Loma loppuu enkä enää ikinä ehdi tehdä mitään -paniikki on vakava asia

Mulla on menossa järkyttävä loma loppuu enkä enää ikinä tehdä mitään – paniikki.

Olin hulppeat kuusi viikkoa lomalla, ja se olikin kaikin puolin melko täydellistä. Ehdittiin tehdä paljon ja nähdä ihmeellisiä asioita, mutta ennen kaikkea ehdin olla tunteja, päiviä, jopa viikkoja aivan lahnana tekemättä juuri mitään viisasta.

Ehdin saada elämääni takaisin sellaisen aikatauluttoman zombie-meiningin, jossa pääsee oikeasti rentoutumaan. Tehtiin paljon mutta usein ilman suunnitelmia, hetken mielijohteesta mielitekojen mukaan.

Niinpä olenkin viimeiset kaksi viikkoa stressannut sitä että kohta tämä loppuu.

Tätä kirjoitan viimeisenä lomapäivänä paniikin vallassa, juuri ennen kuin pitäisi mennä nukkumaan. On sama olo kuin kotiäitiaikoina lasten nukkuessa: nyt pitää tehdä k a i k k i, koska sitten kun ne herää ei ehdi tehdä enää mitään.

Huomenna minä herään (liian aikaisin ja herätyskelloon, yök) enkä ehdi tehdä enää mitään.

Vilkaisin tänään työkalenteriani ja väittäisin että huoleni on osin ihan aiheellinen. Töitä riittäisi oikein mainiosti yli kahdeksaksi tunniksi kerrallaan, vaikka jokaiselle viikonpäivälle.

Se taas tarkoittaa sitä, että tähän kaikkeen muuhun – jota nyt olen tehnyt noin 12 tuntia päivässä – ei tule riittämään aika. Jos haluan ruokkia perheeni, pukeutua siisteihin vaatteisiin ja ehkä joskus jopa kirjoittaa blogia, en tule ehtimään enää katsomaan useita jaksoa Hakekaa kätilöä, en ottamaan päikkäreitä, en urheilemaan, en kaivamaan nenää, en mitään. En en en.

Tuntuu että päiväni tulevat taas täyttymään arjen perässä juoksemisesta ja ikuisesti myöhässä laahaavista työtehtävistä. Edelleenkin, jotain pitäisi tehdä asialle. Kukahan sen tekisi?

Sitä maagista muutosta odotellessa olen tänään valmistellut huomisen aamun. Asettanut valmiiksi vaatteet ja ladannut kahvinkeittimen, kaivanut työlaukun esille sieltä samasta nurkasta jonne sen heinäkuussa heitin ja kirjoittanut 30+ – kohtaisen listan asioista joita talossa pitäisi vielä tehdä.

Kesälomalla oli haaveena ehtiä tehdä siitä listasta aika paljon juttuja, joten loogisesti käytin tänään niiden sijaan kallisarvoista aikaani kukkien mullan vaihtamiseen, liesituulettimen pesemiseen ja auton sisäsiivoukseen.

Ihan oikeasti nyt. Auton sisäsiivous? Jos jokin tässä elämässä on turhaa työtä ja hukkaan heitettyä aikaa, se on lapsiperheen auton siivoaminen.

Voi miten ihana tämä kesä olikaan kun oli aikaa tehdä kaikkea turhaa. Hyppiä laiturilta veteen, katsoa telkkaria, telttailla terassilla ja lillua uima-altaassa keskiyöllä. Liian ihanaa.

Onko muita arkeen palaajia linjoilla, ahdistaako teitäkin? Ahdistellaan yhdessä! Toi kuulosti väärältä. Menen nyt nukkumaan.

13 Kommentit

 • Veera

  Palasin lomalta jo kaksi viikkoa sitten ja nyt alkaa pikkuhiljaa helpottamaan. Se ahdistus siis. Eli kyllä se siitä taas lähtee, kun pääsee arjen rutiineihin kiinni. Seuraavaa lomaa odotellessa. Hyvää työviikon alkua ja muista olla itsellesi armollinen. Ensimmäisinä päivinä ei aina kykene olemaan kovin tehokas ja ruokakin voi olla jonkun muun valmistamaa.

  • Valeäiti Näytä tarjouksen tekijä

   Kiitos, tämä oli lohdullinen kommentti jota säilöin koko eilisen mielessäni <3

 • Maijalan Anna

  Meillä mies palaa huomenna töihin – ja kahden viikon päästä lapset aloittaa ekaa kertaa ikinä päivähoidossa ja vissiin itsekin jotain töitä pitäis ryhtyä.

  Nyt sitten oon suunnitellut seuraavat kaksi viikkoa täyteen ohjelmaa, siis sellaista mitä me on arkena tähänkin asti tehty mutta mitä me ei pystytä sitten enää IKINÄ MILLOINKAAN tekemään.

