Pakasta, paahda ja pihistele – laiskempi kokki tekee vähemmän ruokahävikkiä

ruokavinkit lapsiperhe

KAUPALLINEN YHTEISTYÖ: Knorr ja Suomen Blogimedia

IPCC ilmastoraportti  tuskin on enää teistä kenellekään uusi asia, te olette niin valveutuneita. Ehkä teillä jo vähän kuristaa kurkkua kun ajattelette ilmastoa, kuumuutta ja seuraavia sukupolvia? Niin minullakin.

”Peli ei ole vielä pelattu. Mutta aikaa vitkutteluun ei enää missään tapauksessa ole ”
– Lainaus Ylen artikkelista, johon linkattu ylempänä

Onneksi meillä on oikeasti monta tapaa vaikuttaa. Ensimmäinen on tietysti äänestäminen, sillä iso osa näistä asioista vaatii valtiotason muutoksia. Sääntelyitä, veroja, kannustimia ja pakkoja. Mutta yksilötasolla voi tehdä paljon muutakin kuin vain laittaa silmät kiinni ja toivoa parasta. Lyhyenä listana omat teot kannattaa tsekata näiltä osin:

1 Sen mitä ostat, sen pidät (korjaat ja kunnostat, käytät ja huollat).
2 Syö enemmän kasviksia eli vähemmän lihaa (siihen vinkkejä tässä aiemmassa tekstissä)
3 Mieti miten liikut: harkitse yksityisautoilua joka ikinen kerta.
4 Tsemppaa ruokahävikin kanssa.

Viimeinen kohta, ruokahävikki – on yllättävän isossa roolissa ilmastonmuutosasioissa. Jopa 30% kaikesta maailmassa valmistetusta ruoasta menee hävikkiin, eli muuttuu taas uusiksi kaasuiksi maapalloa lämmittämään (ellei sitä saada biomassaksi talteen, mutta se ei vielä mene niin). Eikä pelkkä jäte ole ongelma.

Otetaan talvella ostettu kirsikkatomaatti esimerkiksi: Se on kasvatettu joko jossain kaukana paljon vettä käyttäen, tai kasvihuoneessa vettä ja energiaa paljon käyttäen. Se on pakattu (muoviin, joka on itse asiassa tärkeä asia ruokahävikin minimoinnin kannalta!) ja kuljetettu (usein fossiilisella) polttoaineella ruokakauppaan, josta sinä olet sen hakenut todennäköisesti jollain päästöjä tuottavalla kulkuneuvolla, bussilla tai omalla. Ketjussa on jo neljä ilmastoa kuormittavaa kohtaa, ja viides tulee sieltä omasta bioroskiksesta.

Vaikka kaikki tuottajat alkaisivat Knorrin tuottajien tapaan kasvattaa vihanneksia vastuullisemmin vaikkapa vähentämällä veden käyttöä, syömättä jäänyt tomaatti on silti hankala ilmaston kannalta. Se on kasvattanut itselleen ison jalanjäljen, joten se on parempi myös syödä.

ruokahävikin vähentäminen

Parastahan tietysti olisi, että me kaikki kasvattaisimme omat tomaattimme omalla mullalla jonka omista jätteistämme teemme. Mutta koska emme elä Disney-elokuvassa, me voimme lähinnä tsempata sen kanssa ettei se vaivalla tuotettu tomaatti mene hukkaan.

Meidän perhe elää monella tavalla hirvittävän epäekologisesti. Meillä on kaksi lasta, iso talo johon on uponnut paljon ilmastokuormaa, diesel-auto, ihan liikaa uutta kamaa ja lennämme vuosittain. Vaikka auto on menossa vaihtoon heti kun rahat riittää ja tavaroissa kuri on tiukka, on jalanjälkemme ihan liian painava.

