Olisiko siitä nyt puolitoista vuotta kun Ykkönen ilmoitti olevansa kasvissyöjä? Ainakin siitä on jo neljä vuotta kun Kakkonen systemaattisesti kävi kaikki ruoat läpi ja tarkasti onko sinne sujautettu vilpillä jotain lihaa jäljittelevää kasviproteiinia. Hän kysyi tomerasti “onhan tässä oikeaa lihaa?” ja minä meinasin nyökytellä Härkispaketin edessä että on on, tietysti! En sitten muistaakseni oikeasti hennonut valehdella ja syömättä jäi yhden haukun jälkeen.
Nyt olemme tilanteessa, jossa syömme kotiruokana 90% kasvista, kerran viikossa kalaa ja ehkä kerran kuussa punaista lihaa. Kummankin lapsen lempiruoat ovat sellaisia, joita eivät olisi ikinä ennen suostuneet syömään ja nyt olen jo itsekin tilanteessa, jossa ns. punainen liha ei enää uppoa.
Kanaa tai porsasta en ole itse ostanut pariin vuoteen, lihakorvikkeita emme enää juurikaan myöskään käytä.
Kysymys herää, miten ihmeessä tämä onnistui kahden laiskan ja surkean kokin ja parin aika nirson lapsen taloudessa? Lopulta tosi helposti, yritän nyt koota omat vinkit tähän ja kommenteissa saa mieluusti jakaa lisää!
Kuinka viedä perheen ruokailua kohti kasvisruokailua
Porttiteoria: Aloita muuttamalla nykyruoat kasvikseksi kasviproteiineilla
Tämä “miksi kasvisnakkia pitää kutsua nakiksi jos se ei kerran sitä ole” -keskustelu on välillä vähän raskas, mutta minäpä kerron heti miksi: On huomattavasti helpompaa harjoitella uutta ruokavaliota kun saa jatkaa ihan samaa kuin mitä aina ennenkin on tehnyt. Jos omassa repertuaarissa on vaikkapa 10-20 helppoa ruokalajia ja niistä puolet tai kaikki lähtisi pois ilman “lihan korvikkeita”, miten siitä voi helposti muuttaa toisenlaisiin ruokiin?
Me aloitimme ensin korvaamalla osan jauhelihasta soijarouheella. Sitten lopulta teimme bolognesemme pelkällä soijarouheella. Vaihdoimme lihapullat kasvispulliin, ostin hodarin väliin kasvisnakkeja (jotkut nakit oli niin hyviä ettei Ykkönen suostu niitä syömään kun maistuvat ja tuntuvat liikaa lihalta) ja tortilloissa opimme tykkäämään mm. Mifu ja Kauramuru-täytteistä.
Minusta kaikki kasviproteiinit ovat aivan mainiota, ja suosittelen maistamaan niitä rohkeasti! Koostumus- ja makueroja on jonkin verran mutta aivan varmasti löytyy teidän perheelle maistuvia.
Aloita laatikoista sekä mausteisimmista ruoista, älä lasten suosikeista
Helpointa makupaletin muuttaminen on minusta ruoissa, joissa maku tulee muutenkin jo enemmän muualta kuin siitä proteiinista: Tortillat, lasagne, tuliset mössöt, laatikot jne.
Muutenkin listalta kannattaa ehkä viimeisenä muuttaa suosikit, joihin ei saa koskea. Harva haluaa muokata oman lempiruoan makua heti ekana. Keksi mieluummin vähän vastaava ruoka korvaamaan sitä lemppariruokaa. Siis: älä tee siskonmakkarakeitosta kasvisnakkikeittoa, vaan tee mieluummin vaikka porkkanavuohenjuustokeittoa!
Älä muuta vaan lisää – opettele kasvisruokia vanhojen rinnalle
Kun aloitimme, osasin käsitellä about perunaa ja porkkanaa. Nyt repertuaariin kuuluu jo sentään vähän enemmän, kun maailma aukenee kasvis kerrallaan. Vielä on monta haltuun otettavaa, mutta olen iloinen että nyt pystyn aivan helpolla ruokkimaan perheen vaikka kesäkurpitsalla, munakoisolla tai punajuurella.
Halvempaa, herkullisempaa ja kauniimpaa kuin liharuoat, sanon!
Oleellista ei tässä pelissä olekaan se että oppii luopumaan lihasta vaan että oppii rakastamaan kasviksia.
Kokeile valmiita ruokakasseja
Osta vaikka muutamaksi viikoksi ruokakassipalveluita, esim. Anton&Anton vegekassi on kuulemma herkullinen. Niistä saa rutiinia, harjoitusta ja hyviä ideoita eikä sinun tarvitse itse olla etsimässä ruokakaupasta jotain kummallista tahnaa, mitä et ole koskaan ennen käyttänyt.