  En ehkä tuu selviään tästä. (Nii ja kun toi mies on opettaja niin on siis oltu koko perhe lomalla 10 viikkoa. Huominenkin voi olla jo kova pala.)

  • Valeäiti Näytä tarjouksen tekijä

   Tunnistan! Tehtiin ihan sama lasten kanssa silloin hoitovapaani päättyessä, ja nyt näemmä myös kesälomalla kun ihan vielä vika yö piti nukkua teltassa että saataisiin sekin tehtyä 😀

 • Mikaela

  Tutulta kuulostaa! Ehkä sinuna nakkaisin nyt alkuun tuon 30+ -kohtaiset listan talossa vielä tehtävistä asioista nurkkaan ja valitsisin sieltä 3-5, jotka otat projektiksi syksyyn, jos aikaa jää. 🙂

  • Valeäiti Näytä tarjouksen tekijä

   Joo näin teen 🙂

 • Kaisa

  Haha, rupesi naurattamaan, katsoin just äsken jakson Hakekaa kätilöä! Teen kotona töitä, ja koska viikonloppuna niitä oli paljon, päätin nyt vallan repäistä ja vähän relata kesken päivän. Ai niin, viime viikolla siivosin auton ekaa kertaa sisältä ehkä vuoteen, ja se oli kyllä turhaa, täytyy muistaa ensi kerralla kun meinaa moiseen ryhtyä. Tsemppiä panikointiin, kyllä se siitä! ?

  • Valeäiti Näytä tarjouksen tekijä

   hahaa, hyvä sinä! 😀

 • vauvantaisin

  Kyllä, töiden aloitus on tuntunut vähän ”isolta palalta”.

  Tämä kesä oli säiden puolesta paras, ja ekaa kertaa töihin paluu tuntuu rasittavalta. Luulin, että hyvän kesän jälkeen olisi virtaa, mutta kävikin päinvastoin – oli hankala luopua siitä rennosta ja lämpimästä olotilasta.

  Tein kolme viikkoa loman loputtua päätöksen tehdä lyhennettyä työviikkoa loppusyksystä alkaen. Päätös helpotti ja huojensi välittömästi.

  • Valeäiti Näytä tarjouksen tekijä

   Oi, hyvä päätös! Mietin samaa melkein joka syksy enkä sitten kuitenkaan sitä tee. Tyhmä minä.

 • Laura

  Mulla oli tarve kirjoittaa lomallakin tehtävälista, kun arkiarkena ei niitä omia ”tärkeitä” projekteja ehdi hoitaa.
  Jotenkin siihen listaan liittyvien tehtävien merkitys pieneni heti, kun sain sen kirjotettua!
  Ehkä listjoen kirjoitus auttaa siihen, että niitä muistettavia asioita ei tarvii enää pyörittää päässään.. 😉
  Mutta ahdistus on v a l t a v a vielä näin 2. viikollakin.

  • Valeäiti Näytä tarjouksen tekijä

   Mä tein lomalle listan kivoista jutuista enkä enää sen jälkeen katsonut sitä, nyt tein listan noista talojutuista ja se kyllä kans helpotti! Aina kun ei ole listalla niin tulee jatkuvasti mieleen et AI NIIN sekin ja pelkää että unohtaa ne.

   Mun ahdistus on ihan ok tällä hetkellä, eilinen eka päivä meni niin hyvin!

 • Sanni

  Listat auttavat mua tosi paljon asioiden jäsentämisessä. Ei haittaa, vaikka lista olisi pitkäkin. Kun asiat ovat listalla, niitä ei tarvitse aktiivisesti pyörittää mielessä.

  Kesä oli kyllä ihana. Ja kyllä, on ollut käynnistymisvaikeuksia, vaikka olen ollut jo kolme viikkoa töissä. Onneksi arki on muulta osin alkanut pikkuhiljaa.

  Ensin puoliso palasi töihin ja me muut vielä lomailtiin… Tuntui onnekkaalta. Sitten menin itse töihin, mutta lapset jatkoivat vielä lomalla… Kuopuksen päiväkoti alkoi, mutta koululaisilla oli vielä muutama päivä vapaata…

  Nyt kaikki ovat palanneet omille kustannuspaikoilleen, mutta harrastukset käynnistyvät vasta pikkuhiljaa elokuun aikana. Armeliasta tällainen syksyn verkkainen käyntiin sytkähtely. Ennättää aina tottua uuteen rullaavaan arjen rattaaseen ennen kuin seuraava pyörähtää käyntiin.

  Syyskuussa me ollaan ehkä jo ihan kotonamme tutussa härdellissä. Viikonloppuisin voi sitten harrastaa hitaita aamuja – ja iltaisin ajoissa nukkumaan meneminenkin alkaanee sujua pimenevien iltojen myötä.

  Syksykin on oikeastaan aika kaunis. Hyvä tästä tulee.

Tämän viestin kommentit on suljettu.