja. Lisäksi kakun viereen kunniapaikalle pääsi ihanan Mutsi ja Murupullat -Idan meille täysin yllätyksenä tekemät nimikkokeksit – k i i t o s !

Saarekkeelle aseteltiin loput: lohileivät ja karjalanpiirakoita, mokkapaloja, itse tehtyä Rocky Roadia (ohje lopussa) ja sekalainen seurakunta karkkeja isolla lautasella. Juotavana oli aikuisille skumppaa ja kahvia, lapsille Pommacia ja vettä.

Koska juhlat olivat kaikkinensa niin onnistuneet ja koko setup suorastaan henkäsalpaavan upea (ne marengit), jaan teille nyt omahyväisellä varmuudella muutaman vinkin hyviin ristiäisiin.

Vinkkejä ristiäisiin

Kata ensin

Mielestäni nerokas oivallus. Tein edellisenä iltana rauhassa lasten jo mentyä nukkumaan sen piperrysosuuden, siis katoin pöydän ja koristelin olohuoneen. Levitin pöydälle uuden pöytäliinan, katoin niin monta paikkaa kuin pöytään mahtuu ja kasasin loput lautaset kasaksi saarekkeelle. Jokaiseen juomalasiin laitoin nätin servetin ja jotain ihmeellisiä paperipallojakin asettelin paikalleen. Näistä kaksi oli taannoisista ylläribabyshowereista talteen otettuja ja yksi uutena ostettu.

Hetken epäilin jo itseäni kun puoli yksitoista illalla askartelin sitä saatanan paperipalloa, mutta aamulla olin varma nerokkuudestani. Näin juhlat näytti valmiilta heti aamusta! Olin vielä illalla miettinyt jokaiselle tarjottavalle valmiiksi tarjoiluastian ja kirjoitin selventävät laput jokaiseen. Siihen oli niiiiin helppo sitten juuri ennen juhlia vain latoa tavarat nätisti, samalla pysyi kartalla siitä puuttuuko joku tarjoilu vielä.

Sitten huolehdi itsestäsi 

Aika loppuu kuitenkin kesken, joten käy suihkussa ja meikkaa mielellään pari tuntia ennen juhlia. Varmista että itsellesi on juhlavaatteet. Mulla oli lapsille erittäin hyvissä ajoin hienot vaatteet ostettuna, puhtaina ja ojennuksessa. Itselleni valkkasin vanhan, löysän mallisen mekon ja pyysin Insinööriä silittämään sen. Tuntia ennen juhlia vedin mekon päälle yläkautta ja se jäi vyötärölle jumiin. Ei puhettakaan että se olisi mennyt lantion yli millinkään verran. Epäilin jo autotallin kosteusprosenttia syyksi kunnes muistin ostaneeni sen ei-enää-niin-löysän mekon kakkosen vauvavuotena, jolloin painoin noin 20 kiloa vähemmän kuin nyt. Oho. No, ristiäisiä oli hyvä juhlia myös huonosti istuvassa mekossa jonka läpi kuulsi samoin huonosti istuvat ja hieman liian kohokuvioiset bikinin yläosat.

Delegoi

Tämä jos jokin pelasti juhlat! En suinkaan tehnyt kaikkea itse, oikeastaan vain ne marengit syntyi minun (äärimmäisen taitavista) käsistä. Mokkapalat teki juuri kokkikerhossa aloittanut Ykkönen, lohileivät anoppini, karjalanpiirakat tuli valmiina pakkasesta ja kakku saatiin Tingelstiinalta kotiovelle toimitettuna.

Kummit pukivat Kolmoselle kastevaatteen ja lankoni otti suurimman osan kuvista. Minä keskityin tunnelmaan (ja jonkin verran siihen bikiniyläosaani).

