Kuinka paljon meillä meni ruokakauppaan kuukaudessa?

Minähän lupasin, joten pakko se on: tässä jutussa kerron tarkalleen miten paljon rahaa meillä meni ruokaan (ruokakauppa + ravintolat) tässä kuussa.

Tämä oli aika kamalaa, täytyy sanoa. Puolivälissä kuuta tein nopean laskelman ja totesin tonnin menneen jo rikki. Tajusin myös jo silloin että käydään parin päivän välein kaupassa, eikä todellakaan ”kerran viikossa ja sitten ehkä paristi päälle”.

Loppukuu menikin tuskaillessa ja teki monesti mieli vähän vääristää tulosta: Sniiduilla ja jättää ostamatta jotain turhaa tai sitten vain jättää raportoimatta.

Rehdisti mentiin loppuun asti! Tämä kuukausi edusti nyt semitavallista kuukautta, paitsi että mukana oli kahdet synttärijuhlat.

Laitan kootut selitykset myöhemmin, nyt on aika repäistä laastari.

valeäiti bo ssam

Viisihenkisen perheen kauppakäynnit ja ruokakulut maaliskuussa:

1.3. Pieni kauppakäynti: kylmäsavulohifile (-30%), leipää, kurkkua ja tomaattia, appelsiineja ja mandariineja sekä heräteostona tuorepuristettu appelsiinimehu 6€ (!!). Yht. n. 35€

3.3. Nopea täydennys lähikaupasta: pakastepizzat kaikille, kaksi pussia leipää, kaksi einesateriaa ja maito yms n. 20€

3.3. Tilaus Kauppahalli24.fi (toimitus 5.3.): 265€, josta vaipat 14€; wc- ja talouspaperit 22€ —> ruokaa 229€

6.3. Täydennys herkut 42€: bissee, karkkii, juusto, kinkku, kaurahiutaleet

8.3. Täydennys ja pojan synttäripäiväherkut + kouluun tarjottavat: croissantteja, jugurttia, tomaattia, leipää 20€

9.3. Noutosushit synttäreiden kunniaksi: 110€

10.3. Viikon kauppahalli24.fi tilaus (toimitus 12.3.), mukana myös paaaljon tavaraa ulkosynttäreille 311€ (josta arvioni mukaan “tavallista ruokaa!” 260€, vaipat 14€)

11.3 Herätepullat ja leipä 11€, luokkakavereiden tikkarit vielä pojan synttäreille 20€

Pelaajien välieväät

12.3. Noutolounas kolmelle 42,40€

13.3 Synttärikakku ja muut täydennykset / unohtuneet 70€ (!!!) Näistä naapurille kiitos pesukoneen lainasta + synttäreihin yhteensä 24€

16.3. Täydennykset: leipää x2, juusto, kinkku, murot (ja karkkia! Insinööri saakeli!) noin 20€

17.3. Kauppahalli24.fi -tilaus (toimitus 19.3.) 260€ josta vaipat 14€; wc- ja talouspaperit 22€ —> ruokaa 224€

18.3. Hampparisämpylät, käsisaippuaa ja tomaattia 20€ josta ruokaa 8€.

20.3. Lauantaikarkit ja alennuksesta pääsiäismunia + virpomiskamaa 15€

24.3. Kaksi täydennystä; ekasta pikaiset pakastepizzat, maito ja juusto (20€?) toisesta ihan vain hyvää IPAa ja leipä 15€.

25.3. Kauppahalli24.fi tilaus (toimitus 27.3.) 238.15€

25.3. Noutoruat koska kukaan ei jaksanut kokata 44€

26.3. Täydennys voita, lampaankare hanna g sunmuntaiserviisiin, purukumia jne 48€

26.3. Feelia ruokatilaus, n.30 ruoka-annosta 65€

28.3. Pizzat pyöräretkellä 42€

29.3 Mun synttäreiden juhlinta noutoruoalla: 24€ synttäri”kakku”, 63€ illallinen

Yhteensä 1662€

Hetkinen, niin vähän?

Olin jo pelännyt että summa menisi yli kahden tonnin. Onhan tuokin ihan hirveä määrä rahaa, mutta jos sen jakaa viidellä ihmisellä ja kuukauden päivillä siitä tulee 10,7€ / päivä. Toi on musta jo aika ok summa kun ajattelee että me kaikki syödään kotona 3-5 ateriaa päivässä.

Kootut selitykset: miksi ruokaan menee niin paljon rahaa?

Mietin aika paljon kuukauden aikana että miten meillä voi mennä niin paljon rahaa tähän hommaan, mikä kaikki on turhaa? Keksin monta meriselitystä.

Isommat syö jo aikuisen verran. Tämän huomautti joku teistä matkan aikana ja ihan totta – kyllä he kumpikin syö itse asiassa usein enemmän kuin minä. Lisäksi he syö jättimäisen määrän välipaloja, jotka olen tunnistanut yhdeksi kalleimmista asioista ruokakorissamme.

Kolmonen ei toki syö niin paljon, mutta häneen kuluu muuten paljon rahaa: rakastamani vamliit smoothiet ja Onni-puurot on aina vähintään euron kappale. Se imaisee siis monta euroa päivässä ihan vaan ohimennen välipalana.

Välipalat onkin iso kustannus! Yksi lämmin ruoka ei välttämättä montaa euroa maksa, erityisesti pääosin kasvisruokaa syövässä perheessä, mutta annospakattu jugurtti saattaa olla kaksikin euroa jos oikein hieno on.

Kun lapsia on täällä vähintään kolme välipalalla (usein viisikin kun mukana on koronakuplan kaverit), välipaloja kuluu aivan järkky määrä. Samasta syystä en useinkaan jaksa valmistaa jotain sellaista joka maksaisi vähemmän vaan lapset saavat toimia itsepalveluperiaatteella.

On päiviä kun ehdin ja jaksan tehdä pellillsen pinaattipannaria, on päiviä kun ne vetää paketin annospakattuja jugurtteja, kaikki talouden karjalanpiirakat ja banaanit päälle.

Toinen iso kuluerä on erikoisoluet, tai no oluet vain. Me tykätään kumpikin Insinöörin kanssa hyvästä oluesta ja niiden hinnat on aika hurjat. Meidän kieltämättä kalliissa isommassa K-kaupassa yksi pieni tölkki hyvää olutta maksoi 4,40€. Oli pakko ihan tarkistaa yksi päivä ja meinasin pökertyä. Tuossa jos jossain ei ole mitään järkeä! Imaista nyt vitonen alas huvikseen!

Toisaalta, kun elämässä ei juuri nyt saa tehdä “mitään”, voisiko tämä olla se pieni ilo? Korona onkin oikeasti aika iso vaikutin tässä kaikessa. Nyt syödään jotenkin koko ajan. Elämä on yhtä ruoanlaittoa ja kaikki ilo elämään otetaan ruoasta. Ehkä en siis ala nyt sniiduilla siellä kaupassa vaan juon sen yhden olueni ihan hyvällä omallatunnolla.

Huomattavasti vähemmän se maksaa kuin hyvä illallinen ja liian monta lasia viiniä ystävien kanssa. Juuri nyt toki maksaisin vaikka mitä lisää kuussa että saisin ne ystävät nähdä.

Olemme onnekkaita kun ei tarvitse miettiä ruoan kustannusta

Isoin syy tähän rahanmenoon on tietysti se ettemme aktiivisesti yritä vähentää sitä. Tämä on ollut itse asiassa minulta tietoinen päätös. Muistan joskus opiskelijana ajatelleeni että niin kauan kuin ei ole pakko, en halua ostaa ruokaa raha edellä vaan toive ja tarve edellä. En tiedä oikein mistä tämä ajatus silloin päähän tuli, mutta jotenkin oli minusta jo silloin kiva ajatus ettei ruokaan liittyisi säästäminen.

Toisin sanoen olen laiska ja ostan ruoat miten ja mistä huvittaa ja helpoiten sujuu, enkä sitä ja sieltä mistä olisi halvinta. Koska voin! Olemme hurjan etuoikeutettuja kun voimme ostaa ruokamme näin. Tätäkin kuukauden summaa olisi voinut laskea reilusti vaihtamalla kauppoja, jättämällä turhat herkut väliin, ostamalla tarjouksesta ja suunnittelemalla kaiken kaikkiaan paremmin.

Olen miettinyt pitäisikö tehdä niin huhtikuussa: Yrittää tietoisesti säästää missä voi ja katsoa miten iso ero on? Rehellisesti sanottuna jos ero on pari satasta, en jaksa jatkossakaan miettiä ruokaostoja raha edellä. Mutta ehkä jos ero onkin hurja, voisin tsempata.

Ruokalaskumme aukipurettuna:

4 x verkkokauppatilausta = 987€

11 x täydennyskäyntiä lähikauppoihin joista ainakin

4 x puhtaasti herkkujen takia tehty kauppakäynti

5 x noutoruoka ravintolasta = 325€

 

Paljonko teillä menee ruokaa rahaan kuussa?

Yllättikö tämä meidän summa, onko se jättimäisesti isompi kuin teidän? Ja jos oli: Oletko koskaan katsonut tarkkaan, kuinka paljon teillä menee rahaa ruokaan? Itse olin ajatellut tätä ennen että meillä menee 1000-1500€ kuussa ruokaa, se meni yllättävän lähelle. Olisi mielenkiintoista nähdä sama ei-korona-aikana, koska silloin menee työlounaisiin iso potti meiltä kummaltakin lisäksi. Luulen että nyt meni sitten kuitenkin normaalia vähemmän!

