Uusi löytö: Homo Projectus

6 Permalink

Suomalaiset tutkijat ovat löytäneet uuden ihmislajin.

Homo Projectus vaikuttaa olevan Homo Erectuksen jälkeläinen ja näin suoraa sukua nykyihmiselle Homo Sapiensille. Tutkimusta johtanut Oulangan yliopiston evoluutioteorian professori Aila Vanhasen mukaan ei ole sinänsä erikoista, että laji on aiemmin jäänyt löytämättä. 
”Niin no onhan se vähän sellainen väliinputoaja ollut, Projectus. Kun ei varsinaisesti mitään hyödyllistä ole kuitenkaan lajin kehityksen kannalta saanut aikaan.”
Suomalaisten tutkimuksen mukaan laji on kehittynyt aivan vastikään, vasta teollistumisen jälkeen. Lajin edustus on kuitenkin päässyt räjähdysmäiseen kasvuun. Tutkimuksen onkin vaikea pysyä Homo Projectuksen liikkeissä mukana.
”Lajiyksilöiden tunnistaminen on hankalaa, niin lähellä laji on Sapiensia. Suurin erottava tekijä on tehdyn työn hyöty muulle yhteisölle. Projectus puuhastelee hirveästi kaikkea, mutta juuri mitään järkevää ei synny”, Vanhanen avaa.
Itä-Helsingissä vastikään tehty Homo Projectus havainto: yksilö puhdisti kalliota ”raivausmielessä”, vaikka paikalla aloitettaan louhinnat parin viikon päästä. Yksilö toimitettiin jatkotutkimuksiin.
Homo Projectusta kutsutaankin tiedepiireissä tuttavallisemmin puuhastelijaksi. Projectuksen on tehtävä jatkuvasti jotain, usein vain näennäisesti hyödyllistä puuhaa. Lajin edustaja saattaa kuokkia puutarhaa, silittää lasten vaatteita tai kutoa vielä yhtä sukkaparia. 
Näyttää siltä, että puuhastelun perimmäinen tarkoitus on tehrä ny ees jotain. 

”Me Oulangalla uskomme, että ihmiset eivät yksinkertaisesti enää tarvitse kaikkea voimaamme päivittäiseen selviytymiseen, joten teemme sijaishommia. Seuraavaksi aiommekin tutkia ihmisen käyttäytymistä tilassa, jossa mitään ylimääräistä ei yksinkertaisesti voi tehdä. Aiomme lähettää kymmenen koehenkilöä viikoksi perheisiin, joissa asuu kolme alle kolmevuotiasta lasta.”
Tutkimuksen arvion mukaan jopa kolmannes nyt elävistä ihmisistä ovat sittenkin lajiltaan Homo Projectus eivätkä Homo Sapiens. Alla olevasta testistä voit tarkistaa, kumpaan ihmislajiin sinä todennäköisesti kuulut: 
O Kirjoitan blogia
O Teen käsitöitä muuten vain
O Minulla on puutarha, joka ei kuitenkaan ole pääasiallinen ravinnon lähteeni
O Kodissamme on akvaario
O Ilmoitin lapseni jalkapallokouluun 
O Silitän lasteni vaatteet
O Siivoan lastenhuoneen iltaisin
O Teen itse joululaatikot 
O Etsin remontoitavaa asuntoa
O Haaveilen talon rakentamisesta
O Väittelen internetissä
Yksi tai useampi kyllä-vastaus viittaa Homo Projectus havaintoon. 
JAA
6 Permalink
6 Comments
 • Maiju / Lempipäiväni tänään
  huhtikuu 23, 2017

  Hahah! Loistokirjoitus! Makaan sängyllä ja mietin, miten saisin kanavoitua tän mieleen hiipivän energisyyden johonkin hyödylliseen (siivous, tänään on pakko). Elän ympäristössä, jossa on paljon houkutuksia poiketa alkuperäisestä visiosta: Kärkikavennusta vaille valmis sukka, nukkekotiprojekti, Kalle Päätalo ja pari muuta keskeneräistä kirjaa ja aurinkoinen sää, joka houkuttelee pihahommiin. Koulutehtäviäkin olis, mutta niitä en tee, koska siivous. ? Puuhakasta pyhäpäivää! ?

 • Valeäiti
  huhtikuu 23, 2017

  Yksilö tunnistettu 😀

 • alina
  huhtikuu 23, 2017

  Tänne vaan yks yksilö tutkittavaksi. Kohta kolme alle kolmevuotiasta talossa ja ei meillä ei kudota villasukkia. 🙂

 • Valeäiti
  huhtikuu 23, 2017

  Ilmoitan tutkimusryhmälle!

 • pilami
  huhtikuu 23, 2017

  No ei kyl osunut kuin kaksi. 😉 ja toinen niistä tapahtuu vain sen kerran vuodessa.

 • Valeäiti
  huhtikuu 23, 2017

  Ehkä sulla on siis vielä toivoa 😉