Makaroni-martat eli 34 x arkiruokaresepti teiltä!

härkis resepti

Vuonna 2012 julkaisin Makaroni-martan ensimmäisen osan; tekstin, jossa jaoin oman arkiruokareseptini ja pyysin teiltä omianne. Niitähän tuli! Kymmeniä kommentteja kerännyt teksti muuntui monelle pieneksi reseptivihkoksi.

Sitten muutin blogin tänne uuteen osoitteeseen ja kaikki kommentit hävisi. Martat hiljeni, makaronit jäivät keittymättä ja koskenlaskijan kysyntä laski rajusti kaupoissa.

Mutta nyt! Heti viisi vuotta tekstin alkuperäisen ilmestymisen jälkeen ja lähes vuosi muutosta jaan ohjeet teille uudestaan! Tässä Bloggerin syövereistä kaivetut kommenttinne, sekä oma alkuperäinen reseptini. Yhteensä 34 helppoa reseptiä, jolla ratkaista arjen mitä tänään syötäisiin -ongelma. Kaikki tässä esitellyt reseptit ovat teidän lukijoiden tuottamia ja kirjoittamia, teille siis kaikki kunnia (eikä minulle mitään vastuuta)! Joitain olen editoinnit hieman luettavuuden takia.

Lisää saa laittaa tulemaan, lupaan ottaa ne talteen!

Huom: Ohjeet ovat melko liha- ja maitopainotteisia. Jos kaipaat kasvis- tai vegaaniohjeita, suuntaa Mamma rimpuileen arkiruokaohjeisiin tai Hannan Soppaan, jossa julkaistaan viikottain 7+1 maittavaa arkiruokareseptiä.

härkis resepti

#1 Uuniperunat á la Hena

Kannanpa minäkin korteni kekoon, tämä menee sekä arki- että juhlaruokana, meillä on ollut näitä jopa joulupöydässä. Eli uuniperunat a’la Hena (mun systeri) Perunat: Isoja Rosamunda-lajikkeen perunoita (niitä punaisia) 4 kpl 1)Laita uuni lämpiämään 200 asteeseen 2)Pese perunat hyvin ja poista huonot kohdat 3)Pistele perunoihin haarukalla muutamia reikiä, jotta perunat eivät halkea ja laita ne uunipellille leivinpaperin päälle 4)Paista perunoita uunissa n. tunti, todella isot perunat kypsyvät jopa 1,5 tuntia 5)Otettuasi perunat uunista, tee niihin ristiviillot ja purista hieman täytettä ulos (varo, ettet polta sormiasi!) Perunoiden kypsyessä voit valmistaa täytteen, johon tarvitset: Kermaviiliä, 3/4 purkkia Maitorahkaa, 1/2 purkkia Puolikas keltainen paprika Puolikas punainen paprika (tai sitten jompikumpi kokonaisena) Palvikinkkua 150 – 200 grammaa (maun mukaan :D) Yksi pieni sipuli 1 tl pippurisekoitusta (1/2 suolaa, jos liha ei ole kovin suolaista) Pilko paprikat, sipuli ja kohteessa

// Elli

#2 Jopen helppo lohipasta ja muut vinkit

mulla olis useempiki vinkki mut ei kyl tarkkoja ohjeita ku en ikinä mittaile tai punnaile:D mut meillä maistuu 3weelle mm.kasvissosekeitto missä on koskenlaskijaa..sit joku aika sit tein siskonmakkarakeittoa mihin laitoin samaista koskenlaskijaa ja se oli ihan herkkua!:) mä haen ruokiin vaihtelua vaihtamalla esim makrulootaan jauhelihan tilalle kanaa tai tonnikalaa.välillä vaihtelun vuoksi sekaan kirsikkatomaattia,fetaa,oliiveita..ym..kinkkukiusaustakin voi tuunata vaihtamal kinkun kanaan ja normin kerman maku kermaan.myös kasvissuikaleet maistu meillä siel seassa. meillä syötiin pari päivää lohta näillä resepteillä

Helppo lohipasta

  • lohta sopiva määrä
  • purjoa
  • 1prk creme bonjour yrtti valkosipuli
  • mausteita(sitruunapippuri,kalaliemikuutio,persiljaa)
  • pussi pastaa
  • purjo suikaleina pannulle, lisää kuutioitu lohi. mukaan mausteet ja bonjour.sekotin kastikkeen pastan kanssa kattilassa.

// jope

#3 Kaali-jauhelihapata

n2kg keräkaalia n800g jauhelihaa

  1. Suikaloi kaali
  2. Kattilan pohjalle 5dl vettä + liemikuutio
  3. Heitä kaalisuikaleet hautumaan
  4. Paista ja mausta jauheliha (huomioi liemikuution käyttö)
  5. Kun kaali on melkein kypsä – n puolen tunnin jälkeen – lisä jauheliha joukkoon ja hauduta vielä 15-20 minuuttia

lisukkeena voi käyttää keitettyjä perunoita, riittoisuusaste nousee huomattavasti karppaaja syö ilman

// ML

#4 Katin bataattikeitto

  • 1 kg bataattia
  • 2 sipulia, 2 valkosipulin kynttä
  • 2 kasvisliemikuutiota
  • 1,5 l vettä

Kypsennä ja soseuta. Mausta valkopippurilla ja timjamilla. Lisää soseeseen 3 dl ruokakermaa ja 1 dl valkkaria (voi jättää pois ja nauttia soseuttaesssa keittoa :)) sekä kiehauta uudelleen. Valmis! Joskus googlettaessani kanakeiton ohjeita törmäsin tähän, ja tätä voin suositella. On todella hyvää.