74 Kommentit

 • Pee

  Ohhoh – mä sanon! 😀 Meitä on nelihenkinen perhe, yhteenlasketut nettotulot kuussa on 4000 e ja lapsilisät kahdesta sen 200 e. Asuminen (omakotitalon lämmitys, vesi, jätehuolto ja laina) ja bensa pitää maksaa plus autojen huollot. Autoista ei ole velkaa eikä muutakaan velkaa asumisen lisäksi. Sit on tietty puhelin, netti, vakuutukset, päivähoitomaksut… Ja mitä yllättäviä menoja nyt tulee: uudet välikausi vaatteet yms! Mut tuota ei tällä budjetilla edes tonnia paukuteta ruokaan eikä mun mielestä kärsitä sen safkan kanssa sniiduilun suhteen. Syödään kasviksia, hedelmiä ja erilaisia proteiinin lähteitä. Herkkujakin ja joskus viinipullo. Lapset toki saa arkena osan ruoista muualta (päiväkoti – ah!), mutta me aikuiset syödään kuormasta ihan jokainen ruoka. Mies tekee etätöitä ja mä otan edellisen päivän jämistä eväät lounaaksi töihin ja kasaan jotain. Hmm – en ole laskenut, mutta menisköhän kuussa ehkä min 400-max 700e vaihdellen ruokaan? Riippuu onko haettu pizzat tai onko ollu synttärien juhlintaa. Vaippoihin ei mene enää rahaa, mut kuuluu tuohon wc-paperit jne. mutta semmosia juttuja, kuten uudet kumisaappaat en laske tohon budjettiin. Mut jos on isompaa ostosta kuussa, niin sit jätetään pizzat hakematta ja vähän sniiduillaan safkojen suhteen eikä herkutella sushilla. Ollaan sekasyöjiä eikä allergioita ole. Kalaa 1-2 kertaa viikossa ja 1 kasvisruokapäivä on vähintään myös (tän olen saanut läpi menemään myös miehelle). Leikkeleet ei maistu muille kuin miehelle, mut juusto on mun must juttu leivän päälle. Käydään pääosin saksalaisessa kaupassa, kustannus (edullisempi) ja tehokkuus (lähellä) syistä, mutta sieltä ei saa kaikkea meidän tarpeisiin ja kotimaista pyritään suosimaan.

  • Valeäiti Näytä tarjouksen tekijä

   Sitähän en lainkaan sanonut että kärsisin tai joku muu kärsisi vähemmän ostamalla! Ymmärrän täysin ettei kaikilla ole mahista laittaa tonnia tai kahta ruokakauppaan. Meillä nyt on niin laiskana annan tän mennä näin, eikä juurikin käydä vaikkapa siellä saksalaisessa kun on just sen verran vaikeammassa paikassa meiltä. Susheja mekin kyllä harvemmin eikä todellakaan ikinä yleensä näin paljon 😀 Mutta noutoruokaan menee kyllä nyrkkisääntönä noin 60€ kerta.

   • Piia

    Tälleen lähihoitajana joka saa palkkaa tuon teidän kauppalaskun verran kuukaudessa käteen ja jolla on myös kolme lasta ja mies ruokittavana niin ”kauhistuttaa” tuo teidän kauppalasku. Meidän perheellä menee ruokakauppaan max 500e/kk enkä koe meidän syövän mitenkään huonosti, on hedelmiä, vihanneksia, sydänmerkkituotetta, lihaa ja kalaa, ei niitä kaupan halvimpia tuotteita mutta ei kyllä myöskään kalleinta. Tietysti on vaikea kuvitella käyttävänsä itse ruokakauppaan tuollaista summaa kun ei siihen meidän palkoilla edes mahdollisuutta ole…

    • Valeäiti Näytä tarjouksen tekijä

     Joo ymmärrän. Painotan vielä varmuudeksi etten ajattele muiden syövän jotenkin huonommin kuin me. Päinvastoin varmasti, emme ole mitään keittiö ihmeitä 🙈

    • Äiti Savosta

     Meillä on samankokoinen perhe eli vanhemmat plus kolme lasta. Ymmärrän hyvin kulutetun rahan määrän ja hyvin olet analysoitu omat kulutustottumukset . Jos ei ole pakko miettiä rahaa ruokaostoksilla, niin sitten ei ole. Totta on, että vähemmälläkin rahalla kuukauden ostokset voisi tehdä ja mahat pysyisi täytenä ja ravintoarvot kohdallaan. Mutta nyt ei ollutkaan tarkoitus selvittää, että kuinka halvalla saisi teidän perheelle eväät kuukaudeksi. Nyt selvitettiin, että mitä teidän valinnoilla rahaa menee kuussa. Jos sitten haluaa kuluja pienentää, niin tämän analyysin jälkeen se on helppoa. Mukavaa pääsiäistä!

     • Miisa

      Siis eikö enää pysty tykätä kommentista? Tykkäisin kolmesti tästä savolaisen äitin kommentista. Täyttä asiaa, ja Hannelle hatunnosto että julkaisit vaikka tiedettiin kaikki, mitä kommentteja tähän tulee. 😂

   • Inga

    Täällä menee rahaa ruokaan noin 250-350€/kk riippuu ihan kuukauden tuloista. Opiskelen ja teen töitä sillointällöin. Perheessä on 1 aikuinen ja kaksi lasta.
    Allekirjoitan täysin tuon näin opiskelijana että kunhan tästä työelämään pääsee palaamaan niin en halua miettiä ruokakaupassa sitä hintaa vaan haluan ostaa sitä mitä tekee mieli.
    Meillä tällä hetkellä budjetoidaan ruokaostokset tosi tarkasti, juurikin opiskeluiden takia, mutta säästetään sitten muihin asioihin, joita toivottavasti joskus päästään tekemään 🙂
    Ja toki joskus myös ostellaan herkkuja ja sitä mitä tekee mieli, paljon tehdään itse leipää ym.
    Mun mielestä tuo rahamäärä ei edes kuulosta niin kauhean suurelta kun ottaa huomioon juuri syntymäpäivät ja noutoruuat, niistä kun kertyy sivoinen summa nopeasti 😀

 • Ässä

  Meillä on paljon pienempi perhe (2 aikuista ja 1 taapero), joten rahaa menee luonnollisesti vähemmän. Mutta itselleni kiinnostavinta tässä reportaasissa oli tuo välipalojen iso rooli. Se on ehkä semmonen, jota en olisi osannut itse ajatella, kun ei ole vielä isompia lapsia ja itse en syö välipaloja juuri ollenkaan, tai ainakaan runsain määrin. Mulle on aina ollut tärkeää saada vatsa kunnolla täyteen riittävän proteiinipitoista ruokaa aamupalalla ja lämpimillä aterioilla, johtuen mm. siitä että varsinkin nuorempana tulin tosi huonovointiseksi jos ehdin olla liian kauan nälkäinen. Ois kiinnostavaa tietää, että väheniskö välipalojen tarve jos nostaisi pääaterioiden proteiinipitoisuutta tai ylipäätään kokoa? Ja tulisko se sitten lopulta kalliimmaksi vai edullisemmaksi kokonaisuutena? No oli miten oli, välipalat on toki mukava päivärutiini itsessään varsinkin lapsille. 😊

  • Valeäiti Näytä tarjouksen tekijä

   Koulun ruokailuun on paha vaikuttaa 🙂 Viikonloppuisin ja mökillä lapset ei syökään itse asiassa välipaloja oikeastaan ollenkaan, mutta koulupäivien jälkeen ovat törkeän nälkäisiä. Syövät siellä tosi aikaisin ja hirveällä kiireellä, eikä mutsi ole sanomassa että ota lisää, otit vain vähän pastaa. Ainoa ratkaisu olisi sitten syöttää kotona kaksi lämmintä ruokaa, mutta en kyllä oikeasti enää jaksa yhtä lisäateriaa vääntää.

   • Kirsi

    Siis niin tämä! Kouluruokailu on mystinen juttu.
    Ensinnäkin se on jo 10:20 ja usein lapsi ei joko ehdi tai saa syödä vatsaansa täyteen vaikka pääosin kouluruoasta tykkääkin.
    Koska ruokahävikin minimoimiseen kannustetaan, ei uskalla ottaa isompaa satsia lautaselle, ja lisää ei kerkiä hakea, koska jonottamiseen kuluisi aikaa.
    Syö sitten näkkileipää enemmän.
    Mutta kotiin tullessa siis usein nälkä kiukkuinen eikä todellakaan pärjäisi ilman kunnon välipalaa sinne päivälliselle n. Klo 16:30.
    Välipalat ehdottomasti kallein menoerä meidänkin taloudessa!

    • Kirsi

     Pakko lisätä vielä, että vapaa-ajalla meilläkään välipaloja ei juuri kulu, tai sitten se on luokkaa yksi hedelmä tms. Ja juurikin siksi että lounas on n. 11:30 ja syö kunnolla itsensä täyteen.

   • Ässä

    Heh noniin, tässä huomaan tosiaan, että mulla ei ole niitä kouluikäisiä, kun en hoksannut, että eihän siihen kouluateriaan tosiaan voi vaikuttaa mitenkään. Harmi, jos niin monesti hehkutettu Suomen kouluateriasysteemi tarkoittaakin usein liian kiireistä ruokailua.

   • Maijalan Anna

    Kouluruokailu muuten on mystinen juttu, puolisoni joka on opettaja manaa aina sitä että vaikka hän söisi sitä miten paljon vaan, parin tunnin päästä on aina nälkä.😅

  • Hölynpölyimuri

   Mä asun kissan kanssa ja mulla on kiinteät tulot, en oo työelämässä.
   Kaupasta ostan rainbown ja xtran tuotteita ja leipää usein -30 lapulla.
   Teen yhdet isot ruokaostokset viikossa.
   Kissulin safkat ja hiekat on sit oma lukunsa, ne ostan joka toinen vk.
   Mulla on aina kaapissa kaurahiutaleita, tomaattimurskaa etc.
   Katoin just omaa kuittia tältä aamulta ja isoin kuluerä on ehdottomasti jogurtti ja nuudelit 🙂
   Usein kaupassa valitsen tuotteen maku edellä ja rainbown tuotteista esim. rasvaton raejuusto on sellanen että sitä löytyy aina jääkaapista.
   Karkkia ja suklaata en osta, mutta erilaiset keksit ja jäätelöt on best.

 • "Ruokaharrastaja"

  AIka kova, aika kova!
  Kuukausitason ruokalaskun seuraaminen on ollut mulla hupina, kun Osuuspankin appsissa oman talouden seuranta lokeroi vaivattomasti ruokakaupat. Se kertoo, että nyt maaliskuussa ruokaan kului 670 euroa ja että summa on jiirissä muiden kuukausien kanssa, vaikka en kuittitasolle laskeudu. Olen talouden ainoa aikuinen, lisäksi kolme alakouluikäistä lasta, jotka viettävät viikonloppuja poissa. Itseasiassa pidin tuota meidän summaa suurehkona, mutta en enää, kiitos sun 😀

  Saan kiksejä siitä, että tiedän itse leivottujen sämpylöiden maksavan murto-osan kaupan sämpylöistä. Lisäksi rakastan niiden makua. Syksyllä ylpeys ja ilo on arkkupakastin, jonka oon hyötyliikkunut täyteen marjoja ja sieniä. Eräänä kylmänä talvipäivänä askartelin tinavuokiin pakkaseen kaalilaatikkoa, josta syömme yhdestä kerran. Joskus oon ajoittanut kauppakäynnin siihen, että oon saanut päiväysalen tuplana. Silloin olen kuormannut löytöjauhelihat pakkaseen. Ykköskriteeri mulla ruokavalinnoissa on kotimaisuus, ei hinta. Ottaa päähän kun joskus olen ostanut ulkolaista makkaraa epämääräisen pakkausmerkinnän vuoksi. Tämä on myös syy siihen, miksi en asioi Lidlissä, sillä vaikka vihannestiski on ihana, kaikkien lihojen kanssa pitää olla tarkkana. Samoin maitotuotteiden. Että helpompi mennä lähikauppaan 🙂

  Että harrastuksien puutteessa sanoisin, että oon ruokaharrastaja. En ihan perinteisessä mielessä tosin.

