Täydellisen äitiyslomapäivän resepti

vauva 1kk

Ah, maanantai! Muu perhe töissä ja koulussa, minä ja Kolmonen kotona yksin ilman yhden yhtä ohjelmanumeroa. Mitä siis tehtäisiin?

Kuinka sattuukaan, olen kehitellyt täydellisen äitiyslomapäivän reseptin. Tämän saa kopioida! Ainesosiksi tarvitaan tyhjä talo ja vauva.

vauva 1kk

Hyvä päiväohjelma äidille äitiyslomalla:

  • Vähän lepoa (ainakin yhdet päikkärit, torkahdus lasketaan)
  • Vähän liikuntaa (kävely, venyttely)
  • Vähän omaa projektia, mulla blogihommia
  • Vähän jotakin mitä huvittaa (Netflix, lehdet, vauvakirjan täyttö)
  • 1 hyödyllinen teko kotona (pyykit pyörimään, tiskarin tyhjennys)
  • 1 sosiaalinen teko (vie naapuri lenkille, soita jollekin!)
  • Paljon vauvaa.

Todellisuudessahan näitä ei kaikkia koskaan ehdi tehdä vaan ehkä 1-3 asiaa listalta mahtuu päivään – listan viimeinen bonuksena aina mukana. Se viimeinen kohta myös hämärtää ajantajua, sitä ei ihan huomaakaan miten paljon aikaa menee paljon nukkuvankin vauvan hoitoon.

Mietin eräänkin päivän jälkeen taas että miksi en ehtinyt tänään(kään) tehdä ruokaa perheelle valmiiksi (se olisi ollut päivän 1 hyödyllinen teko) mutta selväähän se on kun vähän laskee:

Eka tunti syötiin aamiasta ja lähetettiin lapsia kouluun. Seuraavat 1,5h olimme kävelyllä (check kohta 2!), sitä seuraava tunti taas ruokailua – sekä minun että vauvan. Sitten kolme varttia blogipalaveria (video) ja taas seuraava tunti syöntiä ja yliväsyneen vauvan (se palaveri herätti) nukuttamista. Kaikissa väleissä oli vartista puoleen tuntiin kakkavaipparumbaa ja imettämistä. Sitten kello olikin kolme ja lähdin hakemaan yhtä kotiin.

Koska näinä jopa uskomattoman vapaina ja ”vastasyntynyt nukkuu melkein koko vuorokauden” päivinäkin aika kuitenkin loppuu kesken ja käytettävissä olevien tuntien määrä on arvaamaton, pitää priorisoida. Kannattaa valita mitä haluaa yhden päivän aikana saavuttaa ja mitä voi jättää tekemättä. Itsehän olen välillä aika monta päivää ilman suihkua, koska se ei nouse listallani yli levon tai kirjoittamisen. Jollekin toiselle tämä olisi katastrofaalinen järjestys.

Priorisointi on siis jokaiselle henkilökohtainen asia, mutta yhden vinkin annan: tee se mitä haluat (tai pitää) sinä päivänä tehdä aina ekana, heti aamusta. 

Yleensä melko pian heräämisen jälkeen vauva ottaa unet, mutta itse et pysty vielä nukkumaan päikkäreitä kahvin potkiessa vauhtia elimistöön. Siksi juuri silloin kannattaa meikata, kirjoittaa, lukea, urheilla, venytellä, tehdä jotain itselleen. Loppupäiväksi ja iltapäivän loputtoman pitkiin tunteihin jätetään sitten ne asiat mitä vielä vauvan salliessa ehtii, tai mihin riittää yksi käsi.

Ja tästä seuraa toinen tärkeä vinkki: Siivous tulee aina vikana. Sen ehtii tehdä vaikka vauva sylissä tai sitten illalla.

..tai sitten puolisosi saa itse valita milloin siivoaa.