(Valeäidin huom: mainittu kanakeitto oli todella hyvää, googletan tätä ohjetta aina itse uudelleen!)

// Kati

#5 Zodya pekonipasta

Tää on mun herkkupasta. Kaikki ei tykkää pekonista, niin sen voi sitten vaikka ihan kinkkusuikaleilla tai jollain korvata.

  • jotain pastaa, esim. fusilli, simpukka, kierre, vaikka normi-makaronikin syöjämäärän mukaan, miten paljon nyt haluu keittää
  • 1 (tai 2, riippuu syöjien määrästä) pakettia pekonia (leikkaa aluksi pienemmäksi suikaleiksi tai sitten osta valmiita pekonikuutioita)
  • 1 paketti herkkusieniä tai joku 4-5 jättiherkkusientä (tuoreita, ei MISSÄÄN nimessä tölkkisieniä)
  • 1 iso punasipuli
  • 2dl ruokakerma valkosipulia oman maun mukaan (pari kome kynttä nyt ainakin)
  • suolaa, mustapippuria

Keitä pasta, muttei ihan kypsäksi. Paista pekonit, punasipuli ja herkkusienet tossa järjestyksessä ja lisää myös valkosipulit. Sitten lisäät lähes kypsän pastan pannulle (mä teen yleensä wokkipannussa, kun tavaraa tulee paljon) ja sitten kaikkien päälle ruokakerma ja mausteet. Ja sötkötä eli sekoita kaikki ja anna muhia siinä hetken. Ja siinä on! Tietty jos lapsillekin tekee, niin ehkä kantsii vaihtaa pekoni kinkkuun. Ai niin ja joskus myös puristan sitruunaa joukkoon.

// Zodya

#6 Emännän kaiken kattavat yleiset ohjeet

Koska nyt ollaan Emännän leipälajissa, en edes koita olla lyhytsanainen. Ruoanlaitto ja inspiraatio siihen ovat ongelma myös sellaiselle ihmiselle, joka on syntynyt soppakauha kädessä. Sen lisäksi, että kokkaan kahdelle aikuiselle ja kahdelle lapselle, on pöydässä usein vielä maatalousharjoittelija tai kausityöntekijä. Siinä on hommaa kerrakseen.

Tässä pari yleistä vinkkiä, mitkä ovat auttaneet minua selviämään kokkaamisesta vähemmällä eli järjissään.

  1. Käy kaupassa/torilla/kauppahallissa kerran viikossa tai harvemmin ja osta kerralla PALJON perusraaka-aineita. Kaupassa käynti (etenkin kahden lapsen kanssa) on ajan ja rahan hukkaa. Mies voi työmatkalla koukata tarvittaessa maitoa lisää. Itse kävin parhaimmillaan kerran kahdessa viikossa, mutta maitoa haetaankin naapurista.
  2. Riittävät varastointitilat. Liha ja leipä eivät kärsi pakastuksesta juuri lainkaan, juurekset ja kaali säilyvät kylmässä pitkään, pastat ja muut kuivatuotteet tietty myös. Tämän on tietysti kaupunkikämpässä haastavampaa, mutta edellytys kohdalle 1. Toisaalta ne kaupatkin ovat siellä lähempänä.
  3. Tee paljon kerralla. Siis oikeasti PALJON. Niin, että sitä syö mieluusti ainakin kolmella aterialla eli reseptit tuplana tai triplana. Osta siis Stoccan suurin wokkipannu, valtava kannellinen lasivuoka ja 10 litran kattila. No, 5 litrankin riittää.
  4. Suosi ruokalajeja, jotka ovat helposti uudelleen lämmitettävissä, eivätkä kärsi säilytyksestä. Hyviä ovat etenkin keitot, risotot ja laatikkoruoat, kuten lasagne. Oikeastaan pasta on varmaan ainut, joka ei parane vanhetessaan. Lämmitä ruoat uudelleen joko kattilassa tai paistinpannulla öljyssä. Maku on eri kuin mikrossa lämmittäen.

// Myssyfarmin Emäntä

#7 Emännän peruspasta

Meidän pikaruoka on aina pastaa. Keität Barillan spagetit ohjeajassa, valutat ja laitat reilusti kylmäpuristettua rypsiöljyä sekä rikot 1-2 kananmunaa ja sotket. Tee se tarvittaessa kuuman levyn päällä, jotta kananmunat hyytyvät. Lisänä mustapippuria, parmesano-juustoa ja raakaa valkosipulia pieneksi silputtuna. Tosi hyvää, Italiasta sitä saa myös ravintolasta.

// Myssyfarmin Emäntä

#8 Emännän hyvä risotto

Työläs, mutta terveellinen Emännän Risotto uppoaa meidän lapsiin paremmin kuin mikään muu. Määriä en ole mitannut koskaan, mutta koitan arvioida.