  • Valeäiti Näytä tarjouksen tekijä

   Hyvin sanottu! Itse nimenomaan en ole ruokaharrastaja vaan teen ruokaa koska on pakko – siksi myös usein menen helpoimmalla eli kalleimmalla ratkaisulla.

  • Anu

   Mielenkiintoinen! Tällä hetkellä teen itse laskentaa kuukausitasolla, sillä siirryimme saman tyyppiseen ruokakassipalveluun. Kylläkin Prisman ja noudetaan valmiit kassit… mutta erityisesti olen yrittänyt kiinnittää huomiota siihen, mitä ”muuta pientä” käydään ostamassa isojen ostosten välissä. Täytyy tehdä itselle vastaavat laskemat. Joku aika sitten ystäväperheen kanssa teimme s-mobiilissa vertailua ostostottumuksissa ja jostain tiedosta järkytyin😅 mutta lopulta ajattelin, että no, vaikka tiedän tämän, ostaisin uudestaankin. Elämä on kallista, kaikki maksaa.. mutta mitäpä sitten, kannattaa nauttia siitä mistä nauttii🤩

   • Valeäiti Näytä tarjouksen tekijä

    Joskus tieto lisää kyl tuskaa 😅

 • Satu

  Mä aloin tämän innoittamana laskea meidän ruokakuluja. Maaliskuussa 2 aikuista 2 lasta rahaa ruokaan ja viineihin/olueen, 4 edullista ravintolakertaa ja jädekioski. Sain noin 1700€. Täällä on hinnat n 20% kalliimmat joten aika yksiin menee. Meillä on nyt melkein joka lauantai maaliskuussa ollut vieraita syömässä, se nostaa etenkin viinin, oluen, jäätelön, lihan/kalan kulutusta.

  Vois kyllä olla vähemmänkin, ja varmasti 200-300 e pystyisi nipistämään jättämällä kaiken ekstrakivan pois, mutta en jaksa nyt miettiä sitä kun muutoin on kulutus aika nollassa…

  • Valeäiti Näytä tarjouksen tekijä

   Tää just; en jaksa miettiä. Kuormaa on elämässä muutenkin riittämiin niin kun tämä kerran on meille taloudellisesti mahdollista niin tällä mennään.

 • Helena

  Mielenkiintonen postaussarja! Meillä on 2 aikuista ja 4 lasta (3kk – 10,5v), ja meillä on budjetoitu ruokaan 700e/kk. Ei yleensä mene sen yli, joskus jopa alle. 🙂 käydään pääosin lidlissä ja prismassa, ja suunnitellaan ruoat etukäteen. Meillä syödään välipalaksi useimmiten hedelmää tai leipää, ja yksittäispakattuja juguja meillä ei oo juuri ikinä.

  • Valeäiti Näytä tarjouksen tekijä

   ne jugurtit on kyl pahat. On meillä litran tönikätkin mutta niissä on musta melkein sama hintasuhde. Leipää syödään niin paljon aamiaisella ja iltapalalla etten halua sitä enää välipalaksi noille, hedelmät on kyl aika hyvät mutta rehellisesti: en aina jaksa olla niitä kaikille pilkkomassa ja itsestään eivät jännästi tunnu pilkkoutuvan. Sitäkin toki tapahtuu!

 • Tiina

  Mulla meni aiemmin yksinasuessani ruokaan (ja erikoisolueen) n. 1000-1500e/kk. Selitys: tienaan yli mediaanipalkan ja tykkään syödä ulkona enkä pidä kokkaamisesta.

  Nykyään taloudessamme (2 aikuista, 1 lapsi 50% ajasta ja yksi vauva) menee ruokaan n. 700e/kk (sis. noutoruuat). Tuo ei tosin sisällä työpaikkalounaita eikä ulkonasyömistä (pre-covid). Ne huomioonottaen arvioisin että liikutaan jossain 900 euron hujakoilla.

  Nautin siitä ettei tarvitse enää miettiä mitä voi ja on varaa ostaa. Eli ostan sitä mitä haluan, ja voin helposti maksaa vegewurstista 7e ja ravintolaillallisesta 300e. Ja erikoisoluesta jopa 15e 🙂
  Tiedän että tarvittaessa voin säästää satasia kuukaudessa paremmalla harkinnalla ja suunnittelulla, ja välillä olenkin skipannut ravintolaillallisia jos on ollut joku säästöjuttu menossa.

  • Valeäiti Näytä tarjouksen tekijä

   Ah kiitos, tämän halusin kuulla tänään ❤️

 • P

  Tosi mielenkiintoinen postaus! Meitä on koululainen, leikki-ikäinen ja kaksi aikuista. Toinen aikuinen syö iltavuoroinaan kaikki ruuat näistä yhteisistä ostoksista, aamuvuoroina käy työpaikkaruokalassa (jonne siis kuluu kuukausitasolla reilu 70€). Toinen aikuinen syö usein edellisen päivän jämiä tms lounaaksi.

  Siirretään ruokia varten 350€ kahden vkon välein ruokakauppatilille (mun palkkapäivinä). Usein siihen päivään ajoitan CM kotiinkuljetuksen, joka on kiikkuu siinä 200€ molemmilla puolilla. Tarvittaessa jotain täydennystä välissä ja hyvin usein seuraavan viikon ruokakauppareissu Lidliin niillä rahoilla mitä jää (se pihimpi kauppareissu). Kyllä mä koen että aika kivasti syödään, mutta ihan helposti saisin varmaan koko 350€ kulumaan viikossakin ruokaan. Tuo raha ei useinkaan riitä (harvinaiseen) ulkona syömiseen, ne maksetaan pääasiassa erikseen.

  Meidän etuja: asua landella -> ei saa woltattua ruokaa. Lähikauppaan 7€, isoihin 20 km, ei tule lähdettyä

  • P

   7 km lähikauppaan siis 😀 Sen siitä saa kun kirjoittaa sängyssä puoliunessa. Ja ei tule lähdettyä jokaisen namihimon myötä kauppaan, kun sinne tosiaan pitää autolla lähteä.

   • Pire

    Sanoisinpa jopa, että uskalias ja inspiroiva postaus! Uskaltaisinkohan ja jaksaisinkohan alkaa itse moiseen laskemiseen. Monesti on ollu mielessä, mutta en ole jaksanut ja todennut vain, että rahaa jää onneksi taskuunkin, en uskalla :D. Oma ”ruokafilosofia” on että kotimaista ja terveellistä. Mies on enemmän pihistelijä ja tekee minusta välillä ”huonoja valintoja” halpuus edellä. Itse olen valmis maksamaan ruuan ”terveellisyydestä”/laadusta. Oma mutu 4 henkisenä perheen ruoka kuluista on ehkä 800€/kk?? Onnekkaita ollaan siinäkin mielessä, että ruuasta ei tarvitse pihistellä (jos ei halua) ja tulee tehtyä tottakai turhia mieliteko ostoksia välillä.

 • Jee

  Saat ainakin minulta synninpäästön! Nopealla katsomisella 4-henkisen perheen ruokakulut maaliskuussa noin 1300 euroa (mukana yhdet synttärit). Mun selitykset on samaa linjaa kuin sulla (=ei olla tarkkana koska ei ole pakko).

  Tämä oli muuten varmaan sun kivoin juttu, vaikka muitakin on ollut tosi monia (varsinkin talojutut, koska meidän rakennusprojekti seurasi noin puoli vuotta teidän jäljessä). Kiitos, että jaat! 🙂

  • Alma

   Mä en yhtään ihmettele tai kauhistele tota, ku meillä menee viidellä pelkästään ruuan verkkokauppaan tonni kuussa, vaikka yritetään vähän kattoakin, että mitä ostetaan. Pikkuostokset vielä päälle. Mä oon huomannu, että meillä hintaa nostaa se, että yritetään vähän katsoa, että ois täysjyvätuotteita, joskus suositaan suomalaista, joskus ruotsalaista, joskus luomua…

   Toisaalta tuossa on aikuisten kaikki ruuat. Jos molemmat kävisimme syömässä ”työpaikkalounaan”, maksaiskohan se kuukaudessa 2x21x~10€=420€

 • PiaE

  Oliko tässä summassa siis ollenkaan pesuaineita, papereita ym kodin tavaraa mitä ruokakaupasta kotiin tulee? Meillä ruoka & kodin tavarat -kulut nyt tammi-maaliskuussa hyvinkin tarkkaan sama lukema eli noin 950€/kk mikä on mun mielestä järkky hinta… tuossa summassa ei noutoruokaa/alkoholia.
  Meillä taloudessa pääosin 2 aikuista joille arkeen sekä lounas että päivällinen tästä budjetista (näin korona-aikana) ja noin 10pv /kk 2 hyväruokaista ja nälkäistä teiniä. Eineksiä tai kokolihaa kaapissa erittäin harvoin, mutta proteiinivanukkaisiin taitaa mennä liikaa rahaa 😂

 • Katri

  Tämä on kyllä kiinnostavaa!. Mulla on kyllä hyvin samanlaiset ajatukset kuin sulla Hanne. Asun kaksin kolmevuotiaan kanssa ja on varaa, joten kyllä me haetaan noutoruokaa kerran viikossa ja kahvitellaan kahvilassa sunnuntaina (terkkuja perustason alueelta). Ravintolalounaita tulee ehkä kerran viikkoon, se on se mistä vähän sniiduilen. Edellisen illan jämillä mennään vaikka silloin jääkin salaatit syömättä. Helppous, herkuttelu, arjen juhlahetket… ei tässä just muita kuluja olekaan, kun ei reissaamaankaan pääse ja ei ole kalliita harrastuksia.