Tee mahdollisimman paljon etukäteen

Juhlapäivälle ei oikeasti paljon muuta kannata jättää kuin vauvan syöttäminen ja suihkussa käynti. Kiire tulee vaikka juhlat olisi vasta iltapäivällä, koska juuri tänä päivänä tavallisesti hyvin nukkuvat vauvat ei nuku. Tosin meidän kyllä nukkui, mutta ihanaa oli silti rauhassa järjestellä ja siivota. Siihen muuten kuluu hulluna aikaa! Pelkkään kaaoksen taltuttamiseen perussiistissä kodissa voi mennä tunti, pari. Siivousta lukuunottamatta ristiäisiä valmisteltiin muutama viikko pikkuhiljaa. Tilasin netistä tarpeellisia vaatteita ja metsästin suvun kastemekkoa. Marengit valmistin kaksi päivää ennen juhlia, mokkapalatkin taidettiin leipoa jo silloin.

Anna sisaruksille oma homma

Jos vauvalla on jos sisaruksia, anna heille jokin suuri vastuu niin pysyvät viihdytettyinä ja pois jaloista. Vauvan pään kuivaaminen kastetilaisuuden aikana on ainakin sopiva tehtävä, ehkä myös jokin tarjoiluista tai kattamisesta sujuu? Meillä Ykkönen ja Kakkonen tekivät mokkapaloja ja koristelivat niistä pöllöt, saivat siihen hyvän tovin menemään.

Itse asiassa ne sai siitä myös tosi mojovat riidat aikaan ja se oli super ärsyttävää. Unohda tämä neuvo, aivan pelkkää paskaa.

Pyydä vierailta terveiset vauvakirjaan

Kastejuhla menee äkkiä ja myöhemmin sitä ihmettelee, mitä kaikkea tehtiinkään ja ketä oli paikalla. Pyydä siis edes näistä juhlista vierailta terkut, mieluiten suoraan vauvakirjaan! Tämä oli toinen mielestäni nerokas oivallukseni: etsin Oot niin ihana -vauvakirjasta sopivan sivun ja irrotin sen kansiosta. Jätin sivun kynien pöydälle terveisiä varten, se sopi siihen oikein mainiosti kun on niin nättikin.

Ainakin kaksi vierasta myös muisti tähän jotain kirjoittaa, eli täysi onnistuminenhan tämäkin!

Kierrätä ja lainaa mahdollisimman paljon

Kastemaljan sain lainaan ystävältä ja kaikki lautaset oli lainattu naapurista, muutama pikkulusikka kummilta. Yleensä on täysin turhaa ostaa juuri mitään uutta kun vain vähän käyttää aikaa kyselyyn. Joskus on toki kiva ostaa pientä ylimääräistä koristelua, vaikka juhlatarvikekaupat pientä maailmantuskaa muovineen aiheuttavatkin. Nämä kuuluisat paperipallot ovat hyvä esimerkki koristeista, joita kannattaa kierrättää – kuulin erään seuraajani käyttäneen jo neljä vuotta samoja!

Koristeluja kannattaa myös tarjota naapurustoon seuraavalle, tai jopa hankkia itse käytettynä. Sama kikka kannattaa muistaa 1-vuotis synttäreille kun niitä monta vuorokautta kestäviä foliopalloja ilmaantuu kuitenkin naapuriinkin.

Leiki nimellä

Jos et ole jo paljastanut koko juhlaväelle nimeä, pistä ensimmäisenä pystyyn arvailu. Jokainen saa arvata koko nimen, mielellään sinne samaan vauvakirjaan laitetaan veikkaukset talteen. Me olimme etunimen kertoneet jo ajat sitten, mutta toinen nimi oli suurimmalle osalle vielä ylläri – kuten meille vielä hetki ennen juhlia, eh.

Teimme tämän sivun avulla koko nimestä anagrammin, jonka laitoimme printattuna ja kirjaimet erilleen leikattuna liitutaululle näkyville. Kasteen jälkeen järjesteltiin kirjaimet oikeaan järjestykseen.

Oli melko hauska seurata vierestä kun vieraat ennen kastetta laski kirjaimia ja ihmetteli ettei tuosta millään voi joku oikea nimi tulla. Ja sitten se ilme, kun mummo tajusi mikä toinen nimi oli! Ai että, kaiken sen askartelun arvoista.