  • pilko kolme isoa sipulia ja kuulota (suurella) wokkipannulla öljyssä.
  • leikkaa paketti kanan paistinleikkeitä pieneksi ja lisää joukkoon
  • lisää 5dl rikottua ohrasuurimoa ja kuulota pari minuuttia.
  • lisää noin 1,5 litraa vettä
  • lisää balsamicoa, soijaa ja hunajaa (hedelmäsokeri käy myös) noin 0,5-1 dl kutakin sekä 1 sitruunan mehu. Nämä ovat karkeita arvioita.
  • pilko pieneksi 3 valkosipulin kynttä sekä juureksia ja vihanneksia, esim. 3 porkkanaa, 1 lanttu, puolikas parsakaalia, 1-2 palsternakkaa ja lisää kiehumaan. Porkkanan voi laittaa joukkoon myös raasteena ja mitä pienempänä nämä kaikki ovat, sitä varmemmin ne uppoavat muksuihin. Joukkoon voi laittaa melkein mitä vaan.
  • keitä noin puolisen tuntia, lisää tarvittaessa nestettä.
  • pilko pieneksi 2 omenaa ja halutessasi myös vaikka nektariineja tai muita hedelmiä ja lisää joukkoon pari minuuttia ennen kuin keitos ón valmis.
  • jos makua puuttuu, niin lisää vielä viinietikkaa ja hunajaa. Jostain syystä lapset rakastavat hapanimelää. Suolaa voi kukin lisätä pöydässä annokseensa lisää. Meillä tätä syö myös meidän kakkonen, 9kk.

// Myssyfarmin Emäntä

#9 Maukas Jauhelihakeitto by Äiti Design

  • n. 5-10 perunaa
  • n. 4-8 porkkanaa
  • 400-600 g jauhelihaa
  • 2-3 pss pakastesuikalejuureksia kasvisliemikuutioita

1) Kiehauta vaikkapa 2 litraa vettä ja lisää n. 3,5 kasvisliemikuutiota. (Tää käyttäis Reformin luomukuutioita.) 2) Kuori ja pilko perunat ja porkkanat pieniksi paloiksi. Keitä kunnes ovat kypsiä. 3) Lisää kattilaan pari pussillista suikalejuureksia (pakastealtaasta). Kiehuta n. 5 min. 4) Ruskista jauheliha paistinpannulla. Mukaan voi toki laittaa myös hienonnettua sipulia. Mausta suolalla ja mustapippurilla. (Tän maustamisvaiheen oon unohtanut monta kertaa…) Kaada lihat kattilaan ja kiehauta vielä kerran. Valmista tuli.

Tää on loistoketju!!! Mähän en siis tooooodellakaan ole mikään kodinhengetär, joten uskallan laittaa tänne vain pomminvarmoja reseptejä! Mun mielestäni reseptissä saa olla n. 5 eri raaka-ainetta ja valmistus saa kestää korkeintaan 10 min. Yllä mainittu keitto on vähän työläämpi, mutta sairaan hyvää ja riittoisaa.

// ÄITI design

#10 Helppo kanapata by Äiti design

n. 6 kanafilettä (tai 2 pkt suikaleita) suolaa mustapippuria currya 1 tlk kookosmaitoa (sellainen hernekeittopurkin kokoinen tölkki siis – esim. Pirkka) 1) Lado syvän uuniastian pohjalle pari-kolme filettä, eli niin monta kuin pohjalle mahtuu. 2) Ripottele päälle suolaa, mustapippuria ja reilusti currya. (Itse onnistun aina laittamaan liian vähän suolaa, höh…) 3) Lado seuraavat pari-kolme filettä ristiin edellisten päälle. Toista vaihe 2 eli maustaminen. (Ja vaihe 3, ellet päässyt vielä eroon kaikista fileistä.) 4) Kaada maustettujen fileiden päälle purkillinen (hyvin ravisteltua) kookosmaitoa. Nostele fileitä, jotta neste valuu joka väliin ja mausteet sekoittuvat maitoon. 5) Laita folio päälle ja vuoka uuniin n. 175 asteeseen n. 1,5-2 tunniksi. Runsaassa nesteessä kanat pysyvät mehevinä. Mitä kauemmin maltat pitää pataa uunissa, sitä mureampaa liha on. Lisukkeeksi sopivat esim. couscous tai riisi ja/tai bataattikuutiot salaatin kera.

// ÄITI design

#11 Maailman helpoin kalaruoka by Äiti Design

  1. Iso LOHIFILE uunivuokaan nahka alaspäin
  2. PESTOKASTIKETTA purkista pintaan (punaista yleensä laitan, vihreäkin toimii)
  3. Uuniin n. 200 asteeseen n. tunniksi Valmistusaika ennen uuniin laittoa on n. 2 minuuttia.

Mitään muita mausteita en ole pestokastikkeen lisäksi koskaan laittanut, ja hyvältä on aina maistunut! Oheen vaikka keitettyjä perunoita ja porkkanoita, kermaviiliä ja salaattia.

// ÄITI design

#12 Tiuhtin improvisoitu kalacurry

Improvisoin tänään tällaisen kaapista löytyneistä aineksista. Hyvää tuli.

  1. Keitä 2,5 dl ohraa (esikypsytettyä, taisi olla Torino-merkkistä) 5 dl:ssa kasvislientä
  2. Silppua iso sipuli ja kuutioi yksi paprika
  3. Kuullota sipuli öljyssä. Tuikkaa sekaan reilusti currya ja vähän chilijauhetta
  4. Lisää 2 rkl vehnäjauhoja ja sekoita
  5. Lisää 2 dl ruokakermaa ja sekoita
  6. Lisää paprikakuutiot
  7. Kaada ohra uunivuokaan
  8. Levittele ohran päälle 1 pkt pakasteseipaloja ja 0,5 pss katkarapuja
  9. Lorauta joukkoon sitruunamehua. 10. Kaada päälle kastike ja pinnalle vielä juustoraastetta
  10. Paista 200 asteessa n. 20 min.

