Avioehtoa ei ole pakko tehdä mutta rahaa täytyy joka avioliitossa ajatella

Kaupallinen yhteistyö: Lexly

Siitä asti kun tapasin Lexlyn ihmiset, olen miettinyt yhtä kysymystä: tarvitseeko jokaisella avioparilla olla avioehto? Olen päätynyt siihen että ei, mutta että avioliitolla on aina taloudellisia, juridisesti sitovia vaikutuksia, jotka olisi hyvä ymmärtää. Palataan siihen kohta.

Sen sijaan se mitä minusta jokaisella avioparilla pitäisi olla, on keskustelu siitä miten tulevan yhteisen (ja juridisesti yhteen sidotun) elämän talous hoidetaan sekä yhdessä ollessa että eron varalta.

Jos avioehtoa ei ole siksi että siitä ei uskalleta puhua, uskallan väittää että rahasta voi tulla jossain kohtaa suhdetta ongelma joka tapauksessa – päättyi se suhde eroon tai ei.

Toinen mitä jokaisella, erityisesti kumppanin tai perheen kanssa elävällä, pitäisi olla on edunvalvontavaltakirja ja testamentti. Edunvalvontavaltakirjasta kertoo paremmin Julia täällä mutta lyhyesti se on lupalappu, jonka avulla tärkeitä asioita voi hoitaa silloinkin kun toinen joutuu vaikka pitkäksi ajaksi tai pysyvästi sairaalahoitoon.

Edunvalvontavaltakirja kattaa isoja asioita, mutta myös käytännön helpotusta: esimerkiksi puolison SIM-kortin avaamista jos kännykkä on lukossa tai pääsyä pankkitilille ja laskuihin perinnän estämiseksi. Edunvalvontavaltakirja mahdollistaa myös omaisuuden myynnin ja muita suuria ratkaisuja, joskus tosin vain mikäli ne on erikseen määritelty. Säästää siis paljon vaivaa!

Testamentilla taas turvataan perhettä ja ennen muuta puolison taloudellisia edellytyksiä selvitä yksin. Se on luonteeltaan samantyyppinen dokumentti kuin avioehto: tapa puhua asioista ennen kuin on liian myöhäistä. Lue tästä lisää Merjalta, minä syvennyn nyt kertomaan siitä avioehdosta.

Me teimme avioehdon kauan häiden jälkeen

Me saimme vihdoin oman avioehtomme tehtyä nyt heti 11v häiden jälkeen. Olimme varmaan aika tyypillinen tapaus naimisiin mennessämme: Ajattelimme että emme me sellaista tarvitse sillä (”olemme rakastuneita ja aiomme olla ikuisesti!!!”) tulomme olivat hyvin samanlaiset, ennustimme samankaltaista talouden kehitystä ja hei what is mine is yours ja mietitään nyt mieluummin sitä istumajärjestystä.

No, kun kelataan eteenpäin niin meille onkin kummallekin tullut vähän suvulle rakkaiden mökkien osuuksia (ja ennustettavaa sellaista); minulla on tullut yhden työpaikan kautta osakkuutta ja sitä kautta vähän omaisuutta. Olen perustanut oman osakeyhtiön ja ollut yhteensä 4,5v kotona lasten kanssa kerryttämättä kovinkaan paljoa eläkettä. Kummallekin on kertynyt ihan erilainen sijoitusportfolio sekä kaiken päälle yhteisesti ihan hirveä määrä velkaa. Lisäksi olemme yhteiselon aikana oppineet että tapamme suhtautua riskiin, säästöihin ja sijoittamiseen on erilainen.

On selvää, ettei taloutemme mene enää luonnostaan 50/50.

Juuri tällä hetkellä meidän arkitaloutemme eli sen juoksevat kulut vielä menee aivan puoliksi, koska olemme edelleen rakastuneita ja aiomme edelleen olla yhdessä ikuisesti (ken tiesi!) ja hyvän tahdon varassa sekä perheen eduksi olemme sopineet että käytännössä elämme elämää niin että kaikki menee puoliksi.

Tämä pätee meillä myös tulevan vanhempainvapaan aiheuttaviin muutoksiin, lue siitä lisää täältä.

Kummankin tulot menevät sellaisenaan yhteiselle tilillle, josta maksetaan meidän henkilökohtaisille tileille sama summa omaa rahaa käytettäväksi miten haluaa. Sijoituksia teemme itsenäisesti (ja hyvin eri tavalla), joten mahdollisen avioeron sattuessa meillä olisi todennäköisesti myös eriävä omaisuus sinne kertynyt.

