Päiväkodin aloittaminen – viisi vinkkiä

Kolmonen aloittaa syyskuun alussa päiväkodissa. Hurraa! Jos tarkkoja ollaan, virallinen päätös ei ole vielä tullut mutta johtajan kanssa jo juttelin ja sinne hän olisi menossa. Täydellä hoitoajalla, jota sitten lyhentelemme itse tarvittaessa.

Kolmonen menee alueellemme valmistuvaan ihan uuteen päiväkotiin, kunnalliseen sellaiseen. Meidän lapsista vielä kukaan ei ole ollut yksityisessä päivähoidossa, koska en vain ole nähnyt sille syytä.

Kunnallisessa päivähoidossa on aina ollut kaikki minusta tosi hyvin, enkä keksi mitään valittamista. Lapset ovat vielä olleet alueen isoimmissa päiväkodeissa aina, ja kahdesti jo aivan uudessa päiväkodissa (toinen oli vain uusi rakennus, toinen kokonaan uusi yksikkö).

Voi myös olla että meillä on joustavat lapset, koska jokaisessa hoitoyksikössä on myös ollut isoja ryhmiä ja vaihtuvia hoitajia, paljon sellaista mikä voisi olla hankalaa herkemmän lapsen kanssa. Silti päiväkoti on aina ollut minusta melkeinpä parasta mitä voi tapahtua: siellä lapset ovat oppineet paljon tärkeitä taitoja, päässeet ulkoilemaan paljon, saaneet paljon uusia kavereita ja mikä tärkeintä – varhaiskasvatuksen ammattilaisten valvovat silmät tsekkaamaan että kehityksessä on kaikki oikein.

Ehkä tässä siis ensimmäinen vinkkini jollekin, jonka lapsi on aloittamassa päivähoidossa: kaikki voikin mennä tosi hyvin.

Varhaiskasvatus saa edelleen minusta aivan liian vähän arvostusta, joten sanon tämän vielä kerran ääneen: koulutetut, omistautuneet varhaiskasvatuksen opettajat ja hoitajat ovat minun elämäni tärkeimpiä ihmisiä! Kiitos! Toivon teitä paljon lisää ja tuplasti palkkaa!

Meidän kokemuksemme ylettyy yhteensä kolmeen eri tarhaan ja jokaisessa lapsi on nimenomaan ollut varhaiskasvatuksessa, ei säilössä. Parasta on tietysti se että samalla kun lapset ovat olleet varhaiskasvatuksessa oppimassa leivän voitelua ja metsän lintuja, me olemme päässeet tekemään töitä! Tärkeä etu!

Pieni tarhatyttö joskus vuonna 2014? <3

Kolmosen matka alkaa siis syyskuussa hänen ollessa hiukan yli kaksivuotias. Ykkönen aloitti kevyellä osapäivähoidolla 1v2kk iässä, Kakkonen aika tarkkaan 1,5v ikäisenä. Jännä nähdä vaikuttaako ikä aloitukseen. Tässä ikivanhassa tekstissä fiiliksiä siitä kun isot aloittivat yhdessä uudessa tarhassa.

Aloitus mennee vanhalla kaavalla, tosin pandemia saattaa tehdä pientä sivumakua tähän touhuun. Päiväkotiin tutustutaan kolmena päivänä vähitellen. Ensin paikalle tullaan yhdessä vanhemman kanssa ja tutustutaan yhdessä vaikka pihaan tai sisätiloihin (pandemiasta riippuen). Sitten jätetään lapsi hetkeksi yksinäänkin tiloihin ja tätä yksin olon aikaa pidennetään sitten seuraavana päivänä.

Päiväkotiasioista löytyy muuten varmasti aika lailla kaikki mitä haluat tietää Iidan matkassa -blogista, sillä Iida on itse vaka-ammattilainen ja on tehnyt tosi monta vinkkijuttua! Tässä kuitenkin vielä oma korteni kekoon.

