Ihmiset, jotka eivät petaa sänkyjään aamuisin

”Niin sitä makaa kuin petaa.”

Me emme siis ilmeisesti makaa kovin usein, emme ainakaan päivittäin.

Menin ja paljastin Insta Storyssa ettemme olleet taaskaan pedanneet sänkyämme ja heti joku vastasi että no kuka muka petaa.

Niinpä!

Sitten menin ja kerroin tämänkin Insta Storyssa.

Kävi ilmi että aika moni petaa. Päivä on saatava sillä käyntiin, kyllä minä aina, itse tuuletan aamuisin ja iltaisin..teitä petaajia, sijaajia, tuulettajia oli paljon. Pelottavan paljon. Jotain lapsuudentraumaa siinä puratte, sanon!

On tehtävä tunnustus ja armonanelu samassa ylipitkässä virkkeessä: kyllä minäkin oikeasti haluaisin pedata sängyn joka aamu (äitini ääni pääni sisällä nalkuttaa siitä ihan joka aamu, ihan tuntuu etten kelpaa kansalaisena jos sänky sotkuun jää! Lapsuudentraumat, minähän sanoin!) mutta katsokaas kun sänkyä ei saisi pedata heti heräämisen jälkeen vaan sen pitää ensin antaa tuulettua.

Nyt kun sekä lapsiperheen että viidakon vanhat lait sanelevat että ”se mitä et tee silloin kun siihen olisi mahdollisuus, sitä et tee koskaan”, niin meillä ei sitten pedata koskaan.

Ihan oikeasti nyt hei. Siinä kohtaa kun se yömöhnä on tuulettunut sieltä lakanoista pois, minä olen jo viisi (kymmenen) minuuttia myöhässä kaikesta ja harjaan hampaita pöntöllä ripsiväriä sutiessani.

Joka aamu katson kaihoisasti sängyn lakanamyttyä juuri ennen kuin istahdan sen päälle nykimään sukkahousuja jalkaan ja lupaan itselleni: huomenna minä ehdin.

En tietenkään ehdi.

Sen sanon että ihmiset, jotka eivät petaa sänkyjään aamuisin eivät ole laiskoja, likaisia tai menetettyjä tapauksia vaan itse asiassa järkeviä ja hygieenisiä olentoja! He vain odottavat että sänky tuulettuu – joskus ihan kokonaisen päivän ajan!

Onneksi olen sillä tavalla hullu, että melko usein käy niin että petaan sängyn sitten illalla. Kyllä kyllä, juuri ennen kuin avaan sen uudestaan nukkumista varten.

Sillä kuten vanha viidakon ja lapsiperheen sananlasku sanoo – kuha ny jotain sais aikaan.

 

Kuva ei liity tapaukseen millään lailla mutta halusin todistaa että eräänäkin sunnuntaina jätin ehkä sängyn petaamatta, mutta vein lapset silti retkelle. 

16 Kommentit

 • Mrs G

  Jossain vaiheessa pitää valita ne taistelunsa; mun taisteluihin ei kuulu petaaminen, eikä lakanoiden viikkaaminen, silittämistä en ole harkinnutkaan ja jos vien lakanat ulos kuivumaan niin ne on siellä vielä kahden viikon päästä ja saan pestä ne uudestaan (ja laitan ne kuivausrumpuun).

  Ja kyllä, meillä kotona lakanat vedettiin ja liinavaate pinot oli viivasuorassa ja tuoksuivat, ulkona kuivatetuilta. Tuliko minusta parempi ihminen sen ansiosta? Ei. Oliko meidän perhe onnellisempi? Ei. Muistelenko omaa äitäni tyyliin ”mun äiti oli kyllä maailman paras äiti kun se jaksoi viikata aina lakanat”. Rivienvälistä luettuna se aika ja suorittaminen oli jostain muusta pois… jos äiti olisi vaikka antanut aikaa itselleen?

  Tavalla tai toisella me kaikki varmaan käsitellään niitä omia traumoja ja lapsuuden polkuja; ollaan edelleen niitä kilttejä tyttöjä tai todetaan että omalla toiminnalla voi vaikuttaa ja rikkoa sukupolvia jatkuneita toimintamalleja ja ”perittyä syyllisyyttä ja suorittamista”. Jokaisella on varmasti ne omat kipupisteensä.

  Tsemiä siis jokaiselle riippumatta siitä petaako sänkynsä vai ei:)

  • Valeäiti Näytä tarjouksen tekijä

   Hyvin sanottu toveri! Voimia lapsuudesta irtipyristelyyn kaikille! 🙂

 • pilami

  No ei tietenkään kukaan petaa! Ehkä siististi asettelen peitot mutta että päiväpeittoa käyttäisin – ihan kirjaimellisesti vain joskus ja jouluna! Mut eikö teillä ole nyt makari yläkerrassa? Kuka sitä sieltä edes näkee sitä sänkyä? Meillä näkee petaamattoman sängyn heti eteisestä. 😉

  • Valeäiti Näytä tarjouksen tekijä

   No on yläkerrassa, ihan ylimmässä, ja siitä tämä uusi totaalipetaamattomuus tuleekin! Mutta mua ärsyttää sitten itseäni kyllä tulla siihen petaamattomaan sänkyyn illalla 😀 Ei ole helppoa olla ristiriitainen ihminen!

