Talon suunnittelua: Keittiö

Nythän on niin että me laitoimme torstaina nimemme talopakettitilaukseen ja sitouduimme maksamaan talon. Kaksi vuotta kestänyt projektimme on ensimmäistä kertaa ylittänyt point of no return -pisteen. Me joudutaan oikeasti rakentamaan tämä talo. On syytä siis alkaa myös suunnitella sitä enemmän.

Talon sisätyöt tehdään erillisen urakoitsijan kanssa, joten saamme (joudumme) vapaasti päättää kaikki sisustusratkaisut. Tavallaan kiva, joo, mutta en voi väittää että joku vessanpöntön muoto tai napin malli kiinnostelisi. Päätöslistalla on nyt kuitenkin kaikki pihan aidoista, seinien maaleista ja lattiavalinnoista käytävien valaisimiin, saumojen väreihin ja töpseleihin.

Isoin, kiinnostavin, vaikein ja kallein päätös on vuorossa ensin. Keittiö. Muoto keittiölle on jokseenkin lukittu, se näkyy alla.

Vaihtoehtoja varsinaiselle toteutukselle on miljoona, lähtien saarekkeen koosta ja toiminnoista ja kaapistojen sijainnista. Haluaisin ehkä mieluiten kokonaisuuden jossa on vähän kaikkea: avohyllyä, korkeaa kaappia ja väriä mutta kuitenkin myös rauhaa ja selkeyttä.

Saareke tulee olemaan aika monsteri tuossa keittiön edessä. Olisiko sen hyvä olla suosiolla korostettu, erilainen kuin takana olevat kaapistot tai seinä? Entä jos saarekkeessa olisi voimakas väri, muoto, tekstuuri tai ”reunat” ja muu keittiö takana olisi kokovaalea?

Tyylillisesti olen valitettavan moniruokainen. Sytyn sekä maalaisromantiikasta että graafisen modernista ilmeestä. Ainoa, josta (ehkä) olen varma on kontrastin tarve. Haluan jotain, johon katse kiinnittyy. Vetimetön, kokovalkoinen sliipattu keittiö on siis poissuljettu. Jotain väriä tekisi mieli, mustakin on välähdellyt mielessä. Nyt ehkä eniten kuitenkin kiinnostaisi sellaiset pienet vivahteet väriä.

Tämä Kvikin keittiö on vahva suosikki tällä hetkellä. Kuva Kvik.

 

 

 

 

 

 

 

 

Nyt kun näitä valkkaamiani kuvia katson niin onhan tässä jo jokin linja havaittavissa. Tästä oli siis hyötyä, ou jee!

Vielä on auki myös se teetämmekö keittiön vaikka puusepällä omien toiveiden (jos ne toiveet osaisi kertoa) mukaan vai ostammeko valmiista mallistosta. Ehkä lähtökohtaisesti eniten houkuttaisi tehdä joku alusta asti meille räätälöity tai vaikkapa A.S.Helsingö keittiö.

Suosituksia, kokemuksia, vinkkejä, mielipiteitä otetaan oikein mielellään vastaan!

Kaikki kuvat Pinterest, paitsi 1, joka Kvikin.

JAA
26 Comments
 • Milla
  huhtikuu 2, 2017

  Hyvältä näyttää! Valintaan en osaa muuta sanoa, kuin että ei posliiniallasta keittiöön! Kaverin lapsi tiputti lautasen altaaseen ja heti tuli ruma särö..

 • Anonyymi
  huhtikuu 2, 2017

  Keittiö meilläkin määräsi monta valintaa. Valitsin ensin kaapin ovien värin ja sitten siihen sopivan tason. Lattian väri määräytyi sitten näistä. Ja loppupeleissä myös olohuoneen lattia valittiin sopivaksi keittiön väreihin (ovat samaa tilaa). Kun en sitten halunnut kamalan montaa erilaista lattiamateriaalia valittiin kaikkiin makuuhuoneeseen sama parketti kuin olohuoneessa ja keittiön lattialaattaa tuli sitten myös eteiseen ja kellari käytävään.