  Tai siis… minähän harrastan kaupunkikahvittelua 😀

 • Maija

  Ymmärrän sua enkä ollenkaan noita, jotka selviävät isohkonkin lapsilauman kanssa 700€:lla kuussa. 🤔 Meillä menee 7-henkisenä perheenä saman verran kuin teillä. Vaikka ei osteta erikoisoluita ja eikä säännöllisesti yksittäispakattuja jogurtteja tms. Ja vähemmän syödään ulkona tai haetaan noutoruokaa. Pienemmällä rahamäärällä syötäis kyllä huonommin. Nyt ruokakassin kulmakivinä on kotimaisuus, terveellisyys (okei, karkkia menee kyllä liikaa) ja luomu. Ja toki maku.

 • Emilia

  Tosi mielenkiintoista nähdä teidän perheen ja muiden kommentoijien ruokakuluja! Meitä on 4 (2 aik, 3 ja 6v lapset) ja ruokaan menee kauppakassitilauksina 85-120€ viikossa + täydennyskäynnit Alepasta n. 40€ vko. Aiemmin meni enemmän kun lähin kauppa oli K-suppari, nyt asutaan Lidlin lähellä ja se on kyllä pienentänyt ruokalaskua. Tosin nyt koronan aikana tilataan Prismasta noi kauppakassit. Syödään ihan hyvin ja kaikkea, mies on kokki niin ostaa hyvää lihaa/kalaa, ollaan kyllä aika tarkkoja että ei tuu hävikkiä eikä laiteta joka päivä uutta ruokaa vaan syödään samaa pari päivää. Ja lapset saa vielä 3 ateriaa eskarissa / päikyssä. Asutaan Woltin ulkopuolella eikä lähellä ole paljoa ravintoloita niin noutoruokaan ei mene usein kuussa yhtään. Vähän kyllä mietityttää kuinka paljon lisää alkaa mennä ruokaan kun koululaiselle pitää hankkia kotiin aamupalat ja välipalat. Oon itse ihan hyvätuloinen mut kyllä silti hirvittäis kantaa kauppaan kauheasti nykyistä enempää euroja 😳

 • Riikka

  Itse jopa odotin tuon teidän laskun olevan enemmän, kun tuskailen meidän perheen kuluja ruokaan…Meillä on 2 aikuista ja kaksi urheilevaa teiniä. Ruokakauppaan menee 1200-1500 kuussa. Riippuen kuukaudesta. Pitää sisällään juuri niitä erikoisoluita ja minun sisustuslehdet,… mutta silti PALJON! Tämän päälle lounasruuat ja mahdolliset ravintolatilaukset. Niitä on täällä maalla vähemmän.
  Molemmat olemme hyvätuloisia, mutta kyllä ihan perus elämänkustannukset haukkaavat ison osan tuloista. Voisi todellakin miettiä ja suunnitella tarkemmin, mutta kaiken kiireen keskellä ei vain jaksa ja ehdi! 😳🤢

 • Henna

  Meillä on perheessä 2 aikuista ja 1 päiväkoti ikäinen taapero ja kyllä menee suhteessa enemmänkin kuin teillä. 950€/kk maaliskuussa ruokakauppaan, alkoholiin tai noutoruokaan (eli noin 10,6€ per päivä per pää, toki sisältää vaippoja, vessapaperia yms…) ja lisäksi mielestäni kuuluisi laskea taaperon päivähoitomaksua tähän eli ohi mennään 😀 Vähemmälläkin kulutuksella ja enemmällä mietinnällä ollaan pärjätty, mutta nyt kun tulotaso on keskivertoa parempi ja rahaa jää sääästöönkin niin en jaksa alkaa stressaamaan tästä aiheesta.
  Mielestäni myös harkitulla kulutuksella pidetään suomalaista yhteiskuntaa pyörimässä. Esim. kotimaisia oluita, ravintoloiden noutoruokaa ja kaupan kuljetuspalveluita, kun käytän on se yksi tapa jolla minä voin tässä maailman tilanteessa suoraan auttaa muita. Ymmärrän ettei kaikilla ole tähän varaa, mutta siksi juuri näenkin tärkeänä, että me joilla on ei lopeteta kuluttamista. Ei ole kenenkään etu, että hyvät yritykset menevät konkurssiin koronan takia ja ihmisiltä katoaa työpaikat alta.

 • Anna

  Odotin tätä kirjoitusta kun siitä ekan kerran luin! Arvostan tälläistä rehellistä ja avointa puhetta! Kauppaan menee ihan helketisti rahaa.. Tuntuu, että meet ostaan vaan ”vähän” jotain pientä, että selviää taas pari päivää ja summa on päätähuimaavaa 😱 meitä on 2x aikuista ja 3x lasta( 9, 7 ja 6kk) Meillä tuo mies syö PALJON. Jopa niin paljon, että joudun välillä sanoon, että nyt riittää, pitää jäädä myös huomiselle lapsille päivälliseksi.. Meillä kauppaan menee n. 700-900€, tykkään tehdä mahdollisimman paljon itse ja välipalaksi noi syö jotain leipää tai välipalakeksin tai sit mitä ikinä kaapista sattuu löytymään, vaikka kuivia makaroneja jos ei muuta ole😊 maidoton ja gluteeniton ruokavalio tuonut lisäeuroja meidän lompakkoon mutta minkäs teet. Kaupassakäynti on kallista ja laadukkaat raaka-aineet ja tuotteet maksaa!

 • Iina

  Ihanaa, että muillakin menee paljon rahaa ruokaan! Tuntuu, että yleensä näissä jutuissa 2-3-lapsiset perheet pärjää just jollain viidelläsadalla kuussa ja se on tosi kaukana meidän todellisuudesta 😀

  Meillä on kaksi lasta, joista vanhempi on 2,5-vuotias ja nuorempi 6 kk. Siirretään ”ruokatilille” joka kuukausi 1000 euroa, mutta ei se ole vielä koskaan riittänyt kuun loppuun asti. Se siis olisi tavoite. Olisikohan totuus jotain 1200 euroa kuussa? Ruokatililtä maksetaan ruuan lisäksi vaipat, bensat, lasten vaatteet yms. ostot. En ole sen tarkemmin laskenut, paljonko just ruokaan menee, mutta toki suurin osa. Autolla ei nykyään ajeta paljoa, ja vaatteet ostetaan enimmäkseen kirpparilta.

  Voin siis ihan hyvin kuvitella, että kolmen lapsen kanssa, joista kaksi jo isompia, tilanne voi oikein hyvin olla tuo kuin teillä.

  Meilläkin korona on varmasti vaikuttanut, sillä mies on etätöissä ja itse olen tosiaan äitiyslomalla. Kaikki ateriat syödään kotona ja enimmäkseen laitetaan itse. Onkin mielenkiintoista nähdä, miten tilanne muuttuu, kunhan itse menen töihin, lapset päiväkotiin ja mieskin ehkä toimistolle. Luulen, että tuskin rahanmeno ainakaan vähenee: varmaan enemmän tulee ostettua valmis- tai noutoruokaa, kun ei tee mieli käyttää vähäistä perheaikaa kokkailuun…

  Ihanaahan se on, ettei tarvi säästellä ruuasta. Mulla on sama periaate – ostan, mitä tekee mieli. Yleensä kyllä suosin Pirkkaa tai muita kaupan omia merkkejä, että kaipa siinä vähän säästyy.

 • Saija

  Niin, en siis ole mikään taivastelija luonteeltani. Meillä on ns. taloustilille budjetoitu 700€/kk josta ostetaan ruuat, bensat, vauvan vaipat, pesuaineet ja joskus jotain noutoruokaakin ja satunnaisesti lapsille jotain vaatetta tms. kauppareissulla jos kätevästi osuu eteen jotain mille tarve. Ruuan osuus on ehkä 400-500€ tästä.

  Välillä ostetaan kyllä muilta tileiltä noutoruokaa lisäksi. Itse oon äitiyslomalla ja kohta hoitovapaalla joten luonnollisesti tulot pienemmät kuin normaalisti. Meidän nettotulot normaalisti on n. 4000€ yhteensä + lapsilisät 200€ eli taloudessa yksi 7 v, yksi vauva ja kaksi aikuista. Nyt äitiyslomalla tulot on jotain 3400€+lapsilisät. Hoitovapaalla tulot on 2500€+lapsilisät. Silloin onkin sit tiukkaa, toki lainaa ei lyhennetä.

  Me elettiin tolla samalla talousbudjetilla jo ennen vauvaa ja nyt se on ollut vähän vaikea saada välillä riittämään. Vauva sormiruokailee aika paljon mut syö myös osin valmiita soseita ja niihin 1€ smoothiepusseihin menee kyllä paljon rahaa vaikka

  Mut tosi vähän me näköjään käytetään ruokaan rahaa. Mä sanoisin et noutoruokineen kaikkineen pelkkään ruokaan menee varmaan se 400-500€/kk max. Me syödään pääosin kotona tällä hetkellä kaikki ateriat paitsi 7 v syö lounaan koulussa. Hyödynnetään tarjoukset, suunnitellaan tarkasti ja syödään peruskotiruokaa mut paljon myös esimerkiksi kasviksia, hedelmiä, marjoja ym. Toki marjat ja sienet tuo äiti metsästä ja niitä on paljon ilmaiseksi. Meidän budjetissa joku 100-200€ on niin paljon rahaa, että sen takia nään vaivaa.

  Rakastan ruoanlaittoa ja oon huomannut itse että hyvä ruoka ei varsinaisesti vaadi kalliita raaka-aineita. Enemmän jaksamista. Toki sekin on tässä viime aikoina ollut kortilla kun vauva heräillyt jo 8 kk vähintään tunnin välein ja välillä vaan pakko tilata pitsat kun jopa pastan keitto tuntuu ylivoimaiselta.

  Mulle on tosi tärkeää säästää rahaa silloin kun voi jotta sitä ois ottaa säästöstä silloin kun on resursseja vähemmän miettiä ja säätää. Ei meidän tuloilla säästöjä hirveästi kerry ilman just esimerkiksi ruokamenoissa säästämistä ja jos ei säästä, ei tuu kesälomareissuja sun muuta mitä haluaa lapsille kuitenkin tarjota. Kun palaan vajaa 1,5v päästä töihin, helpottaa kyllä paljon. Se mihin haluaisin satsata huomattavasti enemmän ois luomutuotteet. Herkkuja menee meilläkin ihan liikaa.

