Ärsyttävä mutta sairaan hauska muikkeli täällä moro!

Olen lähes koko ikäni kuullut olevani ärsyttävä.

ärsyttävä valeäiti

Ensimmäiset vuodet meni hämmennyksen vallassa, kun en oikein tiennyt miksi olin niin ärsyttävä. Opin kuitenkin luottamaan siihen että näin on. Tein siitä osan persoonaani. Teini-iässä ystävälliset tytöt osasivat kertoa päin naamaa miten monella eri tavalla olin ärsyttävä, joten pian osasin itsekin niitä piirteitä paljon listata.

Opiskeluaikana tein aika aktiivisesti töitä häivyttääkseni ärsyttävät puoleni. Tsemppasin, mukauduin ja tarkkailin itseäni. Tulin siinä aika hyväksi. Olin vähemmän ärsyttävä ja enemmän ahdistunut. Jossain kolmenkympin kohdilla aloin kuitenkin vihdoin oppia jotain vielä paljon tärkeämpää.

Opin ettei sillä ole väliä. Että minun ei pidä enää yrittää muuttaa itseäni ja koittaa olla vähemmän ärsyttävä, vaan ennemminkin ympäröidä itseni ihmisillä, jotka hyväksyvät ne piirteet. Ehkä jopa pitävät niistä!

Enää en sietäisi keneltäkään samaa viestiä. Olet ärsyttävä on hirveä asia sanoa toiselle! Nyt kun olen asian kanssa täysin zen, voin paljastaa teille ihan uusia ärsyttäviä piirteitä, joita ei ehkä edes silloin teininä vielä ollut. Olen oikeastaan asian suhteen niinkin zen että olen kartuttanut itselleni lisää ärsyttäviä piirteitä!

Kolme ärsyttävintä asiaa minussa (tällä hetkellä)

 1. Puhun aivan sairaan paljon ja törkeän nopeasti. Paitsi silloin kun esiinnyn, siitä propsit mulle! Ilmeisesti sitä voi kuitenkin jotain oppia kun riittävän monta kertaa huomautetaan. Keskeytän myös muita jatkuvalla syötöllä. En siksi että haluaisin puhua itse päälle, vaan siksi että olen niin innoissani kun arvaan mihin toinen on menossa. Täydennän siis muiden lauseita ennen kuin he itse pääsevät maaliin asti. Vitsi miten ärsyttävää! Anteeksi!
 2. Puhun koko ajan englantia. En tiennyt tämän olevan edelleen ongelma ennen kuin katsoin Insta-liven tallennetta Päivin ja Lauran kanssa nauhoitetusta podcast-jaksosta Valeäidin nauhoitusten toiseen tuotantokauteen. Olipa ärsyttävää kun yksi jatkuvalla syötöllä heittelee jenkiksi anekdootteja. Anteeksi! Mutta minulla on syyni. Kävin lukion englanniksi Suomessa. Puhuin kolme vuotta englantia Karoliinan, Uchennan, Marjutin ja Sonjan kanssa, vaikka meistä jokainen puhui suomea äidinkielenään. Englanti oli opiskelu- ja puhekielemme, ei sille nyt oikein mitään mahtanut. Sujuvasti kysyimme toisiltamme what’s your lukujärjestys like today ja nyt huomaan että jatkan samaa edelleen pienemmässä mittakaavassa.
 3. Laulan tai vielä pahempaa vihellän jatkuvasti. Tätäkään en huomannut ennen kuin New Yorkin reissulla ystäväni sanoi että en tiennytkään sun olevan tollainen viheltelijä ja heti sen perään naapurin tyttö kysyi minulta metsäretkellä onko pakko laulaa koko ajan. Turns out, kyllä on.