Halusimme tehdä sopimuksen siitä, että jos joskus tilanteemme muuttuukin, tiedämme kerran sopineemme tämän: jos arjen kulujen ja tulojen jakaminen eron takia loppuisi, se mitä kumpikin on omassa henkilökohtaisessa elämässään saanut (työllä, perimällä tai vaikka säästäen), jäisi hänelle itselleen.

Jos haluamme myöhemmin päivittää avioehtoa, sen voi tehdä. Mutta nyt on keskustelu käyty ja asiat papereissa sovittu ja minusta se helpottaa kaikkea.

Pakko myös sanoa että luulin rahasta puhumisen olevan meille tosi helppoa, mutta saimme silti aikaan aika kipakan keskustelun ja vahvoja tunteita.

Ainakin minulle. Se korostaa sitä että paperin teko oli tärkeää. Jos joskus elämämme muuttuukin, ei tarvitse uusien tunteiden kanssa käydä yhä monimutkaisemmaksi käyvää keskustelua.

Sillä ei tämä ihan helppo asia ole! Olen kirjoittanut tämän tekstin nyt neljään kertaan ja käynyt asiasta eri forumeissa keskustelua. Kyselin teiltäkin Instassa miksi teillä ei ole avioehtoa ja vastaukset oli selkeät:

  • Miksi tekisimme avioehdon kun keskinäinen varallisuutemme on lähes identtinen emmekä usko sen muuttuvan – puoliksi kaikki kuitenkin menisi?
  • Emme ole vain saaneet aikaiseksi tai se tuntuu vaikealta tehdä.
  • Haluamme, että kaikki menee puoliksi, koska koemme sen reiluksi.
  • Tuntuisi vaikealta puhua aiheesta tai tuntuisi siltä että oletamme sitten eroavamme.

Tästä riittäisi neljään blogijuttuun mutta teen kuitenkin tämän yhden maratonjutun, koska koen tämän tärkeäksi. Yritän nyt koota tiiviin (se juna meni jo!) kokoelman ajatuksia näistä aiheista, jotka olen Lexlyn kanssa asioidessa oppinut. Ehkä saan jotain noista teidänkin ajatuksista taklattua. Myös Lexlyn erinomaiset sisällöt avioehdosta kannattaa lukea läpi!

Avioehtoa ei ole pakko tehdä.

…mutta tee päätös asiasta tietoisena. Muista että avioehdon tekemättä jättäminen on automaattinen suostuminen 1920-luvulla luotuun lakiin: eron tai kuoleman tullessa aivan koko netto-omaisuutenne (molempien velat vaikuttavat siihen summaan, joka puolitetaan osituksessa) jaetaan.

Avio-oikeuden alaiseen omaisuuteen lasketaan lain mukaan kaikki omaisuus, myös se, joka on yksin toisen puolison nimissä.

Kokonaisuutena tämä puoliksi jakaminen voi olla reilu peli tai sitten ei. Osituksen lopputulos voi olla vähän yllättäväkin ja herättää helposti aika isoja tunteita, jos tätä keskustelua ei ole käyty edes joskus.

Avioliiton päättymisen tilanne sitten määrittää miten teidän kummankin tunteet suhtautuvat tähän sopimukseen, jonka olette allekirjoittaneet sanomalla kirkossa “tahdon” tai maistraatissa jotain muuta.

Tässä Lexlyn artikkelissa on hyvin kuvattu tilanteita, joissa avioehto ei ole niin tarpeellinen.

Avioehto voi ja pitää olla juuri teidän näköinen ja sitä voi muuttaa!

Ajattele avioehto enemmin tapana keskustella rahasta kuin jonakin rangaistuksena, jota yrität toiselle langettaa. Se voi ja sen pitääkin olla teidän näköisenne: jos te haluatte sopia niin että toinen on kotona lasten kanssa pitkään ja toinen tekee töitä, miten sovitte talousasiat siihen liittyen? Jos toinen maksaa nyt kaikki arjen kulut, miten elämä jatkuisi eron hetkellä?

Entä velat, onko varakkaammalla puolisolla vaikka yritystään vastaan velkaa (velat kun vähentävät erossa huomioon otettavaa omaisuuden säästöä)? Jos sovitte että kummallakin on lähtökohtaisesti omat rahat, onko jotain mitä halutaan erityisesti jakaa tai jättää ulos?