 • Riikka

  Valaiseva juttu, kiitos!
  Täällä 2 aikuisen ja 2 lapsen (12v. ja 10v.) taloudessa ollaan kanssa herätty siihen, että juuri välipalat lohkaisee nykyään tosi suuren (suhteessa uurimman) osan ruokabudjetista. Ja niiden puuttumisella selittyy myös suurin osa meidän täydennyskauppareissuista.
  Lisäksi nuo liikkuvat muksut syö sitä oikeatakin ruokaa jo sellaisia määriä, että huh huh.
  Mies haluaisi budjetoida ruokamenoja enemmän ja tarkemmin. Vielä kun kumpikaan ei tunne mitään erityistä paloa ruuanlaittoon, niin erityisesti raskaiden työpäivien jälkeen se on usein nouto/einesruokaa. Ja se on ihan ok!!

 • A

  Meillä menee ruokakauppaan noin 800-1000 euroa kuussa (kaksi aikuista plus yksi aikuisen naisen verran syövä tokaluokkalainen :D), tuo sisältää kyllä kaiken mitä Prismasta tilataan (eli pesuaineet, jotain kodintarvikkeita, paristoja, kaverisynttärilahjoja, kukkia, sen semmoista). Sen lisäksi ravintoloihin ehkä 100e/kk (pari lounasta aikuisille ja koko perheen päivällinen). Alkoholia tää ei sisällä, ne tilataan erikseen (ulkomailta kotiinkuljetettuna, kun Suomesta ei saa, älytön systeemi) tai haetaan lähipanimosta (näin yksi pieni olut on 1-3 euroa per tölkki, punaviini 3-15 euroa pullo, vaikka hinta on edullisempi kuin kaupasta, eniten tässä painaa kotiinkuljetuksen helppous). Nyt kun ollaan lähes 100% ruoan kotiinkuljetusta käytetty, ei tule kauheasti mentyä tarjousten perässä (entisessä elämässä enempi) ja sen lisäksi ollaan siirrytty paljon luomuun (syödään tosi paljon kasviksia, satokausiajattelun mukaisesti, vähempi lihaa kuin ennen). Näiden takia ruokaostosten hinta on noussut, mutta toisaalta aikuiset on etätöissä, joten eipä ole lounasravintolan kuluja.

 • Naku

  Synninpäästö täältäkin! 2 aikuista, 5v ja taapero. En ole seurannut tarkkaan, mutta korona-aikana verkkokauppaan on mennyt 600-800€/kk, siihen päälle alkoholi ja täydennykset, sekä satunnaiset ravintolaruoat. Veikkaan että yhteensä vähän reilu tonni. Jos olis saman verran lapsia ja isompia, ihan linjassa olis. Ja samat syyt: on mahdollisuus, enkä jaksa miettiä. Meillä isoimmat rahasyöpöt on lihankorvikkeet ja muut vegaaniset erikoistuotteet. Helpommalla pääsisi jos laittaisi alusta asti pavuista tms, mutta ei ole jaksamista/kiinnostusta.

  • Alexandra

   Mielenkiintoista! Olen nyt vuoden seurannut meidän ruokalaskuja, ja kolmen hengen perheessä (2 etätöissä olevaa aikuista, jotka syövät 99 % aterioista kotona + 4 v lapsi) meillä menee alle 400 €/kk ruokaan ja muihin perustarvikkeisiin kuten WC-paperit, pesuaineet tms. Tehdään sunnuntaisin ruokasuunnitelma/ostoslista ja käydään pääsääntöisesti Lidlissä. Syödään mielestäni monipuolisesti ja vaihtelevasti – huomioiden toki neljä veen nirso maku. Varmaan olisi varaa kalliimpaan ruokalaskuun, kotiinkuljetuspalveluihin tms mutta tällä hetkellä tämä toimii ihan ok. Kyllähän se suunnitelmallisuus vien aikaa, sen myönnän ja joskus haluaisi ostaa itselleen helpomman elämän ruokarumban suhteen.

 • Hanna

  Ihana juttu, kiitos! Meitä on vain kolme (ja taapero arkipäivät päiväkodissa), ja silti saatiin maaliskuussa menemään varmasti yli 1000€ Prismaan + noutoruokiin. Tilataan n. kerran puolessatoista viikossa about 200€ noutotilaus Prismasta ja siihen päälle tulee pieni hedelmä/leipätäydennys kerran viikossa ja noutoruoat 1-2 kertaa viikossa. Toki mukana tilauksissa on kaikenlaista käyttötavaraa: vaippoja, pesuaineita, kukkia sun muita, joita en jaksa erotella. Me tehdään suunnitellut ruokalistat aina tilausvälille ja syödään mun mielestä suht perusruokaa (lähinnä kasvisruokaa).

  En oikein ymmärrä sitä, että kauhistellaan muiden ruokamenojen suuruutta. Kai se on jokaisen oma asia, mihin rahansa käyttää (kun siis rahaa on). Ethän säkään tässä mitenkään arvottanut, että söisitte paremmin kuin ne, jotka käyttävät vähemmän rahaa ruokaan. Me ollaan usein pohdittu, että ruoasta varmaan vois säästää, mutta ei jakseta, kun ei ole pakko ja tykätään syödä niinkuin nyt syödään.

 • Elina

  Täältä kans synninpäästö!

  Välipalat on tuhottoman kalliita. Meillä myös menee Onni puuroja, crispiä, vaippoja,
  Boltseja jne. On meilläkin pakkasessa viime syksyltä marjoja ym. mutta ne pitää kuitenkin sulattaa ja jatkojalostaa.

  En nyt tiedä tuleeko halvemmaksi mutta ite syön sellasen ison valion rasvattoman rahkan ja laitan siihen päälle valmista (sokeritonta) mehukeittoa. Täyttävämpää ja vähemmän sokeria kun jossain jugurteissa 😄

 • Minna

  Iso kiitos tästä jutusta! Meillä on jo pitkään ihmetelty ja tunnettu syyllisyyttä isoista ruokakauppalaskuista, kun tuntuu siltä, että vain niistä saa lukea joilla 5hlön perheelle menee max 500€/kk ja silti syödään monipuolisesti-luomua-täysjyvää-hedelmiä-marjoja-lihaa-kalaa ja mitä vielä ja tietenkin myös muistetaan herkutellakin – mistään ei tarvitse luopua. Siinä sitä on sitten ihmetelty et miten huonoja ihmisiä me ollaan kun tolla rahalla meillä syötäisiin varmaan pelkkää soijarouhetta ja kasvissosekeittoa kaiket päivät…

 • N

  Tämä oli todella mielenkiintoinen juttu! Meillä menee omasta mielestäni ihan liikaa rahaa ruokaan ja pitäisi olla suunnitelmallisempi ruuanlaiton suhteen. Opiskelijana tuli pihisteltyä ruuasta tosi paljon, että reissut ym. oli mahdollisia, mutta nyt kun ei ole pakko, niin ost(eta)an mitä mieli tekee ja käydään kaupassa ihan liian usein. Kävin nettipankista läpi meidän kulut maaliskuulta ja äkkiseltään ruokakauppoihin meni n. 1200€ ja ravintoloihin n. 200€. Veikkaisin, että menot oli vähän keskivertoa suuremmat, sillä haettiin take awayt huomattavasti normaalia useammin ja käytiin pari kertaa Prismassa/Cittarissa hakemassa mm. taaperon vaippoja melkein koko kevään ajaksi, kun niitä ei täältä kotikaupungista saa. Meitä on siis 2 aikuista, taapero ja 1kk vanha vauva (hänen kulut on lähinnä vaippoja ja mun lisääntynyt suklaankulutus) sekä kolme kouluikäistä, jotka on meillä noin 1/3 kuukaudesta, joten aika samassa suhteessa menot oli teihin verrattuna.

 • vaaleanvihreää

  Meillä 2 aikuista ja 2 teiniä. Kasvupyrähtävä urheileva teinipoika tuntuu ruokapöydässä ja kauppalaskussa paljon enemmän kuin teinitytön aikaisempi kasvu yli 180 senttiseksi. Yleensä perheenä syödään 2 lämmintä ateriaa päivässä, joskus poika syö 3 lämmintä ateriaa ja siihen kaikki palat (aamu, ilta, väli). Etäkoulun takia nyt 3/4 syö kaikki ruoat kotona. Vain minä haen 1-4 krt/vko työpäivän aikana jonkun valmiin lounaan töihin.

  Arkena lapsilla vielä tarkka tuo etäkoulu ja esim ruokkikset eri aikaan, jolloin nuoremmalla on lounaan ja päivällisen välissä paljon pidempi aika kuin vanhemmalla lapsella.

  Yksi kasvissyöjä, muut sekasyöjiä.

  Ruokaan liittyvä metatyö kasvanut paljon etäjuttujen takia. Pakko olla kaapissa varalla jotain eineksiä tai puolivalmista yllättävien tilanteiden varalle. Joskus jaksan suunnitella ruokaa pidemmälle, joskus mennään siitä, mistä aita on matalin.

  Tonni voisi riittää meillä kuukaudessa ruokaan (jos ei olisi juhlia tai noutoruokaa) jos lapset söisivät nyt sen koululounaan. Eli noin 30-80 ateriaa kuukaudessa syödään kotona enemmän tällä hetkellä. Näissä oloissa ei tonni riitä. Eikä enää voi luottaa, että jääkö yhdestä ruoasta tähteitä vai ei. Kun on kauan ollut samat ruoanlaittoastiat käytössä, on helppo muistaa ja verrata ruoan kulutusta eri vaiheissa. Yhden taaperon ja kahden aikuisen perheessä 3 litran kattila on ihan hyvä soppakattila. Nyt ei ole järkeä tehdä soppaa kuin 5 litran kattilaan.

  En siis pidä kaikesta siitä ajasta ja ajatustyöstä, jota ruoan pakollinen miettiminen vie. Ja nostan hattua kaikille suurperheiden ruokavastaaville, jotka joutuvat miettimään ruokaa, sen hankintaa ja ruoka-aikojen täsmäystä elämäänsä vielä enemmän.