  Kymmenen vuotta ollaan asuttu ja vieläkin miellyttää silmää…

 • Valeäiti
  huhtikuu 2, 2017

  Meillä on mökillä posliininen ja olen joku sata kertaa meinannut jo ihan itse rikkoa sen 😀

 • Valeäiti
  huhtikuu 2, 2017

  IIk, noinhan se meilläkin tulee menemään! Aika pelottavaa 😀

 • Mari
  huhtikuu 2, 2017

  Nyt vaan, mietit kuva kerrallaan, missä keittiössä suu auki katselisit woow! Ja sit otat sen 😀

 • Anonyymi
  huhtikuu 2, 2017

  Niin ja vielä.. tuo nykyään kovin muodikas kaakelien tiililadonta on meilläkin välitilan kaakeleissa. Silloin 10 v sitten sitä ei vielä näkynyt missään… En muista mistä se keksin, mutta olen ollut siihen todella tyytyväinen.

 • Valeäiti
  huhtikuu 2, 2017

  Jep, se tai sitten sellainen ihan tuikitavallinen neliölaatta vieri vieressä kiinnostaisi just nyt eniten. Niin että värit / ilmeen voisi tehdä ovilla ja valaisimilla, muuten olisi aika "tyhjä kanvas". Toisaalta toi kalanruoto yhdessä kuvassa on aika <3

 • Valeäiti
  huhtikuu 2, 2017

  sepä se on ongelma kun kaikissa! 😀 Mä oon niin vähään tyytyväinen toisaalta 🙂

 • Unknown
  huhtikuu 2, 2017

  Oih, keittiön suunnittelu on ihan parasta! Niin paljon ajatuksia tulee heti mieleen, etten edes tiedä mistä aloittaa.

  Materiaalien, vetimien, vetimettömyyden, leikkausten ja pelkistettyjen ovien sekä myös kaappien ja avohyllyjen yhdistely on ainakin ihan tätä päivää. Eli siitä vaan samaan keittiöön kaikki mikä silmää miellyttää :).

  Jollain lailla kannattaa varmaan miettiä tosiaan myös se, jatkuuko keittiön materiaalivalinnat, värit ja yleinen elekieli muuallakin asunnossa: lattiamateriaaleissa, vetimissä, kaappien ovissa jne.

  Ja rusinana pohjalla: välitilan voi myös vain maalata. Meillä on maalattu keittiön seinät välitiloineen ja se antaa aivan ihanasti keittiön muille valinnoille ilmaa ja tilaa ympärille. Olen aivan äärimmäisen tyytyväinen, kun välitilaärsytyksen jälkeen päädyin vain maalaukseen.

  Keittiössä on aivan valtavasti mahdollisuuksia ja niihin on tarjolla myös todella paljon ratkaisuja. Kaikkea ei mitenkään saa yhteen keittiöön mahtumaan, mutta yleisesti valaistusta ja laskutilaa ei varmaankaan koskaan ole liikaa. Että ei kun suunnittelemaan :).

  Reetta

 • Valeäiti
  huhtikuu 2, 2017

  Tuota maalaamista mäkin olen miettinyt! Tai ylipäänsä jotain muuta kuin laattaa. Jotain simppelimpää. Vähän ahdistaa kyllä tämän vaiheen suuri painoarvo koko talon ilmeessä 😀

 • Anonyymi
  huhtikuu 2, 2017

  Vahva suositus mittojen mukaan teetetylle keittiölle, niin saa jokaisen sentin hyötykäyttöön! Massiivipuinen kestää elämää ja aikaa. Meidän keittiö on Puusepänliike Hannekselta. Sinne pääsee paikan päälle tutustumaan mistä keittiö tulee ja suunnittelemaan lopputulosta yhdessä.

 • Anonyymi
  huhtikuu 2, 2017

  Suosittelen Puustellia 😉 Meille tuli sieltä koko talon kaikki kaapistot ja tyytyväisiä ollaan oltu! Meillä on saarekkeella 2 baarituolia mikä on ihan ehdoton juttu lapsiperheessä. Siinä ne istuu ja juttelee niitä näitä ruokaa laittaessa, auttaa pilkkomisessa, pelailee, askartelee, tekee läksyjä…
  Onpas kivaa seurata teidän projektia! Onnea ikimuistoiseen vuoteen!
  Liisi

 • Valeäiti
  huhtikuu 3, 2017

  Tämä on kyllä houkutteleva vaihtoehto! Pitäisi vaan tietää mitä haluaa..