Ja tasapainon vuoksi tiedoksi niille, joilta nämä ovat menneet ohi:

hauska valeäiti

Kolme parasta asiaa minussa

 1. Olen hauska. Parhaimmillani olen kävelevä stand-up show joka saa ihan missä tilanteessa vain edes pienen naurun ihmisestä ulos. Saan pahimmatkin jäärät ja kylmäkiskoiset business-ukkelit nauramaan!
 2. Olen empaattinen. Pystyn samaistumaan, sanoittamaan ja ymmärtämään erilaisia tilanteita hyvin. Sanoisin myös että tämän ansiosta osaan hoitaa yleensä tosi nihkeätkin tilanteet niin että kaikille jää hyvä mieli.
 3. Olen hyvä kuuntelemaan murheita ja ratkomaan niitä. Aivoni toimivat niin että (muiden) ongelmat on helppo pilkkoa, analysoida ja paketoida sellaiseksi paketiksi että niiden kanssa on helpompi jatkaa.

Niin että jos olet valmis sietämään turhaa englannin vilauttelua, moottoriturpaa ja lauseittesi lopettamista, saat vastineeksi hauskan shown jonka aikana kaikki ongelmasi ratkeaa!

JaniillemuilletiedoksiettäfuckyouI’mtoohauskaforyoulalalalallalalalaaaa!!!

36 Kommentit

 • Hanna

  Miksi oi miksi löysin blogiisi vasta pari viikkoa sitten?! Ja sun instastories! Täydellistä!
  Mulla about samat, kaikessa ärsyttävyydessään. Multa on nykyään kielletty vislaus ja autossa laulaminen..rakkaan aviomiehen toimesta ??

  • Valeäiti Näytä tarjouksen tekijä

   Oih! Ihanaa että löysit! Ja kerta kaikkiaan upeaa että joku tykkää mun storiesista, olin vähän pelännyt niiden olevan…ärsyttäviä 😀

 • Suvi

  Samaistuin. Puhun kanssa aina muiden päälle. En ilkeyttäni, vaan just sen takia kun innostun 🙂 Ja ihmisillä kestää muuten aivan liian kauan kertoo juttunsa. Ja kävin englannin peruskoulun englanniksi. Eli puhun sujuvaa finglishiä ?

  Aina kun luen sun juttuja, tulee semmonen olo, että vitsi oot varmaan siisti tyyppi. Semmonen helposti lähestyttävä ja inhimillinen. Ja todellakin hauska. Älä ikinä lopeta sun blogia. Se on ihan timanttinen. Tsemppiä taloprojektiin!!

  • Valeäiti Näytä tarjouksen tekijä

   No niin kestää!! Suurin osa ihmisistä onkin tosi ärsyttäviä! 😀 Mahtavaa että olet täällä, selkeästi olemme samaa (upeaa) ihmislajia! <3

 • Kristus

  Kyllä noi ”ärsyttävät” piirteet kuule susta löyty jo teininä. =D Mut mä tykkäsin susta silti. Tai ehkä juuri siksi. 😉

  • Valeäiti Näytä tarjouksen tekijä

   No just. Kiitos, kai? 😀

   • Kristus

    Hyvällä oli sanottu, pöljä! ? Niin ja siis mä en kyllä koskaan pitäny niitä piirteitä ärsyttävinä… Mä vaan kadehdin sun kielitaitoa ja rohkeutta olla äänessä. Itsehän vaan punastelin, ku piti suu avata. ?

    • Valeäiti Näytä tarjouksen tekijä

     <3 <3

 • Sanna / Kototeko

  Ihmiset osaa kyl olla toisinaan aika tylyjä. Nuo listaamasi asiat ei nyt kyl oikeasti tee ketään ärsyttäväksi. Ainakaan toivottavasti. Nimim. Mm. toinen nopea puhuja ja muiden lauseiden täydentäjä. ?

  • Valeäiti Näytä tarjouksen tekijä

   haha, uskottele vain niin itsellesi! 🙂 No ei kai, just hyvä että maailmassa on muitakin nopeita verbaalitaitureita!

 • Daniella

  IB:läinenkö sinäkin? Fellow-kärsijä täällä moi! (Oikeesti ihan parhaimpia valintoja elämässä!)