 • Maria

  Tämä oli hieno ja mielenkiintoinen juttu. En ole laskenut meidän perheen ruokakuluja (kaksi aikuista + taapero), mutta meidän ajatukset menee yleensä näin. Mieheni, jolla on meistä pienemmät tulot ja joka tällähetkellä on hoitovapaalla, käy pääosin Lidlissä kaupassa. Itse käyn mielummin isossa K-marketissa, josta kulut ovat yleensä isommat. Tykkään kyllä ostella asioita hintoja liiemmin katselematta ja yritän ostaa kotimaista aina kun vain mahdollista -> tämä melkeen tuplaa hinnat verrattuna Lidlin kauppapäiviin. Ainoat eroavaisuudet meidän perheiden ruokatavoissa löysin vain noista välipaloista, joita meillä kuluu vähemmän. Lisäksi meillä pakkasessa marjoja ja lihaa, joista jälkimmäinen tosin on syksyllä ostettu metsästäjiltä. Ulkona haluaisin syödä enemmän, jotta kokkaaminen ei veisi niin paljon aikaa. Kuitenkin ajattelen että jos perheemme olisivat samankokoiset, ruokalaskut olisivat varmaan myös linjassa mikäli itse olisin kauppavastuussa. Mieheni ollessa kauppavastuussa, kustannukset olisivat varmaan meillä pienemmät.

  Olen itse sitä mieltä että ruoka on pääosin vielä aika liian halpaa siihen nähden miten paljon sitä heitetää pois. Tätä ei varmasti suurinosa allekirjoita, mutta ajattelen jotenkin että jos ruoka olisi vielä arvokkaampaa, sitä arvostettaisiin enemmän. Ehkä tämäkin on tällaisen hyvätuloisen ihmisen etuoikeus miettiä asiaa tältä kannalta. Jos rahaa ei olisi, niin silloin ostettaisiin sitä mitä sillä saisi.

 • Sini

  Meillä 6 hengen perheessä ollaan varmaan samoissa lukemissa. En ole ikinä uskaltanut laskea 😂 5/6 syö jo ihan aikuisen annoksia, joten kerran pari noutoruokaa viikossa hakevina pelkästään siitä kertyy iso summa perus kauppaosotosten lisäksi. Ja esikoinen – 15-vuotias teinipoika syö helposti 3 lämmintä ruokaa päivässä.

 • anonyymi

  Raatorehellisesti laskin kuukauden kaikki päivittäistavaraostot, ja kokonaissumma maaliskuulta on 2150 €. Se sisältää kahdeksan hengen ruuat, juomat, vessapaperit, pesuaineet, herkut. Eli 8,7 € per hlö päivässä. Tuosta summasta n. satanen on mennyt noutosushiin ja n. seitsemän kymppiä noutohamppareihin koko perheelle. Mukana on myös pari yksittäistä kahvilakäyntiä ja yhdet synttäriherkut. Lapsista neljä syö vähintään saman kuin perheen aikuiset.
  Summa oli melkein tonnin pienempi kun olin kotona ja laitoin kaiken ruuan alusta asti itse. Olen sitä mieltä, että silloin söimme paremmin kuin nyt. Nousseet kustannukset johtuvat ruokailujen helpottamisesta/nopeuttamisesta ajansäästön vuoksi. Esim. osa ruoista tilataan Feelialta. Lisäksi juurikin välipalat; Kun ennen välipalalla oli tyyliin itse poimituista marjoista tehty rahka sekä kotitekoiset porkkana-siemensämpylät omatekoisella tahinilla ja kasviksilla, niin nykyisin tilalla on proteiinivanukasta ja kaupan leipää kinkulla, juustolla ja kasviksilla. Esim. rahka on n. 4 €/kilo, vanukkaat n. 10 €/kg.
  Ei siis ihme, että kaikki raha tuntuu kuluvan ruokakauppaan 😀 Taidan pikkuisen terhistyä asian suhteen nyt huhtikuussa, kun valoisaa (=energisempää) aikaa on vielä työpäivän jälkeenkin.

 • Hanna

  Meillä menee noin 500e kk ruokaan neljän hengen perheessä. Pakon edessä siitä on tullut oikein ”harrastus” että miten saa mahd halvalla tehtyä hyvää ruokaa. Osaan kuvitella että tuo teidän käyttämä summa aiheuttaa monessa erilaisia tunteita, mutta itse en esimerkiksi haluaisi olla varakas sen takia että voisi asua leveämmin vaan sen takia että voisi ostaa ruokakaupasta mitä vain ilman että tuijottelee kilohintoja. Joten jos olisi varaa niin todellakin tuhlailisin ruokakaupassa 😄

 • Heikura

  Uskomaton määrä rahaa sanon minäkin😳Ilmeisesti hyvätuloisen on helppo hassata! 2 aikuista ja 17 v.,16v. Ja 13v. Pojat ja vielä alakoululainen neiti. Noin 800-900€ kk menee ruokalaskuun. Pojat syö ku hevoset😅 Välipaloja ei siltikään mene hirveästi,kun syövät koulussa. Kaikki harrastaa liikuntaa todella aktiivisesti, joten kun syövät,niin lämmittävät oikeaa ruokaa. Eli lämmintäruokaa menee se noin 2-3 kertaa päivässä. Viikonloppuisin lounaaksi teen tuhtia kotiruokaa ja tietysti joka päivä tehdään kotiruokaa päiväruuaksi. Ei siinä einekset nälkää pidä. Joskus oikasen ja jotakin on semivalmista, kun töistä kiire kuskaamaan jotain jonnekin. Mutta sekin on yleensä ennakoitu ja tehty valmiiksi ruokaa useammalle päivälle. Miehen kanssa otetaan evääksi töihin myös annokset kotiruokaa tai teen salaattia tai ison kattilan keittoja valmiiksi. En ymmärrä miten kotona oleva vanhempi ostaa noin paljon valmiina. Ja puurotkin valmiina. Mietin olisko itse voinut kotona lapsia hoitaessa oikasta jostakin. Ehkä en,kun kotihoidontuki oli niin pieni. Nytkin hyödynnämme iltaisin kaupan alelaputetut tuotteet. Kun sitä lihaa tai kalaa pitää olla se 1.5 kg ruualle,niin alennukset kelpaa😅
  Hävikkiäkään ei juuri tule kun mitään ei jää. Tai jatkojalostan jämät/ tähteet johonkin.

 • Ms

  Mielenkiintoinen postaus, kiitos! Meillä menee ruokaan about 1200e/kk ja tässä ei ole mukana ne kerrat, jolloin tilataan ravintolasta kotiin tms. Ja me kuitenkin käydään pääsääntöisesti S-ryhmässä siksi, että Kesko olis kalliimpi. Toki tosta summasta vois ajatuksen tasolla vähentää bonukset, jotka nyt menee säästöön. En mä ihmettele lainkaan tota summaa, mitä teillä menee tai mitä meilläkin menee. Meillä asuu kokoaikaisesti 2 aikuista, 13- ja 10v. pojat ja 1v neiti, ja joka toinen viikko 12v poika – kyllähän tää porukka syö. Ja itsekin koen herkuttelun ja esim. erikoisoluet piristykseksi näin korona-aikana. Myös ostetaan pienpaahtimokahveja, jotta saa kivemmat kahvilaelämykset kotona jne.

  Mähän siis haaveilen siitä, et voin siirtyä asioimaan K-kauppaan kokoaikaisesti – nyt en raaski kun se lisäis varmasti kuluja sen pari sataa joka kuukaus 😀

 • Nimetön

  Kiva, että kommentointi on ollut näin asiallista! Siis ihan aidosti. Toki tilanteet on erilaisia : osalle tällainen summa muodostaa jo koko kuukauden nettotulot ja toiset taas tekisi enemmän itse, mutta yleisesti keskustelu pysynyt mielestäni tosi hyvässä hengessä 👋

 • Veema

  Meillä on kyllä aika samalla tasolla suhteessa ruokakulut (2 aikuista ja 2 lasta). Tiedän olevani etuoikeutettu, kun voin laittaa ruokaan näin paljon rahaa. No toki sanottava, että meillä ei ole autoa, että sitten siinä säästetään – toki aika etuoikeutettua sekin, että voi asua Helsingissä sellaisella alueella, että lapsiperhe pärjää ilman autoa….
  mutta ruokaan: Me tilataan pääosin kaikki joko kotiinkuljetuksena citymarketilta tai noutona läheiseltä K-Supermarketilta. Ne erikoisoluet ja viinit sitten haetaan. Mutta varmasti esim optimoilla eri ostokset Lidlin, S-marketin ja K-marketin kesken säästäisi, mutta mä en jaksa tehdä sitä. Toisaalta meille ilmastoystävällinen ruoka on tärkeää, mutta en silti jaksaisi käydä Ruohonjuuressakaan erikseen hakemassa tiettyjä ruokia, vaan luotan K-ketjun valikoimaan ja siihen, että saan kerralla kaikki, mitä tarvitsen. Tosin nyt korona-aikana olen välillä tilannut kotiinkuljetuksena Vihannespörssin sekalaatikon ja se on ihana aina välillä!
  Optimoinnin ohella toinen säästö ehkä tulisi, jos käyttäisi lehmänmaitoa. Pieni lisä nimittäin tulee kauppalaskuun kasvipohjaists maidoista (kaura- ja perussoijamaito sekä kahvisoijamaito) sekä kaurajugurteista.
  Ja tietysti pelkillä kaupan omilla merkeillä säästäisi. Monesti otan nykyään Pirkan luomuvaihtoehdon, mutta yllättävän monissa tuoteryhmissä on vaan oppinut käyttämään jotain muuta, eikä ehkä edes ajattele sitä pirkan vaihtoehtoa.

  Ja allekirjoitan sen, että välipaloihin menee välillä paljon rahaa. Ja myös, että aika monessa koulussa nykyään ruokailu on liian nopeaa ja lapset ei tahdo ehtiä syödä tarpeeksi. Se on tosi kamalaa! Ja maksaisin itse mieluusti vähän enemmän veroja, jos sitä käytettäisiin vaikka siihen, että koulussa vanhemmatkin oppilaat saisi mietityn välipalan (ja ehtisivät syödä lounaalla tarpeeksi).

 • Roosa

  Mielenkiintoinen postaus, kiitos siitä!

  Itse elelen 20v. opiskelijana 250e/kk opintotuki+318e/kk asumistuki. Vuokrasta jää maksettavaa 100e, bussikortti kustantaa 38e/kk, terveydenhuolto (lääkkeet, osteopatia, lääkärikäynnit) n. 220e/kk, lisäksi pakolliset menot mm. vessapaperi, uudet lenkkarit loppuunkulutettujen tilalle ym.

  Joten opintolainalla elellään, ruoka myös menee siitä maksuun. En edes uskalla laskea paljon menee, muutama kymppikin tuntuu paljolta kun sekin menee lainasta 😅 (Tiukasti pitää siis elellä ja miettiä mitä kaupasta ostaa. Ostaako viikonlopuksi luksuksena 50snt maksavan mehupurkin vai ei😆)

  Onnellinen olo siitä että voitte noin vapaasti käyttää ruokaan rahaa! Se on haave, jossa haluaisin joskus elää. Ruoka on itselle nautinto ja intohimo, ei vaan polttoainetta – Joten siksi tää on yksi isoimmista haaveista tulevaisuudessa.

