Mitä tekisin nyt toisin – kokemuksia talomme toiminnasta käytännössä

Talon rakennuttaminen ei ole sitä mitä moni ehkä ajattelee. Se ei missään nimessä tarkoita, että nyt saat juuri sellaisen kodin mitä olet aina halunnut vaan se tarkoittaa että saat itse valita kompromissisi – palkinto sekin! Tietysti jos sinulla on loputon budjetti rakentamiseen, rajattomasti tilaa tontilla ja vapaus rakennusalueen kaavassa voit saadakin melkein sen mitä haluat.

Mutta silti sellaisenkin lottovoittajan eteen tulee päätöksiä, jotka ovat jo valmiiksi rajattuja jonkun aiemmin tehdyn päätöksen takia. Kaikissa tapauksissa edessä on kymmeniä tuhansia päätöksiä ja sitä myöten lähes saman verran kompromisseja.

Valitset yhden, menetät toisen.

Kuulostaa nyt kamalan tuskaiselta, mutta yritän itse asiassa pohjustaa tällä positiivista asiaa! Sitä, että kaikki tekemäsi päätökset ovat lopulta hyviä ja juuri niitä joita pystyit siinä hetkessä tekemään niin kuin appiukkoni kerran viisaasti sanoi. Jokin saamatta jäänyt asia ei harmita yhtään niin paljon kun tietää, että siihen ei nyt tällä tontilla ollut mahdollisuutta, tai että se jätettiin pois jotta saatiin jotain vielä hienompaa.

Huomaan että tämä kompromissivalinta-asia tekee minusta tyytyväisemmän taloon. Mua ei harmita ettei meillä ole jättimäistä tasaista pihaa, koska rakastan kallioitamme. En valita kolmesta kerroksesta, koska ilman niitä tämä talo olisi todella pieni (kaava määräsi talon mitat ja tontti loppuisi kesken myös, sen sijaan saimme loistavan sijainnin!). En haikaile ylös avoimen olohuoneen perään koska saimme upean yläaulan ja isot makkarit.

Näytän myös olevan pohjimmiltani aika optimistinen tyyppi. Nyt on näin ja se on just hyvä tuntuu olevan asenteeni moneen juttuun.

Nämä pohjustukset mielessä kohti viimeksi lupaamaani yksityiskohtien listausta – täysin ilman punaista lankaa ja satunnaisessa järjestyksessä! Mikä on talossa tosi hyvää, minkä olisi voinut tehdä toisin, onko jokin yllättänyt?

Kokemuksia omassa talossa asumisesta

Kolmen kerroksen välillä ramppaaminen ei ole niin ärsyttävää kuin luulin. Alhaalla on luonnostaan vain sisääntulo ja sitten siellä ei yleensä enää tarvitse käydä. Alas tiputellaan portaan leveästä kuilusta kamaa jos sinne jotain asiaa olisikin ollut. Rappusiin kerääntyy toki juuri sen verran “menossa eri kerrokseen” -schaibaa kuin odotinkin. Se häiritsee vähemmän kuin luulin. Ostettiin tähän myös oma säkkinsä – katseen kestävä kangaskassi, johon keräilen tavaroita yläkertaan meneväksi!

Kaikki viisi vessaa ovat aktiivisessa käytössä. Tämä yllätti mut. Olin vahvasti piharakennuksen vessaa vastaan (koska hei kamoon miten överiä että on viisi vessaa) mutta ihan jokainen vessa on jatkuvasti käytössä. Näiden peseminen hoituu muuten upeasti lapsityövoimalla: Ykkösen going rate on 2€ / vessa.

Saunarakennus on aivan mahtava! Yksi parhaita päätöksiä oli jättää sauna pois sisältä ja tehdä pihasauna. Se on aivan ihana oma kokonaisuutensa, joka ilahduttaa myös visuaalisesti tuossa talon vieressä söpönä pikkusiskona. Saunan höyryt ja lämmöt eivät koskaan tule sisälle ja sinne siirtyminen terassia pitkin tassutellen on ihana oma riittinsä. Erityisen maagista talvella! En tule koskaan unohtamaan sitä aatonaaton hetkeä kun hipsittiin pihan pimeässä kahdeksan asteen pakkasessa lumi crocsien alla narskuen kohti ensimmäisiä löylyjä.