Yksi asia, jossa olemme vähän vahingossa onnistuneet on ruokahävikin pieni määrä. Kyllä sitä tulee, mutta luulen että keskimääräistä vähemmän. Hirveän harvoin joudun muuta kuin kuoria tai lasten lautasten viimeisiä lusikallisia heittämään pois. Tämä ei ole sen ansiota että olisimme jotenkin tosi hyviä ihmisiä, vaan oikeastaan johtuu siitä, että olemme laiskoja ja vähän kehnoja kokkeja. Koska en inspiroidu ruoasta ja osta kaupasta jotakin tehdäkseni siitä “jotain ihanaa”, ei ne tekemättä jääneet ihmeet jää jääkaappiin homehtumaankaan. Pääasiassa jääkaapppimme on tosi tyhjä, sillä siellä on aina vain jonkin tietyn aterian ainekset.

En siis oikeastaan heräteshoppaile ruokaa, vaan ostan aina tarpeeseen.

Tämä osa ruokahävikin vähentämisestä menee minulta suorastaan huomaamatta, mutta teen paljon myös tietoisia valintoja. Tässä omat vinkkini kootusti, otan tosi mielelläni teiltä lisäajatuksia siihen!

ruokavinkit lapsiperhe
Vasemmalla näkyvät kaverit olivat päässeet pehmentymään, joten laitoin ne tuoreiden ystäviensä kanssa paahtumaan.

Suunnittele. Pidä tuoreruokavarannot (hedelmät, kasvikset, liha) aina minimissä. Osta vain seuraaviin aterioihin käytettävät ainekset ja mieti oikeasti, tuletteko sinä viikkona syömään ne. Ruokaostosten suunnittelu tuntuu aluksi työläältä mutta oikeasti säästää sekä rahaa että aikaa.

Turvaudu tuttuihin ruokiin. Suunnittelua helpottaa jos teet itsellesi listan kaikista ruoista, jotka syntyvät vaivatta. Tein sen kerran ehkä kuusi vuotta sitten ja se kantaa edelleen! Listalta sitten valitset aina vaikka kolme per viikko tehtäväksi. Tässä Keltaisen talon reseptit -lista, jossa todella monta hyvää kasvisruokaa resepteineen (kiitos Periaatteen Nainen tämän vinkkaamisesta!) ja täältä löydät mun ja lukijoiden luottoreseptejä lisää.

Jos et jaksa suunnitella, voit muutamalla kuiva-aineella ja pakastettavalla tavaralla varmistaa että ruokaa voi valmistaa silloinkin kun kukaan ei ole muistanut käydä kaupassa ja edessä todellakin on tyhjä jääkaappi. Osta kuiva-ainekaappiin esimerkiksi valmiit Lasagne-setit (Knorrilla on kaksi eri settiä, jossa kastikkeetkin valmiina) ja laita pakkaseen soijarouhetta. Näistä pystyt loihtimaan milloin vain sopivan ruoan. Hernekeittoakin kannattaa aina olla kaapissa!

arjen pikaruoka
Tähän upposi vähän vanha mozzarella, melkein nahistuneet tomaatit ja viimeisen päivän jauhelihat.

Leipä on yksi isoimmista ruokahävikin aiheuttajista, joten niissä isoin vinkkini on että älä pidä esillä tuoretta leipää, ainakaan paljon. Pakasta! Ruispaloista tulee ihan sairaan hyvää kun ottaa pakkasesta ja sitten lämmittää ne leivänpaahtimessa puolikkaat edelleen toisissaan kiinni. Myös kokonaisia leipiä voi huoletta pakastaa. Leipään liittyen toinen vinkki, jonka Laurakin oli huomannut: älä piilota leipiä, jotta et unohda syödä niitä.

Pakastaminen kaiken kaikkiaan on todella suositeltavaa. Me jäädytämme lähes kaiken: leivät, lihat, valmiit annokset, pankkitilit..ei kun se liittyikin ihan toiseen asiaan. Unohtakaa.

Jos erehdyit kuitenkin ostamaan jääkaappiin vaikkapa kauden juureksia “joista sitten teet jotain ihanaa” mutta huomaat ettet olekaan mikään oman elämäsi Gastronaatti, paahda. Paahda kerralla kaikki kohta huonoksi menevät kasvikset ja käytä niitä keittoihin tai pastakastikkeeseen.