Valeäiti mitä taapero ei ajattele

Vinkit päiväkodin aloittamiseen

1. Varusteita on hyvä olla mutta ei sitä tarvitse ylisuorittaa: kysy omasta päiväkodista mitä kaikkea tarvitaan mutta yleensä sisätossut (esim tämmöiset), pari vaihtovaatekertaa, sadekamat (voit varmasti tuoda vasta sitten jos on sadekelejä!), omat vaipat ja maidot / tuttipullot jos sellaisia vielä käytetään. Unikaveri kannattaa pakata mukaan (hot parental tip: jos mikään unilelu on lapsellesi tärkeämpi kuin vaikka sinä, pidä huoli että teillä on niitä kaksi. Tulee häviämään!) Iida on tästäkin kirjoittanut aivan mahtijutun, tsekkaa tämä! NIMIKOI KAIKKI. Lapsesikin. Heitä tavarat yhteen reppuun tai vaikka muovikassiin, johonkin jolla saat lapsen omaan naulaan / lokeroon tavarat laitettua.

2. Käytettävyys ennen tyyliä. Päiväkodissa on yleensä aika hässäkkä ulos lähtemisen aikana. on monta puettavaa, paljon säätöä ja noin sata pari mustia Kuomia koossa 28. NIMIKOI. Ai sanoin sen jo. Valitse vaatteiksi kestävää, käytettävää ja käytännöllistä kamaa jonka mahdollinen häviäminen ei murra sydäntäsi. Joukosta erottuvat vaatteet ja tavarat auttavat lasta itseään bongaamaan omat kengät ettei se laita naapurin Kuomia jalkaan! Vinkkaan vielä sellaisen että monessa päiväkodissa kurahousut laitetaan aina vaatteiden päälle jos sataa, eli ei välttämättä kannata panostaa monen sadan taatusti vettä kestävään haalariin. Pehmeämpi, joustavampi ja edullisempi vaihtoehto toimii yleensä tosi hyvin. Vaatteiden kannattaa kaiken kaikkiaan olla sellaisia että ne osaa pukea ”oikein” kuka tahansa aikuinen ilman käyttöohjeita.

3. Itku loppuu kyllä, kävele vain reipaasti pois. Harjoittelu on tunnetusti se kohta joka jännittää: miten voin jättää lapseni sinne yksin, mitä jos se itkee? Teoriani mukaan lapsi itkee kaikista eniten silloin kuin vahvimman symbioosin vanhempi hoitaa harjoittelun.  Voisiko vähemmän lapsen kanssa aikaa kotona viettänyt tehdä harjoittelun? Itkeminen toki kuuluu usein asiaan, koska onhan se nyt epämiellyttävää lapselle ettei vanhempi jääkään luokse. Vinkkini on: hymyile ja vilkuta, käänny ympäri ja kävele vain pois. Itku loppuu tosi usein pian sen jälkeen kun vanhemman selkä katoaa näkyvistä. Kysy takaisin tullessasi miten itku laantui, voit myös pyytää että he raportoivat sinulle jo päivän aikana miten tilanne kehittyi.

4. Aloitukseen paljon lepoa ja yhteistä aikaa. Päiväkoti ja arjen muuttuminen on kaikessa hienoudessaan myös aika kuormittavaa ja aluksi tarvitaan paljon lepoa hoitopäivien jälkeen. Myös lapselle, hah! Koti-illoissa voi olla enemmän kiukuttelua (taas: Myös lapsella) joten armoa peliin paljon. Riittää, että syötte ja menette nukkumaan, kotona ei tarvita enää mitään ihmeellistä aktiviteettia. Olisi myös hienoa jos samalla viikolla lapselle ei syntyisi vaikkapa sisarusta, mutta olen antanut itseni ymmärtää ettei sitä voi aina aikatauluttaa.

5. Varaudu hitaisiin aamuihin ja sairasteluihin. Töihin voi olla ihan hyvä kertoa että nyt on päiväkotiharjoittelu menossa (siis ekat 2-3kk!) ja että voi tulla yllättäviä tekijöitä. Hitaat, palaverista myöhästävät aamut ovat aika mahdollisia, koska ihan joka aamu lapsesi ei jaksa tehdä yhteistyötä heti kahdeksalta aamulla. Sairastelut taas vain kuuluvat asiaan, kun ihmisten ilmoilla liikutaan ja vastustuskyky kehittyy. Sitä ei pidä pelätä – on ihan hyvä juttu lapsesi kannalta että sairastellaan pieniä flunssia nuorena!

Mutta toki se muutos arjessa on hyvä tiedostaa. Tärkein vinkkini: sopikaa etukäteen miten perheessänne jaetaan tulevat lapsi sairaana -päivät. Tässäkään asiassa en suosittele parisuhteeseen tuttua oleta-pety-mökötä-mallia vaan avointa keskustelua jo ennakoiden.