Takapihan pohjoisterassi on iso bonus, joka melkein jäi tekemättä. Aluksi ajattelimme että kuka nyt täällä takana haluaisi olla, tehdään vain mahdollisimman kapea käynti “oikealle terassille” tästä. Onneksi päädyimme viime hetkessä pyytämään tähän laajennusta ja tehtiin niin iso kuin vain mahtui. Tämä terassi on aivan paras. Suojassa katseelta, tuulelta ja auringolta pahimpina porotustunteina. Ilta-aurinko tulee tähän ihanasti ja tähän me sitten ostimme myös ruokapöydän. Pihan käytetyin osa, joka meinasi ensin jäädä kokonaan hyödyntämättä!

Työhuone sen sijaan on kerta kaikkiaan turha. Ei täällä kukaan koskaan mitään töitä tee, tätäkin tekstiä nakutan ulkona sillä terassilla (ja jatkoin tekstin kirjoittamista sohvalla sekä saarekkeen äärellä). Yleensä kirjoitan kaiken sohvalla tai ihanan ison ruokapöytämme päällä. On toki kiva että kaikille papereille ja toimistotarvikkeille on nyt jokin paikka, mutta olisi tämän tilan ehkä voinut paremminkin käyttää. Ja toki voikin myöhemmin, ehkä tästä muokkaantuu jotenkin se yksi puuttuva lastenhuone?

Tästä tuli mieleen, että pohjamme on kivan mukautuva vaikka tarkkaan mietitty onkin. Väljyys tekee sen että monessa kohdassa voidaan vielä tarvittaessa tiivistää ja rakentaa lisää. Lasten huoneisiin voi tehdä parvet kaappien ylle, työhuoneen voi sulkea omakseen ja kellarin kokonaisuus on jo nyt kuin oma yksiönsä. Myös piharakennukseen on tehtävissä oma pieni keittiönurkkaus, jolloin siitä tulisi ihan oikea asunto.

Ah keittiö! Keittiö toimii kaikkinensa todella hyvin. On ihanaa että tilaa on väljästi ja tänne mahtuu hyvin puuhailemaan useampi kerralla. Säilytystilaa ei ole liikaa ja moni kaappi on toooodella korkealla, mutta toistaiseksi kaikki toimii tosi hyvin. Neljän laatikon roskissysteemi oli hyvä veto. Keittiöstä lisää juttua täällä! (alla olevat kaksi kuvaa (c) Blau)

blau kokemuksia

Kahden kodinhoitohuoneen malli on yllättävän ok, eli se sisältä poistettu sauna josta tulikin vieraskylppäri / kodinhoitohuone. Täällä hoidetaan silittäminen ja lastenkamojen kausikaaos, kenkien huollot jne. Ylhäällä lasten kylppärissä pyörii arjen pyykki mainiosti. Tänne teetetty oma pyykkikori (tason alla kaksi syvää koria yhden oven takana) toimii tosi hyvin.

(Insinööri vastustaa hieman edellistä kappaletta, koska hän haluaisi kaiken huoltotoiminnon samaan tilaan lähelle makkareita. Mm. silityksen (Jonka olen ratkaissut niin etten sitä tee! Tadaa!) Tottahan toki se olisi optimi mutta nyt on näin. Sanoinhan että olen positiivinen perusluonne.)

Ylhäällä kahden arkikylppärin malli on paras. Viime hetken päätös tämäkin, jossa jaoimme yläkerran kylppärin kahteen. Yksi ”luksus” (= ei likapyykkiä lattioilla ja tahnaroiskeita peilissä) kylppäri vain meille aikuisille ja yksi ”arjen kaaos” lapsille plus pyykille. Kylpyamme oli myös loistava päätös! Halpa lisä (ostimme ammeen Tori.fi:stä 500 eurolla) josta on ollut iso ilo.

Sisäänkäynti kellarista on parempi kuin luulin. Tästä lisää vastikään kirjoittamassani eteisjutussa.