 • Valeäiti
  huhtikuu 3, 2017

  Baarituolit on ollu mietinnässä kyllä! Kiitos onnesta, sitä tarvitaan 😀

 • Lintunen
  huhtikuu 3, 2017

  Pari pointtia, omasta oppineena:
  – Laatikoita, paljon laatikoita. Mä tosin olen sua yli 20 senttiä lyhyempi, en tykkää korkeista kaapeista 😛
  – Riittävästi pöytä- / laskutasoja
  – Kulmakaappiin le Manse-hyllyt tai karuselli, jos kulmakaappi tulee
  – Yksi iso tiskiallas riittää, jos likaisilla astioita ei ole tapana kokoontua pitkiksi ajoiksi tiskikoneen tyhjennystä odottelemaan (meillä niillä on pitkiä palavereita pitkin pöytätasoja), jos on tilaa laittakaa kaksi
  – Välitilaan maali tai tapetti ja siihen päälle lasi- tai pleksilevy, helppo siivota. Myös rouheemmalla tekstuurilla varustetut laatat voi "piilottaa" levyn alle niin siivoominen helpottuu
  – Pöytätasot mielellään kiveä, laminaattitasot on ainoita asioita, joka omassa harmittaa
  – Saareke, ehdottomasti. Meillä säästettiin tässä kohtaa, ei kannata. Tämä on se toinen harmituksen aihe.
  – Paljon pistorasioita, oikeesti, trust me, enemmän on enemmän 😉

 • pilami
  huhtikuu 3, 2017

  Kandee käydä kiertelemässä liikkeissä ja teettää suunnitelmia. Yleensä niiltä ammattisuunnittelijoilta saa hyviä ideoita ja ajatuksia. Alkaa kustannustasokin hahmottua.

  Mä haluisin vaaleaa puuta ja valkoista yhdistelevän keittiön. Mut kun tuli ostettua valmis talo eikä tuota keittiötä nyt ihan justiinsa tartte vaihtaa…

  Asioita joita en ottaisi itselleni:
  – rosterinen jääkaappi/pakastin (se on just niin karsea kuin aina ajattelinkin. Ne klähmäiset pienet kädet..)
  – maitolasiovet (niistä loistaa just niin tyhmästi kaikki läpi kuin aina ajattelinkin ja lisäksi yhteneväisyyden vuoksi vierekkäisten kaappien hyllyjen on oltava samalla tasolla)
  – älä vaan mene ja valitse apteekkikaappia vaan korkea kaappi ulosvedettävillä hyllyillä (jos tällaiselle tila). Kapeanakin vetää kaiken kuivamuonan ja on kevyempi vetää yksi laatikko kerrallaan ulos kuin koko kaapin sisukset. Lisäksi: apteekkikaapin vedin pitää sijoittaa rumasti suhteessa muihin kaappeihin (keskelle kun muissa on sivussa)
  – mä en sijoittaisi liettä saarekkeekseen mutta olen huomannut olevani tässä vähemmistön edustaja. En käsitä miten handlataan roiskeet, käryt ja turvallisuus (ne pienet sormet)
  – joillain keittiövalmistajilla ne yläkaapit asennetaan hieman irti seinästä jolloin sinne taakse saa myös altaan yläpuolelle loisteputken. Valo tulee tosi kivasti työtasoille tasaisesti ilman että rumia valaisimia näkyy lainkaan
  – mäkin laittaisin välitilaan jotain muuta kuin laattaa. Siinähän vois myös olla se räväkämpi väri (?). Jos maalia tms niin helpompi joskus vaihtaa jos alkaa kyllästyttää
  – kivitasot. Kerran on ollut ja kun tän keittiön remontoin niin taas tulee. Paras tasomateriaali ikinä. Joku pelotteli aikanaan että astiat menisi herkästi rikki mutta ei me saatu yhtään rikki neljän vuoden aikana
  – ja sit vielä yksi: älkää ostako hansgrohen hanoja. Eivät oo hyviä. Se grohe kai on mut tää Hans-veli ei niinkään. Alkavat jokainen valuttaa ja vuotaa alle kymmenessä vuodessa. Mä ostaisin Orakset.