  En tiedä mitä haen tällä kommentilla, tärkeimpänä se että hyvin tehty postaus, näkökulma erilaiseen rahankulutukseen (toki pakon edestä) ja kiitos tästä keskustelua herättäneestä aiheesta! 🙂

 • Maria R.

  Hyvä postaus ja keskustelu. Meillä menee aina yli 1000 euroa kuukaudessa pelkästään ruokakauppaan. 2 aikuista, 2 teiniä. Eikä ostella lihaa tai kalliita juustoja, vaan mun mielestä ihan perusruokaa. Joten 1600 e/kk ei kuulosta vielä kovin isolta summalta.

 • Fiina

  En ole uskaltanut laskea, mutta en kauhistele teidän summaa. Meillä laskemista hankaloittaa sekin, että teineille laitetaan rahaa tilille eikä niistä tiedä mikä osuus menee ruokaan. Meillä ei voi woltata eikä alkoholia osteta, mutta rahaa menee ”turhaan” esim. kun teinit haluaa tiettyjä tuotteita ja ne tietää ettei rahasta ole kiinni. Sitten vaan luovuttaa ja valitsee ne taistelunsa jossakin muussa asiassa.
  Lasten ollessa pieniä olin aika mustavalkoinen ja kauhistelin miten perheissä ei saatu teinejä kuriin. Vähänpä tiesin…

 • Nimetön

  Meillä menee ruokaan n. 500/kk äiti plus kaksi alakouluikäistä. Pitkälti johtuu siitä että en ole tippaakaan kulinaristi vaan meillä syödään oikeastaan vaan peruselintarvikkeita. 7- 10 päivän välein tilataan aina suunnilleen sama satsi s-marketista ja en juurikaan täydennä lähikaupasta. Lapsiparat 🙂 Leipää tilaan tosi paljon ja laitan pakkaseen. Kerran viikossa tai kahdessa tilataan ruokaa mutta se on pizzaa tai hamppareita ja selvitään muutamalla kympillä.
  Meilläkään ei mene välipaloja juurikaan, voi johtua siitä että ne on niin köyhät, mysliä, leipää ja niitä litran jugurtteja 🙂
  Mutta uskon että varmaan siitä että syödään lämmin ruoka aina heti kun tullaan koulusta ja me kyllä käytetään lihaa joka ehkä stten pitää nälkää. Viikonloppuisin myös vedetään kaksi lämmintä, edellisen päivän päivällisen uusinta lounaaksi ja päivällinen. Omassa lapsuudenkodissa oli näin ja joku pakko on toimia samoin vaikka en ollenkaan pidä ruoanlaitosta.

 • Maijalan Anna

  Ihan älyttömän kiinnostava postaus, kiitos siitä! Mä oon maaliskuulta koonnut kuitit sun projektin innoittamana mutta en vielä laskenut 😅 Meillä on kolme alle kouluikäistä ja minä jotka syödään kaikki kotona, puoliso syö lounaan töissä. Ei ihan samoissa summissa pyöritä, ei olisi varaa, mutta kuitenkin paljon enemmän kuin viime aikoina somessa vastaan tulleilla ”70 euroa viikossa”, joista on tullut sellainen olo että mitä en ymmärrä🙄

 • Iina

  Mielenkiintoinen postaus! Meillä kahden aikuisen ja taaperon perheessä ruokaan menee 450-500€/kk. Olen just se tyyppi, joka on tehnyt Exceliä kaikista talouden kuluista jo vuosikaudet, joten summa on tarkasti tiedossa 😀 Mutta en silti todellakaan kauhistele teidän poppoon kauppalaskua. Ensinnäkin tuo lasten vaikutus ruokamenoihin on varmasti aivan eri kaliiberia, meidän taaperon ruokakulut kun ovat vielä aika mitättömiä. Hän ei enää syö mitään kaupan valmissoseita tms. ja annoskoot ovat maltillisia, joten vaikka hänen ruokalappuun sylkemistään jämistä tuleekin aimo annos hävikkiä, niin taloudessa ne eivät juuri paina.

  Meillä ruokakulujen määrästä noin 50-100€/kk on noutoruokaa, eli se on meillä ehdottomasti se, mistä voisi nipistää, jos haluaisi. Muuten ollaan varsin säästäväisiä ruokailijoita. Valitaan kaupan halvinta merkkiä eikä syödä juuri ikinä eineksiä – vaikka einesruoka itse asiassa olisi tosi paljon halvempaa kuin tilata hampurilaiset silloin, kun ei ehdi/jaksa kokata. Suunnittelen etukäteen, mihin ruokiin ostetaan tarvikkeet kaupasta, ja kokkaan itse sen kaksi lämmintä ruokaa joka päivälle. Taapero on tosin kolmena-neljänä päivänä viikossa hoidossa ja syö silloin lounaan ja välipalan hoitopaikassaan, mistä ei tule meille kuluja.

  Viehän se ruokasuunnittelu älyttömästi aikaa ja voimavaroja ja ymmärrän, miksi kaikki ei todellakaan sitä tee. Tuskin minäkään, jos kahden opiskelijan talous antaisi myöten suunnittelemattomuudelle tai ”tuhlailulle” tai jos ylipäätään pystyisi jotain lounasruokaloita hyödyntämään. Mutta kun tässä omassa opiskelu-kotiäiteilyelämänvaiheessa ruoanlaittoon ja ostoslistan syynäämiseen on mahdollista käyttää aikaa, niin pyrin toki niin tekemään, kun tilin saldo tuppaa muutenkin olemaan lähellä miinusta joka kuukausi. Ainoa, mihin panostetaan ja yritetään mennä edes vähän etiikka edellä, on luomujauheliha 4,75€/400g ja vapaan lehmän maito. Olen tuuminut, että jos niin huonoksi rahatilanne menee, ettei voi laittaa paria euroa ylimääräistä lihan eettisyyteen, niin sitten täytyy tyytyä vaikka linsseihin.

 • Miina

  Minun, yhden 30-v naisen talouden ruokakauppaostokset näin korona-aikana on noin 280-320€. Tämä sisältää kerran kahteen viikkoon woltatut aasialaiset ruuat, työpaikkaeväät/einekset, vessapaperit, saippuat ja siivousaineet.

  Syön sitä mistä tykkään ja aika intuitiivisesti mitä tekee mieli. Tosin olen sellainen ”ruokakaupassa haahuilija” eli rakastan ruokakaupassa käymistä ja parhaimman näköisten tomaattien valikoimista. Toisaalta herkkusienet ostan aina irtona, koska halvempi kilohinta. Jotta kaupassa käyntiin ei kuluisi suhteeton määrä aikaa, täytyy mukana olla kauppalista 3-4 päivän ruuille. Eli jonkinlaista suunnitelmallisuutta vaatii. Mun mielestä, tää on tällaisena keskituloisena yksin asuvana ihan kohtuullinen rahamäärä ja putoaa päivä/nenä aika samaan kategoriaan kuin teilläkin.

  Ennen koronaa olin fyysisesti enemmän työpaikalla, eikä mulla koskaan ollut omia eväitä. Silloin ruokalasku töissä syötyine eineksineen/ravintola take awayneen on ollut kk-tasolla n. 450-480€. Tää summa saa mut jo vähän kavahtamaan. Jos joskus palaan vielä fyysisesti työpaikalle viitenä päivänä viikossa, yritän motivoitua ottamaan eväät ainakin välillä.

 • Heidi

  Herättelevä juttu! Meitä on viisi henkilöä perheessä (pienin 5kk) ja kauppalasku on vähän vaihdellen n.600€/kk. Tämän lisäksi noutoruokaan menee n.60€/kk. Eniten varmaan maksaa tällä hetkellä vaipat ja korvikkeet. Ollaan molemmat ihan perus hyvin toimeentulevia miehen kanssa, mutta ollaan mielenkiinnosta vähän aikaa jo seurattu mitä sieltä kaupasta tulee ostettua ”turhaa”. Ruokien suunnittelu on kahden pienen lapsen ja teinin kanssa mulle elinehto vaikka sekin toki vie voimia. Etäaikana ruokaa menee kyl enemmän. Ei koeta, että jouduttais tinkimään mistään. Kyllä ne jätskit ostetaan, jos mieli tekee, mutta ei tuu enää niin paljoa tehtyä heräteostoksia 🙂

 • Niina

  Meillä pyöritään 1000-1200 euron kieppeissä 4 henkisessä perheessä. Sekin tuntuu hurjalta summalta, mutta samasta syystä (opiskelijakitkutus) emme halua alkaa tässä säästämään. Teimme itseasiassa viime marraskuussa ”opiskelijasimulaation” ja pyrimme elämään niin vähällä kuin pystymme ilman, että lapset huomaavat asiaa. silloin tehtiin samoja ruokia kuin opiskellessa, ei ostettu herkkuja/alkoholia ja mentiin alehintojen perässä. Lopputulos: 700 euroa ruokakauppaan. Merkittävä summa toki, mutta ei niin suuri että jaksaisimme samaa pitkässä juoksussa. ajattelimme pitää näitä 2 kertaa vuodessa, oli kuitenkin ihan hauska kokeilu!

 • Anneli

  Todella mielenkiintoinen keskustelu. Meillä on 6hlö, ruokavaliosta 90% luomua ja ruokalasku ehkä 600-800e/kk. En ole koskaan oppinut säästämään ruoasta, mutta en myöskään törsäämään höttöön. Pienehkö lasku selittyy sillä, että höttöä ei osteta eli ne yksittäispakatut välipalat ja oluset jäävät pois. Toki joskus sitten olutta ostan, en katso hintaa. Toinen selite on se, että pakkanen x3 on täynnä marjoja, lihaa ja leipää sekä kaapit kuivatavaraa, jotka ostetaan suurina erinä. Jos haluaa syödä luomua, voi vaikka mysliä ostaa kerralla 20kg tai perunaa kellariin 150kg ja kilohinta on samalla tasolla kuin bulkkituotteen. Se myös tekee elämästä helpompaa, kun on varastoa. Kolmas selittävä tekijä on ”soveltaminen”, minkä takia satunnaisia täydennyksiä ei juuri tehdä vaan maito saa olla loppu ja sitten sovelletaan. Pystyn tyhjästä jääkaapista loihtimaan helposti 12 hengen spontaanin päivällisen. En todellakaan koskaan suunnittele mitään tarkkaa ruokalistaa tai ikinä tee lämmintä ruokaa reseptistä. Neljäs selittävä tekijä on näköjään se, että mitään kotiinkuljetuspalveluja ei ole ja vihaan kaupassa käyntiä, joten niin kauan kun on kahvia ja kauramaitoa, kaikki on hyvin.

