Anna pyllysi valita wc-paperi, siitä kiittää myös luonto

Kaupallinen yhteistyö: Metsä Tissue

Hypermarketissa ensimmäisen pysähdyspaikkani on pehmopaperiosasto ja huokaisen aina vähän siinä kohtaa. Valinnan pitäisi olla helppo, siitä vain kyytiin sitä mitä aina. Mutta jotenkin kuitenkin päädyn siinä aina arpomaan: pehmeää vai luontoystävällisyyttä hehkuttavaa? Kuvioitua vai valkoista? Halvinta vai isoin pakkaus?

Puristelen paketteja ja etsin kantokahvoja, mittailen miten ne mahtuu kärryyn. Katson kuvioita vaikka tiedän ettei ne kiinnosta mua lainkaan sitten itse toimenpidettä suorittaessani.

Nyt mulla on itselleni vastauksia, jotka opin tästä yhteistyöstä:

  • Ota sitä mikä on omalle pyllylle mukavinta
  • Sillä se on myös luonnolle parempaa
  • Ja ota nyt hyvänen aika aina isoin pakkaus (tämän toki tiesin ilman yhteistyötäkin)

Pehmopapereita ei juuri ajattele kunnes se on loppu – tai huonoa laadultaan

Meidän perheessä pehmopapereita käytetään ihan super paljon. Talouspaperi on ruokapöytämme tärkein vieras, emmekä oikeastaan jaksa vaihtaa sitä edes hienompien vieraiden tullessa. Kiiltävät servietit eivät koskaan voi piestä talouspaperin voimaa kun lapsi vetäisee puolet lohikeitosta lattialle.

Wc- ja talouspaperit on kummatkin sellaisia tuotteita, joiden pitää olla aina saatavilla ja joiden pitää toimia just niin kuin ne lupaa. Ajattele hetkeä kun pyyhit taaperon tiputtamia raejuustopalleroita lattialta läikkyneen maidon seasta. Saako paperi katketa kesken hommien? Haluatko tuntea sormissasi raepallurat?

Tai se tunne kun yrität saada huonolaatuisesta vessapaperirullasta riittävää määrää ja sitä rullaa vaan riipii ja riipii ja riipii…Ja miten hyvältä toisaalta tuntuu laadukas paperi, josta pari palaa riittää eikä iho ole rikki sen käytön jälkeen. Sitä laatua ei aina tajua arvostaa, mutta sen menettämisen kyllä huomaisi.

Miksi se valinta siellä hyllyjen välissä sitten on mukamas vaikea? Uskon että itselläni se johtuu sellaisesta ajatusharhasta, että paksu, hyvä ja voimakas olisi yhtä kuin epäekologinen. Olen tottunut ajattelemaan että ekologisuuden nimissä pitää vähän uhrautua ja laittaa niin sanotusti pyllynsä likoon luonnon alttarille. Onneksi olin väärässä.

WC-paperissa hyvältä tuntuva voi olla myös vastuullisempi

Tämä yllätti minut ja ehkä teidätkin: pehmoisen laadukas, ensikuidusta valmistettu Lambi on kierrätyspaperista valmistettuja vertaisiaan ympäristöystävällisempi.

Olen tottunut ajattelemaan että kiertotaloudessa aina viimeinen keino on joutua käyttämään neitseellistä materiaalia mutta tässä pehmopapereiden tapauksessa kierrätetty versio on ympäristölle kuluttavampi: sitä pitää käsitellä niin paljon hygieniavaatimusten takia ja roudata niin kaukaa, että täällä Suomessa suoraan omista raaka-aineista tuotettu pehmopaperi on kestävämmällä pohjalla – ja laadultaankin parempaa.