Ohran sijaan käy varmaan hyvin riisikin, ja kalan sijaan voi laittaa mitä vaan oman maun ja kaapin sisällön mukaan.

// Tiuhti

#13 Saaran porkkana-vu0henjuustokeitto

Helppo ja ihana (vuohonjuustofriikki kun olen..) porkkana-vuohenjuusto-keitto neljälle:

  • 800 g porkkanaa
  • 1 sipuli
  • 3 rkl oliiviöljyä
  • 9 dl kasvislientä
  • 1 prk (125 g) vuohentuorejuustoa (esim. se neliskulmainen purkki)
  • Suolaa (vähän, kasvisliemestä tulee aika paljon)
  • Pippuria, timjamia (n. rkl), vähän persiljaa tai kirveliä
  • Kuori ja paloittele porkkanat pieniksi.
  • Kuori ja kuullota sipulit öljyssä kattilassa, kunnes sipuli pehmenee.
  • Lisää kasvisliemi ja porkkanat. Kiehauta seos ja vähennä lämpöä keskitasolle.
  • Keitä kannen alla n. 20 min tai kunnes porkkanat on pehmeitä.
  • Lisää tuorejuusto ja soseuta.
  • Mausteet perään ja mahd. paahdettuja leipäkuutioita/kurpitsansiemeniä päälle kun tarjoilet.

Tulee oikeasti aika helposti ja maistuu nuoremmillekin, jos ei hirmuisen vahvasti mausta. (Tähänkin Valeäiti huikkaa että on meidän perheen suosituimpia ruokia nykyään!)

// Saara

#14 Marjaanan herkullinen kanakastike

Tässä nyt sitten yksi erittäin simppeli (hieman jopa hävettää miten simppeli verrattuna muiden resepteihin). MAUKAS JA HERKULLINEN KANAKASTIKE:

  • 400g Kariniemen kanapojan fileesuikaleita hunajamarinadissa
  • 300-400g (eli 1-1,5 purkkia) tuorejuustoa oman maun mukaan (esim. itse käytän 1 iso maustamaton Creme Bonjour ja 1 pieni Taco -mausteinen Creme Bonjour)

Kypsennä fileesuikaleet ja laita sitten tuorejuustot sekaan. Odota hetken, että sulavat joukkoon. Halutessasi voit notkistaa joko ruokakermalla tai maidolla (itse harvemmin notkistan). Ja valmis on. Lisukkeeksi sitten syöjän mukaan riisiä tai spagettia – riippuen siitä kumpi uppoo. Maistuu törkeen hyvältä ja ainakin minulta on ihmetelty, että miten on tehty – ilmeisesti mausta päätellen olisi jotenkin vaikeampikin valmistaa. Suosittelen, jos haluat helppoa ja nopeaa, mutta jotain erittäin hyvää ruokaa 🙂

// Marjaana

#15 Annen bataattinen kebab-pata

Tämä ei ole mitään pikaruokaa, koska uuniaika ja pilkkominen vie suuren osan ajasta, mutta hyvää ja helppoa tehdä.

  • 1-2 bataattia
  • Muutamia perunoita
  • 1 palsternakka
  • Muutamia porkkanoita. Suhteita voi vaihdella mieltymyksen mukaan.
  • Pari sipulia ja muutama valkosipulin kynsi.
  • Kolme juustoa-kermapurkki (oisko ollut Valion?)
  • Ruokakermapurkki
  • Juustoraastetta n. 1 desin verran tai mieltymyksen mukaan…
  • Pakasteesta kebab-lihasuikalepussi
  • Mustapippuria, suolaa

Pilko juurekset ja sipulit. Kuullota ensin sipuleita öljyssä, sen jälkeen lisää pilkotut juurekset mukaan. Kuullota muutama minuutti. Yhdistä kaikki ruoka-aineet vuokaan kermoineen, juustoraasteineen ja kebablihoineen. Paista 200 asteessa, kunnes juurekset ovat pehmeitä. (Itse kokeilen aina perunasta…) Mun mielestä tosi hyvää, tosin kaikki ei tykkää bataatin makeudesta.

// Anne

#16 Hannan kinkkulaatikko

Tää on kyl maailman helpoin.

  • 1 kg perunoita
  • 1 sipuli
  • 1pss kinkkusuikaleita
  • 3-4dl kerma-maito-sekoitusta
  • suolaa ja pippuria

Suikaloi perunat ja sipuli, levitä vuokaan. Sekaan kinkut, mausteet ja kerma-maito. Paista 200 asteessa kunnes perunat on kypsät ja neste hyytynyt. Nopeampi on toki tehdä pakastealtaan valmiista peruna-sipulisekoituksesta mutta lopputulos ei ole läheskään niin hyvä kuin oikeista perunoista!

// Hanna

#17 Leenan Kinkku-aurajuustopasta

Oman panokseni voisin antaa vaikka tällä nopealla ja ainakin meidän kaikille kolmelle lapselle maistuvalla kinkku-aurajuustopastalla:

  • 1 prk creme fraichea
  • 1 pss aurajuustomuruja tai sellainen aurajuustopurkki, mikä senniminytliekään
  • Palvikinkkua kuutioina (tai jotain muuta kinkkua, ei sen niin väliä mutten tykkää suikaleista)
  • Haluttaessa ananasta

Nämä kattilaan ja siellä sen aikaa että on sopivaista. Lisänä vaikka tuorepastaa. 5-henkiselle perheelle teen tämän tuplana.