+1 varaudu rakastumaan: päiväkoti on ihana asia, uskon että tulette olemaan tosi tyytyväisiä uuteen arkeenne!

27 Kommentit

  • Nimetön

    Hei ihan mahtavia pointteja! Näitä me aina vanhemmille yritetään myös painottaa. Ja ihanan käytännönläheisesti olit myös kirjoittanut esim. vaatteista. Tosiaan, mahdollisimman helppoja, koska yksi aikuinen pukee yleensä vähintään neljä alle kolmevuotiasta ulos. Hienot tiukat lumilukot hihoissa ja lahkeissa hidastavat pukemista ja turhauttavat myös pukemaan opettelevaa lasta – löysemmät vaatteet kannustavat, kun lapsi huomaakin, että hei mä osaan itse! 😊

    -vakaope

    • Valeäiti Näytä tarjouksen tekijä

      Ihana tietää että meni ”oikein”, kiitos! 🙂

    • Tiina

      Ihana teksti. Päiväkotihoidosta puhutaan liian usein nöyristellen ja anteeksipyydellen ”No kun meidän on pakko viedä pieni sinne ja eihän se hyvä ole…” vaikka meidän kokemuksen mukaan se on parasta mitä kunta perheelle tarjoaa. Siis mieletöntä – laulut, leikit, kirjat, kaverit, askartelut ja kaikki tämä sylittelyn, ulkoilun ja kolmen ruokailun päälle. Ihanat ammattilaiset, jotka tekevät työtään sydämellään. Parasta, mitä vanhempi (eikun siis lapsi) voi saada.

      Meillä kymmenes aloittaa hoidon syksyllä ja vaikka jännittää niin en pelkää. Hän sopeutuu – Ja äitikin. Ihanaa kesää ensin!

      • Valeäiti Näytä tarjouksen tekijä

        oon niin samaa mieltä! 🙂

  • Lumia

    Mä niin odotan elokuuta ja päivähoidon aloitusta!! Meidän kaksoset myös silloin vähän päälle 2 vuotta. Uskon että tekee sekä heille että meille vanhemmille hyvää, että varhaiskasvatus ottaa heistä koppia työpäivän ajaksi 😉

    • Valeäiti Näytä tarjouksen tekijä

      OH JEAAAA.

  • Veema

    Ihana postaus ja hyvät vinkit!

    Pakko vielä jatkaa tuosta ”kaikki voi mennä tosi hyvin” -teemasta: tämä pätee myös sairasteluun. Omat lapseni ovat olleet ihan käsittämättömän terveitä ja niinpä esimerkiksi kuopuksen päiväkodin aloitussyksynä (hän aloitti 1-vuotiaana) lapsi oli tasan kaksi päivää poissa päiväkodista flunssan takia. Siis kaksi päivää! Eli voi olla, ettei se lapsi olekaan koko ajan kipeä. Toki useimmilla varmasti vastustuskyky kehittyy sairastelun kautta, mutta ei kaikilla. En tiedä mikä näillä mun lapsilla on selittävä tekijä, koska toinen on jo 11v. ja edelleen on ihan superharvoin kipeä.

    • Valeäiti Näytä tarjouksen tekijä

      Oho! Toivotaan tota siis myös meille 🙂

  • Vakaope

    Kannattaa myös opetella jo kotona ”päiväkotiaikatauluun” . Eli ulos n. klo 9.30- 11, lounas n. klo 11 ja unille n. klo 12. Helpottaa lapsen oloa paljon, kun rytmi on tuttu ja turvallinen. Samoin pottatreenit on hyvä aloittaa jo kotona ja jatkaa vaipatonta hereilläoloa myös kotona. Ulos ja unille on ihan ok laittaa pienellä vaipoa varmistukseksi

    • Riksu

      Muutama vinkki tuli itselle mieleen….

      Kuomiin voi laittaa kiinni esim. punotun langan, jonka avulla lapsi itsekin erottaa omansa. Mitä erikoisempi väri, sitä parempi.

      Mustiin ulkohousuihin saa PoP:lta eriväriset renksut lahkeisiin. Helpottaa myös omien etsimistä.

      Tupsupipot on aina vähän hankalia, kun sateella kiskotaan huppua päähän. Ohut merinovillainen kypärämyssy on pelastus silloin. Ne tupsupipot ei myöskään sovi kypärien alle, jos päikyssä on vaikka mahdollisuus polkupyöräilyyn.

