Syyskuu 2017: Kun mitään ei tapahdu ja kaikki tapahtuu väärin

Olin jo päättänyt etten kirjoita tästä. Miksi tuhlata omaa kallisarvoista aikaa toisista valittamiseen? Ellei siksi että alkaa jo kyrsiä niin paljon, että kirjoittaminen saattaa olla ainoa tie ulos.

En usko blogiuhkailuun tai somekanavien kautta haettuun parempaan palveluun, joten en nyt ala ketään tässä nimittelemään. Mutta voi saatana sentään miten huonosti voi asioita hoitaa.

Tämän kuun vaihteessa piti talon runkotoimituksen olla tehtynä: ikkunat paikallaan, katto pään päällä, eristeet ja tuulensuojalevyt laitettu. Siis elokuun lopussa. Tätä kirjoittaessa on syyskuun toiseksi viimeinen päivä, ja toimituksesta puuttuu edelleen merkittävä määrä tekemisiä – ja suurin osa niistä on tehty väärin.

Ei siinä vielä mitään. Ymmärrän, että joskus tulee virheitä. Ymmärrän, että joskus asiat myöhästyy. IT-alalla työskennelleenä ymmärrän ja hyväksyn jopa sen, että työt teetetään alihankintana, ja että alihankkijakin vielä alihankkii osan töistä.

Mutta sitten kuuluu jumalauta sentään sen alkuperäisen myyjän kantaa vastuuta niistä tekemisistä.

Lyhyt oppikaava talomme ongelmista menee näin: Talovalmistaja on ottanut hommaa tekemään rakennusfirman, joka ei ole koskaan ennen tehnyt ko. firman taloja. Rakennusfirmalle toimitetaan talovalmistajan toimesta puutteelliset suunnitelmat. Rakentaja rakentaa väärin, koska eivät tiedä oikeatakaan tapaa. Talovalmistaja ei suostu neuvomaan rakennusfirmaa, koska kyllä nämä pitäisi osata.

Lähetämme päivittäin 10-15 kohdan puutelistan väärin tehdyistä asioista. Minä kiitän onneani että Insinööri on niin noheva ja tarkka, sillä hän bongaa senttimäärien heitot ja puuttuvat villat. Ilman näitä huomioita meillä olisi käsissämme hometalo.

Me reklamoimme, tietysti, jatkuvasti. Yleensä reklamaatioon ei vastata. Reklamoimme vastauksen puutteesta. Saamme paskan vastauksen ja lopulta jopa syytteitä siitä että itse asiassa nämäkin ongelmat ovat meidän syytämme. Insinööri, joka on maailman kaikkeuden laupein mies, laittaa jossain kohtaa luuria korvaan kun ei enää jaksa kuunnella.

Vakiovastaukset talotoimittajalta menevät näin:

”Olen lomalla, palaan asiaan 4.10.”

”Tulin juuri lomalta, en tiedä tapauksestanne mitään.”

”Olen lähdössä lomalle ja tänään on paljon muuta hoidettavaa”

”En voi vaikuttaa asiaan”

Vastuun ottamista, anyone? A N Y O N E ??

Me jätämme maksamatta laskut, sillä hommia ei ole tehty. Tästä seuraa se, ettei talotoimittaja maksa rakennusfirmalle, joka on nyt sitten ihan pulassa. Ikkunat he kantavat käsin paikalleen (=naarmuttivat karmit mennessään), koska nosturi olisi maksanut liikaa.

Me olemme niin helvetin kypsänä, ettei mitään rajaa. Odotamme kuin kuuta nousevaa päivää, jolloin talotoimittajan osuus loppuu ja saamme jatkaa hyvän urakoitsijamme kanssa. Sen päivän luvattiin niin hienosti tulevan viime viikon perjantaina.

Ketä yllättää, ettei mitään tapahtunut?

In bed with Valeäiti 8. Etsi kuvasta virheet. On siellä myös uudet ikkunat.