// Leena K

#18 ja #19 Allergiaperheen bataatti-karjalanpaisti ja purjo-fenkoli lohi

Meillä perheessä on kaksi moniallergista, eikä allergiatkaan ihan kohtaa… Aikamoista taiteilua tämä ruuanlaitto siis välillä. Hankala on ollut löytää sellaista yhteistä suosikkia… Parhaiten meillä uppoaa bataatti-karjalanpaisti ja kalaruuat.

Bataatti-karjalanpaisti ei ole sen kummempi kuin perus karjalanpaisti jonka kanssa uunivuokaan laitan pieneksi pilkottua bataattia, porkkanaa ja reilusti sipulia. Kaikki kypsyy näppärästi samalla kertaa uunissa. Usein teen vielä niin että laitan uunin 225 reiluksi puoleksitunniksi. Sen jälkeen pois päältä, lähdemme lasten kanssa pihalle ja ruoka kypsyy n. 1,5h jälkilämmössä. On muuten hyväääää!

Kalaruuista meidän suosikki on purjo-fenkoli lohi. Lohifilee uunivuokaan nahka alaspäin. Pintaan suolaa ja mustapippurirouhetta. Pilko keskikokoinen fenkoli suikaleiksi, samoin keskikokoinen purjo. Laita suikaleet vuokaan lohen päälle. Päälle vielä yhden sitruunan mehu ja kaksi ruokalusikallista hunajaa. Kun lohi ob kypsynyt uunissa lähes kohteessa Makaroni-Martta

#20 Kinkku-juustopasta

Kinkku-juustopasta (kastiketta noin 4 annosta)

Pari sipulia ja puolikas purjoa silputtuna kuullotetaan öljyssä, lisätään pussi kinkkusuikaleita, 2 dl ruokakermaa ja 1 pkt Koskenlaskijajuustoa palasina. Annetaan hautua niin että juusto sulaa, sekoita välillä. Halutessaan voi laittaa ihan vähän mustapippuria, mutta menee ilmankin. Lisäksi keitetään pastaa. Hyvää ja helppoa! (sipulia ja purjoa saa kaupan pakastealtaastakin…)

#21 Elsan Tofu-nuudelikeitto

Meidän kasvisruokapainotteisen perheen suosikkikeitto: Tofu-nuudelikeitto

  • 1 sipuli + 1 valkosipulinkynsi
  • ½ pss wokkivihanneksia tai tuoreita vihanneksia suikaleina (porkkana, kaali, paprika, purjo tms)
  • paketti tofua
  • ½ purkki kikherneitä
  • nuudelipaketti + maustepussi
  • 2 dl kookoskermaa
  • 1-2 tl punaista currytahnaa tai tomyam-tahnaa (tai molempia)
  • 1-2 tl sitruunaruohotahnaa
  • pari kaffir lime -lehteä
  • 0,5-1 rkl soijakastiketta
  • kourallinen cashew-pähkinöitä

Kuullota öljyssä silputtua sipulia ja tahnoja. Lisää kattilaan 5-8 dl vettä, wokkivihannekset ja limelehdet. Keitä 5-10 min. (tuoreita kasviksia pidempään kuin pakasteita). Lisää nuudeli palasina ja nuudelien maustepussi. Lisää vettä tarvittaessa. Keitä 1-2 min. Lisää kuutioitu & pannussa ruskitettu tofu ja kikherneet + cashewt. Lisää kookoskerma ja soijakastike. Maistele ja maustele vielä tarpeen mukaan.

Jättämällä veden ja nuudelit pois, tästä samasta ohjeesta syntyy thaihenkinen kastike vaikka riisin seuraksi. Halutessaan mukaan voi nakata 1-2 dl katkarapuja, tai miksei vaikka ruskistettua kanasuikaletta.

// Elsa

#22 Katrin mausteinen liha-riisivuoka

Mun suosikki, ”tulinen” liha-riisivuoka:

  • 2 dl riisiä 5 dl vettä
  • 400 g jauhelihaa
  • 1-2 sipulia
  • 1 prk chilimaustettua tomaattimurskaa (alkuperäisessä ohjeessa taisi olla jotain tacomaustetta, tän voi tietty korvata tavallisella tomaattimurskalla ja lisätä vähän tulisuutta muuten — ei ole liian tulinen ainakaan meidän lapsille)
  • 1 tai 2 prk papuja, esim. kidneypavut
  • 1 lihaliemikuutio
  • 2 valkosipulinkynttä
  • 0,5 rkl siirappia
  • 2 tl oreganoa 1 tl suolaa 1 tl kuminaa 0,5 tl mustapippuria

Ruskista jauheliha ja sipuli kevyesti öljyssä. Lisää tomaattimurska, (huuhdellut ja valutetut) pavut ja mausteet. Anna hautua hetki, riippuen siitä, kuinka kiire on 🙂 Mittaa voideltuun vuokaan riisi ja vesi. Kaada jauhelihaseos päälle ja ripottele juustoraastetta päälle. Kypsennä 200 asteessa n. 40 min. Uuniruuat on kivoja, kun tässäkin se todellinen tekemisen aika on hyvin lyhyt, suurin osa aineksista säilyy kuukausitolkulla kaapissa (oon tehnyt tän myös ilman jauhelihaa papuja lisäten ja oli ihan hyvää — silloin voi pitää ainekset aina valmiina. Ja oon tehnyt myös ilman papuja, joten muuntelumahkuja on). Kuminasta jos ei tykkää niin sit on huono, koska se on mun mielestä tän koko ruuan juju. Muuten tää on vähän chili-con-carnemainen, mutta iisi resepti.

