Valeäidin vinkit – hyvät rutiinit äitiyslomalle

valeäiti äitiysloma rutiinit

Takana viikko kotona. Olen valunut moodiin ameeba, jossa kaikkeen tekemiseen menee vähintään kolminkertainen aika vanhaan arkeen verrattuna. Saan noin kello kymmenen itseni kuntoon, jossa olisin normipäivänä kello kahdeksan.

Vanhoista kokemuksista osaan sanoa että parin viikon päässä tämä sama “valmiina päivään” tilanne koittaa ensin kello 12, sitten kello 14 ja lopulta ei ollenkaan. Kolme viikkoa tästä hetkestä ja Insinööri alkaa varovasti kysellä “kävitkö tänään missään” kun kohtaa minut samoissa verkkareissa ja takuissa kuin aamulla lähtiessään. Se on toki tavallaan ihan hyvä tavoitetila, onpahan ainakin levätty!

Silti aavistan että niinä päivinä minut saattaa viimeistään illalla vallata pieni masennuksen tynkä ja löydän itseni itkemästä lattialta ”minusta ei ole mitään hyötyä kellekään!!” ihan niin kuin se eilen näkemäni kuusivuotias Honkkarissa.

Varjellakseni itseäni itseltäni tein muutaman perussäännön näihin loputtomiin tyhjän ajan täyttämiin päiviin. Näitä on hyvä noudattaa niin kauan kun elämässä ei ole muuta rytmiä. Sitten kun vauva saapuu, kaikki menee kuitenkin ihan sekaisin mutta tämän pohjan päälle voin varmasti rakentaa silloinkin.

valeäiti äitiysloma rutiinit

Valeäidin vinkit – hyvät rutiinit äitiyslomalle

Siistiydy. Meikkaa joka päivä, se herättää ihan eri tavalla. Tai ei kai ole pakko meikata, harjaa edes hiukset. Ne voi myös pestä silloin tällöin. Sen verkka-asunkin voi muuten pyöräyttää välillä koneessa – tai jopa pukea jotain muuta päälle? Ei? Vaihda edes pikkuhousut hyvä ihminen, olet häpeäksi itsellesi.

Tee yksi hyödyllinen asia päivässä. Päivät ei tunnu ihan samalta mössöltä, jos saa edes jotain aikaan. Tähän lasketaan mm. Dead to me:n loppuun katsominen (oli kova!) ja Auschwitzin tatuoijan loppuun kuuntelu (vielä 25% jäljellä) sekä yhden blogijutun julkaiseminen (sen kirjoittaminen vastaa kahden päivän saavutuksia).

Tee yksi kiva asia päivässä. Harjoittele sitä omien toiveiden miettimistä ja ääneen lausumista. Mitä haluat tehdä? No tee se, nyt on aikaa! Tähän täysin liittymättä: tarvitsisin uusia Netflix-suosituksia.

Lepää: Toisilla on ruutuaika (sitä älä herranjumala ota käyttöön, liian paha), ota sinä lepoaika. Ainakin tunti tai kaksi päivässä kyljellään pötköttelyä. Jos et muista, vauva kyllä ilmoittaa tästä. huom: ei julkisilla paikoilla vaikka Ikea tähän tarkoitukseen sopivalta tavallaan tuntuikin.

Hengaa vauvan kanssa: käytä päivästäsi kohtuuttoman suuri aika yrittäen saada videoille noita ihan hulluja muuvseja. Kun se ei kuitenkaan onnistu, katsele möyrintää ja yritä ymmärtää miten päin se siellä on. Puhu vauvalle. Voit esim sanoa: “mene valoa kohti, sun pitäisi olla jo pää alaspäin”.

Puhu jonkun aikuisen kanssa (jonka kanssa et ole naimisissa). Muista että Insinööri on vain ihminen, vieläpä Insinööri. Ei se kestä sitä kahden tunnin puhetulvaa joka ryöppyää illalla ulos suustasi. Puhu jonkun muunkin kanssa päivän aikana. Hirveän kivoja asiakastutkimuksia ja lehtitarjouksia on muuten tällä hetkellä ilmoilla, vastaa vaan rohkeasti joka puheluun jatkossakin!

Vain yksi jälkiruoka päivässä. Tämä on paha, tosi paha. Muista myös että jätski on jälkiruokaa vaikka sen söisi ensin ja että karkki ei ole välipalaa. Sinnittele, kohta saat salmiakkia rajattomasti.

