Ole kiinnostunut, ole kiinnostava

Olen miettinyt viime aikoina paljon energiaa, sellaista ihmisistä lähtevää energiaa. Miksi toisten kanssa vietetty aika vie enemmän kuin antaa, miksi joidenkin seurasta poistuu täynnä uutta valoa ja iloa?

Karismaksi tai valovoimaksi sitä usein kutsutaan. Joku ihminen on kaikkien mielestä niin hienoa seuraa tai upea esiintyjä, että hänellä kaikkien mielestä ”on karismaa”. Karismasta on usein sellainen harhaluulo, että sitä joko on tai ei. Että heti synnytyksen jälkeen lapset upotetaan satunnaisessa järjestyksessä ekstro- ja introverttisäiliöihin ja joillekin onnekkaille sirotellaan vielä karismapölyä päälle.

Mitä enemmän asiaa mietin, sitä enemmän uskon siihen, että omaa valoaan, sitä karismaa, voi tietoisesti ohjata parempaan suuntaan. Eeva Kolukin kirjoitti hienosti Uudessa Muusassa: 

Meistä kuka tahansa voi olla valovoimainen, kunhan vain on läsnä muille ihmisille. Vanha viisaus: on tärkeämpää olla kiinnostunut kuin kiinnostava.

Minkähänlainen olen itse? Tasainen mörökölli vai lisää energiaa pumppaava valoilmiö? Varmaan jotain siltä väliltä, päivästä, univajeesta ja vaatteiden mukavuudesta riippuen. Joinain päivinä en saa itseäni millään keskusteluihin mukaan ja ajatukseni karkailevat kännykkään, kellonaikaan tai ruokakauppaan. Toisina saatan olla täyden kympin life coach, joka kuuntelee, keskittyy ja palauttaa.

Omaa energiaa on vaikea hallita, mutta ainakin voi toisen tavatessaan pyrkiä keskittymään täysillä siihen toiseen ihmiseen. Siihen riittää se, että päättää kiinnostua. Jos suhtautuu uusiin ja vanhoihinkin tuttavuuksiin ikään kuin tarinoina, selattavina kirjoina, alkaa kiinnostua ihan eri tavalla toisen asioista.

Alat kysellä ja kuunnella, tarinan seuraavaa osaa janoten: Ai, sulla on sellainen uusi idea, vau! Mistä se lähti? Mitä aiot tehdä seuraavaksi?

Tarkkana pitää kuitenkin olla, sillä vain rehellinen lähestyminen toimii. Jos kysymyksesi kumpuavat aidosta uteliaisuudesta, olet vahvoilla. Jos taas tietoisesti yrität olla karismaattinen, vaikutat lähinnä laskelmoivalta kysymystykiltä.

Tänään tapasin niin ihanan energisen ihmisen, etten varmaan kertaakaan ajatellut itseäni. Halusin vain kuulla lisää hänestä ja hänen ajatuksistaan. Kyselin, nyökyttelin ja puhuin myös päälle – koska innostuin. En missään vaiheessa ainakaan miettinyt, mitä mulla on päällä, miten kuivashampootettu tukka tänään toimii tai oliko mulla johonkin kiire tämän jälkeen (toim. huom. oli, onneksi toinen meistä sen tajusi).

Hän oli kiinnostunut minusta, joten minä olin kiinnostunut hänestä. Olin ehkä lopulta itsekin vahingossa valovoimainen.

Tapaaminen oli todella innostava. Ei vain aiheen takia (ja siitä todellakin myöhemmin lisää! Sori) vaan ihmisen takia. Välittömästi kiinnostava, vetoava ihminen, jonka energia tulee tunkemaan minkä tahansa asian menestykseen.
Aikani ihasteltuani äänettä tyypin karismaa, tajusin sanoa sen myös ääneen.

Kuule mä luulen että sä tulet onnistumaan tässä, tai missä tahansa mitä yrität. Sulla on hyvä energia, joka säteilee ympärille lisää energiaa. 

Omat sanani resonoivat päässä vahvasti: tämmöinen kuuluu yrittäjän olla. Olenko minä? 

Kuin kohtalon johdattamana, saman päivän lounaalla käteeni löytyi vuoden vanha Trendi, jossa kolme eri esiintyjää linjasi vinkkejä hyvään läsnäoloon ja sitä kautta valovoimaiseen olemukseen. Otin talteen mielestäni parhaat vinkit.

Kuinka olla parempi keskustelukumppani:

 1. Ole aito. Muista, että kaikki mikä tuntuu sinusta päälleliimatulta on päälleliimattua. Muutkin huomaavat sen. 

2. Älä räplää kännykkää tai tsekkaile kelloa. Muualle vilkuilu kertoo että keskustelu ei ole sinulle tarpeeksi kiinnostavaa.
3. ”Jos haluu saada on pakko antaa”: kuuntele toista, mutta anna jotain myös itsestäsi. Älä ole kysymystykki.
4. Älä mieti jatkuvasti, miltä sinä näytät ja vaikutat keskustelussa. Hyvän keskustelun tunnistaa siitä, että unohdat itsesi sen aikana.
5. Aina kun päähäsi tulee toisesta jotain hyvää sanottavaa, sano se.
6. Kerro rehellisesti, minkälaisena sinut tänään kohdataan. Jos et ole nukkunut hyvin, kerro se (marmattamatta) – näin toinen saa ikään kuin ohjeet kanssasi juttelemiseen tänään.

Siitä vain toteuttamaan, rohkeasti valoa metsästämään!