Raskaus ei ole sairaus, mutta…

Jos sinun pitäisi pistää itseesi lääkettä päivittäin, käyttää tukivyötä tai lastaa ranteessa, ajattelisitko olevasi täysin terve?

Tai jos oksentaisit aamusta iltaan kuukausi toisensa perään, kärsisit viikkokausia migreenistä, sydämesi tykyttäisi ja hengästyisit jo pienestä, nukahtaisit rattiin ja nenäsi vuotaisi verta päivittäin, menisit varmaankin huolestuneena lääkäriin.

Älä huoli, et ehkä kuole vaan saatat vain olla raskaana!

Muistatteko tämän kuvan ennen joulua 2018? Juu ei ollut ihan jouluväsymys pelkästään joka painoi.

On olemassa sanonta “raskaus ei ole sairaus”. Minusta se on rasittava koska en ymmärrä mitä sillä haetaan. Sitäkö että kaikki yllämainitut asiat esimerkiksi eivät ole (välttämättä) vaaraksi vaan osa raskauden upeaa oirekirjoa? Vai sitä että niistä ei saisi valittaa? Ei kai sentään sitä että niitä ei hoideta, koska kuuluvat pakettiin?

No, ainakin pahoinvoinnin osalta viimeksi mainittu voi olla totta, ellei diagnoosiksi pamahda hyperemeesi, jolloin lääkintä, tiputus tai sairaalahoito voi olla tarpeen. Mutta sitä tavallista, harhaisesti aamupahoivoinniksi nimettyä asiaahan ei useinkaan mitenkään hoideta vaan todetaan empaattisesti sen kuuluvan pakettiin ja muistutetaan syömään usein (mikä ei useimmiten auta).

En halua sanoa että raskaus on kamalaa, vaikka joillekin se ihan oikeasti voi sitä olla, alusta loppuun, enkä todellakaan pelotella! Raskaus on ihan upeaa ja ainutlaatuista aikaa monessakin mielessä ja soisin sen kokemuksen ihan kaikille. Myös kohduttomille.

Itse olen kokenut voivani joka raskaudessa ihan törkeän hyvin, ollut energinen, onnellinen ja kaunis. Ne vauvan potkutkin! Ai että, vaikka välillä kipeää tekevätkin (jollain vähän murtuu ehkä kylkiluu, onpa paha), ne ovat mieletön kokemus.

Oikeasti voin sanoa rakastavani raskaana olemista – ja siksi kai tässä taas ollaan, hah!. Mutta minä olenkin päässyt vähällä.

Ei kai tässä tälläkään kertaa muuta ole ollut kuin…

 • Paha olo jonka yli ei pysty ajattelemaan mitään muuta kuin ehkä korkeintaan toivoa että oksentaisi edes
 • Niin pahat ilmavaivat ettei sen pienen väkisin syödyn ruoan jälkeen pysty kävellä, istua tai seistä
 • JA myös ummetus, päiväkausia
 • Ranne, jonka varaan ei pysty omaa painoa laskea (tästä muuten arvasin olevani raskaana ennen testin tekemistä!)
 • Jatkuva pissahätä ja sitten kun vessaan menee, ei saa kaikkea pois
 • …ja loput voi kätevästi tulla pikkareihin sitten myöhemmin kun aivastaa yllättäen
 • Sukkapuikon iskulta tuntuvia vihlaisuja siellä ja täällä – ja tarkoitan todellakin siellä.
 • Niin kova väsymys että se alkaa kolkutella masennuksen portteja kun mitään ei jaksa, pysty, halua tehdä
 • Huimaus, joka meinaa tipauttaa välillä jo istuessa
 • Päänsärky, jota ei pysty lääkitsemään niillä lääkkeillä mitkä auttaisi
 • Unettomuutta – jos kerran erehtyy heräämään, ei enää takaisin ole paluuta. Tai sitten voi muuten vain herätä kahdeksi tunniksi yöllä.
 • Pohjekrampit ja muut suonenvedot jotka myös herättävät mielellään jos ei muuta syytä ole
 • Mittava suonikohju reidessä, joka kipuilee, tykyttää ja tuntuu epämiellyttävältä
 • Ja toinen samanlainen häpyhuulissa. Kyllä vain. Niitä voi olla ihan koko matkalta kohdunkaulalle asti.
 • Vanhan kokemuksen mukaan tulossa voi olla vielä selkäkivut, yli sadan metrin kävelyn estävät liitoskivut, hormonihiki ja -näpyt, ehkä turvotus, näköhäiriöitä, ämpäreittäin vuotava valkovuoto ja yleinen selittämätön ärtyisyys (miksiköhän?)