Avioehdon ei tarvitse olla täysin avio-oikeuden poissulkeva

Avioehdon voi tehdä monella tavalla, se ei automaattisesti ole sellainen että kaikki pidetään itsellä. Sen voi räätälöidä täysin, viimeistä omistuserää myöten. Avioehdossa voi esimerkiksi todeta että kaikki omaisuus menee muuten puoliksi, mutta tämä suvun yritys ja sen kehitys jätetään kokonaan ulkopuolelle tai tuo vanha moottoripyörä ei ole avio-oikeuden alaista omaisuutta.

Lisää sekalaisia argumentteja avioehdon puolesta:

  • Elämä muuttuu tahdostamme riippumatta. Avioehtoa ei tehdä tähän hetkeen vaan 15–20v päähän. Suurimmalla osalla talous muuttuu vuosikymmenten aikana ja sitä on vaikea ennustaa.
  • Avioehto ei vaikuta millään tavalla siihen miten te nyt elätte. Voitte edelleen jakaa tai olla jakamatta kulujanne miten haluatte avioliiton aikana – paitsi että tiesitkö jo lain säätävän elatusvelvollisuudesta? Laki sanoo ”Puolisoiden elatus käsittää puolisoiden yhteisten sekä kummankin henkilökohtaisten tarpeiden tyydyttämisen”
  • Avioehdon pointtina on miettiä miten elämä järjestyisi jos vaikka ero tulisikin joskus seuraavien vuosikymmenten aikana. Avioehto liittyy vain avioliiton päättymiseen, tämä on tärkeä muistaa!
  • Mutta: Avioehdosta puhuminen ei tarkoita sitä että valmistautuu eroon ja olettaa avioliittonsa päättyvän. Et varmaan oleta kodinkaan palavan, vaikka otat kotivakuutuksen?
  • Avioehdon voi nähdä romanttisena valintana: emme ole yhdessä rahan takia. Pystymme sopimaan rahasta reilusti ja toisillemme hyvää tahtoen. Tällä suojaamme toisiamme ja ehkä lastenkin taloutta pahimman sattuessa.
  • Rahasta on helpompi puhua silloin kun mitään ongelmia ei ole ja luoda samalla omaan suhteeseenkin rahasta puhumisen kulttuuri. Avioehdon luominen on tähän hyvä väline!
  • Avioehto on sata kertaa helpompi tehdä kuin mitä nyt ajattelet. Meiltä meni tähän kului parin tunnin keskustelu ja vartin tekninen nakutus Lexlyn palvelussa vartti.
  • Avioehto ei maksa paljon mitään (85€ itse tehtävänä verkossa, 300€ juristin kanssa) ja paperia voi myös muuttaa myöhemmin.
Romantiikkaa rakennusprojektin keskeltä – hän oli askarellut tämän eräänä iltana raksajätteistä. Aawwwww.

Tapoja, joilla voisi aloittaa puheen rahasta tai avioehdosta

Tiedän, tätä keskustelua ei ole helppo aloittaa etenkin jos häistä on kulunut niin kauan ettei illan pääruokaa enää edes muista. Mutta lupaan että keskustelu on käymisen arvoinen, syventää suhdetta kun tämäkin juttu on avoimesti puhuttu!

Kokeile avata peli vaikka jollakin näistä:

  • Haluaisin puhua sun kanssa rahasta, otetaanko lasi viiniä ja suunnitellaan yhdessä?
  • Hei ollaanko me koskaan puhuttu meidän taloudesta vanhoilla päivillä? Voidaanko haaveilla yhdessä?
  • Luepa tää Valeäidin juttu avioehdosta, mua kiinnostaisi kuulla sun mielipide tähän
  • Miten me oltiinkaan sovittu meidän eläkkeiden osalta?
  • Voidaanko istua alas ja katsoa vähän meidän yhteistä budjettia ensi vuodelle?

Sitten kun keskustelu on avattu ja olette jo valmiita miettimään mitä käytännössä tapahtuisi, älkää luovuttako vaan jatkakaa seuraavaan vaiheeseen, Lexlyn palveluun! Uskon että tuntuu isolta kynnykseltä tehdä juridisia asioita, sillä niitä niin harvoin arjessa tekee. Tässä pari kynnystä madaltavaa toimenpidettä.

Avioehtoa kohti vievät helpot askeleet, jotka eivät vielä sido mihinkään:

Avioehto verkkopalvelussa maksaa nyt vain 72,25 €

Avioehdon tekeminen Lexlyn verkkopalvelussa tuottaa täysin teille räätälöidyn avioehtosopimuksen. Verkkopalvelu maksaa normaalisti 85€, mutta saatte nyt 3.-10.12. siitä -15% alennuksen koodilla Ruuhkavuodet.