 • Kaisa

  No ei todellakaan kukaan petaa! Kuten Mrs G totesi, jokainen valitsee taistelunsa ja sänkyjen petaus ei kuulu mulla niihin. Itse asiassa siivoamisessa on muutenkin viritetty meillä rima niin alas, että välillä se ottaa kyllä päähän. Rima on myös monessa muussa asiassa asetettu erittäin alas ja käytetään sekin aika harrastuksiin, ulkoiluun ja kaikkeen muuhun.
  Meillä ei kyllä lapsuudenkodissakaan pedattu (ja siivottiinkin laiskasti), että ehkä tämä on periytyvää. Äiti teki kyllä joka ikinen arki-ilta ruoan töiden jälkeen ja sitä arvostan. Että jos valita saa, niin mielummin tosiaan oli hyvät ruoat ja jotenkin rento meininki kuin että ois ollut niposiistiä.

  • Valeäiti Näytä tarjouksen tekijä

   Sama, rimat on niin hiton alhaalla että maata viistetään. Ja se on ihanaa <3

 • Noora

  Mä en omista yhtään päiväpeittoa. En aikuisten sänkyyn, enkä yhteenkään lasten. Peitot saatan heittää siistimmin, just jouluna ja jos tulee paljon sukulaisia lasten synttäreille. 😉 Muuten ne silittämättömät lakanat saavat tuulettua rauhassa aamusta iltaan, yläkerrassa meillä käydään käytännössä muutenkin vaan nukkumassa. Hah, tää onkin muuten yksi niistä ainoista asioista, joista en ikinä edes ota kierroksia. Näitäkin siis on, jee!! 🙂

  • Valeäiti Näytä tarjouksen tekijä

   Hienoa että löysit yhden sellaisen asian, annan sulle aplodit rentoudesta! 😀

 • Petari

  Kyllä, petaan. Ennen kaikkea lapsen sänky koska muuten kylään tulevat kaverit on siellä sängyssä vuodevaatteiden seassa leikkimässä (miksi, en ymmärrä). Miten te muut tämän ratkaisette? Olemalla vähemmän niuhoja??

  • Valeäiti Näytä tarjouksen tekijä

   no noi ei kyllä yleensä mee sängylle, kai? En mä tiedä 😀 Ehkä en vain tiedä mitä ne tekee! 😀

 • Laura

  Mää olen ajatellut, että kaikilla se aika menee johonkin tärkeään. Jos haluaa aina siistin kodin, terveellistä ruokaa, käydä töissä, ulkoilla itsekseen tai urheilla, olla lasten kanssa rennosti ja kehittävästi, olla toimelias ja rento, pitää kauniita vaatteita sekä itsellään että lapsillaan jnejne. Niin tarvitsee vähintäänkin kodinhoitajan kokin ja pari muutakin naapurin tätiä apuun..
  Jos meinaa selvitä kaikesta itse, täytyy valita omien prioritettien mukaan ?
  Mäkään en petaa, mies yllättävän usein..
  Laura

  • Valeäiti Näytä tarjouksen tekijä

   No se on just näin. On valittava vähän mihin aikansa käyttää, vaikka se onkin ehkä minuutti päivästä.

   • Maira__

    Eimen!

    • Valeäiti Näytä tarjouksen tekijä

     Thank the lord-ah!

 • Katja

  Nyt ollaan kyllä niin tärkeiden asioiden äärellä, että pakko kommentoida!

  Pedattuun sänkyyn on ihana kömpiä illalla! Meillä tosin siihen petaamiseen kuuluu vaan peittojen oikominen ja muutaman tyynyn heittäminen koko komeuden päälle… En tiedä kuinka perhanan kauan sen sängyn pitäisi antaa tuulettua, mutta ei se ainakaan paikoilleen ole lahonnut, kun olen viimeisenä vielä ennen töihin lähtöä käynyt oikomassa. ? Ja koska on vaan kivannäkösiä lakanoita niin miksi peittää niitä jollain! (muksujen kohdalla ehkä eri asia jos sängyssä leikitään tms.)

  En kuitenkaan nää itseäni virittelemässä mitään päiväpeittoja ja miljoonia koristetyynyjä. Niiden tyynyjenkin asetteluun on joku ihan oma koodinsa. Sisustusohjelmassa näin. ?

  • Valeäiti Näytä tarjouksen tekijä

   Huomaan että tämä on hirmu tärkeä aihe 😀 mä en oon ikinä päässy tohon peittopetaamiseen, rakastan kyllä päiväpeittoa! Tyynyjä on vain kaksi ja ne on jättimäisiä 😀

Tämän viestin kommentit on suljettu.