Ja kaikki nämä yllämainitut koettuani minä lasken silti saaneeni jo neljä tosi helppoa raskautta.

Mulla kun ei ole koskaan ollut pahaa oksentelua tai hyperemeesiä (luokitellaan taudiksi), raskausdiabetestä (luokitellaan taudiksi), iskiasongelmia, olemattomia rauta-arvoja tai anemiaa (luokitellaan taudiksi), löystyneitä lonkkia, närästystä, hiiva- tai virtsatietulehduskierrettä, vaikeuksia hengittää vauvan painon alla, korvien tukkoisuutta, levottomia jalkoja, hermosärkyjä tai rannekanavan oireyhtymää (luokitellaan taudiksi), kilpirauhasen vajaatoimintaa (luokitellaan taudiksi) tai vaikkapa raskaushepatoosia (luokitellaan taudiksi).

En ole joutunut vuodelepoon kuukausiksi tai pelkäämään vauvani hengen – enkä omani – edestä.

Raskaus on kropalle ja mielelle tosi iso mullistus, jota ei kuitata sillä että “noooo se kuule kuuluu asiaan”.

Haluan sanoa sen että on enemmän kuin ok olla rikki niistä raskausvaivoista, joita osakseen saa.

On ok valittaa, etsiä helpotusta ja toivoa että vaivat olisivat jo ohi.

Vaivojen kohtaaminen tai niistä valittaminen ei poista hyviä tunteita tai kiitollisuutta raskautta kohtaan. Moni kamppailee sliti myös aika hurjien ajatusten kanssa, kun olo on viikko- tai kuukausikaupalla sietämätön. Että kuinka kauan tätä vielä jaksaa, vai jaksaako? Pystynkö tähän? Onko tämä sen arvoista?

Suurin osa meistä kuitenkin jollain sinnillä tähän pystyy (esim siksi että pakko on) ja moneen vaivaan apuakin on saatavilla. Sinnikkäästi sitä saa kyllä välillä pyytää, eikä vain tyytyä siihen että “kuuluu asiaan” nukahdella pitkin päivää tai pyörtyillä missä sattuu. Vaikka joku vaiva olisikin ns. normaalia raskauden aikaista oiretta, siihen voi ja pitää saada empatiaa, apua tai sairauslomaa.

Haluan myös sanoa että kukaan meistä ei tässä suossa yksin! Puolison voi olla aidosti vaikea ymmärtää kun ei itse koe samaa, mutta kysypä viereiseltä mahalta onko pikkuhousunsuojille ollut tarvetta ja saatat yllättyä.

Vauvan kääntäminen RV37

Kun kysyin näistä vaivoista, sain satoja ja satoja viestejä joissa kerroitte näitä yllä lueteltuja vaivoja. Pelkästä suonikohjusta puhuessani olen saanut helpottuneita viestejä, että jokin häpeän kaltainen tunne on nyt poistunut kun sinullakin on. Voin luvata että melkein kaikilla odottajilla on jokin ikävä vaiva, joten myös vertaistukea on aina saatavilla. Mulle voi myös aina laittaa viestiä ja lupaan voivotella kanssasi!

Että ei muuta kuin tsemppiä meille kaikille! Aina sanotaan että “palkinto on sitten sen arvoinen” ja onhan se – mutta soisi sitä ihan synnytyksessä tehdyn duunin vaikka riittävän palkinnon saamiseksi jos kerran pelkkä sperman lataaminen sisäänkin lasketaan.

Sitten synnytyksen jälkeen voidaankin taas käydä se keskustelu jälkivuodosta, kipeistä jalkapallotisseistä, peräpukamista, revenneistä mestoista ja kaikesta muusta ihanasta mistä ei aina puhuta – mutta jätetään se myöhemmäksi!

Lue myös: Ne jutut joista ei varoiteta (mutta älä lue jos vasta harkitse vauvaa)