Muutenkin kohta huonoksi menevän ruoan kanssa kannattaa toimia niin että valmistat sen osittain ja sitten pakastat. Samana päivänä vanhenevat lihat voi aina paistaa ja valmistaa kastikkeeksi ja laittaa sitten pakkaseen. Muista merkata nyssykkään mitä siellä on ja milloin se meni pakkaseen, mustasta laatikosta kukaan ei koskaan sulata itselleen ruokaa.

vanhat salaatinlehdet
Tämän jääkylpyvinkin nappasin talteen WTD Natalta ja se toimi! Taas jäi yksi ruoka heittämättä pois

Milloin ne tavarat sieltä jääkaapista sitten vanhenevat? Hyvin, hyvin harvoin silloin kun pakkaus sanoo. Älä tuijota päivämääriä vaan tutki ruokaasi – haistele, katso väriä ja maista. Tiesitkin ehkä että jogurtti säilyy hirvittävän pitkään parasta ennen:in jälkeen, mutta sama pätee oikeastaan kaikkeen. Viimeinen käyttöpäiväkään ei ansaitse kunnoitusta jos aistisi sanovat että ruoka on vielä ok.

Pahinta hetkeen oli todistaa vierestä kuinka työkaveri heitti koko paketin pinaattilettuja bioon epäröimättä koska päiväys oli mennyt – vielä kamalampaa on se että pyynnöstäni toinen paketti armahdettiin mutta en ehtinyt syödä sitä ja siellä se nyt vieläkin majailee. Epäilemättä jo homeessa. Sniff.

Älä tee uutta ruokaa ennen kuin vanhat on syöty. Ruokahävikin vähentäminen tarkoittaa meillä sitä, että joskus syön lauantai-iltana vanhenevaa makaronilaatikkoa vaikka kuinka tekisi mieluummin ihanaa tuoretta risottoa. Jos valmistan uuden ruoan, on melkein varmaa että vanha jää lopulta syömättä.

Jatkojalosta! Ison osan ylijäämäruoista voi käyttää vielä johonkin muuhun. Pastakastikkeesta tulee helposti pizzaan tai tacoihin täytettä, ylijääneet perunat ovat spydäri in the making tai espanjalainen munakas, ylijäänyt riisi on mitä parhain Fried Ricen pohjaksi.

Anna naapurille. Jos tiedät että teillä jää jokin asia syömättä, tarjoa sitä vaikka naapurille kun se on vielä hyvää. Maailmalla tähän on olemassa jo palveluitakin, toivottavasti niitä rantautuu vielä lisää Suomeenkin.

Lounasbuffat ovat iso ruokahävikkiansa. Katso ettet syö silmilläsi.

Ruokahävikkivinkkejä on listannut myös Mamma Rimpuilee ja Nata WTD (siellä oli paljon hauskoja nippelivinkkejä!), mutta kiinnostaisi kuulla vielä lapsiperhekollegoilta mitä vinkkejä teillä on. Knorr palkitsee kaikkia keskusteluun osallistuneita, eli jos kommentoit alle omien vinkkiesi kanssa osallistut arvontaan, jossa voit voittaa 4kpl Knorrin Vego-aterioita.

Arvontaan voit osallistua täällä blogissa tai tekstin FB-jaossa, voittaja arvotaan jo 2.11. joten kommentit äkkiä kehiin! Arvonnan säännöt täällä.

knorr vego

Lue myös:

 

18 Kommentit

  • Kippuralla

    Lähtäkohta: 6 henkeä
    Ostan yleensä paljon ja kaikkea mitä tulee syödyksi. En esim osta selleriä kun ei me sitä syödä, tai tofu, sekin päätyisi roskikseen. En tee ruispuuroa, tai verilettuja, kalaruokaa teen yhden ruokailukerran verran ettei se jäisi hävikkiin. Yleensä roskiin menee vain lasten lautasilta kaavitut jämät (en ole tässä 12v aikana oppinut syömään niitä), hedelmien ja vihannesten kuoret&karat, kahvinpurut ja teepussit

    • Valeäiti Näytä tarjouksen tekijä

      Onnea, voitit tuotepalkinnon! Whoop whoop! Laitan meiliä 🙂

  • Anna-Maija Ojanen

    Pakastekasvikset! Pakastimesta voi ottaa juuri sen verran kuin sillä hetkellä tarvitsee.

