Miltä meidän elämä näyttäisi Pöytyällä?

Kaupallinen yhteistyö Pöytyän kunta

Toinen osa #virtuaalimuuttoa on täällä! Tällä kertaa mennään villillä kortilla hiukan toisenlaiseen pendelöintiin ja tutkitaan kaunista maaseutua Pöytyällä!

#Virtuaalimuutossa leikitään että meidän perhe muuttaisi pienemmälle paikkakunnalle. Mitä se tarkoittaisi taloudellisesti, arjen menojen ja aikataulujen kannalta, entä fiilikseltään?

Olen kysynyt Instagram-seuraajiltani Pöytyän parhaita asuinalueita, seuroja joissa harrastaa, vapaa-ajan tekemistä ja yleistä tunnelmaa. Olen etsinyt meille myynnissä olevista taloista sopivan ja käynyt paikan päällä katsomassa sekä taloa, että asuinaluetta että sitä kaikkea muuta – kokemassa parhaani mukaan tunnelmaa.

Tervetuloa matkaan kauniin Pöytyän maisemiin!

Muutto Helsingistä Pöytyälle

Aloitetaan siitä missä Pöytyä on, sillä minun rakkaat PK-seutulaiset seuraajani olivat yhtä kysymysmerkkiä kun tästä Virtuaalimuuttokohteesta kerroin. Aurajoen varrelta löytyvä Pöytyä on 170km Helsingistä ja 40km Turusta sijaitseva kaunis kunta, johon sisältyy kolme taajamaa; Kyrö, Riihikoski ja Yläne. Yhteensä reilu 8000 ihmistä asuu täällä.

Pöytyältä ponnistaa myös Myssyfarmi, jonka kaikki tuotteet valmistetaan täällä!

Mun aiempi kosketus Pöytään on ollut Myssyfarmi, jossa olen päässyt vierailemaankin. Tiesin siis että kaunista on (ja kivoja ihmisiä, terkut vain Myssyläisille) mutta se mikä hiukan yllätti, oli kuinka lähiömäistä monissa asuinalueissa oli!

Paras asuinalue Pöytyällä lapsiperheelle

Näkemäni Pöytyän asuinalueet olivat tosi viehättäviä: kauniit vanhat ja uudetkin talot olivat lähellä toisiaan ja asuinalueilla oli omat palvelut lähellä, jopa kävelymatkan päässä. Helsinkiläisen ennakkoluulot tässä hei – oletin että joka torpasta olisi pitkä matka kauppaan tai päiväkotiin, olinpa väärässä.

Olin myös positiivisesti yllättynyt siitä miten hyvät palvelut täältä löytyi! Oli aivan uusia kouluja (Elisenvaaran yhteiskoulu ja lukio sekä Riihikosken koulu), hieno iso monitoimiurheiluhalli ja viihtyisän näköisiä, uusia päiväkoteja.

Uskon että meille kiinnostavimmat alueet olisivat Pöytyän taajamien keskustat Kyrö, Riihikoski ja Yläne, joissa on kaikissa nämä mainitut hyvät palvelut ja tiheämmin asutettua tienoota.Oikeastaan hyvinkin tutun tuntuista oli näissä kaikissa! Saman näköisiä taloja kuin meillä päin, hyvin samalta tuntuvia katuja.

 Esimerkiksi tässä nyt Kyrössä myynnissä olevassa talossa (210.000€, 157m2/180m2) osoitteessa Palokärjentie 3 asuessamme olisi Elisenvaaran koulu ja päiväkoti kummatkin noin vartin kävelyn päässä. Maauimala kahden kilometrin päässä ja alle 1,5km päässä kaksi eri kauppaa. Ei kuulosta kovin erilaiselta nykyelämään, paitsi että koulu ja uimapaikka olisi merkittävästi nykyistä lähempänä.

Se isoin ja meitä eniten hidastava tekijä olisi toki se että meidän koko perheemme eli tukiverkosto Espoossa ja Lahdessa olisi täältä 2-2,5h ajomatkan päässä. Toki voisimme yrittää viedä lapsia hoitoon Myssyfarmille (eikö vain Anna? :D) tai Turkuun ystävien luo, mutta olisi tämä silti aika iso muutos, ei ehkä ihan helppo sellainen.

