Varmat merkit synnytyksen käynnistymisestä

No niin rakkaat lukijat, on alle viikko laskettuun aikaan. Sopiva hetki alkaa tarkkailla niitä synnytyksen merkkejä, mitä moni jo minulta kyselee! Ymmärrän, sillä kaikkihan me haluaisimme tietää milloin se auto-onnet.. synnytys on tulossa. Olenkin tarkkana kuin porkkana nyt joka päivä, oloani tunnustellen mm. näiden seuraavien merkkien avulla:

Ärtymys

Kuulemma juuri ennen synnytystä tuleva äiti voi olla hyvin, hyvin ärtynyt. Selittämättömästi tiuskia perheelleen ja olla vain yleisesti huonolla tuulella. Haluaa ehkä vetäytyä omiin oloihinsa ja saatat kuulla hänen sanovan (useasti) “antakaa mun nyt olla”.

Tämän merkin mukaan minä olisin ollut synnyttämässä jo noin tammikuussa. Vuonna 2011.

Väsymys

Tästä on sitten kahta koulukuntaa. On niitä jotka sanoo että juuri ennen synnytystä ollaan niin väsyneitä että tekee vain mieli nukkua päikkäreitä, sitten on heitä jotka kokee saaneensa aivan selittämättömän energiapiikin juuri ennen. Hmm. Jos selittämätön väsymys on synnytyksen merkki niin olen ollut synnyttämässä noin vuodesta 2007.

Tästä tulikin mieleen että voisin nyt ottaa pienet päikkärit. Juttu jatkuu ellen ala synnyttää (lause, joka pitää laittaa näinä päivinä kaiken perään)

Ei tullut vauvaa, jatketaan.

Supistukset

No nämähän ne selkeä merkki on, eikö? Supistukset tulevat niin kipeinä että niihin herää, ne tiukentuvat ja ovat selkeitä. Kyllä ne sitten tunnistaa kun ne tulee, kaikki sanovat. Jep, tai sitten käy niin kuin minulle Ykkösen kanssa: Supistelin tosissani todella kipeästi 7h, soitin jo synnärille ja kellotettiin supistuksia. Sairaalakassi jo melkein kädessä vedin vielä panadolia naamaan ja siihen ne sitten loppuikin.

Toki supistelut jotain ennustivat – tyttö syntyi sitten heti kahden viikon päästä. Kakkosen kanssa viisastuneena en uskonutkaan supistuksia lainkaan ja meni aika monta tuntia tajuta että synnytys on käynnissä. Kyllä sä sen sitten tiedät, pah.

Supistukset voi olla aivan yhtä epävarma merkki kuin mikä tahansa muukin, vasta listan viimeinen merkki on aika varma.

Limatulpat, lapsivedet

Jos lapsivedet hulahtaa sillä tavalla miten elokuvissa niin sitä voi pitää aika varmana lähestyvän synnytyksen merkkinä. Jos kuulet poksahduksen ja noustessasi seisomaan allesi muodostuu valtava lätäkkö, suosittelen lämpimästi ottamaan yhteyttä synnärille. Sitten on ne kaikki muut tapaukset, jotka ovat hieman hankalampia.

Moni pitää (ällöttävää) limatulppaa ja sen irtoamista synnytyksen merkkinä. Mutta tuota, miten tämän nyt kauniisti sanoisi. Raskauden loppuvaiheessa housuihin tulee sellaista kamaa päivittäisellä tasolla että siitä on aika vaikea tietää mitä sinne housuihin tupsahti; pissaa, lapsivettä, limatulppa vai eilinen pastakikkare? Ken tietää. Ellei seoksella ole silmiä, en olisi kovin huolissani.

Limatulppa on ailahtelevainen kaveri, kuten eräs seuraajani osasi vinkata:

”Limatulppa! Sitten kun limatulppa irtoaa vauva syntyy vuorokauden sisällä.
…paitsi jos on mun kuopus niin käynnistetään viikko sen jälkeen.”

Lapsiveden tihkumista pelkääville on omat testinsä ja aina kannattaa mennä näytille jos huolettaa. Kuulemani mukaan on vain hiukan noloa kuulla kätilöltä pissineensä housuun – tosin nolouskerroin kasvaa jos menit pissahousujesi kanssa sairaalaan ambulanssikyydillä.

Paha olo, vatsa sekaisin

Tuleva äiti voi myös tarkkailla suolensa tilaa. Omituinen, pahakin olo ja ehkä jopa löysä vatsa voivat enteillä synnytystä!

Tosin siellä vatsassa asustaa nyt sellainen kolmepuol, neljä kiloa nyrkkeilevää mustekalaa jota ei kiinnosta lainkaan nojaako se sinun virtsarakkoosi, palleaan vai suolen seinämään. Paha olo silloin tällöin on aika taattu.

Muut ihmiset

Mites, onko ollut jotain merkkejä? Mitä luulet itse, milloin syntyy? Joko?!?!?!

Jos et itse muista olevasi ihan superraskaana, voit luottaa kyllä siihen että muut muistaa. Enkä tarkoita tätä ilkeästi, on ihanaa että muitakin jännittää viimeiset hetket! Pidä tätä kuitenkin varmana merkkinä siitä että kohta rytisee!