// Katri

#23 Helppo nakkipasta

Mainio ehdotus! Tässä tulee nakkipasta, joka on toistaiseksi maistunut kaikille lapsille ja aikuisille, joille olen sitä tarjonnut: 1 pkt nakkeja iso sipuli Puoli pkt voimakasta Koskenlaskijaa n 3 dl vettä n puolikas tuubi tomaattipyreetä n 1 tl rosmariinia pari kierrosta mustapippuria myllystä n puoli tl suolaa Kuullota silputut sipulit ja paista pilkotut nakit. Lisää pannulle vesi ja tomaattipyree Lisää kuutioitu koskenlaskija ja rosmariini Anna porista miedolla lämmöllä sen aikaa kun pasta kypsyy Sekoita sulanut juusto tasaisesti kastikkeen joukkoon. Mausta mustapippurilla ja lisää tarvittaessa suolaa. Jos kastike on mennyt liian paksuksi, lisää hiukan vettä. Ja sitten syömään!

// Anonyymi

#24 Helppo pinaattilasagne

Tomaattikastike

  • Tölkkitomaatteja 2 tolkkia, yrtilliset parhaita.
  • Kuullota pieni sipuli ja vähän valkosipulia pannulla ja lisää tomaatit. jos et käytä yrtillisiä tomaatteja niin lisää oreganoa yms ja anna keittyä kasaan 15min.

”valkokastike”

Pussillinen tuoretta pinaattia, laita sihvilään ja kaada vedenkeittimen veden verran kuumaa vettä päälle (helppo pikakiehautus:)). Purista liiat vedet pois, sekoita purkilliseen raejuustoa, pari desiä raastettua juustoa. Kaikki juustot käy mutta esim emmetal,parmesan eli vahan tujummat parhaita. Mausta seos pippurilla,muskottipahkinällä ja suolalla. Lataa voideltuun vuokaan ensin pinaattiseos, sitten lasagnelevyt, tomaattikastike niin etta päällimaiseksi jää tomaattikastike. Päällimäiseen kerroksen paalle juustoraastetta. Uuniin n. 200 astetta ,reilu puoli tuntia. Jos pinta tummuu niin folio loppuajaksi päälle. Soossien mittasuhteet riippuu miten paljon pinaattia saatavilla, jos iso pussi niin iso purkki raejuustoa.

#25 Yhteishyvän papu-minestronekeitto ja pistoutahna

Jes, mahtava haaste! Täällä jatkuva kokkailu aiheuttaa myös ahdistusta. Resepti on yhteishyva.fi -sivustolta. Pistoutahnaa en ole koskaan tehnyt, pesto käy hyvin. Lapsi syö ilman pestoa, minä peston kanssa.

Papu-minestronekeitto ja pistoutahna 4 annosta

  • 1 sipuli
  • 1 palsternakka
  • 3 porkkanaa
  • 1,5 l vettä1 kasvisliemikuutio
  • 0,5 tl suolaa
  • 2 prk (à n. 400 g) säilöttyjä papuja tai kikherneitä
  • 1 dl pienikuviollista pastaa
  • ripaus rouhittua mustapippuria

Pistou

  • 1 – 2 valkosipulinkynttä
  • ripaus suolaa
  • 0,5 ruukkua basilikaa
  • 0,5 dl kuorittuja manteleita
  • 0,5 dl kylmäpuristettua oliiviöljyä

Kuori ja kuutioi sipuli, palsternakka ja porkkanat. Kiehauta vesi kattilassa ja lisää kasvikset, liemikuutio ja suola. Keitä kannen alla noin 15 minuuttia. Lisää valutetut säilykepavut ja pasta. Keitä vielä 10–15 minuuttia tai kunnes pasta on kypsää.

Valmista keiton kypsyessä pistou. Kuori ja silppua valkosipulinkynnet. Siirrä ne tehosilppuriin. Lisää suola, revityt basilikanlehdet ja mantelit. Pyöräytä karkeaksi. Lisää öljy ja pyöräytä tahnaksi. Tarjoa pistou-keiton kanssa.

// Jennijee

#26 Mervin pikainen tonnikalamakaroni

Meidän perheen pikaruoka (kahdelle):

  • n. 120 – 150 g makaroneja, määrä vaihtelee nälän asteesta riippuen
  • purkki tonnikalaa paloina, öljyssä kaikkein parasta mutta kaikki muutkin toimii (John West on nam!)
  • n. 300 g ”partaäijä” jugurttia (tai vastaavaa, kaupan omatkin toimii hyvin)

Keitä makaronit kypsiksi, kaada siivilään, sammuta keittolevy. Tyhjennä tonnikalapurkki kuumaan kattilaan, pyörittele hetki että palat lämpiää. Lisää makaronit siivilästä ja perään vielä jugurttia siten että tulee sopivan paksu ”puuro”. Mausteeksi sopii esim. ketsuppi, sinappi, thai/chilikastike tai ihan mitä kaapista löytyy.

