Joko osaat himoita kauranaksuja? Testaa ainakin nämä!

Kaupallinen yhteistyö: Oikia

Käsi ylös kaikki, jotka ovat joskus antaneet pienelle lapselleen maissinaksuja? Hep! Maissinaksu on mitä klassisin tuote: helppo pidellä, hidas syödä (eli paljon hiljaista aikaa vanhemmalle) ja kevyt kantaa mukana. Meillä on kaikkien neljän kanssa kuljettu tuo keltainen pötkö kädessä vähintään mummolassa, jossa kaapissa löytyy aina myös mansikan- ja banaaninmakuiset tai Muumi-teemaiset naksut.

Mulle tuli hieman ehkä yllätyksenä että tuttua tutumpien Junior ja Muumi-naksujen takana on suomalainen Oikia, joka tekee myös superherkullisia sipsejä (jos et ole maistanut, ota haltuun ainakin viinietikkainen Lady Claire!) ja kauratuotteita suomalaisista viljoista. Oikia vietti jo 20-vuotisjuhliaan viime vuonna ja onkin hionut asiat loistavaan kuntoon reseptiikasta jäljitettävyyteen – yksittäisen sipsipussin takaa voi katsoa millä suomalaisella tilalla kyseisen pussin perunat on viljelty.

Ja nyt kerron salaisuuden: Kaura. Siitä valmistetut naksut on i h a n i a. Perunasipsit ovat tietysti klassikko, jonka asemaa ei voi kukaan horjuttaa, mutta kehotan teitä rakastumaan myös kauraan.

Moomin kauranaksut loistavia pieneen käteen

Oikian tekemät Moomin luomukauranaksut ensinnäkin ovat melkeinpä vielä maissinaksuja parempia pienelle lapselle. Ne voi myydä taaperolle “vähän isompien lasten naksuina”, koska ne ovat muodoltaan pienempiä ja vaativat jo hiukan enemmän sorminäppäryyttä. Oikeasti ne sopii toki jo puolivuotiaasta ylöspäin, mutta ei kerrota sitä taaperoille. Muumi Kauranaksu on myös vähän täyttävämpi kauran ansiosta, joten se on ihan oikeasti hyvä välipala. Ja nämäkin tietysti kulkevat näppärästi hoitolaukun mukana omassa pikku pussissaan vaikka ikuisuuden, kunnes akuutti tarve iskee. Esimerkiksi rauhassa juotavan kahvikupin tarve!

Sitten pääsemme vihdoin minun suosikkinaksuihini, ihan aikuisille (ja onnekkaille isoille lapsille) tarkoitettuihin Oatis® kauranaksuihin. Maistoin näitä ensimmäistä kertaa kun vegaaniset Oatis® Vuustokauranaksut ilmestyivät kauppatilauksemme mukana kotiin ilmaisena näytteenä. Olin tietysti skeptinen, niin kuin koko loppuperhekin. Eihän tämmöinen voi maistua siltä miltä ”pitäisi”?

Minun onnekseni kukaan perheestä ei uskaltanut maistaa, joten söin itse koko pussin. Hyvin nopeasti. Tosin jossain kohtaa Kakkonen on jo tajunnut jutun juonen ja hihkaisi heti nämä kuvausten tuotteet nähdessään hei onko noi niitä juuston makuisia? Piilotin ne äkkiä.

Sivumennen sanottuna minähän jouduin ostamaan kaikki tuotteet kotiin uudestaan kun meille lähetetyt tuotteet kuvaamista varten jotenkin mystisesti katosivat laatikostaan. Jännä.

Kauranaksut aikuisten makuun

Vuustonaksujen lisäksi kauratuotteista löytyy monta muutakin makua kuten meidän perheen tacoillan kaveri Jalapeno-Ranch ja ihan vasta kauppohin tullut Chili. Oma lempparini on tylsästi ihan vain Merisuola: ylellisen paksun mutta rapean kauranaksun päällä pintasuola maistuu ihan taivaalliselta ja tämä on just se naksu jota pitää ottaa “vielä yksi”. Sormet eikä kämppä mene sotkuun, mutta varoitan että koko pussia ei ehkä jaksa kerralla syödä. Kaura tekee naksuista niin ruokaisan että nämä oikeasti ovat palvelleet välillä myös hätälounaana kun en muuhun ole pystynyt.