On tässä kuussa jotain edistystäkin tullut. Valitsimme lattian, kuukausien pähkäilyn jälkeen. Kellarin lattia valettiin, katto tuli ja ikkunat asennettiin. Ei tietenkään kaikki, koska olohuoneen rivi on liian vaikea asentaa eikä kukaan oikeastaan tiedä miten se pitäisi tehdä. Talotoimittajan rakennesuunnittelija tietää, mutta ei suostu kommentoimaan asiaa. Talotoimittajan pääsuunnittelijan keksimät ratkaisut eivät kelpaa rakennusfirmalle. Liian vaikeaa kuulemma.

On vaikea kuvailla miten ärsyttävää tämä on menemättä ihan yksityiskohtiin. Asiat eivät ole mitenkään kovin pahasti vialla, eikä se oikeastaan nyt niin paljon edes haittaa että on pieniä ongelmia ja viivästymisiä, onhan ne aina saatu hoidettua. Eniten ketuttaa tämä tajuton vastuun ja kiinnostuksen puute talotoimittajan puolelta. Kun on aivan se ja sama miten hommat menee, asiakas se siellä vaan valittaa. Valittakoon. Ei se alan jättiläistä hetkauta.

Asiakaslähtöisyys, not for everyone.

22 Kommentit

 • Marika

  Itsekin rakentamista suunnittelevana olis kuitenkin kiva tietää mistä talovalmistajasta on kyse?

  • Valeäiti Näytä tarjouksen tekijä

   No jos nyt sanotaan vaikka näin että koolla se alkaa ja iihin se loppuu. En halua hakukoneoptimoida tätä kun kaikki tapaukset on kuitenkin yksilöitä ja meillä nyt saattoi vain käydä tosi pasla tsägä.

   Varmasti toimii paremmin heidän kanssaan jos ottaa heiltä koko paletin talon suunnittelusta lähtien. Tämä itse suunniteltu + valmiit prosessit ei oikein toimi.

 • Tarja

  Kuulostaa tismalleen samalta kuin taloyhtiömme putkiremontti.
  Liekö sitten rakennusalalla ihan yleistäkin tämän kaltainen toiminta. En tiedä, kun ei ole itse rakennutettu mitään. Ainakin melkein kaikki kirjoittamanne täsmää… Jopa nuo vakiovastaukset…
  Kyllä se ihan oikeasti ketuttaa ja paljon. Siis kirjoita, jos yhtään helpottaa! <3

  • Valeäiti Näytä tarjouksen tekijä

   Onhan se yleistä. Laput sisään ja takavalo vilkkuu. Ärsyttää vaan niin paljon kun kaikki alihankkijatkin tässä kärsii!

 • Hanna

  Hei! Itsekin lattiavalintaa pähkäilevänä kysyn, mihin päädyitte? Yllättävän vaikeaa hommaa vaikka luulin tietäväni mitä haluan.

  • Valeäiti Näytä tarjouksen tekijä

   Me päädyttiin Timberwise Lehtikuusi Nordiciin. Haluttiin mahdollisimman ”clean” eli melkein luonnollinen lankkulattia!

 • Terhi

  Yhden putkirempan kokemuksella voin sanoa vain, että rakennusinsinööriä niljaskaisempaa ihmistä on Suomesta vaikea löytää. Syy löytyy aina jostain muusta kuin itsestä. Pienen ja suht syrjäisen maan rakennusmarkkinat on niiiiiin vinoutuneet, ja sitä ei suinkaan auta se, että kilpaillaan vain halpuudella. Jotenkin sitä toivois, että tulis vähän ulkomaisia toimijoita ja vähän enemmän (terveempää) kilpailua, mutta jotenkin en jaksa uskoa, että suomalainen uskois ulkomaalaista tällaisissa asioissa. En voi todeta muuta kuin että onneksi oli vuokra-asunto, jossa en siis itse asu.