Ylipäänsä talon pohja on onnistunut, tämä kokonaisuus palvelee meidän perheen tarpeita superhyvin. Vaikka toiseen kerrokseen asti avattu olkkari oli Insinöörin haaveissa, en usko että sekään sitä enää haikailee. Yläkerrassa nukutaan, keskikerroksessa eletään, alhaalta liikutaan.

woody kokemuksia11 kapeahkon ikkunan rivi olohuoneessa on talon ehdoton kruunu. Ne luovat talolle sen ilmettä, antavat valtavasti valoa ja tekevät koko keskikerroksesta kuin lasitetun terassin, jossa ollaan mukavasti lähellä luontoa.

Kuten edeltävästä voi päätellä, ne samat ikkunat kuumentavat juuri niin pahasti kuin suunnitellessa pelkäsimme. Keväästä syksyyn tila kuumenee todella paljon läpi päivän paahtavasta auringosta. Tätä ratkotaan ohuilla verhoilla sekä ilmalämpöpumpulla, kombo joka tuntuu toimivan ihan ok. Mutta: meillä on todella valoisaa ja ihanat näkymät joka suuntaan ympäri vuoden. Tekisin siis ihan samat ratkaisut uudestaan, vain ilmalämpöpumpun asentaisin samantien (ja aurinkopaneelit, joihin varaus olemassa).

Äänieristettyihin oviin ja makkareiden äänieristykseen kannatti panostaa. Taas sellainen melko pienen lisäbudjetin juttu jota mietittiin paljon. Meillä on makkareissa ylimääräiset vaimentimet ilmastoinnissa (joka huoneessa oma tulo- ja poistoilma), ekstrakovat väliseinät ja akustiset ovet. Kaikki tämä tekee sen että jokainen makkari on oikeasti tosi hiljainen ja se on ollut i h a n a a. Viime kesänä kellarissa nukkunut kahden lapsen perhe pääsi lähtemään kotiinsa Sveitsiin ilman että me yläkerrassa edes huomattiin (oletan, että ääntä kuitenkin tuli aamuviiden herätyksestä). Todellakin satsauksen arvoinen juttu!

Lattiaan kannatti myös panostaa. Sekä sen ulkonäköön että laatuun. Meidän Timberwise lattia (lattian valinnasta lisää täällä) on ensinnäkin edelleen joka päivä mielestäni uskomattoman kaunis, ja kestää todella hyvin meidän käyttöä eli sotkuja. Jopa ilmalämpöpumpun aiheuttama pieni kosteusvaurio (liittyi asennukseen ja oli osin omaa syytä) tuntuu menneen aika pienillä damageilla.

Puusepän tekemien rappusten toteutunut kustannus vaivaa mua välillä vieläkin, vaikka ne onkin ihan super kauniit. Haluaisin ajatella joka kerta niitä pitkin mennessäni “onpa nämä kauniit” mutta useammin ajattelen “saatana miten kalliit nämä oli”. Vaikka se on jo uponnut kustannus, se on niin iso että tässä kohtaa miettisin ehkä uudestaan olisiko jossain kuitenkin voinut säästää.

Sen sijaan piharakennukseen upotetut ylimääräiset eurot (täysilmastointi, juokseva vesi, lattialämmitys. Tästä piti aluksi tulla vain kantovesisauna) eivät harmita enää yhtään. Piharakennus on yksi talomme helmiä!

Yksityiskohta piharakennuksesta, josta olen erityisen ylpeä, on suunnittelemamme naked area. Sisäänveto löylyhuoneen edessä on alue jossa voi oikeasti vilvoitella alasti kenenkään ulkopuolisen näkemättä ja samalla siitä näkee koko tontin hienoimmat maisemat: kallioisen rinteen, haapapuut ja iltaisin auringonlaskun. Aika harvinaista voida asua näin keskustassa pääkaupungissa ja vilvoitella nakuna rauhassa!

