Lapsentahtinen siivous

Lapsentahtisesta imetyksestä ja ruokailusta tiedetään jo paljon, mutta oletko kuullut että myös siivouskasvatusta voi tehdä lapsentahtisesti? Kyllä vain! Tällä lempeällä kasvatusmetodilla saat kuin huomaamatta luotua innokkaita kodin siivoajia.

Menetelmä on varsin helppo, kunhan kiinnität huomion muutamaan perussääntöön. Alla kymmenen vinkkiä lapsentahtiseen siivoukseen.

1. Aloita nuorena! Lapsi tietää itse, milloin hän on valmis siirtymään siivoamaan, mutta usein jopa viisitoistavuotias voi osoittaa kiinnostusta lapsentahtiseen siivoukseen.

2. Huomaa herkkyyskaudet. Kun lapsi sanoo ”voinko moppioida lattian”, tartu siihen. Silloin siivotaan, vaikka se olisikin vuoden ainoa krapulapäiväsi.

3. Anna lapsen tehdä juuri sitä mitä haluaa. Lattiat voi ihan hyvin pestä ikkunanpesuaineella.

4. Hyväksy pieni sotku. Mitä siitä, jos siivouksen päätteeksi löydät lattialta litran saippuvaahtoa ja lakanat tiskikoneesta. Ainakin lapsi siivosi!

5. Kannusta oikeaa käytöstä. Sujauta lapsen suuhun karkki noin kymmenen minuutin välein.

6. Hyödynnä lapsen luontaisia kiinnostuksen kohteita ja vahvuuksia. Tyypillisesti parhaimpia tehtäviä lapselle on kaikki mihin liittyy välineistöä, suihkuttelua tai liikkumista.

Terkkuja Hakolalle: nyt on pöyhitty.

7. Ole kärsivällinen ja salli tauot. Lapselle voi olla hyvinkin tärkeää tutkia välillä pyöräilykarttaa.

8. Anna lapsen määrätä siivouksen kesto. Terve lapsi tietää kyllä, milloin riittää. Lapsi ei voi siivota liikaa.

9. Maksa lapselle siivouksen päätteeksi. On hyvä oppia, ettei tylsiä asioita tehdä ilman palkkaa. Opeta lapsi myös neuvottelemaan.

10. Älä pakota. On hyvä tiedostaa, ettei siivous onnistu kaikilta lapsilta heti, joskus myös aikuisilla on tässä vaikeuksia. Silloin voit hyvin freskatoida siivouksenne.

[highlight]HUOM:[/highlight] ohjeet ovat sovellettavissa myös aikuisiin miehiin. Vaihda tällöin kohdan 5 kannustuskarkin tilalle pieni tissin vilautus.

5 Kommentit

 • pilami

  Hahaa! Miten osuikin. Näin siivouspäivän kunniaksi toinen lapsi on siivonnut huoneensa, perheen aikuiset ovat siivonneet koko muun talon mutta kas, tuo rakas esikoiseni, on lukenut akkaria, leikkinyt legoilla ja ihan vain kieltäytynyt tekemästä mitään oman huoneen siivoukseen liittyvää. Mietin just että en ole tainnut osata hyödyntää niitä herkkyyskausia.. en myöskään saa oikein ajatuksesta kiinni että miksi pilata koko päivänsä kun voisi vain käyttää tehokkaan vartin ja hoitaa sen siivoamisen. Mä nyt vedin natsimutsikortin esiin ja päätin että tällä kertaa tuo ei hommasta livistä. Koulussa käydään ja harrastukset hoidetaan mutta muuten on turha kuvitella pääsevänsä kavereiden kanssa leikkimään ennenkuin huone on siivottu. On se sitä näköjään jo kahdeksan tuntia jallittanut. En usko että se vielä tänään kerää lelujaan paikoilleen. Näetkö tuon höyryn joka kohoaa korvistani?! Mietin jo, että millainen aviomies siitä joku päivä jollekin tulee. Eihän tollasta kestä kukaan nainen!!

  • Valeäiti Näytä tarjouksen tekijä

   Kuinka sattuukaan, meilläkin esikoinen koko tämän ajan luki akkaria ???

   • pilami

    Eli tämä voisikin olla vain täysin normaalia ikäkauteen liittyvää?!?! Mä kyl silti en jaksa ymmärtää. Onkohan tuolla mun lapsella mitään sinnikkyyttä tehdä ikäviä asioita?!

 • Ruuhkamutsi

  Hyvät neuvot 🙂 . Alan heti soveltaa meillä, kun meillä lapset rakastaa imuroimista.

  • Valeäiti Näytä tarjouksen tekijä

   No ni, ei kun siivoamaan! 🙂

Tämän viestin kommentit on suljettu.