Wanhan kansan sanonnan mukaan: Jos sinulta kysellään merkkejä vähintään kerran päivässä..olet saamassa lapsen, joku päivä aika pian.

Sylissäsi on vauva

Tämä on jo melkoisen varma merkki. Mutta koska raskauden aikana sitä saattaa vähän ote todellisuudesta herpaantua, ole tarkkana! Tarkista ettei kyseessä ole muiden vauva! Jos lähellä on toinen äiti, tarkista miten hän vauvaa katsoo.

Voit myös tsekata onko vauva vähän ällön limainen ja alasti. Jos sinäkin olet ällölikainen ja alasti ainakin osittain, on melko varmaa että kyseessä on oma vauvasi ja olet juuri synnyttänyt. Onnea!

Tulossa pian: vinkit käynnistykseen

Eikä tässä vielä kaikki! Tämä listahan ei ole mitään verrattuna siihen “näin saat synnytyksen varmuudella käynnistymään”- vinkkikimaraan, joka seuraa raskaana olevaa naista yhtä sitkeästi kuin pieni hien haju. Tämänkin tekstin julkaisu tulee kerryttämään alleen vinkkejä käynnistykseen vaikka niistä ei ollut puhetta eikä niitä pyydetty.

Palaamme tämän huippusuositun ja -mehukkaan aiheen pariin sikäli kun ellen ala synnyttää! Eli varmasti!

12 Kommentit

 • Tiina

  Loistava ja niin hyvälle tuulelle saava teksti! Itse olen tässä blogiasi pitkään seuranneena miettinyt, että voisiko tuntemattomalle laittaa viestin ”joko?”. Varsinkin, jos et ole päivittänyt mitään vuorokauteen. Se se varma merkki on!

  • Valeäiti Näytä tarjouksen tekijä

   Joo tajusin tänään että jos aamun Ig storyssa kestää liian kauan alkaa tulla kyselyitä ?

 • Mari

  Voi luoja nää sun tekstit on ihan mielettömiä. Meillä odotetaan kans kolmatta ja nyt on rv 36, eli kolahtaa kyllä hyvin nää sun pohdinnat. On pitänyt monesti kommentoida, mutta onhan tää puhelimella naputtelu ihan pepusta, niin se on sitten kuitenkin aina jäänyt. Mutta siis täällä innolla luetaan ja myötäeletään kaikessa. Sain jo aikanaan todella tarpeeseen tulevaa vertaistukea sun kirjoituksesta ”hirviö sisälläni”, joten iso iso kiitos siitäkin näin vähän myöhässä. Ei muuta kun hirmuisen pitkää pinnaa, kunnes saadaan meistä pihalle se lopputulos, jolla on silmät! ?

  • Valeäiti Näytä tarjouksen tekijä

   Puhelimella naputtelu on ihan saatanasta! Tai hetkinen, olenko nyt vain ärtynyt, NYTKÖ SE TULEE??

   Kiitos kauniista sanoista, ihanaa kun jaksoit kommentoida <3

 • H

  Leikkaussaliin kärrääminen sektiota varten oli mulla se ainoa oikeaksi osoittautunut merkki synnytyksen alkamisesta. ?

  • Valeäiti Näytä tarjouksen tekijä

   Haha, aika kova! ”Siitä sen sitten tietää!”

 • Tuija

  Hei mulla tuli molemmissa raskauksissa sellainen leffatyylinen lapsivesilammikko lattialle ja toisessa vielä sen poks-äänen siivittämänä. Epäilijöitä riitti silti – ensihoitaja tutki hyvin tarkkaan ettei nyt kuitenkaan olis ollut ihan vaan pissaa..Ei ollut ei ?

  • Valeäiti Näytä tarjouksen tekijä

   Poksahtava pissa olisi kyllä aikamoinen partytrick! 😀

 • Paluuviite: Raskausviikko 40: Kun kaikki haluaa tietää "joko" (minä myös) - Valeäiti

 • Paluuviite: Varmat vinkit synnytyksen käynnistämiseen - Valeäiti

 • Hannele

  Huomaatko, kuinka paljon ja usein valitat aika lailla kaikesta? Ja kyllä, olen ymmärtänyt, että olet hyvin vahvasti tyyppiä ”ei tartte auttaa, osaan kyllä ite”. Sinulla on julkinen Instagram-tili, jota päivität ahkerasti ja raportoit mm. raskaudestasi hyvin seikkaperäisesti. Seuraajasi kommentoivat ja laittavat viestejä, joku erehtyy – hyvänen aika sentään – antamaan sinulle hyvää tarkoittavan neuvon. (Ilmeisesti se on pahinta mitä sinulle voi tehdä, tuo neuvominen siis.) Siitä sitten jankutetaan kuinka et mitään vinkkejä kaipaa ja nolaat nämä viestejä laittaneet seuraajat seuraavassa stoorissa. Tuleeko yllätyksenä, että seuraajat kommentoivat, myötäelävät ja antavat hyväntahtoisia neuvoja tilanteeseen? Etkö voisi vaan antaa olla ja niellä ärsytyksesi.

  • Valeäiti Näytä tarjouksen tekijä

   Kiitos palautteesta ja mahtavaa kesää!

Tämän viestin kommentit on suljettu.