Kaikki tiet vievät Pisaan?

Tulossa suunnattoman elitistinen ensimmäisen maailman ongelma, mutta minulle henkilökohtaisesti kamalan vaikea asia: Ykkönen menee kahden vuoden päästä kouluun.

Mutta mihin kouluun?

Olisikin kyse siitä, että arvon opetussuunnitelman, kielen tai kasvatusmetodin välillä. Silloinhan ongelmaa ei olisi kun lapsi olisi jo synnärillä ilmoitettu Ranskankieliseen stylistimontessorikouluun, jossa on kotitalouspainotus. Mutta kun ajattelin laittaa sen ihan tavalliseen kouluun. Sellaiseen, jossa opetellaan kirjoittamaan, laskemaan ja pyörimään kärrynpyöriä.

En vaan haluaisi laittaa sitä kouluun, jossa opetellaan kiusaamaan, syrjimään ja räkimään. Sitä ei kuitenkaan varmaan voi välttää. Opinhan itse aikanani nuo kaikki ja vielä pari muuta hyvää temppua päälle. Mutta voiko välttää sen, että lapsi joutuu huonooon kouluun, jossa menestyminen, ei vaan pärjääminen, on lähtökohtaisesti vaikeampaa huonon opetuksen, epämääräisen oppilaskunnan tai homeongelman takia? Onko Suomessa gettokouluja, ja jos on, mistä tunnistan sellaisen? Vai ollaanko me aidosti sellainen lintukoto, jossa kaikki koulut ovat maailman eliittia, ja josta tulee automaattisesti ulos hyviä kansalaisia? Epäilen.

Vaikean tästä kysymyksestä tekee luonnollisesti meidän etuoikeutettu asemamme, valinnan mahdollisuus. Kesäkuusta alkaen me asutaan vuokralla, valmiina tekemään päätöksiä seuraavasta asunnosta. Siellä asutaan mielellään seuraavat 10+ vuotta, lasten peruskoulu-uran ajan, ja se voi olla ”missä vain” nykyisen asuinalueemme ympärillä. Teemme siis samalla valinnan asuinalueesta, ja on varmaa, ettei se alue ole Suomen (Euroopan?) kallein keskusta-alue. Muutamme todennäköisesti lähtökohtaisesti johonkin meille entuudestaan tuntemattomaan lähiöön.

Mistä sitä voi tietää, mikä lähiö on kiva? Missä on kiva asua, missä on turvallinen koulumatka, missä on turvallinen lapsuus? Onko oikein edes miettiä näitä asioita, vai pitäiskö luottaa systeemiin? Onko se sittenkin minun omista asenteistani kiinni, vai voinko vaikuttaa meidän mahdollisuuksiin hyvillä valinnoilla?

Pääsekö Pisaan mitä tahansa tietä pitkin?