      Ja syksylle/talvelle ja miksei näin keväälläkin ne vuorelliset sadevaatteet on to-del-la pelastus! Sinne fleece alle ja pärjää tosi hyvin.

      • Valeäiti Näytä tarjouksen tekijä

        Hei ihanaa et laitoit nää tänne, kiitos! 🙂

    • Valeäiti Näytä tarjouksen tekijä

      hyvä vinkki!

  • Anna-Maija

    Vakahoitaja täällä moi! Tuosta kurahousuasiasta sanoisin, että vaikka päiväkodin linja olis että aina laitetaan kun sataa, niin vanhempi saa kyllä sanoa että ei laiteta. Jos ostaa hyvät vettäpitävät kamppeet, niin onhan se nyt ihan järjetöntä väkisin vetää siihen toinen kerros päälle! Kurahousut on hieno oman aikansa innovaatio, mutta onneksi tekstiiliteollisuus on siitä kehittynyt. Mun mielestä päiväkoti ei voi vaatia yhtään mitään tietynlaisia varusteita, sellaiset mitä vanhemmat hyväksi katsoo, niin sellaiset lapselle puetaan. Toki jos lapsella on puutteelliset varusteet, vaikka pelkät farkut märkänä päivänä ulos laitettavaksi niin silloin etsitään jotain lapsen kuivana pitävää ylle päiväkodin varavaatteista. Mutta jos vanhempi sanoo että hänen lapsensa ei kurahousuja tarvitse, niin sitten ei tarvitse jos kerran haalarissaan kuivana pysyy. Ja juu tulee hiekkaa eteiseen, mutta se on vaan hiekkaa, sen voi lakaista pois.

    • Valeäiti Näytä tarjouksen tekijä

      Hyvä näkökulma, todella! Ehkä hyvä olisi joka tapauksessa jutella henkilökunnan kanssa mikä siellä toimii parhaiten!

  • Maria

    Tosi tärkeä kirjoitus. Meillä lapset jo koulussa, mutta me kaikki muistellaan lämmöllä päiväkotiaikaa. Kokemusta on kahdesta isosta kunnallisesta päiväkodista enkä voi muuta kuin kehua ja kiitellä molempia. Kaikki sujui hyvin ja haasteet oli pieniä. Aina saatiin kaikki selvitettyä. Meidän lapset ovat keskenään hyvin erilaisia ja silti tykkäsivät päiväkodista.

    • Valeäiti Näytä tarjouksen tekijä

      Ihana kuulla 🙂

  • Elina

    Juuri näin, päiväkodit ja kaikki mitä lapsi sieltä saa on todella mahtavaa. Ei mikään kakkosvaihtoehto sille, että en pysty itse olemaan kotona vaan ihan ykkösjuttu. Nyt koronan aikana päiväkodeissa kiertävät kulkutaudit ovat vähentyneet ihan merkittävästi. Koska pienistä oireista pitää ottaa kotiin, ei taudit leviä. Ottaahan se päähän ottaa vähän nuhainen lapsi kotiin, mutta vastavuoroisesti sairaspäiviä tulee kokonaisuudessaan vähemmän. Voi kun tämä jäisi käytänteeksi päiväkoteihin! Nyt koronan aikana ei ole myöskään saanut tulla sisälle riisumaan ja pukemaan lasta, mikä on kieltämättä nopeuttanut aamuja päiväkodilla, mutta on välillä harmi kun lapsella on huono aamu.

    Meidän kesään kuuluu muuten aina päiväreissu Mäntyharjulle ja siinä sivussa Kuoman tehtaanmyymälään. Kuomia on vaikka missä kuoseissa, marketit eivät vaan kuulemma tilaa niitä. On ollut, sydän-, pöllö, auto- ja perhoskuomia, jotka ovat erottuneet sieltä kenkämerestä 🙂

    • Valeäiti Näytä tarjouksen tekijä

      Hei ihanasti sanottu, just toi ettei se ole mikään pakon paikka että nyt on vietävä päiväkotiin! Tosi tärkeä huomio.

      Kuoman myymälä! ooh!