Lexlyn kaikissa verkkopalveluissa on 14 päivän ajan maksusta mahdollista muokata jo ostettua asiakirjaa Prosessin voi myös aina aloittaa ikään kuin alusta ja päivittää avioehtoa jos siltä tuntuu. Vasta kun paperissa on vielä sekä teidän että kahden todistajan nimet ja se on rekisteröity Digi- ja väestötietovirastossa, avioehtonne on voimassa.

Ei se niin pelottavaa ole, kohti rahapuhetta rohkeasti vain tässäkin asiassa!

 

Viimeinen kuva: Aino Heininen

10 Kommentit

  • Kotiäiti

    Meillä ei ole tarvetta avioehdolle. Olemme olleet nuoresta asti yhdessä ja keränneet omaisuutemme yhdessä. Mies on tehnyt viimeiset melkein kymmenen vuotta yksin töitä ja minä olen mahdollistanut sen hoitamalla kotona meidän yhteisiä lapsia. Sen sijaan keskinäinen testamentti pitäisi tehdä äkkikuoleman varalta, kun lapset ovat alaikäisiä. Saako sen alennuksen myös sen tekemiseen?

    • Valeäiti Näytä tarjouksen tekijä

      Tosi hyvä että teette testamentin, se on meilläkin todellakin seuraavana työlistalla – melkeinpä vielä tärkeämpi kuin avioehto! Alekoodi käy tällä kertaa vain avioehtoon! Mutta kannattaa seurata Lexlyn sometilejä, joskus tulee koodeja muihinki tuotteisiin 🙂

    • Maria R.

      Kiitos kun nostit aiheen esille! Minusta tästä puhutaan aivan liian vähän. En ymmärrä miksi aihe herättää niin suuria tunteita. Tässä tuli nyt onneksi niitä faktoja. Me tehtiin avioehto jo 16 vuotta sitten ja edelleen ollaan yhdessä 🙂 Eikä muuten ole tarvinnut keskustella raha-asioista, kun kaikki on ollut selvää koko ajan.

      • Valeäiti Näytä tarjouksen tekijä

        Se on kyllä jännä ettei se avioehto vaikutakaan avioliiton onnellisuuteen 😀 Avioeron onnellisuuteen kyllä! Mut just toi että sit kumpikin tietää (vaikka sitä eroa ei tulisi) että miten asiat on parhaalla mahdollisella hetkellä sovittu.

  • Reetta

    Ihan todella hyvä juttu, taas! Jostain kumman syystä tästä asiasta ei tämmöisiä ”kansantajuisia” kirjoituksia ole edes ollut. Toki rahapuhetta ei ehkä ole muutenkaan ollut aiemmin näin arkisesti. Kiitos siis näistä, tulevat joka kerta tarpeeseen ja saas nähdä joko tänä iltana meilläkin surffaillaan viinilasin äärellä Lexlyn sivuille :).

    • Valeäiti Näytä tarjouksen tekijä

      Oi ihana palaute, kiitos! <3 hyvää deitti-iltaa siis sinne 🙂

      • Elina123

        Sanoisin myös, että jos on yhtään enempää omaisuutta tai spesifimpejä toiveita avioehdon suhteen, kannattaa olla herkästi yhteydessä suoraan juristiin. Näin saa varmistettua, että molemmat ovat ymmärtäneet asiat samoin:)

        • Valeäiti Näytä tarjouksen tekijä

          Erinomainen pointti. samaa mieltä.

  • Tuulia

    Asiaa. Tekeminen tai tekemättä jättäminen – on se sitten avioliitto, avioehto tai testamentti – pitää valita tietoisesti6. Ihan liikaa on niitä, jotka eivät ajattelekaan asiaa, ja sitten valittavat lopputulosta, kun tilanne laukeaa käsiin.

    Me emme edesmenneen mieheni kanssa menneet edes naimisiin, eikä testamenttiakaan ollut, mutta siihen oli syynsä, ja olin täsmälleen tietoinen mitä käy jos jompikumpi kuolee. Muutaman vuoden päästä olisi syyt poistuneet, olisimme menneet naimisiin, tehneet avioehdon – ja testamentin.

    • Valeäiti Näytä tarjouksen tekijä

      Kyllä, just näin. Rahasta pitäisi ylipäänsä olla paljon enemmän tietoinen eikä vain mennä tunteiden mukana johonkin päätyyn (huoli / huolettomuus)

Tämän viestin kommentit on suljettu.