Pistorasioita on liikaa – ja yhdessä paikassa liian vähän. Sähkösuunnitelma oli yksi vaikeimmista tehdä. Päätettiin mennä varman päälle ja ottaa erilaisia pistorasioita paljon. On lattiaa, kattoa ja seinää! Sen seurauksena saarekkeen päällä on jättimäinen 8 rasian rivi (ei ole meillä käytössä kun emme käytä hirveästi keittiökoneita) joka ei ole kaikista kaunein katsella. Sen sijaan se ainoa paikka johon telkkari on asettunut on se missä ei ole liitäntöjä telkkarille. Sähkön osalta kannattaa siis oikeasti miettiä jo koko sisustus ennen kuin niitä rasioita alkaa lätkiä. Vaivalloista mutta kannattaa!

Tavaran määrä ahdistaa. Siis se miten paljon tänne “piti” ostaa uutta. On pitänyt hankkia lumilapiota, kukkaruukkuja, pihakalusteita, lipastoja, kaappeja paljon enemmän kuin ekologinen sieluni haluaisi. Iso talo, isosti materiaa, iso jalanjälki. Siitä ei pääse ja se stressaa mua. Onneksi talomme on tosi energiaystävällinen ja voimme tulevaisuudessa sitä entisestään parantaa mm. aurinkopaneeleilla.

Yksi pitkään ratkomatta ollut asia, siivouskomero, on edelleen ratkomatta. Siivouskomero on, mutta se on kellarissa, eli siivoukseen ryhtyminen on kahta vastenmielisempää. Vessojen pesuaineet kulkeutuu yleensä yläkertaan jossa on kaksi eniten käytettyä kylppäriä, ja imuri jää usein keskikerrokseen jossa sotkujakin eniten on. Ideaali olisi että keskikerroksessa olisi jokin “huoltokaappi” jossa kaikki siivoustekniset kamat ja esim kukkahoidolliset asiat sijaitsisi. Nyt niistä on osa myös keittiön kaapissa, mikä sinänsä toimii ihan ok.

Asuminen omakotitalossa kerrostalon jälkeen

Vastoin odotuksiani, mua ei pelota täällä yksin iltaisin tai öisin. Hyvät valvontajärjestelmät, ovien älylukot ja tutut naapurit tekevät olosta turvallisen. Lapsuudenkodissani olin aina aivan kauhusta jäykkänä jos jouduin olemaan talossa yksin.

Lapset ei ulkoile itsekseen yhtään enempää kuin ennenkään. Ylläri. Ei ne itsekseen tuohon kadulle hakeudu, eikä meidän (ihanalla! upealla! kauniilla!) kallioisella rinnepihalla noin vain potkita palloa. Kerrostalojen etuna on kyllä leikkialueet ja ihan läheltä löytyvät puistot! Onneksi ympärillä on paljon samanikäisiä lapsia, joita voi käyttää houkuttimina – ja joiden kanssa sinne puistoihin voi lähteä.

Naapureita muuten näkee yllättävän vähän, erityisesti talvella. Keväällä auringon tullessa myös naapurusto kömpii koloistaan ja saavutetaan se idylli jossa hengaamme täällä vähän missä sattuu ja juomme bisset milloin kenenkin pihalla. Mutta talvella, hah. Meni monta kuukautta ilman että näin ketään muuta kuin korkeintaan autojen takavalojen verran.

valeäiti kylpyhuone tapwell

Oma (ja gallupin jälkeen myös muun perheen) lempipaikkani talossa on olohuoneen sohva. Siitä istuen näkee olohuoneen jättimäisestä ikkunarivistä kaikkialle. Valo osuu tilaan joka tunti eri tavalla ja tilassa on paljon happea hengittää mutta kuitenkin kodikasta. Tästä näkee kauniin ruokapöydän, upean piharakennuksen ja takapihan metsän ja tuulessa heiluvat haavat.

Vaikka sekin oli kallis tehdä ja lämmittää taloa vähän turhaa, kyllä tämä erikoinen ikkunarivi on kuitenkin talon yksiä parhaita puolia, uniikki asia jota ei aina muista arvostaa ihan täysillä.

pihasauna

Mitä tekisin nyt siis toisin? En edelleenkään mitään, uskon. Kaikki lähtee pohjasta, josta tuli hyvä. Jos sen kanssa olisi tehty muita valintoja käyttöullakosta lähtien, kaikki muutkin valinnat menisivät uusiksi. Tähän valintojen joukkoon olen ja olemme vain ihan kertakaikkisen tyytyväisiä.