  • Satu / hollanninsuomalainen

    Jatkojalostukseen liittyen: Kannattaa pitää kaapissa myös currytahnaa ja kookosmaitoa, koska jämävihanneksista, perunoista ym voi aina tehdä hetkessä curryn. ? siihen käy melkein kaikki.

  • KaisaK

    Meillä jäi ennen usein tuoreita yrttejä nahistumaan jääkaappiin, kunnes tajusin alkaa pakastamaan niitä. Saksin yrtit pussiin käyttövalmiiksi ja sitten pakkasesta voi helposti lisätä ruokiin.

  • Leena

    Ykkösvinkki on hyvä suunnittelu! Osta vain suunnittelemiisi ruokiin tarvittavat ainekset äläkä riehaannu kaupassa 😉

  • Nelliina

    Sämpyläihin upotan jämäperunamuussit ja puuronloput. Mukaan arvontaan 🙂

  • Lintunen

    Tämä on yksi sellainen osa-alue, jossa mä vähän vahingossa onnistun. Käytän kauppakassipalvelua, joten syömiset on pakkokin suunnitella. Olen myös myöntänyt (itsellenikin, perhe tiesi tän jo), että mä en ole se tyyppi, joka improvisoi vaan se, joka tekee reseptin mukaan. Ja jonka lapset on hyvin valikoivia ruuan suhteen. Meille ostetaan siis aina samaa jugurttia, aina samaa juustoa, aina samaa mitävaan: menekki on taattu ja hävikkiä ei tule. Lisäksi meillä on jokaisen lapsiperheen must: (kaksi) koira(a) -> ei todellakaan mene ne vähätkään jämät mitä lasten lautasille jää roskiin 😀

  • Johanna

    olen ollut todella tiukalla budjetilla liikkeellä jo usean vuoden ajan. huomasin että suurin säästö sekä euroissa että hävikissä tulee siitä että käyn aina samassa lähikaupassa ostoksilla. osaan valikoiman ulkoa ja hankin vain sitä mitä oikeasti tarvitsen. ostan isompia määriä tarjoustuotteita ja pakastan, esim. paistan jauhelihaa valmiiksi pakkaseen ja sieltä on helppo ottaa senhetkisen nuppiluvun mukainen annos. lapset olivat pieninä ruoka-allergisia ja jouduin käyttämään valtavasti aikaa ruuanlaittoon. nyt en enää jaksa, kyllä ne hengissä pysyvät, kunhan perusasiat ovat kunnossa!

  • Mervi

    Pakkasen tehokas käyttö. Eli hyvä järjestys (meillä on oma laatikko leiville, lihalle, pakastevihanneksille sekä valmiille ruoille sekä marjoille), muuten menee sekaisin ja takanaolevat häviävät. Ja sitten pakastimen säännöllinen tarkastus että vanhemmat tuotteet tulee käytettyä ensin.
    Nykyään sujuu jo melkein itsekseen, mutta kyllä se on pitänyt opetella. Iso pakastin auttaa

  • Maijalan Anna

    Meillä käydään kerran viikossa kaupassa, ja kauppareissun jälkeisille päiville suunnitellaan kasvispitoisimmat ruoat. Just ennen kauppapäivää sitten kolutaan kaapit ja katsotaan että mitäs täällä olisi, ja tehdään sen mukaan (välillä tulee aika eksoottisia yhdistelmiä).

    Leivät menee yhtä pussia lukuun ottamatta pakkaseen, ja sieltä niitä otetaan vasta kun edellinen pussi on syöty. Lähes kaikki leipä mitä itse syön, käy paahtimen kautta koska silloin pieni kuivahtaminen ei haittaa ?

    Mun suurin synti on kyllä uutuuksien kokeilu – koska niitä käyttää kerran ja loppupurkki/paketti/kasvis jää kaapin perälle pyörimään.