  Mutta siis just niinkuin mä, paitsi etten ole hauska, vaan ihan umpitylsä. Mulla itselläni on kyllä hauskaa 😀 Finglish, lempikieleni. Vähän se on helpottanut, kun lukiosta on kulunut aikaa (silloin lukiossahan se oli ihan holtitonta!), mutta vähän väliä sitä huomaa, että joihinkin tilanteisiin englanti vain taipuu paremmin ja totta kai sitä haluaa ilmaista itseään parhaimmalla mahdollisella tavalla 😉

  • Valeäiti Näytä tarjouksen tekijä

   Hello! En ihan IB, kävin Etelä-Tapiolan jossa oli kokeiluna varsin kummallinen setti: Suomen opintosuunnitelma englanniksi. Oli melko mielenkiintoiset ylioppilaskokeet 😀

   Mutta englanti on edelleen ja on ilmeisesti sitten aina ollut mulle tosi tärkeä kieli, nimenomaan sellaiseen small talk kamaan se vain jotenkin taipuu paremmin. Oikeastaan edelleen huomaamattani rajoitan aika paljon sen käyttöä, mutta silti sitä vaan tulee aina tahtomattaankin.

 • Blarney stone

  Mua on läpi elämän myös aina pelottanut, että mua pidetään ärsyttävänä, koska olen puhelias. Kaikki kulminoitui yhdessä työpaikan illanvietossa kun ihan muutenkin kaverikseni luulemani työkaveri ilmestui sivusta haukkumaan mut niin että sylki lensi, kun olin ihan muiden kanssa juttelemassa. Tuli eteeni ja ilmoitti että olen niin tyhmä etten edes tajua että olen ihan sairaan ärsyttävä eikä ketään kiinnosta kuunnella mun juttuja. Huusi niin kauan että itkin. Jälkikäteen kyllä jo nauratti että ehdin sentään elää yli nelikymppiseksi että kukaan mua sillä lailla riepottelee, mutta lopputulos kyllä oli melkoinen kammo lähteä enää yhtään mihinkään illanviettoihin kuin aivan tutun porukan kanssa.

  • Valeäiti Näytä tarjouksen tekijä

   No Herranjumala mikä idiootti toi työkaverisi! Tsiisus!! Toivottavasti sinäkin löydät parempia porukoita ❤️

 • Missä olet Laura?

  Kaks kautta kolme noista itsellä! Ja sama juttu: olen saanut kuulla monesti siitä että puhun paljon. Ja että hyräilen koko ajan.

  Mut tiedätkö mitä: just yks päivä mietin kuinka helppoa sun seurassa on, ja kuinka luonnollista oli laulaa yhdessä Robinia ja vetää aerobikkiä PINGin iltabileissä. Ihan vaan kasuaalisti.

  • Valeäiti Näytä tarjouksen tekijä

   Noni, tämä selittää miksi meillä synkkasi niin automaattisesti! Ihana kommentti, kiitos <3 ps. ootko jo ostanu sen mekon? 😀

 • Jaana

  Samaistun ensimmäiseen ärsyttävyyteen!
  Lisäksi puhun jatkuvasti itsekseni. Omilleen muuttaessani hankin koiran jotta pystyin puhumaan sille. Tai ainakin väitän muille puhuvani koiralle. 😀 Onneksi löysin myöhemmin miehen jotka höpöttää itsekseen vielä enemmän kuin minä!! Match made in heaven, enää ei tule seurustelukumppanilta pitkiä ja hitaita katseita kun naurahtelen yksinäni tai taivastelen jotain ääneen, odottamatta vastareaktiota.. 😀

  Tosin mies seurustelun alkuaikoina myös vihelteli ja lauleskeli jatkuvasti. Ei se mua haitannut kunnes erehtyi tekemään saman kello 6.30 lauantaiaamuna, valmistautuessaan koirien aamulenkittämiseen. Oppi kerrasta että mun nukkuessa makuuhuoneessa ollaan täysin äänettömiä.