Harrastaminen pienemmällä paikkakunnalla – Pöytyän tarjonta meille

Pienelle kunnalla ei toki ole ihan jokaista harrastusta tarjolla, mutta tässäpä tulee se mitä en ehkä heti tajunnut: Turkuun on täältä 30-45min ajomatka. Harrastusten osalta tämä on siis lähes sama kuin asuisi Helsingin lähiössä (mitä nyt hinnat on murto-osan Helsingistä ja fiilis aivan eri).

Harrastaa voi Pöytyältäkin käsin lähes mitä haluaa, seurat ja puitteet löytyy kyllä joko omalta kylältä tai viimeistään Turusta.

Tosin ihan Pöytyältäkin löytyisi vaikka mitä! Salibandy ja pesäpallo ovat täällä isoja lajeja, myös jalkapalloa ja voimistelua voisi harrastaa ihan lähellä sekä tietysti hiihtoa upeilla laduilla. Samoin meidän perheen valikossa oleva partio löytyisi täältä, ja kyllä tuossa Pyhäjärven tuulissa surffata kelpaisi.

Meille rakas luonto ja siellä sekoilu saisi tietysti muutenkin lisäpontta täällä kun luonto, juoksupolut, metsät ja näkymät on joka paikassa saatavilla.

Pääsin nopeasti käymään Kurjenrahkan kansallispuistossa joka oli ihana (“Kuin Lapissa olisi!” sanoi ei-koskaan-Lapissa-käynyt-espoolainen) ja näin myös vilaukselta tosi hienon näköisen BMX-pyöräilyradan aivan yhtä kiinnostavan frisbee-golf radan vieressä. Nämä oli askeleen verran tosi hienojen talojen luota, päiväkodin ja koulun vieressä, tiellä jonka varrelta löysin syksyn ekat ja ainoat kantarellit.

Tuli hiukan sellainen epätodellinen olo että ok nämä oli tässä sitten kaikki vierekkäin, semmoinen paikka tämä!

Työt ja pendelöinti Pöytyä – Helsinki

Vaikeinta Pöytyän suhteen meille olisi Insinöörin työt, jotka ovat tukevasti Helsingissä. Kuulin toki vierailullani että monikin käy Pöytältä Helsingissä töissä ihan arkisin mutta kyllä mun on meidän perheen osalta rajattava pois se että toinen olisi 4h päivässä työmatkaa tekemässä, kun nyt siihen menee 12 minuuttia.

Mutta! Josko se Insinöörin työ voisikin siirtyä Turkuun? Pöytyä onkin musta tosi kiinnostava vaihtoehto nyt kaikille turkulaisille, jotka tätä lukee. Miksi EI Pöytyä? Saisi paljon isomman talon, rauhallisen elämän ja ihanat maisemat huomattavasti vähemmällä rahalla. Miettikäähän sitä! (Minä ainakin mietin jos Insinöörin työt yhtäkkiä etätöiksi muuttuvatkin tai jos sen ei tarvitse käydä enää töissä ollenkaan, ks. alta).

Pöytyä olisi (hyvä) elämäntapamuutos

Kun ajelin Pöytyän kunnantalolle, tuli sellainen olo että mieli laskeutui samaan aikaan johonkin rauhallisempaan tilaan. Oli niin kaunistakin! Mieli vain lepäsi maisemissa ja tuntui että täällä olisi ehkä vähän lungimpaa olla. Tajusin että tämmöisessä sijainnissa tapahtuisi sama rauhoittuminen kuin Espanjassa – ei ole niin paljon valinnanvaraa arjen aktiviteeteissa että ihan joka paikkaan ei tulisi juostuakaan.

Nyt kun täällä kotona on näennäisesti kaikki aina lähellä, joutuu joka kerta erikseen miettimään lähteekö livenä johonkin palaveriin tai tapahtumaan ja ehkä perustelemaan päätöstään. Jos asuisi “riittävän kaukana”, oma houkutus pomppia milloin missäkin olisi pienempi.