Metsä Tissue kertoo asiasta näin:

”Kierrätyskuituja käytettäessä keräyspaperista on puhdistettava tarkasti pois esimerkiksi muste ja muut epäpuhtaudet, jotta siitä voidaan valmistaa hygieenistä ja korkealuokkaista pehmopaperia. Yhden ensikuiduista valmistetun WC-paperirullan valmistamiseen tarvitaan 40% vähemmän raaka-ainetta verrattuna kierrätyspaperista valmistettuun. Pehmopaperien valmistus ensikuidusta on osa resurssitehokasta puun käyttöä. Puun kaikki osat käytetään 100%:sti kullekin osalle parhaiten sopivaan tarkoitukseen ja pehmopaperien valmistus on osa tätä kokonaisuutta. Ensikuitua käyttämällä säästetään energiaa ja vettä ja jätettä syntyy vähemmän kuin kierrätyskuituja käytettäessä.”

Voit lukea aiheesta lisää Metsä Tissuen sivuilta täällä.

Suomessa meillä on ehkä monella muullakin tämä minua hämännyt ajatus, tai ainakin meillä myydään täällä Pohjolassa vielä Eurooppaa enemmän kierrätyspaperista valmistettuja pehmopapereita. Se ei ole ihannetilanne, sillä kierrätyspaperin lähdettä (sanomalehdet, toimistopaperit jne) on jatkuvasti maailmalla vähemmän ja sitä joudutaan siis hakemaan yhä kauempaa mikä lisää kierrätyskuidun hiilijalanjälkeä.

Ensikuidusta valmistettu paperi on siis paitsi ekologisempaa ja laadukkaampaa, myös lähituotantoa.

WC-paperi valinta voi olla vastuullinen – joten miksi ei?

No niin en nyt sitten todellakaan ala sanomaan teille, että jatkossa myös wc-tai talouspaperin vastuullisuudesta pitäisi kantaa huolta – kyllä näitä vastuullisuuskysymyksiä on jo ihmisen elämässä riittävästi. Mutta mietin tämän itselleni niin että pehmopaperipäätös on mulle hirveän vahvasti tavan ohjaama, ei-tiedostettu päätös jolla ei ole esimerkiksi hinnan kanssa kovinkaan paljon tekemistä.

Mulle on tavallaan aika sama mitä paperia se on (jos se on riittävän laadukasta, riips riips!), usein ostan tottuneesti vain aina samaa Lambia.

Toisin sanoen: tässä valinnassa on tosi helppoa valita kestävämpi versio, se ei paljon arjessa tunnu ja jos tuntuukin niin vain hyvällä tavalla!

Jos ennen olen puntaroinut siinä hyllyllä että hitsi pitäisikö tän ihanan pehmeän ja jykevän sijaan sitten kuitenkin valita tuo kierrätetty että se olisi varmaan vastuullisempaa, niin nyt tiedän paremmin!

Tämä on siis se harvinainen tilanne, jossa minun hemmotteluksi mieltämäni tuote onkin se vastuullisempi valinta.

Ostamalla pehmeää paperia tekee siis oman takamuksen ja luonnon tyytyväiseksi ja lisäksi saatat jopa saada kuorrutteena hyvän fiiliksen siitä että olet tehnyt vastuullisemman valinnan. Bonuksena kestävät kulutusvalinnat lisäävät elämän merkityksellisyyttä, mikä taas on ihan hyvinvointimme ytimessä. Miksipä ei ulottaa tätä fiilistelyä myös vessan puolelle!

Metsätalous on super kiinnostava aihe!

Tuttujen Lambin ja Serlan takaa löytyy Metsä Tissue, jonka emoyhtiön Metsä Groupin kanssa olen saanut tehdä jo monta vuotta töitä konsulttielämäni puolella. Se kokonaisuus on hurjan kiinnostava! Kuinka saman talon alla pystytään aidosti ottamaan haltuun metsän koko kierto metsänhoidosta puutuotteisiin, paperituotteiden ja kartongin valmistukseen sekä sivutuotteina syntyvän biomassan hyödyntämiseen ja uusiin tekstiili-innovaatioihin.