Käy ulkona vähintään kerran. En ole ihan varma miksi, mutta koska olen suomalainen olen kuullut että näin pitää tehdä. Ilmeisesti happi on kemiallisesti erilaista ulkona.

Loppuun vinkki viitonen: tosi monta näistä saa yhdistettyä kun köpöttelee lähikauppaan ostamaan karkkia ja moikkaa myyjää! Kohokohta!

13 Kommentit

 • Sup

  Vielä viikko töissä mutta kyllä se kummasti hymyilyttää kun tänään sai laittaa kahteen sähköpostiin viestin että tästä eteenpäin nämä yhteydenotot sijaiselle. Sitten deletöin ja siirtelin sähköisiä kansioita jotta sijaisella on mahd. helposti kaikki käytettävissä. Pikkuhiljaa alkaa hommat loppumaan 🙂

  • Valeäiti Näytä tarjouksen tekijä

   Jep! Mulla vielä toi deletointi ja delegointi osin kesken mutta to ajattelin palauttaa koneen tyhjennettäväksi ja sitten se on ihan oikeasti siinä 🙂

 • Johanna

  Suosittelen löytämään jonkun niin koukuttavan sarjan, että päivät suorastaan vilahtavat ohi. Samoin ehkä elämä, mutta aina ne sarjat johonkin loppuu. ??? Netflixistä tähän tarkoitukseen sopii oivasti esim. Jane the Virgin (sehän sopii teemaankin ?) tai iki-ihana Gran Hotel (jossa on myös vauvoja tuloillaan, mutta vielä hieman kiemuraisemmin juonikuvioin ??). Jos katsoo yhden jakson eikä jää koukkuun, niin sitten ne ei toimi. Mut jos katsoo yhden jakson ja sitten kahden viikon päästä jakson 66, niin sitten ne toimii. ?

  Itse katoin kolmosta odotellessa jossain mielenhäiriössä Hakekaa kätilö -sarjaa, mut sitä en voi suositella. ?

  • Valeäiti Näytä tarjouksen tekijä

   Hakekaa kätilö katsottu 😀 😀 Sarjat on kyllä best! Just semmonen ”Yksi jakso päivässä” joka muuttuu kolmeksi tai viideksi. Ah, siitä oon haaveillu monta vuotta ja nyt taas sitä saa!

   • Sonja

    Hahaa, sain vauvani jo kaksi viikkoa sitten, eli nämä nautinnon ajat menivät jo, mutta siis vastasin työkaverille, joka kyseli äitiysvapaan suunnitelmista, että aion katsoa telkkaria! ? Ja niin tein! Vähän jäi morkkis, kun en tehnyt mitään yleishyödyllistä, mutta en anna sen häiritä. ?

    • Valeäiti Näytä tarjouksen tekijä

     telkkari ON hyödyllistä! jonkun ne katsojaluvut pitää tehdä!

 • Tiina

  Gilmoren tytöt, kaikki jaksot. Näillä viihdyin itseni, kun jäin esikoisesta kuukautta aiemmin kotiin. Vauva perätilassa, ohjeena mennä kylkimakuulle ja soittaa ambulanssi, jos vedet menee. Pihalla 20 astetta pakkasta. Eli ei, en päässyt ulos asunnosta. Gilmoret viihdytti. Toki mies ei oikein tykännyt, kun hänen kotiin tultua puhua papatin kaksi tuntia Gilmorejen tahdilla ?

  • Valeäiti Näytä tarjouksen tekijä

   nää vois kyl kattoa uudestaan, vaikka onkin jo alkuperäiset silloin joskus jo nähnyt 🙂 uudet melkein tempaisi mukaansa mutta ei kuitenkaan, ehkä annan niillekin toisen mahiksen!

 • Jätti

  Ihan mahtavaa, että olet raskaana samaan aikaan ?Täällä viikoilla 39+3 toista odottava ja voin sanoa, että tuo lista kuulosti kyllä kovin tutulta. Päivät on piiiiiitkiä koska en ole enää moneen viikkoon kyennyt tekemään kuin yhden aktiviteetin päivässä mutta onneksi blogistasi saa ihanaa vertaistukea ?

  • Valeäiti Näytä tarjouksen tekijä

   jee, kärvistellään ( ja haistaan) yhdessä! 🙂

 • Jessica

  Ensin nauratti ja kohta myös itketti tämä juttu, kiitos ❤️

  • Valeäiti Näytä tarjouksen tekijä

   <3 <3

 • Paluuviite: Raskausviikot 34-35: Äitiyslomaa ja uteliaiden katseita - Valeäiti

Tämän viestin kommentit on suljettu.