 • Jenna

  Tässä kauhistelin, että ai kauhea kui paljon rahaa menee ruokaan. Ei mulla vaan (ei tietenkään). Sitte aloin asiasta tehden käymää läpi maaliskuun kuitteja.. hupsista heijaa 1300€ menny ruokakauppaan mulla, mies lisäksi reissuhommissa joten hän ostaa osalle aikaa omat ruoat. Veikkaisin, että ollaan aika samoissa kuin te ellei enempikin. Ollaan sekasyöjiä, mutta pääasiassa hirvenlihaa (ilmaista), yks gluteeniton ja 1laktoositon. Minä hoitovapaalla kotona, 8-vuotias koululainen, 4- ja 2-vuotias kotona, mies reissuhommissa ja ajoittain melkein täysikäiset pojat meillä ( 1-3krt kuussa vklp.) Aika silmiä avaava tämä kauppalaskujen kertaaminen, vaikka koen olevani tarkan markan täti ja meillä ei syödä eineksiä, ei käydä ravintoloissa (maaliskuussa oli 4*hesereissu päiväreissun vuoksi), en osta annospakattuja jogurtteja, mehuja, keksejä tai muutenkaan mitään ”fiiniä” jne. Kasviksia ja hedelmiä ostan kyllä päätä huimaavia määriä. Kaupassa käyn kerran viikossa välimatkankin vuoksi 40km suuntaansa. Mitään synttäreitä jne. Ei tähän maaliskuulle osunut. Muistan kyllä ne ajat, jolloin kaupassa käyntiin oli opiskelijana 10€ viikoksi, että en todellakaan pistä pahaksi ruokaan rahan laittamista, onhan se eri syödä monipuolisesti kuin ranuja ja makkaraa viikkotolkulla, kun on halvinta.

 • Heidi

  Meitä 3 lasta ( 12, 10 ja 2)ja kaksi aikuista, ja viime kuussa ruokaostoksiin (+vaipat yms.) oli mennyt 590€ ja noutoruokiin 90€. Syödään aika perusruokia ja meillä vanhemmat lapset ei syö mitään hedelmiä, jugurttia tms. välipaloja, pelkkää leipää vain. Taaperon Onneihin ja muihin välipaloihin menee isompi summa.

  Teidän kauppalasku ei kauhistuta, meilläkin menisi enemmän jos ruokavalio olisi monipuolisempi. Ja enemmän kyllä just harmittaa se ruoan yksipuolisuus.

 • Johanna

  Erittäin hyvä juttu, kiitos! Me asutaan kahden aikuisen taloudessa, ja ruokakulut on kyllä heittämällä sitä tonnin luokkaa kuussa. Siihen rahaan sisältyy n. 150 eurolla ”ulkona syötyä” eli roskaruokaa lähinnä. Enkä edes koe, että ruualla sen kummempaa pröystäilyä harrastettaisiin – välipalaksi rahkaa, lihana yleensä broileria tai jauhelihaa jne., joskin toki gluteenittomuudesta hieman lisäkulua kertyy. Lisäksi mä ostan jonkunkin verran rekopiiristä, koska, no, mä voin. Halun tukea suomalaista ruokatuotantoa, ja esimerkiksi jauhelihassa se makuero on huima!

 • Kotihiiri

  Hieno postaus ja kommenttiosiokin todella mielenkiintoista luettavaa! Sen verran olen skeptinen, että ilman laskemista tehty arvio omista ruokakuluista on todellakin aina vaan arvio. Samoin juuri tuo syöjien määrä ja muualla syödyt ateriat vaikuttaa niin paljon loppulaskuun, että vertailukelpoisia nämä summat ei täysin ole.

  Meillä tosiaan menee (S-)ruokakauppaan 550-650 €/kk (sisältää pesuaineet, vessapaperit), syödään kaikki ateriat kotona, 2 aikuista ja 2v (ja tietty 3 kk, mutta täysimetyksellä vielä niin ei lasketa). Kotiinkuljetus on tuosta 30-40€ kuukaudessa, meille täysin arjen luksusta että voidaan käyttää rahaa siihen! Noutoruokaa on noin 1-2 krt/kk.

  Aivan varmasti voitaisiin käyttää vähemmän rahaa, toisaalta voitaisiin käyttää enemmänkin. Kauppalaskua nostaa se, että viljatuotteet on melkein kaikki täysjyvää, maidoista puolet kauramaitoa, kahvit ja banaanit reilua kauppaa (ja näitä kuluu). Ostan myös herkkuttelujuustoa ja -leipää, kalliita mutta ah niin hyviä. Lihaa syödään noin joka toisella aterialla viikossa. Tehdään ruoka itse melkein aina, ja tykkään leipoa, joten leivon. Olen myös sen verran julkisia paikkoja välttelevä, että kun herkut loppuu niin sitten leivotaan lisää 😀

  Suurin kunnioitukseni erityisesti kaikille isojen perheiden ruokahuoltoa pyörittäville, oli budjetti sitten iso tai pieni.

 • Nimetön

  2 aikuista ja 2 alakouluikäistä lasta. Päivittäistavaralaskuun menee noin 700 e/kk. Sekasyöjiä ollaan. Noutoruokaa ei juurikaan syödä. Jos tekee mieli roskaruokaa heitän ranskalaiset ja nauravat nakit uuniin. Gluteeniton ruokavalio yhdellä nostaa hieman ruokakuluja. Välipalalla lapset ottavat leipää, muroja tai jugurttia/viilistä. Toinen lapsista syö helposti viiliksen aamupalalla, välipalalla ja iltapalalla. Mutta pääasia, että syö. Hedelmistä banaani ja mandariini menee välipalalla itsenäisesti. Tai kotimaiset omput. Päärynää tai omenaa eivät itse kuori. Jos aamulla tai illalla pilkkoo niitä lautaselle, niin häviävät kyllä. Hedelmäsalaatti ja rahka on hyviä, kun ne on valmiina jääkaapissa, niin ottavat kyllä välipalalla. Lämmin ateria koulussa kyllä maistuu ja pääasiassa syövät hyvin siellä lounaan. Perus kotiruokaa teen ja siitä otan itselle evääksi ja puolisokin nyt käynyt usein kotona lounaan syömässä kun lounasravintolasta saa vain take away ruuan. Hävikkiä torjutaan suunnittelulla, käyttämällä ensin päiväykseltään huonommin säilyvät raaka-aineet, muusin jämistä teen monesti perunarieskaa, lämpimät voileivät hävittää hyvin vanhemmat leivät tuoreemman tieltä, kypsemmät hedelmät surautan smoothieksi, kasvikset sosekeitoksi jne. Karkki kuuluu juhliin ja viikonloppuun kohtuudella. Jäätelöä kuluisi kyllä, mutta kun ostaa litran paketin, niin kulutus pienenee verrattuna tuutteihin…. 😀

 • Yksisarvinen

  Hyvin järkevältä kuulostaa. Meilläkin menee kolmilapsisessa perheessä ruokakauppaan varmasti reilusti yli tonni kuussa (en ole koskaan erotellut ruuan osuutta). Koululainen syö lounaan koulussa, muut syövät vain kotona, ja ruokaa menee todella paljon. Molemmat vanhemmat ovat keskituloisia duunareita. Minua ei yhtään haittaa tuo summa. En ymmärrä, miksi sen pitäisi haitata, koska maksamme kaksi autoa, asuntolainan lyhennykset ja muut asumisen ja elämisen kulut ja säästöön menee 10-20 % tuloista. Olen ollut elämässäni köyhä ensimmäiset 28 vuotta ja nyt viimeiset viisi vuotta olen saanut käydä kaupassa laskematta ja ostaa ylipäätään mitä haluan. Se on aivan ihanaa! Teen hyvää ruokaa hyvistä raaka-aineista (terveellinen maksaa). Mutta koska ruokaa ei ole enää pakko tehdä atomeista asti itse, en todellakaan aina tee. Nautin ruuasta joka päivä ja se on tärkeä elämän sisältö. Siksi panostan siihen mielelläni. Välipalaosastoa menee meilläkin älyttömästi. Emme osta yksittäispakattua mitään tai sokerijugurtteja, mutta leipää täydennetäänkin sitten monta kertaa viikossa. Leipääkään en viitsi enää leipoa itse vaan teen mieluummin jotain muuta…

 • Miia

  Hei,

  Tää oli tosi mielenkiintoinen juttu! Olis kyllä mielenkiintosta myös kuulla ”säästämiskuukausi”. Meillä on samankokoinen perhe kun teillä (lapset 9,7, ja 1,5v ja todella monesti myös lasten kavereita välipalalla). Teen pari-kolme kertaa viikossa sämpylää/hedelmäsalaattia/rahkaa/pannaria lapsille välipaloille isomman satsin, niin että riittää pariksi päiväksi. Ostan paljon alelihoja ja -leipiä(lähi s-marketissa -60% ilta-ale). Pääosin käydään lähikaupassa (s-market) ihan ajan säästämisen ja noiden alejuttujen takia. Kerran kuussa citymarketissa, koska siellä on paremmat moniallergikon tuotteet. Yhteensä rahaa ruokaan menee 650-800e/kk. Ei haeta noutoruokaa ja muutenkin käytetään todella vähän esim.puolivalmisteita juurikin osittain
  perheen moniallergikon vuoksi. Välillä harmittaa kun ei voida hakea esim.pizzaa kun olisi kiva tehdä muutakin kun keittiöpuuhia, mutta toisaalta pizzantekemisestä uudessa leivinuunissa on tullut jo meillä niin ihana perinne että omat vanhemmatkin muistelee että meillä saa sitä hyvää pizzaa. Kaikissa jutuissa on puolensa 😊

  • Valeäiti Näytä tarjouksen tekijä

   Säästämiskuukausi ehkä tulossa! Nyt vain sellainen ”katotaan vähän enemmän menoja” kk huhtikuusta tulossa.

 • Paluuviite: Paljonko ruokakauppaan meni huhtikuussa? Vähemmän! - Valeäiti

Tämän viestin kommentit on suljettu.