14 Kommentit

 • mustikka

  Kiitos rehellisestä postauksesta. Mäkin olen raskaana nyt neljättä kertaa ja ah kamala näitä noloja vaivoja, joista ei oikein kehtaa kenellekään puhua. Todellakin valkovuodon määrä on kasvanut eksponentiaalisesti! Tai entä ne ilmavaivat (onneksi ovat helpottamaan päin jo)… Olen samaa mieltä, että saa näitä vaivoja valitellakin, koska onhan ne tympeitä. Samalla tiedostetaan, että raskauteen nyt kuuluu kaikenlaiset ikävätkin kehon ja mielen muutokset ja toki ollaan iloisia uuden elämän ihmeestä. Onko sekin jotain äitimyyttiä, että raskaana ollessa täytyisi vain hehkua onnea, eikä saisi välillä tuntea oloaan kurjaksi? Toki helpompaa on itselle – ja läheisillekin kaiketi – jos pystyy näkemään myös kiitollisuuden aiheita, eikä jää niihin vaivoihin rämpimään, jos vaivat on siedettäviä. Mutta hampaat irvessä pakotettu positiivisuus on vain suorittamista. Siitä on lepo ja ilo kaukana. Elämään kuuluu kaikki tunteet ja vaikka raskaus ei ole sairaus, käy se välillä raskaaksi!

  • Valeäiti Näytä tarjouksen tekijä

   Joo toksinen positiivisuus on kammottavaa. Pitää voida sanoa jos on raskasta!

 • H

  Se kun olet työkavereiden kanssa illallisella ja pitää mennä vessaan, joka on kaikkien kuuloetäisyydellä. Oi kyllä, ilmaa on ja se kaikki tulee kuuluvasti ulos.

  Illan pieru-Pirkko

  • Valeäiti Näytä tarjouksen tekijä

   hahahah nättiä!

 • Mimmi

  Moi! Oon raskausviikon sua jäljessä ja näillä sun tekstien lukemisella on hyvä varautua henkisesti tulevaan! Oon päässy vähällä, havaitsin myös tuon pissajutun (ei tyhjene kunnolla) ja mulla on hormonihiki. Kesällä ruokahaluttomuus ja etova olo oli kurjaa… silloin myös väsytti. Muistahan levätäkin vaikka oot energinen moniosaaja ja kokenut jo näissä raskaushommissa ❤️

  • Valeäiti Näytä tarjouksen tekijä

   Lepään <3

 • Mari

  Tämä, virkistävän suora ja rehellinen kuvaus, josta löysin aikamoisen suoran. Jos sen turhan reippauden kruunun voisi tosiaan ottaa pois raskausajan vaivojen siirtämisestä ja yleisesti alettaisiin kuunnella ja ymmärtää raskaana olevia oman olonsa asiantuntijoina. Että ei tarttis hävetä, jos kokee aidosti ikävät vaivat ikävinä. Vaikka niistä selviää, ympäristön empatia auttaa siinä enemmän kuin vähättely.

  • Valeäiti Näytä tarjouksen tekijä

   joo! meitä pitäisi hoivata enemmän! <3

 • Emilia

  Ihan täydellinen kirjoitus!! Nauratti ja samalla tsemppasi ja samalla osui ja upposi! Rv30 alkamassa!

  • Valeäiti Näytä tarjouksen tekijä

   Temp tsemp, loppusuora!

 • Kipu-Kaija

  Kiitos vertaistuesta! Olen kärsinyt vakavasta närästyksestä alkuraskaudesta lähtien. Lääkityksestä huolimatta mahaa polttelee välillä enemmän tai vähemmän. Polttelu rajoittaa elämää aika pahastikin. Ei tiedä mitä pystyisi syömään ja syöminenkin olisi välttämätöntä. Niska on kipeä ja migreeniä pukkaa, kun joutuu nukkumaan puoli-istuvassa asennossa. Ja nyt tuli liitoskivutkin eli liikkuminenkin on rajoitetumpaa entisestään. Olen vasta keskikolmanneksella ja välillä tuntuu ettei näiden vaivojen kanssa jaksa. Elämä on vain päivästä toiseen selviämistä pahan olon ja kipujen kanssa. Ja bonuksena huoli sikiön terveydestä (ikäviä aiempia kokemuksia). Toivottavasti saan tällä kertaa sen palkinnon! Onneksi on sentään ihana puoliso tukena! <3

  • Valeäiti Näytä tarjouksen tekijä

   Äh ihan hirveän raskaalta kuulostaa, toivottavasti helpottaa ja saat huoletkin pois <3

 • Kaisa

  Kiitos tästä postauksessa, jota tarvitsin just nyt kun neuvolalääkäri määräsi kahden viikon sairauslomalle raskauden aiheuttamasta uupumuksesta ja kipuilen sen kanssa, että onko ok jättää työkaverit hoitamaan minun työni ”kun olen vaan raskaana”.

  • Valeäiti Näytä tarjouksen tekijä

   Tsemppiä sinne kovasti, kyllä se raskaana olo on työtä sekin joskus <3

Tämän viestin kommentit on suljettu.