(Se seuraava talo sitten toisaalta…)

Lue myös: 

Eteisen

19 Kommentit

  • HelKaMa

    Voitko palata kolmen kerroksen aiheeseen kun kolmonen on esim. parivuotias. Itse ainakin ajattelen että useampi kerros on pienen kanssa hankala, pitää olla (hirveännäköiset) portit jne… Kiva olisi kuulla kokemuksia siitä sitten, toki uskon että kun ne 3 kerrosta on niin siihen tottuu eikä se varmaan sitten niin hankalalta tunnu kuin näin mielikuvissa ?

    • Valeäiti Näytä tarjouksen tekijä

      Meillä oli edellisessä kodissa kahdet rappuset myös. Toki portit pitää hommata mutta muuten koen että lapset oppi nopeammin kuin ikätoverinsa kulkemaan rappusissa turvallisesti kun niitä oli. En siis stressaa tästä täälläkään! 🙂 (ja me aikuiset pitkäkoivet päästään avaamatta porttien yli)

    • pilami

      Yleensä kai portaattomissa taloissa asuvat taaperot ovat vaarallisimpia niissä portaissa. Jos kotona on rappuset niin lapset oppivat niissä kulkemaan turvallisesti siinä muun elämän ohessa.

      Teillä on aivan ihanan kuuloinen / näköinen talo. Näitä sun talopostauksia on ollut tosi mielenkiintoista lukea. Ja nyt mä mietin vain että missä se teidän työhuone on?! Onko jossain aiemmassa postauksessa ollut siitä jotain juttua, mennyt ohi. Mut kiva kuulla ettei sitä tartte koska meillä ei ole ja välillä mietin oisko se kätevä myös vierashuoneena. 😀 Toki yksi huone lisää on aika paljon myös lisää rahaa ja me kyllä mentiin tässä talokaupassa ihan kipurajoille että yhtään lisäneliöitä ei ois kyllä saatu edes ostettua.

      • Valeäiti Näytä tarjouksen tekijä

        Kiitos, tosi kiva saada palautetta että ootte näistä tykänny! 🙂

        työhuone on olkkarin takana, enemmän sellainen nurkkaus. Ei ole siis suljettu oma huoneensa. Nyt jos tekisin tätä pohjaa uudestaan saattaisin miettiä onnistuisiko sittenkin jotenkin työhuonenurkkauksen isontaminen (nyt osan siitä vie keskikerroksen vessa) niin että siitä tulisi hyvä telkkarinurkkaus joka on meidän toinen pieni sisustuksellinen probleema. Mutta en kyllä sittenkään ehkä muuttaisi tässäkään mitään, muut siitä seuraavat kompromissit on huonoja 🙂

  • Saara

    Ihanaa, että talosta tuli juuri niin ihana kuin toivoit. Kuvista katseltuna näyttää todella kauniilta <3

    • Valeäiti Näytä tarjouksen tekijä

      Kiitos Saara ihana! ❤️

  • Maria

    Hieno talo teillä! Mikä lämmitysmuoto teillä nyt on? Tuli vaan mieleeni, kun kerroit ikkunoista tulevasta lämmöstä ja että teillä on ilmalämpöpumppu.
    Meillä on maalämpö ja siihen yhdistetty viilennyslaite katossa avoimessa tilassa toisessa kerroksessa, jossa lähellä myös makuuhuoneet . On kyllä kesällä tosi hyvä, kun meillä on myös kahden kerroksen korkuiset ikkunat ruokailutilassa.

    Meillä taasen lapset (ekaluokkalaisista esiteiniin) viettävät kaiken ajan ulkona varsinkin kesällä, joko omalla tai naapureiden pihoilla. Ovat saaneet pienestä pitäen juosta oman (päättyvän) kadun pihasta toiseen vapaasti. Välillä palloa potkii meidän pihalla kymmenkunta poikaa, välillä pienet ja isot leikkii yhdessä kirkonrottaa. Sateella iso leikkimökki, jossa on myös lukupaikka ja paljon akkareita, on pop.