En malta odottaa että pääsen maistamaan kauranaksuja jonkun ihanan dipin kanssa, ja samalla ehkä sitä uutuusmakua ja tuota Italian Vuustoa joka on vielä maistamatta sekin. Jos olisin yhtään pätevämpi ruoan kanssa, näkisin että kauranaksuista voisi myös kehitellä jonkun ruuan! Onneksi mun ei tarvitse olla, sillä mainio Hannele Kokit ja potit-blogista on jo tehnyt kaiken puolestani. Tsekkaa tästä Huevos Rancheros resepti:  ja täältä mainio ohje siihen dippiin.

Onko toiveita? Oikia on kuulolla!

Kun kerroin Instagramissa ensi kertaa meidän Oikia suosikeista, tuli inboxiin melko intohimoisia vastauksia. Niistä päättelisin että te, jotka olette Oikian löytäneet, olette myös jääneet. Siispä rakkaudesta lajiin (ja sipsiin) kysyn nyt teiltä arvon naksunrakastajat, onko toiveita? Oikian tyypit ovat tarkasti kuulolla ja ottavat mielellään tuotekehitysideoita vastaan.

Kaipaako joku vaikkapa sushinmakuista sipsiä? Makkaraperunan makuinen meinaan löytyy jo, upea Mausteinen Matilda on ehdottomasti kokemus jota suosittelen kaikille. Tai haluaisitko nähdä lasten tuotteista uusia pakkausmuotoja? Iso osa Oikian tuotteista on jo pakattu kierrätettäviin kartonkipusseihin, kaivataanko me jotain muuta – vaikkapa pienempää pussikokoa, marjan makua tai lastenhoitajaa kaupanpäällisinä?

Aina saa unelmoida.

8 Kommentit

 • Miia

  Laitoinkin jo Instan puolella kommenttia, että ostin näitä kaura merisuola sipsejä mainontasi uhrina ja ne oli NIiN hyviä. Ainoa iso moite, että olivat tosi suolaisia. Siis tosi. 5 sipsin jälkeen tuntui, että suu huutaa vettä. Täytyy antaa vielä uusi mahdollisuus, jos vaikka pussiin oli vaan livahtanut extra suolat vahingossa.

  • Valeäiti Näytä tarjouksen tekijä

   Hyvä palaute! Erityisen kiinnostavaa olisi sen toisen pussin jälkeen kuulla oliko se myös aivan liian suolainen 🙂

   • Miia

    No ei ollut, vaan ihan täykky! 😍 Onneksi annoin toisen mahdollisuuden!

    • Valeäiti Näytä tarjouksen tekijä

     Jessss!!!

 • Rouskis

  Kun nyt ehkä tässä yhteydessä joku tosiaan on kuulolla, itse kaipaisin kovasti sipsimarkkinoille perinteistä perunasipsiä, mieluiten sellaista kuorineen viipaloitua oikean perunan omaista, jossa olisi PALJON vähemmän suolaa. Helsinkiläinen, suolaisen (hah) hintainen, mutta herkullinen spiraalinmuotoinen sipsimerkki on oikeaan suuntaan, mutta nekin ovat todella suolaisia. Kaipaisin siis oikeasti sellaista merisuolalla maustettua perunasipsiä, jossa olisi tyyliin 0,5-0,6 g suolaa. (Tai joku kokki siellä sipsitehtaalla varmaan osaa määritellä paremmin.)

  Angloamerikkalaiseen tapaan olen ottanut tavaksi syödä sipsejä muuten kuin herkkuna, esim. lounasaterialla, johon kuuluu smoothie/mehu, runsas monipuolinen (itse tehty tai hankittu) voileipä — ja pieni sipsipussi ja kasa sipsejä lautasella. Myös joskus muuten välipalatarkoituksessa haluaisin ostaa sipsejä, mutta tällaisia terveellisiä vähäsuolaisia sipsejä en ole löytänyt aikuiseen makuun. Täysin suolatun maissinaksu ei tarvetta tyydytä. 😀

  En tiedä onko tällaiselle tuotteelle itseni lisäksi mitään muita markkinoita, mutta toive on nyt ainakin esitetty!

  • Valeäiti Näytä tarjouksen tekijä

   Heitetään toive eteenpäin!

 • Staika

  Meillä niitä maissinaksuja kutsutaan uretaaniksi (terveisiä vaan raksalta)… Ei maistu vauvalle ja sotkee joka paikan kun tahmaantuu ja tarttuu. Oiskohan nuo kauraversiot parempia.

  • Valeäiti Näytä tarjouksen tekijä

   On! Noissa asioissa kyllä, ehdottomasti parempia!

Tämän viestin kommentit on suljettu.