  • Tuija

    Suunnitelmallisuuden avulla säästää aikaa,vaivaa ja ympäristöäkin. Ja vähän nuupahtaneista kasviksista saa hyvän sosekeiton, joka uppoaa yleensä koko perheelle. Ja sen kylkeen juurikin pari pakastimesta napattua paahtimeen kautta kulkenutta ruispalaa, niin jopa on itseasiassa aika herkkua ?

  • Jenni K

    Meillä myös taattu ruuantähteiden nelijalkainen rouskuttaja, joka kaupan päälle putsaa vielä lattian lasten tuolien ympäriltä. Ihan paras! Mutta auta armias kun koira ollut hoidossa viikon, lattia on karmeen näköinen ? mutta on meillä myös pakastin ahkerassa käytössä!

    • Valeäiti Näytä tarjouksen tekijä

      Onnea, voitit tuotepalkinnon! Whoop whoop! Laitan meiliä ?

  • Krisu

    Meillä perheessä yksi kasvissyöjä, joten vihanneksia ym. menee todella paljon, kun samalla muutkin syödään kasvispainotteisesti. Kaikki uhkaavasti pilaantuvat vihannekset muuntuvat yleensä kasvissosekeitoksi. Lisäksi panostin ja ostin kunnon blenderin, joka tekee jopa punajuuresta sileää. Nyt välipalasmoothien sekaan voi piilottaa vaikka mitä ja maistuu pienemmillekin. – kjeh.

    Koira on oppinut päivystämään keittiössä, kun täytän tiskikonetta. Tietää, että usein kippaan jämäruuat sen kuppiin 🙂

    Välillä jääkaapin perukoille jää epmääräisiä avattuja purnukoita, jotka ehtii pilaantua ennen kuin keksin niille käyttöä. Tähän kun keksisi järkevän ratkaisun.

  • Sanna

    Vähän nahistuneet/ylikypsät hedelmät toimivat hyvin lämpimässä hedelmäsalastissa: pilko hedelmät uunivuokaan, ripottele päälle kanelia ja sokeria. Paista 175 °C noin 30-40 min tai kunnes hedelmät ovat pehmeitä. Jos joukossa on banaania, ei sokeria välttämättä edes tarvita. Maistuu sellaisenaan tai vaikka vaniljajäätelön kanssa. Ja mikä parasta, tämän voi ”paistaa” pienempänä annoksena myös mikrossa.

  • säde ylänen

    meillä kanssa laitetaan leipä pakkaseen ja ptan vain tarvittavan määrän. kanan ja kalan aina pakastan tuoreeltaan, tosin paistan kanan,että on valmiiksi kypsää kun teen ruokaa,ja kuulemma säilyykin paremmin.jos puuroa jää yli,leivon ämpylöitä,ja muutenkin leivon itse usein meidän leivät. käytän hyvin vähän eineksiä. olen päivät kotona kun olen puolisoni omaishoitaja,eli minulla yleensä aina aikaa tehdä itse ja teenkin mielelläni. tietty joskus on esim. pitsa perjantai.meillä siis tulee yllättävän ruoka hävikkiä

  • anki

    Muutama idea vielä:
    – jääkaapin väljyys ja hyvä järjestys, erityisesti ruuantähteille oma paikka joka osuu silmään heti kun oven avaa. Olen harkinnut nimettyä paikkaa pian vanhentuville ruuille.
    – pestopurkkeihin ym. kannattaa kirjoittaa etikettiin milloin paketti on avattu (vaikka tietysti ”vanhentuneetkin” kannattaa arvioida aistinvaraisesti)
    – yli jäänyt riisi sopii hyvin myös rahkaan (+ appelsiini + vähän vaniljasokeria + kermavaahtoa = jälkkäri) ja jugurttiin tai munakkaan täytteeksi. Ja sitä voi myös pakastaa!

    – hävikin vähentäminen kannattaa muistaa myös ravintoloissa. Monesti ravintola-annoksessa on ranskalaisia ainakin kolmen ihmisen tarpeisiin. Aina kun muistan, tilaan esim. hampurilaiseni ilman ranskalaisia (ja yleensä saan silti seuralaiseni lautaselta muutaman)

Tämän viestin kommentit on suljettu.