Elämä pyörii kouluikäisten lasten perheessä muutenkin tosi paljon kodin, koulun ja harrastusten ympärillä. Ne muut spesiaalitapahtumat voisi aivan hyvin jäädä isommiksi kokonaisuuksiksi jolloin mennään vaikka yöksi jonnekin, eikä vain “piipahdeta” tapahtumassa, syöden kuitenkin yllättävän paljon aikaa arjesta.

Samaa sanoi moni muukin kun Pöytyästä kyselin – löytyi paljon kokemuksia siitä että tänne muuttaminen muuttikin koko elämää.

Taloudelliset vaikutukset

No sitten se isoin pihvi: raha. Melkein tekee kipeää laskea tähän auki tätä case Pöytyää mutta yritetään. Ensinnäkin Pöytyällä ei maksa tontit “mitään” näin helsinkiläisen näkökulmasta kun summista lähtee heti yksi nollakin pois.

Tälläkin hetkellä on Pyhäjärven rannan lähellä myynnissä 1600m2 tontti hintaan 15.900€. Meidän 600m2 tontti täällä Helsingin “keskustassa” oli erittäin kilpailukykyinen hinnaltaan 220.000€. Siis helposti kymmenen Pöytyän tontin hinta.

Rakentaminenkin on PK-seudun ulkopuolella hitusen halvempaa joten voitaisiin rakentaa vaikka oma talomme uudestaan tuonne hyvin paljon pienemmällä rahalla ja aika moninkertaisella tontin koolla. Tai oikeastaan voitaisiin rakentaa se unelmien yksikerroksinen talo!

Ja jos valmista lähdetään ostamaan, pyörivät meille sopivien talojen hinnat jossain 200-250.000€ tuntumassa. Pöytyältä löytyisi myös tosi paljon aivan mielettömiä vanhoja talokaunottaria (ikuinen haaveemme: kaunis vanha talo), joiden remppaamiseen pitäisi varata paljon rahaa ja sitäkin enemmän aikaa ja hermoja. Esimerkiksi 150.000€:lla saisi projektikseen upean 150m2 vuoden 1937 omakotitalon, jossa olisi vielä omat liiketilat mulle.

Kuva: kuvakaappaus Oikotieltä

Lasketaan nyt sitten meidän Pöytyän kodin kustannuksiksi vaikkapa 200.000€. Meidän talosta voisi saada tällä hetkellä myytynä 900.000€, joten meiltä lähtisi asuntolaina pois kokonaan ja lisäksi meille jäisi vielä rahaa käteen, jolla ostaa vaikka sijoitusasunto(ja) tai tehdä se iso remontti.

Toinen auto olisi kyllä varmasti pakollinen lisä, mutta se ei kuitenkaan niin paljon kustannuksia nosta etteikö tuo asumiskustannusten lasku silti olisi merkittävä.

Tuntuu ihan käsittämättömältä ajatukselta että ei olisi ollenkaan asuntolainaa. Se vapauttaisi aivan valtavasti meitä, kun tarvittavan kuukausitulon määrä romahtaisi. Ehkäpä Insinöörin ei siis edes tarvitsisi pendelöidä mihinkään kun pärjäisimme oikein hyvin minun palkallani. Ehkä hän saisi heittäytyä unelmiensa puuseppähommiin tuon vanhan talon kanssa? Ehkä meistä tulisi vain kiinteistömoguleita, jotka käyskentelevät vapaa-ajallaan Kurjenrahkan kansallispuistossa?

Älytön ajatus. Tekisimme varmasti vähemmän töitä, emmekä riehuisi koko ajan ympäri kaupunkia jossakin riennoissa. Me vain eläisimme ja olisimme, kävisimme harrastamassa ja toivoakseni kavereiden luona kylässä. Vähän niin kuin tämä luksusvuotemme on nyt ollut, kun Insinööri on ollut hoitovapaalla.

Mitähän sitä tekisi sillä kaikella ajalla, jos elämästä tulisikin yksi loputon hoitovapaa? Sitä jäämme miettimään, ja ehkäpä tallennan taas yhden hakuvahdin lisää asuntoportaaleihin.

Tule vielä Instagramin puolelle katsomaan videot, jotka kuvasin mun Pöytyä-retkeltä, pääset osaksi kauneinta syyspäivää!