  • Katariina

    Moi! Hyviä vinkkejä, erityisesti tuo levon ja ajan huomioiminen.
    On varmasti tärkeää että vanhemmat ovat luottavaisella ja myönteisellä mielellä päiväkodin aloituksesta, silloin lapsellakin on turvallisempi olo. Mä haluan tässä kuitenkin vähän ”soraäänenä” muistuttaa, että aina se päiväkotielo ei ole niin auvoista, ja välillä lapsella on uudessa päiväkodissa jostain syystä paha olla. Tämä voi liittyä vaikkapa levottomaan ryhmään, uusiin rutiineihin, siihen ettei löydykään turvallista aikuista, kiusaamiseen jne. Mun vinkki siis olisi, että vanhempien on myös hyvä kuulostella lapsen vointia, erityisesti kun ihan alkuvaihe on ohi. Jos lapsi vaikuttaa tosi kuormittuneelta (esim. hoitopäivien jälkeen illat menee huutaessa ja raivotessa tai vetäytyneenä/apaattisena), kannattaa olla rohkea ja ottaa asia päiväkodin aikuisten kanssa puheeksi. Oman kokemuksen mukaan vaka-ammattilaisetkaan ei aina isossa ryhmässä ole ihan kärryillä missä yksittäisten lasten kohdalla mennään, ja silloin on tärkeää että vanhemmat puuttuu asioihin – usein on kuitenkin paljon sellaista, mikä voi lapsen oloa päiväkodissa helpottaa kun vaan aikuiset tarttuvat toimeen.

    • Valeäiti Näytä tarjouksen tekijä

      Juu ehdottomasti, pitää olla tarkkana. Aina voi olla jotain mihin pitää puuttua ja joskus niitä on vaikea löytää niitä huonon voinnin oireita saati syyllisiä.

  • Oliver

    Hyvä teksti.

    Onkohan joku oikeasti sitä mieltä että yksityinen hoitopaikka olisi jotenkin parempi? Mun mielestä nimenomaan toisinpäin: kunnallisella tuntuu olevan homma paremmin hanskassa ainakin täällä meillä päin.

    • Valeäiti Näytä tarjouksen tekijä

      No siis tämmöstä viestiä minäkin olen nyt korvaani saanut!

  • Staika

    On ihan parasta jos päiväkoti on paikka johon lapsi mielellään menee ja aikuiset mielellään lapsen vievät. Lapsi oppii, saa kasvaa omana itsenään ja häntä arvostetaan. Myös aikuisten vuorovaikutus keskenään toimii kun kaikki ovat aidosti lapsen puolella.

    Mutta ei se aina ole niin. Jokaisesta päiväkodista ei saa ”laadukasta varhaiskasvatusta” (inhoan tuota sanaparia). Meillä on muutamasta päiväkodista kokemusta ja ne ovat kuin yö ja päivä. Nykyään olen onnellinen joka päivä kun saan viedä lapseni päiväkotiin, jossa saa leikkiä ja touhuta ja olla lapsi. Saa sopivia haasteita eikä lapsia kohdella massana yhden suunnitelman mukaan. Eikä tarvitse olla koululainen joka istuu hiljaa eikä päästä ääntäkään!!

    • Valeäiti Näytä tarjouksen tekijä

      Totta kai. Se että on tyytyväinen omaan tilanteeseen ei toki tarkoita että pitäisi kääntää sokeaa silmää epäkohdille, päinvastoin!

  • Noora

    Siis todellakin kaikki voi mennä tosi hyvin! Meillä on kolme lasta ja kohta 11 vuotta päiväkotitaivalta takana. Siitä 10 vuotta samassa päiväkodissa (muutettiin tuossa välissä). Nuorimmainen on siirtymässä eskariin ensi syksynä ja voi apua, kun mulle tulee ikävä meidän ihanaa päiväkotia! Mukana porukassa on hoitajia, joista osa on hoitanut kaikkia meidän lapsia. Ja niin suurella sydämellä, ettei paremmasta väliä! Kaikki on aina sujunut ihan super hyvin, aloituksineen kaikkineen. <3 Toki päiväkodeissa on eroja ja vanhemman pitää herkällä korvalla seurailla, että lapsella on kaikki hyvin. Mutta panikoida ei kannata, vaan lähteä siitä että kaikki kyllä sujuu. Alkuun se on raskasta kaikille juurikin sen pari kuukautta, mutta sitten se alkaa tasoittua.

    • Valeäiti Näytä tarjouksen tekijä

      Ihana kuulla!

  • Paluuviite: Edessä ihana kesä - Valeäiti

Tämän viestin kommentit on suljettu.