  Mulle on kyllä sanottu koko elämäni että oon ärsyttävä. Joka kerta yritän korjata tilannetta olemalla normaali mutta sitten saan kuulla olevani creepy. Ota tästä nyt selvää, helpompi olla rasittava! 😀

  • Valeäiti Näytä tarjouksen tekijä

   Joo ei mitään kannata korjata! Ollaan just niin ärsyttäviä kuin ollaan, aina on joku joka tykkää! Tämän ainakin olen näistä kommenteista oppinut 🙂 Puhuminen on parasta!

 • mari

  Enhän mä kestä! Sä olet 100% mä.
  Juuri noinhan se menee… välillä pinnistelen pää punaisena, etten keskeyttäisi toisten lauseita, mutta enimmäkseen on pakko …. soriiiii…
  Ja toi kyky uida kenentahansa nahan alle…. mä niin teen sen saman 😀
  Mutta mulle ei oo koskaan sanottu, että olisin ärsyttävä :O
  Itse olen aina kuitenkin pelännyt jollain tasolla olevani.

  • Valeäiti Näytä tarjouksen tekijä

   Voi ei nyt mä paljastin sulle että joidenkin mielestä se voi olla ärsyttävää 😀 😀 Ehkä sä vaan osaat tehdä tämän diskreetimmin kuin minä 😀

 • Tanja K

  Tajusin just että taidan olla ite samanlainen koska en yhtään ymmärtänyt miks noi piirteet voi ärsyttää ? Mulla vielä lisä-ärsyttävyyttä tuo se että en viljele englantia vaan ranskaa, joka on mulle tosi läheinen ja luonteva kieli. Yritän kyllä rajoittaa sen käyttöä jatkuvasti!

  • Valeäiti Näytä tarjouksen tekijä

   RANSKA! toi on paha! Sitä ei edes kukaan muu ymmärrä 😀 😀

 • Ruuhkamutsi

  Ihania ärsyttäviä piirteitä. Itse myös onnistuessani puhun paljon ja toisten päälle. Mielestä jokainen saa olla sellainen kun on 🙂

  • Valeäiti Näytä tarjouksen tekijä

   Niin saa! Joillain vain kestää kauan itse ymmärtää se ☺️

 • Larppa

  Kun joskus ekoja kertoja vilkaisin sun Instaa tai blogia niin pidin sua kyllä aivan äärimmäisen ärsyttävänä. Jostain syystä jäin kuitenkin seurailemaan ja nykyään rakastan sun instastoryjä. ? Ja kai totuus on se, että olen itse juuri sellainen suupaltti-viheltelijä, kai sinun maneerisi ja tapasi ilmaista itseäsi ovat hyvin samankaltaisia kuin itselläni niin tokihan se pistää ärsyttämään. ? Oot huippumuija ja teet hyvää duunia, älä koskaan ikinä muutu!

  • Valeäiti Näytä tarjouksen tekijä

   ?? ihanaa että tykkäät mutta kyllä tuo ensivaikutelma kirpaisee! Ärsyttävää olla ärsyttävä!

 • Lydas

  Voi ihana ihana sinä!! Oot ihan mahtava kaikkine piirteines ja ihanaa että oot myös sinut sen kanssa! Moni sama piirre löytyy myös musta (mm. kävin amerikkalaisen ala-asteen ja meillä kotona jostain syystä puhuttiin usein ja paljon englantia), eli ootsä finishannu sun gramman homeworkit? Ja arvaa kun noi mun pennut on alkanu puhua silleen! ’Boysien bathroomissa on..’ tai ’kun Suomessa on Summer niin sun ei laske ollenkaan’ aaagh!) ja tiedän vallan hyvin että oon joidenkin ihmisten mielestä ihan sikaärsyttävä ja välillä jostain sosiaalisista häppeningeistä kotiutuessa soimaan itteäni että oli varmaan taas ärsyttävä. Suulas. Hölmöt läpät. Enkai mä vaan laulanu jotain??!

  Mä koitan vähän laskea ärsyttävyystasoa tietyissä tilanteissa (mietin ihan tosi pitkään miten sanotaan suomeksi tone it down, mutten keksiny), mutta eihän se aina onnistu niin hyvin kun toivoisi… 😀

  Hei älä koskaan ikinä muutu!