// Mervi

#27 Lohi-katkarapulasagne

  • pussi fusillimakaroneja
  • 2 pkt savulohta tai kylmäsavulohta
  • 1pss katkarapuja
  • valmista valkokastiketta 2prk (tai tee itse, vaivalloista mutta hyvää)
  • 1pss parmesaaniraastetta
  • muskottipähkinää 1/2 tl, valkopippuria 1/2 tl

Keitä makaronit puolikypsiksi. Mausta em maustein. Lado makrut, lohi, katkikset, parmesan ja valkokastike kerroksittain voideltuun uunivuokaan, päälle kerros kastiketta ja parmesania. Uuniin 200 astetta 30-40 min – avot!

// Anonyymi

#28 Kapen erilainen makaronilaatikko

Meillä tehdään makaronilaatikkoa hieman erilaisesti, tosi hyvää kuitenkin:

  • sipulia
  • jauhelihaa
  • makaronia
  • ruokakermaa (alle 10kk voi käyttää kaurakermaa)
  • tomaattimurskaa (parhaimman makuista on itsetehty)
  • mausteita (esim oreganoa, pippuria)
  • öljyä vuuan voiteluun

Keitä makaronit kevyesti. Ruskista jauheliha. Voitele vuoka. Lataa aineet. 175C 20 min. Laita uuni pois päältä ja anna olla vielä 20 min uunissa.

Ja noista määristä vielä: meillä tehdään iso laatikko 800g jauhelihaa, pussillisella makaronia, noin purkillisella tomaattimurskaa ja 1-2 purkkia kermaa (riippu kuinka ”light” haluat olla). Mausteita maun mukaan 😉 (koittakaa kestää)

// Kape

#29 Jaanan Kala-kasvisvuoka

Lyön korteni kekoon, jotta voin hyvillä mielin hyötyä resepteistä 😉 Meillä on käytössämme samainen ruokahuolto, ja tämä on uusin lisäys listassa. Nopea ruoka kiireiseen arkipäivään joka maistuu perheen pienimmillekkin.

KALA-KASVISVUOKA (4 annosta)

  • 300g pakastekasviksia
  • 400g pakasteseitä (tai se parempi: lohikuutio)
  • 2dl vettä
  • 2dl ruokakermaa
  • 1 pss Blå Band Katkarapukeittoainesta

1. Laita voideltuun uunivuokaan 300g pakastekasviksia ja 400g pakasteseitä. 2. Sekoita yksi pussillinen keittoaineksia 2 dl:aan vettä ja 2 dl:aan ruokakermaa. 3. Kaada seos uunivuokaan ja paista 200 asteessa 20-25 minuuttia. 4. Tarjoa kala-kasvisvuoka perunoiden ja salaatin kera.

// Jaana

#30 Mimmin makkarasoppa

Makkarasoppa: (ihan ulkomuistista! :D)

Litra vettä kiehumaan
Nakkaa sekaan:
2 lihaliemikuutiota
2 laakerinlehteä
8-10 kokon. maustepippuria

Kuutioi yksi paketillinen keittojuureksia (myydään vihannesosastolla) tai
pussillinen pakastettua vastaavaa, lisää kiehuvaan veteen. Älä vielä laita sitä paketissa olevaa purjosipulia ja persiljaa, menee muuten liian löllöks. Anna kypsyä noin 5 minsaa.

Lisää kuoritut ja paloitellut potut (noin 8 keskikokoista). Anna taas kypsyä noin 5-10 minsaa.

Kun potut ja vihannekset on kypsiä (maista varovasti), lisää kuutioidut makkarat (kolme kabanossia tai muuta vastaavaa). Tässä vaiheessa laitetaan kanssa ne purjosipulit. Anna porista muutama minuutti. Persiljan pistän yleensä koristeeks. Kai sen vois pieniä keittoonkin.

// Mimmi

#31 Jennin mitä-kaapista-löytyy-ruoka

Loistavia ideoita!

Tässä meidän viime aikojen mitä-kaapista-löytyy-ruokasuosikki:
1 pkt maustamattomia broilerinfileitä
2-3 tomaattia
1-2 punasipulia
fetaa kuutioina
mustia oliiveja
vähän mustapippuria
1//2-1 prk ruokakermaa

Laita fileet uunivuokaan, pilko sipuli ja tomaatit melko isoiksi paloiksi ja visko päälle. Kalasta feta- ja oliivipurkeista muutama ruokalusikallinen kumpaakin ja lisää vuokaan. Suolaa ei tarvita, rouhi vähän pippuria päälle. Kypsennä uunissa 200 asteessa n 20 min (tarkista että kana on kypsää). Kerma lisätään n 10-15 min kohdalla.
Tarjoa riisin kanssa.

Toinen versio samasta onnistuu jauhelihalla, jolloin paistetaan jauhis, lisätään sipulit, tomaatit ja oliivit sekä pippuri pannulle. Feta listään viimeiseksi, kermaa tähän ei mielestäni tarvita. Tarjoa pastan kanssa.

// Jenni

#32 Riitan aurinkokiisseli

Lisätäänpä sekaan yksi helppo, nopea ja jopa terveellinen jälkkäri/vierasvara

Aurinkokiisseli! (4:lle)

Litra appelsiini tms eksoottista mehua
4rkl perunajauhoja
hedelmiä maun mukaan, joko tuoretta tai säilykepurkista.

Laita kylmä mehu ja perunajauhot kattilaan, vatkaa huolella tasaiseksi, Nosta hellalle, kuumenna kiehumispisteeseen reippaasti vatkaillen silloin tällöin pohjia myöten. Anna pulpahtaa kerran, nosta syrjään. Kaada kauniiseen vatiin, ja lisää esim. banaaniviipaleita, säilykehedelmiä, omenankuutioita, mitä nyt kaapista löytyy. Juhlavaan versioon vatkaa seuralaiseksi löysää kerma- tai vaniljavaahtoa.