 • Merja
  huhtikuu 3, 2017

  Käytäntö on opettanut, että apteekkkikaappi, jota niin himoitsin ja sain, on painava ulosvedettävä; ihan niinkuin yllä pilami kirjoitti.
  Tätä ei kukaan vielä maininnut: sellaiset yläkaapit, joitten takaa saa liutettua väliaikaisesti esiin siihen välitilaan esim. mausteikon, veitsiarsenaalin tjms jonka haluaa yleensä pois silmistä, mutta kätevästi esille.
  Yksi vaihtoehto on myös jnkv syvemmät kaapit/laatikot niin ylös (jos yläkaapit tulee) kuin alaskin. Viisikin senttiä tuo yllättävän paljon lisätilaa. Se antaa lisätilaa myös laskutasoille.

  Vuosikausien säätämisen ja arpomisen jälkeen me keksittiin vihdon toimiva ja kustannustehokas välitilamateriaali. Oltiin jo alunperin skipattu laatat. Mietitty lasia eri variaatoineen, mikrosementtiä, erikoislevyjä jne. Peltisepänliikkeestä tarkastasti mittojen mukaan siisteillä reunapokkauksilla pelti valmiiksi maalattuna. Jos väriin kyllästyy sekin on helppo vaihtaa. Ja oli oikeasti halpa. Keittiöön saa kyllä upotettua rahaa vaikka kuinka, ettei haittaa vaik joku ois lähes ilmanen osa.

 • Anonyymi
  huhtikuu 4, 2017

  Meillä on iso saareke (180 x 120) ilman liettä, allasta tms. Sähköpistokkeet löytyy tasoon upotettuna tornina. On tosi kiva juhlissa kattaa tarjottavat saarekkeelle ja arjessa siihen mahtuu hyvin 3 istumaan vierekkäin baarijakkaroille. Toisella puolen on 120 cm leveät laatikot mm. aterimille ja laseille ja lautasille sekä 60 cm leveä viinikaappi.

 • Valeäiti
  huhtikuu 4, 2017

  Oikein hyviä pointteja, kiitos!

 • Valeäiti
  huhtikuu 4, 2017

  Oh, olipa tässäkin paljon hyviä pointteja, kiitos!

 • Valeäiti
  huhtikuu 4, 2017

  Haa tämä oli tärkeä tieto! Mäkin olen siitä himoinnut! Kiitos!

 • Valeäiti
  huhtikuu 4, 2017

  Tää oli aluperin meidänkin suunnitelma. voipi olla että siihen pitää palata jos toi liesi on liian vaikea järjestää…

 • Anonyymi
  huhtikuu 4, 2017

  Meillä on 8 vuotta vanha Kvikin keittiö ja ei voida olla muuta kuin tyytyväisiä. Palvelu oli aivan loistavaa Tammistossa (valitettavasti samaa myyjää ei enää ole siellä). Myyjä teki ehdotukset ja me ostettiin. Toisin sanoen myyjä osasi suositella juuri meille sopivia juttuja. Ostimme myös Tankin liukuovikaapistot sieltä. Emme olleet niitä edes ehtineet ajatella, mutta kaikki meni niin hyvin keittiön suunnittelun kanssa, joten helpolla päästiin muidenkin kaapistojen kanssa.

  Kvikillä ainakin tuolloin oli korkeampi alataso ja matalampi sokkeli eli enemmän säilytystilaa. Lisäksi heiltä sai tuolloin ainoana Suomen markkinoilla olevalta myös normaalia syvemmän alatason, sopisi varmasti teille pitkinä ihmisinä. Me ollaan oltu erittäin tyytyväisiä xxl-kokoisiin laatikoihin ja näin normaalimittaisillekin sopivat. Meillä on apteekkikaappi ja minusta se on ihana, kun kaiken saa kerralla ulos ja muukin perhe löytää helpommin tavarat sieltä. Minusta se ei ole raska.

  Bonuksena edullinen hinta. Me kasattiin keittiö itse eikä se ollut vaikeaa ja siinä säästi myös pitkän pennin. Meilä myyjä jopa kävi paikalla, kun keittiön osat saapuivat ja antoi pari vinkkiä, joilla kaappien kasaus kävi leikiten.

  Tsemppiä rakentamiseen!

 • Kati
  huhtikuu 5, 2017

  En nyt muista kavereiden keittiötoimittajaa, mutta heillä on myös alakaapistojen sokkelissa laatikot. Aivan superkätevää tilan käyttöä!

 • Valeäiti
  huhtikuu 9, 2017

  Hei kiitos, tämä oli hyvä kuulla!

 • Valeäiti
  huhtikuu 9, 2017

  Vaikuttaa kyllä fiksulta idealta!