Hetkinen, tässähän alkaa pian äitiysloma

Jotenkin se hiipi ihan yllättäen kimppuun: äitiysloma. Se alkaa jo ensi viikon jälkeen. Suureksi ilokseni huomaan että taidan pystyä tekemään sinne asti töitä enkä joudu jäämään aiemmin pois niin kuin viime kerralla! 

Mutta mitä ihmettä sitten teen? Tässä kun on kotona oltu jo ensin pari vuotta lapsen kanssa ja yrittäjän hommissa ja sitten vielä yksi päälle pandemian takia, ei nyt tule sellaista perinteistä ”jee saa olla kotona” -fiilistä vaan ehkä päinvastoin hiukan ahdistaa että mitä ihmettä tulen kaikella ajallani tekemään.

No lepäämään, ainakin. Sen tarpeen on tässä kyllä huomannut. Vaikka on kiva käydä vähän kävelyllä välillä, siitä seuraa yleensä aika tiukkoja liitoskipuja ja / tai supistuksia, joiden kanssa on kyllä kivempi maata sohvalla kuin istua koneen kanssa.

Pallo pääsee kohta lepoon

Normaalisti mulla on ollut äitiyslomalle vaikka mitä kivoja suunnitelmia ja rutiineja: Ehkä lounas jonkun ystävän kanssa, ehkä jotain asioiden hoitoa kauppakeskuksissa, ehkä vain haahuilua vaikka museoissa ja päiväkahveilla! Juuei. Mitään näistä ei nyt tehdä. Viimeksi näitä suunnitelmia häiritsi suuresti samaan aikaan kesälomalle jääneet kaksi lasta, nyt pandemia.

Sen lisäksi että pandemia kahlitsee kotiin suojiin tartunnoilta, saatan saada ne isot lapset taas seurakseni jos oikein ”tuuri” käy ja koulut siirretään etäopetukseen. Tätä kirjoittaessa asiaa pähkitään valtiotasolla.

Sivumennen sanottuna en voi uskoa että tämäkin vauva-aika ja vanhempainvapaa on koronan säyvttämää. Aivan uskomatonta. 

Siis mitä enemmän olen kotona, sitä parempi, sillä synnyttämään olisi kiva päästä ilman koronatartuntaa tai -altistusta. Mutta kun en jaksaisi katsella tätä kotia enää yhtään. Tavallaan tekisi mieli olla jäämättä koko äippälomalle ennen kuin pakko on!

Samaan aikaan huomaan että ihan hyvään aikaan tämä tulee. Huononevat yöt, kasvava maha ja lisääntyvät supistukset ja muut kivut tekevät yhdessä kyllä töidenkin teosta välillä jo vähän tukalaa.

Sitten huomasin sellaisenkin pienen seikan, ettei olla valmistauduttu vauvan tuloon vielä erityisen paljon. Kaikenlaista oleellista vauvatavaraa on kotiin jo ilmestynyt yhteistyökumppanin Wauvakaupan toimesta (ja näistä voisin kirjoittaa enemmän vaikka sillä äitiyslomallani!), mutta vaikkapa vauvan vaatteista mulla ei ole mitään tietoa. Tiedän ostaneeni yksittäisiä juttuja, mutta en usko että meillä on yhtäkään bodya, vielä.

Someryhmissä muilla on jo kotiinlähtövaatteet silitettynä ja pakattuina, minä mietin että niin kai se jotain vaatettakin tarvitsee. Ehkä käytän siis koko sen äitiysloman tähän!

Voisin myös yrittää aktivoitua blogissa kun aikaa vapautuu taas kertarytinällä enkä varsinaisia (yhteis)töitä kuitenkaan hirveästi tee. Ne sunnuntait on varattu siihen.

Onko toiveita? Ainakin moni on toivonut juttua siitä mitä erilaista neljännen odottamisessa on edelliseen verrattuna, samoin on toivottu ajatuksia siitä mitkä vauvatavarat ovat turhakkeita ja mitkä välttämättömiä. Kumpaankin mulla on kyllä paljon ajatuksia, ehkä se ensimmäinen äitiyslomapäivä innostaisi vaikkapa näihin…

 

4 Kommentit

 • Paluuviite: Pää alaspäin! Raskausviikko 34 - Valeäiti

 • Laura

  Minä odotan myös neljättä lasta, ja jäin äitiyslomalle 13.12. Ensimmäiset neljä lomapäivää olin yksin kotona pienessä flunssassa ja tein loppuun viimeisiä työjuttuja. Sitten sairastuivat lapset. Lasten joululoma alkoi etuajassa, ja nyt näyttää siltä, ettei arkeen palata vielä huomennakaan. Kahden taudin välissä oli kolme päivää, jolloin olimme kaikki terveinä. Ennakkokäsitykseni äitiysloman kaappien raivauksesta ja pitkistä ystävälounaista sekä kyläilyistä ja kivoista perhetekemisistä ovat kaikki unohtuneet, ja äitiysloma on lähinnä ollut äänikirjamaratoneja kipeät lapset kainalossa sohvalla. Tavallaan hyvä näinkin, mutta alussa olin vähän katkera, kun sairastelu pitkittyi. Nyt vain toivon, että vauva ei pidä kiirettä, jotta lapset paranisivat ennen vauvan syntymää ja mies voisi päästä mukaan synnytykseen. Samalla jännittää, miten pahentuva koronatilanne vaikuttaa synnytykseen, jos kätilöitä on paljon poissa.

  Toivottavasti sinä saat hyviä, terveitä äitiyslomapäiviä ja myös rauhallisia lepohetkiä. Tsemppiä viimeisille viikoille! On ollut mukava seurata raskausaiheisia postauksiasi. Myös aiemmista postauksiasi on ollut hyötyä – esimerkiksi Bugaboo Foxit jäivät lopulta ostamatta, vaikka aluksi niitä mietimme. Meilläkin hankinnat jäivät aivan viime tippaan, mutta nyt on onneksi kaikki suurin piirtein kasassa.

  • Valeäiti Näytä tarjouksen tekijä

   Tätä mä kans kauhulla odotan. Nyt kun on oltu taas viikko vai peräti kaksi terveenä niin toki se tarkoittaa että Kolmonen vähintään on kohta kipeä! Kakkosta odottaessa Ykkönen joutui sairaalaan viikoksi juuri kun mun äitiysloma alkoi. Se oli karmeeta kaikin puolin 🙁

   Ja hei tosi kiva kuulla että näistä teksteistä on ollut iloa! Vähän tulee enää blogin puolella palautetta niin aina lämmittää 🙂

 • Paluuviite: Äitiysloma - Raskausviikot 35-36 - Valeäiti

Tämän viestin kommentit on suljettu.