// Riitta

#33 Halpa, nopea ja hyvä tomaatti-papukeitto

En ole äiti, mutta olen opiskelija, joten olen loppukuusta ja tenttikausilla erikoistunut nopeaan ja halpaan ruuanlaittoon. Tässä helkutin nopea syyssuosikkini. Keksin tässä taannoin lisätä usein kiireessä tekemääni tomaattikeittoon papuja antamaan keitolle ehkä hiukka enempi ravintoarvoa ja ennen kaikkea sakeuttamaan keiton rakennetta. Keitto toimii siis myös ilman papuja mainiosti. Jos jätät pavut pois, kannattaa lisätä ehkä himppanen (max teelusikallinen) sokeria keittoon.

Tomaatti-papukeitto:

  • 2-3 prk (käytän ite niitä Rainbown pahvipurkkeja)
  • tomaattimurskaa (vinkki: tässä kun valitsee ne valkosipulimaustetut purkit ni välttyy itse pilkkomiselta ja valkosipulin katkuisilta sormilta)
  • n. 1/2 prk aurinkokuivattuja tomaatteja öljyssä
  • 1 prk valkoisia papuja tomaattikastikkeessa (liemessä kivasti sokeria niin ei sitäkään joudu sirottelemaan itse)
  • ruokakermaa (tässäkin maustettu toimii hyvin, esim musta pekka -juustolla maustettu versio)
  • kuivattua basilikaa, suolaa, mustapippuria

Tomaattimurskat kattilaan, päälle aurinkokuivattuja tomaatteja. Valuta kattilaan muutaman ruokalusikallisen verran öljyä sieltä aurinkokuivattujen tomaattien purkista. Päälle suolaa, runsaasti mustapippuria ja kuivattua basilikaa. Keittele hiljaa n 10 minuuttia niin maut ehtivät tekeytyä ja keitos lämmetä. Heitä sekaan valkoiset pavut ja osa niiden tomaattiliemestä. Kun pavut ovat lämmenneet kattilassa, ota kattila liedeltä ja aja kaikki sauvasekoittimella (papuineen päivineen) soseeksi. (Jos haluat hienostella, paseeraa sose). Laita keitto takaisin liedelle, lorota sekaan kermaa, kuumenna, tarjoa.

// Anonyymi

#34 Maijan lämmin salaatti

Tämäkin on vähän tällainen minun mielestäni erikoinen ruoka, joka meillä ainakin maistuu lapsille ja aikuisille. Lämmin salaatti. Helppo ja nopea tehdä, jos löytyy ainekset. Voi tietenkin myös lisäillä aineksia, jos haluaa, esim. kesäkurpitsa ja munakoiso oli kesällä aika kivoja lisiä. Määrät on helppo arvioida silmämääräisesti syöjien ruokahalun mukaan.

Meillä on yleensä pakasteessa Lidlin kananrintafilelaatikko, joten otan sieltä pari filettä ja nakkaan öljyloraukseen pannulle. Jos on tuoretta broilerin filettä niin sitä sitten tietenkin, ne täytyy kevyesti maustaa suolalla ja pippurilla (myös hunajamarinoitu broileri käy tähän, vaikka ei uskoisi). Lohkon äkkiä muutaman tomaatin ja nakkaan sekaan paistumaan, tomaattia saa olla aika reilusti (”maun mukaan”…). Kirsikkatomaatit menee kokonaisina.

Paistelen ne fileet niin että käännän ne kerran ja pyöräytän tomaatit kertaalleen jos muistan. Hakkaan salaatinlehtiä isohkoiksi paloiksi (tykkään käyttää tähän mahd. rapeita osia, kuten jäävuorisalaatin sisällystä tai sitä cosmopolitan-salaattia) ja jos löytyy niin tuoreen basilikan lehtiä, myös muut yrtit käy. Pilkon halloumimötikän viipaleiksi (tai puolikkaan). Kun kanat on valmiit, otan ne leikkuulaudalle jäähtymään, tomaatit heilautan johonkin kulhoon ja laitan halloumiviipaleet pannulle. Leikkaan fileet ceasar-salaatin tyyliin viipaleiksi, kasaan tarjoiluastiaan salaatin pohjalle, fileet, tomaatin ja viimeiseksi kullertuneen halloumin ja basilikan. Sekoitan pikkasen, kaadan päälle oliiviöljyä, suolaa ja pippuria.

Aikaa menee siis ne minuutit mitä fileen paistoon menee + halloumin paisto + kasaus. Salaatin osuutta säätämällä tästä saa aika ison annoksen vähälläkin, ja broilerin file, muutama tomaatti ja palanen juustoa on aika ruokaisa annos aikuisellekin.

// Maija

Arkiruokaresepti on paras lahja – anna lisää!

Puuh! Siinä niitä! 34 ruokaa, luulisi sieltä löytyvän jotain teidänkin viikkoonne. Jos vielä kommentoitte tähän uusia, voin lisätä saman postauksen jatkeeksi lisää. Ei näitä ikinä liikaa ole.

Aloituskuvassa näkyvä laatikko on muuten minun helppo versio lasagnesta, tämä yksilö tehtiin Härkiksestä ja resepti löytyy täältä. 

Kokkailuiloa!