    • Valeäiti Näytä tarjouksen tekijä

      Kiitos! Meillä myös maalämpö (ja -viileä) mutta konvektori on vain yläkerrassa, josta se ei saa alas asti viileää tuotua. Olisi siis ehkä voinut ottaa kaksi konvektoria jo alusta asti.

      Ja hei hyvä teidän lapset, meillä ei ole vielä noin aktiiviporukkaa muodostunut!

  • anna-liisa

    Paljonko teillä on huonekorkeus?

    • Valeäiti Näytä tarjouksen tekijä

      Ah, TÄMÄ muuten oli asia jonka muuttaisin! Meillä piti olla 300, mutta Kastelli ei sitten pystynytkään sitä tekemään. Tämä toki kävi ilmi vasta sitten kun oli jo myöhäistä. Lopputuloksena meillä on 285. Ihan ok mutta ei se mitä haluttiin. Jos tehtäis uudestaan tehtäis ehkä koko talo pitkästä puusta että saatais oikeasti se mitä haluttiin.

  • Marle

    Kiitos tästä❤ Asuttu kolmisen vuotta uutta kotia ja on monta mitä tekisin nyt toisin, mutta jospa muuttaisinkin ajatustapaani?

    • Valeäiti Näytä tarjouksen tekijä

      Sitä on ainakin halpa kokeilla 🙂

  • Tove

    Me ollaan nyt n
    10kk asuttu talossamme ja sama havainto on tullut tehtyä. Tontti, käytettävissä olevat neliöt, kaava ja raha rahoittavat kummasti
    Ja kompromisseja pitää tehdä. Monta asiaa miettisin ehkä vielä mutta saattaisin silti päätyä samaan lopputulokseen. Tämä on hyvä!

    • Valeäiti Näytä tarjouksen tekijä

      Kiitos, kiva kuulla että sama havainto!

  • Tiina

    Teillä on kyllä ihan superkaunis koti! Sattumalta löysin ja selailin tässä aamun iloksi (oma koti suunnitteilla, kiitos inspiraatiosta!). Erityisesti huomio kiinnittyi tuohon teidän lattiaan. Muistatko, mikä se ihan tarkalleen on? Lehtikuusta harjattuna ja vahattuna, mutta onko tuo lajitelma mikä (näkyy olevan mm.select ja natural, jotka hyvin eri hintaisia)? Lattia näyttää hyvin pitkälti siltä, miltä toivoisin omanikin näyttävän ja järjestään huomaan, että kaikki hienot lattiat ovat aina Timberwisen. Hinta vain kirpaisee!

    Miten tuo saunatuvan vaalea osa on käsitelty? Siis tuo nakustelu-syvennys! Portaatkin on kyllä kauniit, mutta ehkä niiden materiaalia en viitsi edes kysyä, jos kerta aiheuttavat edelleen tuskaa kustannuksillaan! 🙂 Kaunis kiitos, jos vastailet!

    • Valeäiti Näytä tarjouksen tekijä

      Lattia on täällä speksattu, se on tosiaan Timberwise Nordic Lehtikuusi ja mielestäni Natural lajitelma (meillä ainakin aika paljon meistä kivoja oksakohtia, eli ei tunnu mitenkään olevan ”valittuja lankkuja”).

      Saunatuvan sisennys on lehtikuusta jossa on kirkasta Valttia. Portaat on lehtikuusta; askelmat massiivipuuta ja kaiteet MDF-levyä jossa lehtikuusiviilua . Ne on vahattu Osmolla, sävy ”kuusi”. Ei ku tekemään 🙂

  • Paluuviite: Parhaat kesämuistot syntyy ilmaiseksi (sanoi hyväosainen, joka ei pahemmasta tiedä) - Valeäiti

  • Omppu

    No siis kuinka paljon ne rappuset sitten maksoi :D???

    • Valeäiti Näytä tarjouksen tekijä

      En edes enää tiedä ihan lopullista summaa mutta yli 20K.

Tämän viestin kommentit on suljettu.