  • Valeäiti Näytä tarjouksen tekijä

   No kyllä, täysin samaa mieltä kaikesta!

 • Anni

  Kiitos avoimesta kirjoituksesta.

  Tämä vahvistaa sitä, että EN uskalla lähteä talon rakentamiseen. Voimavarat ei riittäisi noihin tapahtumiin. Kasvakoon lapset aikuisiksi tässä pikkutönössämme.

  Toivon teidän asioiden soljuvan lopulta hyvin päin <3

  • Valeäiti Näytä tarjouksen tekijä

   Eikun ei tämä oikeasti niin hirveää ole! Kaikki kuitenkin aina järjestyy, jotenkin. Mutta ärsyttävää tämä hetkittäin on.

  • Lintunen

   Se on raskasta, mutta ei jatkuvaa p*skaa kuitenkaan. Lopputulos kyllä palkitsee!

   • Valeäiti Näytä tarjouksen tekijä

    Nii! Vähän niin kuin raskaus ja vauvavuosi! ?

 • Terhi

  Onko ne virheet ja puutteet siis olleet sellaisia, että maallikkona pystyy havaisemaan että joku meni metsään? Mua kauhistuttaa talonrakentamisessa tuo ajatus, että rakentajat voi tehdä mitä vaan ja itse pitäis osata reklamoida. Mitä jos jotain jää huomaamatta?

  • Valeäiti Näytä tarjouksen tekijä

   Joo ja ei – pystyy havaitsemaan jos on itse ihan supertarkka eli käytännössä ryhtyy homman edetessä ammattilaiseksi. Insinööri bongasi siis mm.
   – puuttuva villaeriste kahden vierekkäisen laudan välistä (x100, tämä tapahtui joka kerta kun laitettiin kaksi lankkua vierekkäin)
   – Tuulensuojalevyt asennettu vaakaan kun piti olla pystyyn
   – Samat levyt meni liian korkealle kattoon niin ettei ilma-aukkoa jäänyt..

   Nämä kaikki siis lukee kyllä rakennekuvissa mutta todella, todella tarkkaan niitä pitää osata katsoa. Jos yksin olisin rakentamassa, olisin varmaan tosi tyytyväinen työn edistymiseen ja ihmettelisin 15 vuoden päästä miksi talo on homeessa.

   • Timpurille Talo

    Nämä mainitsemasi virheet ovat täysin amatöörimäisiä mokia! Tällaiset asiat opetetaan ammattikoulun rakennusalalla jo ensimmäisellä vuosikurssilla.

    Kuulostaa siltä että pystytyksestä halvin taas voitti ja mahdollisesti talopaketti kauppias liian tiukan aikataulun suunnitteli.

    Itselläni sama talopaketti toimittaja, tosin itse kun rakensi ja toteutti aivan kaiken, ei ongelmia tullut. Mitä nyt pieniä tavara puutteita, jotka hoitui rekkulalla ja rautakauppa käynnillä. Olen puolet työurastani korjannut työmaalla muiden jälkiä, joten tiedän todella kuinka kirjavaa porukkaa siellä on. On puutarhureista ja tarhatätejä yms. Suomeen tultuaan vasara käteen ja ”timpureita” kaikki. Sitten suomalaineinen ammattimies korjaa kaiken perässä ja loppulasku isompi mitä suomalainen aluksi pyysi…?

    Toivotaan että loppu projekti teillä menisi paremmin ja löydätte osaavat urakoitsijat. Halvin on aina ”yhtähyvä”, oikeesti osaavat kaverit kun tietää arvonsa. Kympin mies tekee aina kahden kympin vahingon.