Metsä Tissue onkin yksi Euroopan johtavista koti- ja suurtalouksien pehmopapereiden toimittajista sekä yksi maailman johtavista tiivispapereiden toimittajista.

Metsätalous ja siinä aikaansaatu materiaalin kierto on kokonaisuutena super kiinnostava Jos nämä teemat kiinnostaa, suosittelen siirtymään Merjan hienon blogikirjoituksen pariin.

Ps. Myös taaperon saa äärimmäisen onnelliseksi wc-paperilla.

3 Kommentit

  • Ma

    Entäs onko parempi valinta vastuullisuuden kannalta valkoinen vessapaperi vai valaisematon? 😅 Tästä ollaan kotona monesti väännetty.

    • Valeäiti Näytä tarjouksen tekijä

      Tiedätkö mä jäin miettimään tätä samaa! Äkkiseltään en osaa sanoa enkä ole löytänyt suoraan vastaustakaan. Metsä Tissuen sivuilla puhutaan samasta asiasta leivinpaperin osalta, joka sekin on hygieniatuote ja siellä sanotaan näin:

      ”Valkaisun voi ajatella olevan kuin sellun pesu. Valkaisemattomat kuidut voivat aiheuttaa paperiin haju- ja makuhaittoja, jotka voivat siirtyä valkaisemattomasta paperista sen kanssa kontaktissa olevaan elintarvikkeeseen” toim huom. Elintarvikkeeseen > pyllyyn 😀 eli kun nykyään ei enää tehdä kloorilla tuota valkaisua (joka oli epäekologista) niin ehkä sen voi ajatella olevan kuitenkin parempi että tämä ensikuitutuote on kaikin puolin laadukas tähän sille tarkoitettuun käyttöön jotta ei tule hukkaa? Voisin laittaa tästä vielä kyssäriä asiakkaalle päin jos ehtivät vastata!

      Tässä se artikkeli: https://www.metsagroup.com/fi/yhtio/Views-Metsa-Groupin-blogi/Pages/Valkoinen-vai-ruskea-leivinpaperi-–-siinäpä-kysymys.aspx

  • Metsä Tissue

    Metsä Tissuelta tässä moi! Kiitos hyvästä kysymyksestä. Valkaiseminen on tosiaan oleellinen osa selluntuotantoa, sillä vaalennetaan ja pehmitetään kuitua, josta sitten tehdään pehmopaperia. Paperista tulee näin pehmeämpää, vahvempaa ja saadaan aikaan puhtaampi lopputuote. Valkaisu onkin osa haluttujen tuoteominaisuuksien aikaansaamista. Sellun valkaisuprosessi on tätä nykyä pitkälle kehittynyt ja turvallinen, eikä siinä käytetä vahingollisia kemikaaleja. Metsä Tissuen Mäntän paperitehtaalla on lisäksi Joutsen- ja EU-Kukka-ympäristömerkit, joiden kriteereissä otetaan huomioon myös paperintuotannon prosessissa käytetty kemia. Joutsenmerkityt tuotteet ovat käyneet läpi kriteerien mukaisen tarkastelun ja ne on todettu ympäristövaikutuksiltaan suotuisiksi. Paperin valkaisu ei näin ollen ole huono merkki, vaan kertoo laadukkaasta ja turvallisesta tuotteesta. Jos olet käyttänyt esimerkiksi harmahtavaa paperia, se on todennäköisesti kierrätyskuidusta tehtyä. Molemmista kuiduista valmistetut tuotteet ovat turvallisia käyttää ja jokaisella käyttäjällä on oma makunsa tuotelaatujen suhteen. Me Metsä Tissuella näemme, että ensikuiduilla on kuitenkin monia etuja pehmopaperien raaka-aineena, kuten korkea hygieenisyys ja laatu sekä tietysti se, että raaka-aine tulee läheltä, vastuullisesti hoidetuista pohjoisista metsistä.

    Kivaa syksyn jatkoa!

Tämän viestin kommentit on suljettu.