Proteiinia ei aina tarvitse olla, mieti ruokaa myös lisukkeista käsin!
Tämä oli ehkä itselleni isoin ahaa-elämys. Olin niin lautasmallissa kiinni että ajattelin aina “joku liha ja siihen joku lisuke”. Kesti yllättävän pitkään tajuta että uunijuurekset, risotto tai paistettu riisi voivat ihan sellaisenaan olla ruokia ilman vieressä pötköttelevää kanafileetä.
Tiedän, olen yksinkertainen! Mutta sanonpa vain jos sinäkin olet sen unohtanut, että esimerkiksi uuniperunat tai -bataatit ovat tosi hyviä ihan sellaisenaan, viereen hyvä kastike ja salaatti ja valmista!
Uunibataatit ja chili-fetakastike:
Puolita bataatit, pirsko päälle vähän oliiviöljyä ja hieman suolaa, pippuria. Uuniin 200-220 astetta noin 30-40 min kunnes pinnassa ruskeaa kuplaa. Sillä aikaa valmista kastike: turkkilaiseen jugurttiin tai creme fraicheen paketti fetaa, hieman tuoretta chiliä, suolaa, pippuria, hunajaa ja pikku pisara sitruunaa jos löytyy. Sekoittele ja laita jääkaappiin muhimaan. Lusikoi valmiiden bataattien päälle ja syö kaikki!
Listaa mitä nyt jo osaat ja muokkaa ruokalista niistä pääosin
Tärkeintä on miettiä mitä jo nyt on, eikä sitä mitä kaikkea pitää ottaa haltuun. Ehkä teillä on jo monta lempparireseptiä ilman lihaa? Maistuuko ranskalaiset, pinaattiletut, kasvissosekeitto, pestopasta, mozzarellapizza, avokadopasta, uunifetapasta? Nämäkin on kaikki kasvista!
Listaa kaikki mitä jo osaat ja katso mitkä niistä on lihattomia tai tosi helposti muunnettavia. Päälle voit sitten alkaa opetella joitain uusia reseptejä kun jaksaminen riittää. Tässä jutussa meidän lista!
Helpoimmat kasviproteiinit ovat minusta tofu ja linssit
Knoppivinkki: me korvataan monessa ruoassa liha tofulla, hampparipihvistä alkaen. Jalotofun tofu menee minusta ihan sellaisenaan, ei sitä edes ole pakko välttämättä kuivatella ennen paistoa. Toki jos haluat tosi rapsakan pinnan, tee näin: leikkaa siivuiksi, kääri talouspaperiin tai pyyhkeeseen, laita painavan asian alle puoleksi tunniksi ja paista ilman öljyä. Mutta ilmankin pärjää.
Linssireseptit ovat myös monesti jotenkin tosi lähestyttäviä, suosittelen kokeilemaan esim tätä Chocochilin linssikeittoa.
Älä huoli hivenaineista (heti)
Pelottaako kasvissyönnissä ajatus, ettei lapset saisi tarpeeksi tarvitsemaansa? Kokemukseni mukaan kasvisruokaa pohtiva miettii ravitsemusta jo muutenkin aika paljon ja paletti on monipuolinen. Anna palaa vain äläkä laske vitamiineja tai proteiinin määriä – ehdit kyllä vielä syventää osaamista jos haluat sitten kun makuaistit tottuu.
Monesti perheen tärkeimmät hivenainekoneet eli lapset syövät joka tapauksessa päivisin kotona tai päiväkodissa sekaruokaa – se riittää! Ymmärtääkseni (täysin lähteetön mutu tässä näin, korjatkaa jos menee metsään!) ihmiselle olisi itse asiassa joka tapauksessa terveellistä syödä huomattavasti vähemmän lihaa kuin mitä juuri nyt syömme. Mieluummin pari kertaa viikossa kuin joka päivä.
Tässä on minusta yksi hyvä lisäsyy syödä kotona kasvispainotteisesti.
Pinaattilettukin on kasvisruokaa: älä unohda eineksiä!
Kyllä vain, helpolla saa tässäkin päästä! Vetele kuule eineksiä vaan huolella, sieltä löytyy aivan tosi hyviä ruokia!
Toivottavasti näistä oli iloa, lisää saa vinkata! Tässä jutussa vielä iso listaus ruokia, jotka meillä alkoivat maistua ekana, ja täällä muiden hyväksi kokemia (kasvis)ruokia koko perheelle.
Lisää aiheesta: