Hyvä koulureppu ekaluokkaiselle – mitä ottaa valinnassa huomioon

Reppu ekaluokkalaiselle

Muistatteko kultaisen 80-luvun, jolloin ostettiin uusi reppu ja penaali joka syksy? Tai ainakin sellainen olisi pitänyt saada? Ykköstä on nyt kahden vuoden ajan palvellut sama koulureppu, eikä mitään vinkumisia uuteen ole tullut. Toivon että tämä vastuuton kulutushurma ei tartu häneen myöhemminkään ja saataisiin kuluttaa hyväksi havaittu reppu puhki.

Toivon myös ettei hän toivo Eastpakia, JanSportia tai Exotic-reppua (tai oikeastaan toivon vieläkin että saisin itse sellaisen. Joka syksy).

Käytiin eilen ostamalla Kakkoselle tuo sama eka koulureppu (sniff) ja ajattelin nyt pikavinkata teillekin mikä ostettiin ja miksi.

Koulureppu ekaluokkalaiselle

Reppu ekaluokkalaiselle

Koulurepun valinnassa on muutama tärkeä kriteeri, jotka on hyvä pitää mielessä:

 • Koko
 • Taskut
 • Istuvuus
 • Mielipide, lapsen

Koon osalta monessa liikkeessä suositellaan että 130-150cm käyttäjä valitsee noin 20l tilavuudeltaan olevan repun. Meidän (helsinkiläisen) koulun perusteella lapsi harvoin tarvitsee ainakaan enempää tilaa. Koulukirjat pysyy läksyjä lukuunottamatta pulpetissa ja kodin ja koulun välillä roudattavan kaman määrä on aika hillitty. Pienemmälläkin repulla siis voi pärjätä. Jos taas valittu reppu on isompi, katso että siinä on sellaiset säädöt ettei ”liika tila” haittaa. Usein isompi litramäärä tarkoittaa myös isompaa selkää, tähän palaamme pian.

Taskuja on hyvä olla muutamia erikokoisia.Tavaroiden hukkumista ehkäisee se että kaikelle on oma paikka, jolloin lapsi huomaa helpommin kun joku osasto on tyhjänä. Repussa on hyvä olla isompia taskuja, joihin saa jotain pysyvämpää kamaa (kuten vaikka sade- tai liikuntavarusteita, varavaatteet hyvä olla vielä ekalla myös) ja pienempiä joihin saa jokapäiväiset tärkeät asiat, kuten avaimet ja kännykän jos sellainen on.

Kännykän valinnasta on lisää juttua täällä. 

Taskuissa olisi hyvä olla vetskarit, jotta ne menee kunnolla kiinni. Bonus jos ne ei eivät ole sellaisia isoja läppiä että auki jäädessään repsottavat kaiken kaman pihalle. Toisin sanoen vetoketju toimii parhaiten taskun yläpuolella.

Reppu ekaluokkalaiselle

Istuvuus on valinnassa tärkeä, vaikka sillä ekalla luokalla tosiaan tavaran määrä on usein niin pientä että reppu pysyy aika kevyenä. Tsekkaa istuvuudessa ainakin nämä: Peittääkö repun ”selkälevy” sopivasti: ei ihan koko selkää mutta kuitenkin tukevasti torson alueella. Saako hartiaremmit säädettyä pituudeltaan sopivaksi lapselle ja ovatko ne sopivan leveät? Liian kapeat hartiaremmit kairaavat kipeäksi painavalla kuormalla ja liian leveät eivät asetu mukavasti ja reppu tuntuu luisuvan pois selästä.  Onko rinta- / lantiövyötä jolla tasata kuormaa jos onkin enemmän? Onko remmit ja selkäpala pehmustettuja? Onko selkäpala kovitettu vai pehmeä säkki?

Mielipide, lapsen. No, tämähän se lopulta on oikeasti yksi tärkeimmistä. Ei kannata väkisin myydä lapselle jotain superergonomista reppua joka on lapsen mielestä niin susiruma että haluaa unohtaa sen vahingossa bussiin. Ekalla ja vielä tokallakin luokalla reppu on enemmän tärkeä identiteetin jatke, jossa myös satunnaisia tavaroita kuljetetaan kuin minkään pitkän matkan rinkkavaruste.

Reppu voi olla yllättävän tärkeässä roolissa jännittävän ekan luokan aloittamisessa, joten anna lapsen mielipiteelle tilaa. Tsekkaa että sinne mahtuu A4 kokoinen kirja ja että lapsi jaksaa reppua kantaa – kaikki muu on ekoilla viikoilla tarpeetonta. Pärjäätte hyvin alkuun myös jo jollain olemassa olevalla rakkaalle repulla!

Bonusta reppu saa hyvistä heijastimista, sadesuojasta, kestävistä materiaaleista ja tietysti eettisestä valmistajasta.

Reppu ekaluokkalaiselle Reppu ekaluokkalaiselle

Kaikki tai lähes kaikki yllä luetellut kriteerit meidän perheessä on täyttynyt tällä Bergans’in koulurepulla, jota myydään XXL:ssä hintaan 49,90€. Se on palvellut Ykköstä todella hyvin nyt kaksi vuotta ja siirtyy myös kolmoselle. Saimme myytyä saman repun myös Kakkoselle, josta olen tosi tyytyväinen koska muut hänen suosikkinsa olivat istuvuudeltaan tosi huonoja. Kuoseissa löytyy ja materiaalit tuntuu tosi laadukkailta. Kahdessa vuodessa ainoa damage Ykkösen reppuun on irronnut rintavyön solki.

Mutta nyt tämä koulureppu jatkaa reissuaan Tampereella, seommoro!

 

Ps. Koen tarpeelliseksi huomauttaa että tämä ei ollut kaupallinen yhteistyö, mutta haluaisin kyllä sellaisen XXL kanssa niin voitteko jakaa tätä tekstiä hirveän paljon niin saan sen myytyä – tattis! 

18 Kommentit

 • Hanna / kommammaa

  Meilläkin ykkösellä, joka menee nyt kakkoselle on Bergans. Hankittiin se puolentoista viikon koulunkäynnin jälkeen, kun ekasta (ei bergans) repusta hajosi kaikki vetskarit. Olisi varmaan pitänyt reklata, mutta ei jaksettu. Halpa ja huonokin se oli, mutta ostettiin, kun poika sen tahtoi. Seuraavaksi hän valitsi bergansin ja sekä lapsi, että vanhemmat ovat olleet todella tyytyväisiä! Vuoden käytön jälkeen se on edelleen kuin uusi, jos nyt muutamaa likatahraa ei jää tuijottamaan 😀

  • Valeäiti Näytä tarjouksen tekijä

   Mahtavaa kuulla! Meillä kans ollaan ihan supertyytyväisiä oltu kaikki!

 • Tytti

  Esikoinen toivoi eskariin mennessä Kånkenia ja suostuin ostamaan sen (olkahihnapehmusteiden kanssa) . Nyt kolmantena käyttövuonna heitin haasteen että pärjäätkö koko peruskoulun samalla repulla. Odotan mielenkiinnolla kuinka käy.

  Täytynee kyllä pestä reppu ennen kolmosluokan alkua ?

  • Valeäiti Näytä tarjouksen tekijä

   Varmaan pärjää! 🙂 Kånken on tosi kiva reppu ja hyvä pointti noi ekstrapehmusteet, kaikki ei ehkä tiedä siitä mahiksesta! Ja ihanaa kun sen saa pestyä. Meillä on ne minit lapsille ollut hoitolaukkuina ja nyt omina reppuina ja nekin toimii tosi hyvin kaikenlaisessa menossa.

 • Nimetön

  Kattavat vinkit! Kiitos ❤️

  • Valeäiti Näytä tarjouksen tekijä

   Toivottavasti auttavat! 🙂

 • Kaisa

  Me ostettiin ekalle luokalle Molon reppu jossa oli kiva kuosi, mutta se meni käyttökelvottomaan kuntoon vuoden aikana. Tokalle luokalle ostettiin Fjällrävenin Räven tummansinisenä ja se on edelleen kuin uusi ja menee vielä monta vuotta. Eli kannattaa satsata laatuun 🙂