  • Valeäiti Näytä tarjouksen tekijä

   No hei ditto! Oon usein miettinyt sun tekstejä lukiessa että meissä on joitain samaa 🙂 musta on vähän kurjaa kun näitä kommentteja lukiessa tulee väkisin mieleen että Suomessa ei saisi olla kupliva, innostunut, äänekäs, huomion keskellä. Että meitä kaikkia puheliaita yhdistää kokemus siitä että muut pitää meitä ärsyttävinä?

   Vai oletko sä ollut siellä Amerikassa vähemmän ärsyttävä? ?

   Toivottavasti tämäkin asia muuttuu kun Suomi muuttuu 🙂

 • Tuua.

  En ajattele, että oisit jotenki ärsyttävä (en olis täällä, jos sää oisit ärsyttävä:)) mutta pakko sanoa tosta englannista. Asun Kanadassa ja kuulen päivittäin pelkästään englantia. Yritän opettaa lapsille suomea ja siksi pitää omaa suomenkieltä yllä. Yks keino on lukea suomalaisia tekstejä esim blogeja. Välillä harmittaa, että blogeissa vilisee niin paljon englannin sanoja ja sanontoja. Etenkin semmoset tyypit, jotka on kuulemma opiskellu suomenkieltä ja kirjoittamista ja kirjottaa mielenkiintosia, hyviä tekstejä. Sitten yhtäkkiä ne upgreidaa sohviaan, vie smoothiebowlit nextille levelille ja antaa sneakpeekin seuraavaan postaukseen. 😀 ei siis ollut kritiikkinä sulle vaan koskee yleisesti lukemiani blogeja. Ettää älkää antako mun kielitaidon rapistua – suomi on hieno kieli!:)

  • Valeäiti Näytä tarjouksen tekijä

   Mielenkiintoinen näkökulma! Hyvä pointti siis 😉 Ymmärrän ton hyvin, toisaalta suomen kielikin muuttuu jatkuvasti ja vierasperäiset sanat tulee osaksi kieltä. Mä tykkään kuitenkin haastaa itseäni kirjoitetussa tekstissä ja miettiä eri tapoja käyttää meidän kaunista kieltä. Englanti on usein helpompi joten joskus siihen sitten laiskuuttaan sortuu! Suomen kieli on kyllä niin ihana ja rikas <3

 • Mari

  Mäkin oon jonkin verran ärsyttävä ihmistyyppi, mutta en oo koskaan oikeen välittänyt siitä. Tai ehkä nuorempana harmitti, kun meni välit jonkun kanssa, mutta näin vanhempana jo tietää, että se on muiden ongelma, jos eivät kestä mua ja mun juttuja.

  • Valeäiti Näytä tarjouksen tekijä

   Just niin! Parempi etsiä tyypit jotka meitä kestää! 🙂

 • E-S

  Blogisurffailija eksyi blogiisi ja tällä esittelyllä pitänee kyllä alkaa seurata Instaakin. Ominaisuuksissasi jäät varmasti plussan puolelle, ei näy listaamasi ärsyttävät piirteet vaikuta näin luettuina kovin ärsyttäviltä. 🙂

  Mun ärsyttävä ominaisuuteni puolestaan on se etten saa tiukoissa tilanteissa suutani auki eli saatan jäädä tuppisuuksi, ja se se vasta ärsyttävää onkin omasta mielestänikin. o_O

  • Valeäiti Näytä tarjouksen tekijä

   Ihanaa että eksyit, tervetuloa! 🙂 Tuppisuut ei ole ärsyttäviä koskaan (muille)! 🙂

 • Katja - Tässä ja Nyt

  Minäkin olen aina saanut kuulla nopeasta puheestani – ja siitä etttä puhun liian kovaa… 🙂

  • Valeäiti Näytä tarjouksen tekijä

   Ei mahdu Suomeen kaikki puhe 🙂

Tämän viestin kommentit on suljettu.