Älä stressaa

Tämä tietysti vinkeistä tärkein, pidä mielesi kevyenä äläkä kasaa itsellesi ihmeellisiä suorituspaineita. Kaikki ymmärtävät että menossa on mukana tosi pieni vauva, eikä kukaan odota niin juhlakalulta kuin sen vanhemmiltakaan täydellistä suoritusta. Tämän juhlan aikana saa itkeä, nukkua, syödä ja kakata omaan tahtiin – ainakin vauva.  Älä siis turhaan yritä taktikoida vauvan unia tai ruokailuja kasteaikatauluun sopivaksi vaan suhtaudu niin että menette sillä mitä vastaan tulee.

Mutta suosittelen että aloitatte koko kastetilaisuuden vasta sitten kun vauva on juuri ruokittu, vaikka se olisikin eri aika kuin oli sovittu. Myös silloin jos olette kirkossa! Ei se parista minuutista ole kiinni.

Yksi pääsi papin syliin, toinen skumpan kimppuun

Ei muuta kuin marenkia vaahdottamaan!

Turkinpippuri – ja Marianne marengit

 • 4 kananmunan valkuaista
 • 6 dl tomusokeria
 • tilkka etikkaa
 • noin 1.dl Turkinpippuri Crush ja Mariann Crush rouheita

Erottele valkuaiset keltuaisista ja vaahdota valkuaiset (keltuaiset kannattaa säsätää ja tehdä niistä myöhemmin vaikka munakas!) jämäkäksi vaahdoksi. Sekoita tomusokeri pikkuhiljaa mukaan ja lisää vielä tilkka (1/4 teelusikka) etikkaa, maulla ei väliä. Etikka parantaa koostumusta niin että marengit pysyy muodossaan uunissa. Seos on valmis, kun voit kääntää sekoitusastian ylösalaisin eikä mitään tipu.

Jaa seos kahteen ja lisää kumpaakin osaan rouheet, toiseen Marianne ja toiseen Turkkari. Laita seokset pursotinpussiin ja pursota ne pellille isolla tyllalla. Uuniin 70 astetta ja noin kaksi tuntia. Valmis marenki on kevyt ja kova, mutta ei saanut yhtään väriä!

Laiskan helppo Rocky Road

 • 3 levyä Fazerin sinistä
 • 50g voita
 • minivaahtokarkkeja
 • Cheerios muroja tai vastaavia

Sulata voi ja suklaa vesihauteessa. Kun seos on sulaa mutta ei enää super kuumaa (liian kuuma sulattaa vaahtokarkit ja lopputulos näyttää löysältä kakalta), sekoita joukkoon vaahtokarkkeja ja muroja vapaalla kädellä. Levitä valmis mömmö leivinpaperille tai silikoniselle leivonta-alustalle, jälkimmäinen helpompi. Nosta jääkappiin viilenemään muutamaksi tunniksi ja leikkaa kovaksi jäähtynyt massa paloiksi.

4 Kommentit

 • I

  ”Kiire tulee vaikka juhlat olisi vasta iltapäivällä, koska juuri tänä päivänä tavallisesti hyvin nukkuvat vauvat ei nuku.”

  Hah, tästä tuli vahvasti mieleen oman vauvan ristiäiset vuoden takaa. Vauva oli ristiäispäivänä hereillä aamusta asti siihen saakka kun lähdettiin kirkkoon, eli noin puoli kolmeen. Meillä oli tietysti kaikki siivoukset ja tarjoilut tehtävänä sinä päivänä. Sitten hän nukkuikin tyytyväisenä koko kastetilaisuuden vaatteidenvaihtoineen, kotimatkan, ja vielä kotona koko juhlien ajan turvakaukalossaan keskellä olohuonetta! Heräsi sopivasti hetki sen jälkeen kun viimeiset vieraat oli lähteneet. ?

  • Valeäiti Näytä tarjouksen tekijä

   Hahaha, hyvä vauva, hienosti tehty!

 • Kirb

  Ihana juttu 🙂 Onnea nimestä ja seurakuntaan liittymisestä, vaikuttaa huippukivoilta juhlilta!

  • Valeäiti Näytä tarjouksen tekijä

   Kiitos! <3

Tämän viestin kommentit on suljettu.