  • Valeäiti Näytä tarjouksen tekijä

   Lähtökohtaisesti aina hyvä idea saattaa laatuun jos vain kukkaro siihen pystyy 🙂

 • Liisa

  Reppuun kannattaa panostaa. On kuitenkin aika kovalla käytöllä. Säädöt, istuvuus ja materiaalien kestävyys ( kulutuksen ja pesun kesto ja vetoketjujen ym laatu. ) ovat tärkeitä. Ja mielestäni on hyvä, että repussa on napakka selkäosa ja sisällä selkäpuolella leveä sisätasku kirjoille. Pysyvät kunnolla pystyssä selkäosaa vasten, eivätkä valu repun etuosaan alas, niin, että painopiste muuttuu liian alas ja koko koululainen on kävellessään takakenossa. Mun kiplingin kouluaikainen reppu on edelleen mulla jumppareppuna. Ja olen kohta 40v. Oman koululaisen Burtonin reppu on malliltaan aika samanlainen kuin tämä teidän valitsema reppu. On pysynyt pari vuotta hyvässä kunnossa. Uskoisin repun vielä muutaman vuoden kestävän. Halvemmaksi tulee ostaa kerran kunnollinen reppu, joka menee useamman vuoden. Kuin joka vuosi uusi reppu. Kuopukselle pitäisi hankkia koulureppu… katsotaan minkälaiseen kompromissiin päästään…

  • Valeäiti Näytä tarjouksen tekijä

   Ihan samaa mieltä, noin yleisestikin kannattaa ostaa tarkkaan hyvää ennemmin kuin äkkiä vain jotain! 🙂

 • sgu

  Meidän molempien lasten eka reppu oli Haglöfsin Tight M-koossa. Esikoisella se kesti moitteetta 3 vuotta, kunnes tuli aika vaihtaa isompaan reppuun. Nuorempi taas joutui Kånken-kärpäsen puremaksi ja sai sellaisen (-50 % Prisman poistolaarista, en ikinä maksaisi ko. repusta 70 euroa!) 2. luokan keväällä. Ja ne olkapehmikkeet myös.

  Itselläni oli Kånken lukiossa rapiat 20 v sitten. Ilman olkapehmikkeitä, liekö niitä ollut silloin edes olemassa. Kunnes hihnanjäljet olkapäissä oli niin syvät, että vaihdoin Haglöfsin Tight Mediumiin, joka parin vuosikymmenen jälkeen on edelleen aktiivisessa käytössä. =)

  • Valeäiti Näytä tarjouksen tekijä

   Tight on tosi hyvä reppu. meillä on kummallakin aikuisella ollu 10+ v!

 • Anna x

  Arvaa, mikä reppu hankittiin koulunsa aloittavalle :)? Vaikuttaa hirmu hyvältä. Yleensä en ryntää kauppaan minkään blogin takia, oikeestaan jätän lukematta yhteistyötyrkytykset.
  Tästä oli hyötyä just tässä tilanteessa!

  • Valeäiti Näytä tarjouksen tekijä

   Haa, jes! Tämän niin olisi pitänyt olla yhteistyö, just tämmöseen ne on tarkoitettu!

 • Kumiankka

  Me myös käytiin ostaan tää! Mut jotenkin ehkä se, ettei tää ollut yhteistyö, teki muhun vaikutuksen. Ikään kuin omasta täydestä sydämestäsi tätä kehut et vain rahan takia.

  • Valeäiti Näytä tarjouksen tekijä

   Jes, mahtavaa! Toivottavasti tykkäätte!

   Yhteistöissäkin on yleensä varaa valita mitä suosittelee, joten löytää just sen tuotteen josta tämmöisen aidon palautteen voi antaa! Jos ei löydy, en oo tehny sitä yhteistyötä. Mutta kuva tietysti kuulla että tämä suositus auttoi!

   • Kumiankka

    Musta tuntuu, että toiset bloggaajat tekevät pelkkiä yhteistöitä, jotka välillä jopa riitelevät keskenään. Ehkä sen takia niistä on alkanut tulla olo, että jaa plääh yhteistyö. Jos eka kehutaan muumi-vaippoja maailman parhaiksi, mutta muutaman kuukauden päästä ”meillä on aina käytetty liberoita”. Ja tämä nyt vain tuli ekana mieleen, en oo varma onko just vaipoissa ollu näitä ristiriitaisuuksia.

    Tosin sun blogista ei kyllä tuu sellanen olo, ettet seisois sanojesi takana. Ja ymmärrän myös sen, että on vaikuttajaa kohtaan oikein saada kunnollinen korvaus tehdystä työstä.

    P.S. Ihanaa vauvakuplaa, täällä iski -kuume ❤❤❤

    • Valeäiti Näytä tarjouksen tekijä

     Kiitos! Ja oon ihan samaa mieltä tosta kaupallisuudesta 🙂 pohja ja uskottavuus lähtisi jos mielipiteensä möisi.

Tämän viestin kommentit on suljettu.