Lasten kieli paras kieli

Lapset ovat monella tapaa ihania ja sen kaiken arvoisia, mutta kyllä yksi niiden vahvimmista ominaisuuksista on viihdearvo. Siinä heti puolentoista, kahden vuoden jälkeen lapsesta tulee usein kävelevä sketsipankki, joka loihtii tahatonta huumoria ympärilleen missä toikkaroikaan.

Erityisesti sanaisen arkun aukeaminen on jännittävä matka, jossa vanhemmalle seuraa hauskoja, tukalia ja kummallisia tilanteita päivittäin. Joskus lapset puhuu niin oudosti että vain omat vanhemmat voivat kertakaikkiaan ymmärtää mistä todella oli kyse. Meidän suvussa on nähty mm. kee niin kuin kettu, kammokki (sammakko) mankina (mansikka) ja atto (traktori) – näitä toki käytetään edelleen, 35 vuotta niiden sanomisen jälkeen.

Tämän oman perheemme kovin bravuuri on ehkä Late Lammas, joka oli tietysti Tuli tuli tam tam tam. Yritin koota lisää meidän oman perheemme omia sanoja muistoksi meille itsellemme mutta hitto vie, ei niitä mitenkään enää muista! Laitan tähän ne jotka muistan ja toivon että teidän kommenteista löytyy sitten ne meiltä jo unohtuneet.

Leipä on peipä ja lapio on papilo, totta kai. Mutta sitten meillä on myös nerokasta kielen taivuttamista mm. niin että jokainen pidike on nimeltään pysytin. Kalifornin (mikrofonin) pysytin on myös tänä jouluna herra kuusivuotiaan toivelistalla.

Joskus me juoksetaan kovaa kilpaa ja varsinkin ennen me pukettiin vaatteita päälle. Jos sää on lämpimä, ei pleeseä (fleece = mikä tahansa pitkähihainen paita) ehkä tarvita. Kepsuttia laitettiin spagettiin myös ylieilen kun Kakkonen pyysi minua tuoksuttamaan miten hyvältä ruoka tuoksui.

Fyysisistä tuntemuksista löytyy paljon kivaa, kuten seksiminen. Toisaalta joskus käy niin että jonnekin tulee joku sattumus. Pelissä kuoletetaan legoukkeleita ja vesileikeissä voi vahingossa märästää paitansa.

Sänkyyn ei aina tee mieli mennä, jos juuri sillä hetkellä ei ole nukkumahätä.

Näitä listasi lisää No home without you:n Kaisa, kannattaa ehdottomasti käydä lukemassa sieltäkin parhaat täältä!

Kouluikäisten lasten kanssa söpöjä sanoja tulee vähän vähemmän, mutta nauru ei kyllä vieläkään lopu. Tyypit opettelee nyt musiikista ja muualta niin omituisia sanoja että aina välillä pitää vähän kysyä että mistäs ton opit. Sen vielä kestän pokkana kun Kakkonen sanoo whattaaaa? mutta siinä kohtaa tuli kyllä aamukahvit ulos nenän kautta kun yksi silkohapsi kiitti mua aamiaiselle mitä kohteliaimmin että

Tää on hei tosi hyvää tää puuro, woman!

Thanks man.

9 Kommentit

 • Minna

  Meillä perheemme isän ystävä järjesti reilu vuosi sitten häät, koska oli siis menossa naimisiin. Neljä- ja kuusivuotiaat siis sujuvasti muuttivat tilaisuuden naimisjuhlaksi. Siinä sai hieman pidellä pokeria, kun neidit miettivät hartaasti ennen tilaisuutta että mitkä naimismekot sinne sitten laittaisi. Tai naimiskengät. Tai otetaanko siellä sitten niitä naimiskuvia (hope not)….

 • Wewwaton

  Näkyläpivä, sanoo 5v vieläkin.

  3v:n uusin on kainaloiset. ”Äiti tässä on sinulle nämä kainaloiset.” (=rintsikat) Aamulla kun ”auttaa” äitiä pukemaan.
  ?
  Maksamakkara oli tooosi pitkään ”maksajakkara”.

  Äh. Näitähän on muuten ihan tosi vaikea muistaa. ?

 • Maria

  Meillä kaukosäädin on esikoisen jäljiltä ollut jo vuosia ”kausikäädin”. Siskonpoika ei muistanut sanaa pomppulinna, joten puhui ”hyppelysmajasta”.

  Paras on mun mielestä kuitenkin sana ”kuivausnipistely”. Tarkoittaa sellaista sukkien kuivaustelinettä. Kuvaava!

 • Hanna

  On muuten vaikea muistaa näitä! Muutama tuli kuitenkin mieleen, eli

  pipahtaa = tippua
  pyöjäkeekka = moottorikelkka (moottoripyörästä johdettu varmaankin) lättylappu = patalappu
  pumpatti = ase
  pou = kirkonkello

 • pilami

  N-Y-T-NYT = änteeyyteenyttetyytee
  SKÄDÄM (sellainen haa, täältä mä hyppään esiin Skädäm!) = Tädäns (tämä jäi kyllä ihan elämään meidän perheeseen, en enää edes itse muista aina ettei se ole yleisesti käytössä oleva sana 🙂
  Muuten on niin että esikoiseltani ei paljon hassunhauskoja sanoja tullut koska se rupesi puhumaan heti ihan oikein. Mietin muinoin että onkohan se ihan normaalia. Sitten toinen lapsi viljeli kaikkia omituisuuksia ja taas mä mietin että verrattuna veljeensä, onkohan sillä jotain puheen oppimisen vaikeuksia. ?

 • Riina

  Meillä paras pitkään käytössä ollut oli pik-a-kaappi (= pick-up, eli siis avolava-auto). Ja yksittäisen kerran tullut pappikakki eli paprika.
  Nykyään 4-v. pyssyttää kaikkea ja 2-v.n lemppareita ovat pypäleet. Majoensia halutaan aina ruokaan kepsutin kaveriksi.

  • Riina

   Uusin lisäys: pimppikonna! (Kilpikonna)

 • Maria

  Uökosuomalaisen lapsen mielestä akvaario on kalankoppi.

 • MIISU

  Meillä diftongien oikenemiset on olleet niitä ihanimpia: hoomenta, töömees (työmies), onko nyt öö (yö)… Lisäksi meillä on paistettu ja keitetty kamunaa… Näitä tulee ikävä, kun lasten kieli alkaa jo taipua enemmän aikuiskielen mukaisesti.

Tämän viestin kommentit on suljettu.