    • Valeäiti Näytä tarjouksen tekijä

     Kiitos, mekin toivotaan että tämä tästä kohta parempaan lähtisi 😀

 • mari

  Voi voi.
  Kyllä tuli omat rakennusajat mieleen.
  Yhtä hel***ä koko homma….
  Meidän talotoimittaja alkoi p:llä ja loppui a:han…. niinku paskaki.
  Meille osui nimittäin myös noviisi pystytysporukka ja jälki oli sen mukaista.
  Hain muuten ekana talvena lämpökameran lainaan, jotta sain kuvattua koko talon eristeet…. olisi reklamaatio lähtenyt siten ajoissa, mutta ei löytynyt suuria vuotokohtia… toki toleranssitkin ovat järkyttävän väljät.
  Meidän pelastus oli vastaavamestari.
  Häneen nojasin kuin hyvin kuivanneeseen betoniin.

  • Valeäiti Näytä tarjouksen tekijä

   Mahtava loppulause ?? on tää aikamoista showta!

 • Mirja

  Meillä on rakentaminen onneksi jo ihan loppusuoralla. Ja ihan lopussa ollaan henkisestikin. Siitä huolimatta, että kaikki on tähän asti mennyt tosi hyvin. Meillä oli tosi nohevat kirvesmiehet, maalarit, laatoittajat, porrastoimittaja, sähkärit ja putkarit jne. Ongelmat alkoivat vasta kiintokalusteasennuksen kanssa, jonka menimme irroittamaan talotehtaan urakasta, sillä saimme keittiön paljon halvemmalla muualta. Asennusta on työstetty nyt useampi viikko.

  Vastaavan mestarimme mukaan ala on nyt sen verran ylikuumentunut, että hyviä tekijöitä ei ole enää vapaana. Toivottavasti teillä on seuraaviin vaiheisiin ehditty kiinnittää pätevät tekijät.

  Vinkkinä myös, että aina kun työmaalla alkaa uusi vaihe, kannattaa mennä itse paikan päälle käymään suunnitelmat läpi tekijöiden kanssa. Muuten parketti asennetaan varmasti väärään suuntaan ja laatat väärällä ladonnalla. Ja ottakaa tekijöiden puhelinnumero talteen, että voi soitella perään, kun yhtäkkiä työpäivän aikana huomaa unohtaneensa mainita jonkun yksityiskohdan. Parhaimmat tekijät soittavat sulle, jos ovat jostain yksityiskohdasta epävarmoja.

  • Valeäiti Näytä tarjouksen tekijä

   Apua, ei kovin lohduttava toi teidän vastaavan kommentti! Toki tutun kuuloista, näinhän se näyttää nyt olevan…hurja meininki. Aika paljon ollaan (siis Insinööri on) ehditty olla siellä paikan päälle uusien vaiheiden alkamassa mutta ei todellakaan aina ja pieleenhän siellä sitten useimmin mennään. Todella kallis rikkinäinen puhelin.

 • Tiipi

  Meillä oli sama talotoimittaja ja samalta kuulostaa myös meidän kokemus. Eikä meillä ollut edes noviisi porukka asentamassa. Onneksi meillä oli todellinen ammattilainen omana valvojana. Hän kävi työmaalla lähes päivittäin valvomassa työn edistymistä ja havaitsi kaikki puutteet.

  Näin jälkikäteen tietäen nämä ongelmat, olisin valinnut sellaisen toimituksen, jossa asentajana olisi toiminut oma rakennusporukkamme eikä talotehtaan porukka. Näin olisimme välttyneet monelta murheelta ja jälkien korjailuilta. Monesti aina rakentamista suunnitteleville sanotaan että tehkää hyvät suunnitelmat mutta kukaan ei tarpeeksi korosta sitä että valitkaa oikeasti hyvät ja ammattitaitoiset asentajat. Kannattaa kysellä suosituksia asentajista ja timpureista ja hankkia kunnollinen valvoja.

  • Valeäiti Näytä tarjouksen tekijä

   Joo näin on. Oma porukka on niin kova ja ”hallussa” että mieluusti olisin tehnyt heidän kanssaan kaiken.

Tämän viestin kommentit on suljettu.