Mies jää kotiin 10kk ikäisen vauvan kanssa

Saisinko hiukan fanfaareja, meillä olisi upeita uutisia: Insinööri jää vuoden vaihteessa kotiin Nelosen kanssa! Koko vuodeksi!

Tätä olen aina toivonut ja tästä on aina puhuttu, mutta silti se yllätti kun Insinööri tätä itse ehdotti. Että mitä jos jäisin kotiin kokonaiseksi vuodeksi? Kannustin tietysti, ajattelin että ei se sitten kuitenkaan niin tule menemään. Ajattelin että se olisi käytännössä hänelle liian hankalaa ja varmaan tämä jää vain puheen tasolle.

Mutta yhtäkkiä on niin että kaikille tahoille on ilmoitettu ja asia on virallista. Vuosi 2023 on Insinöörin ja Nelosen kulta-aikaa!

Samalla hetkellä kun tästä tuli todellista, aloin panikoida. Että mitä mitä nyt minä joudun luopumaan tästä ihanasta ajasta ja miten ne sitten pärjää ja kääk joko minä palaan töihin ja mitä täällä nyt tapahtuu. Miksi ihmeessä teimme tämän valinnan kun tämän vauvan kanssa on ollut niin ihanaa kotona?

Miten tärkeä päätös tämä siis olikaan.

Ei missään nimessä saisi olla vain minun etuoikeuteni olla kotona tämmöisen ihanan palleron kanssa ja nautiskella joustavasta, kevyemmästä arjesta. Ei myöskään missään nimessä saisi olla vain Insinöörin etuoikeus kerryttää eläkettä ja jatkaa urakehitystä keskeytyksettä.

Minähän olen tästä jauhanut useastikin, viimeksi silloin kun Kolmosen kanssa jäimme yhteisesti osittaiselle hoitovapaalle. On kaikkien edun mukaista että myös miehet alkavat käyttää heille mahdollistettuja perhevapaita.

Ei päätös silti ollut mitenkään itsestään selvä tai helppo meillekään. Insinööri on tärkeässä roolissa omassa organisaatiossaan ja hänen poissaolonsa aiheuttaa mietintöjä siellä päässä. Hänen olisi ollut tosi helppo sanoa että en minä voi pois töistä olla. Se on oikeasti vaikeaa siellä päässä, joutuvat miettimään miten vuoden ajan nyt sitten toimitaan.

Taloudellisestikin tämä on meille hankalaa, koska aiemmat hoitovapaat olemme tehneet käytännössä 1,5 palkan voimin: Insinööri tuonut omansa ja minä olen tehnyt yrittäjän töitä ohessa. Mutta laskimme että pystymme tähän joten päätimme kuitenkin priorisoida yhteisen ajan ja joustavan arjen.

Ennen kaikkea ajattelen nyt että herranjestas miten mahtava juttu! Että Insinööri saa kokea tämän viimeisen (?) vauvan kanssa kotona olemisen kaikki puolet, kaikki vuodenajat, kaikki tunteet ja arjen rutiinit.

Hän saa ensimmäisen pitkän tauon työelämästä 17 vuoden uran jälkeen. Minä saan jaettua paljon arjen töistä ja muistamisista toiselle. Isot lapset saavat meistä viisaamman läksyjen ja pulmien tueksi.

Odotan myös sitä että olemme taas enemmän ”samassa tilanteessa”: Perhevapaan jakaminen hitsaa pois monta turhautumista kun kumpikin näkee toisen fiilikset. Sen miten pitkiä ovat iltapäivän viimeiset tunnit kotona olevalle ja toisaalta miten raskasta on tulla suoraan töistä kodin kaaokseen.

Mutta ei nyt puhuta niistä vaan fiilistellään että 1.1.2023 meidän perheen vanhin ja pienin aloittavat oman seikkailunsa! Hurraa!

…mietitte ehkä että tuleeko sitten Valeäidistä Insinöörin pyörittämä? Juu ei. Mun suunnitelmista kerron myöhemmin!

Kuvat osuvasti Kelan PR-tilaisuudesta, jossa kerrattiin uusiutuvia perhevapaita. 

19 Kommentit

 • Äiti

  Ihan mahtavaa! 😍 Hyvä te! Moni näistä puhuu, mutta toteutus jää tekemättä.

  Me jaettiin noin minä 2/3 ja mies 1/3. Teki super hyvää kaikille. Suosittelen lämpimästi.

  • Valeäiti Näytä tarjouksen tekijä

   Ihana kuulla, kiitos!

 • Mirja

  Mukava uutinen! Jään odottamaan suurperheen ”uraäidin” uusia kuvioita ja kirjoituksia 🧡

  • Valeäiti Näytä tarjouksen tekijä

   Kiitos! <3

 • Auringonkukka

  Hieno juttu! Meillä toimittiin samoin noin 14 vuotta sitten, kun perheen juniori oli 10 kk, niin mies jäi kotiin vuodeksi häntä hoitamaan. Sehän oli hänelle ihan luksusta olla poissa vuosi työelämästä varsinkin kun perheen juniori nukkui joka päivä päiväunia vaunuissa ulkona neljä tuntia putkeen 🙂 Ehtivät käydä kyllä ”äiti-lapsi-piirissä” ja puistossa ”muiden äitien” kanssa aina aamupäivisin ja iltapäivisin/iltaisin oli ruoka valmiina, kun muu perhe kotiutui. Itselläni ei siis muuta kuin pelkkää hyvää sanottavaa siitä vuodesta – aika vissiin kultaa nekin muistot 🙂

  • Valeäiti Näytä tarjouksen tekijä

   Ah ihanaa se on varmasti ollut hänellekin!

 • Satu

  Mahtavia uutisia! Hyvä te!

  • Valeäiti Näytä tarjouksen tekijä

   <3 <3

 • Sara

  Jes, tosi hienoa! Kiitos, että näytätte esimerkkiä!
  Jäin miettimään tätä sanoittamista Insinöörin vuoden poissaolon hankaluudesta. Onhan meitä naisiakin tärkeissä rooleissa ja niin vain meitäkin jää perhevapaille ja työnantaja joutuu siihen sopeutumaan. Taitavat usein hankkia perhevapaasijaisen. Silti miesten kohdalla tästä (pitkästä) perhevapaasta tehdään enemmän ongelma. Johtuisiko ongelmapuhe perus ”äiti hoitaa lapset ja isä tienaa” -asenteiden lisäksi siitä, että (parin viikon) isyysvapaiden ajaksi ei ole totuttu rekryämään perhevapaasijaista? Anyway, toivottavasti yhä useampi työnantaja havahtuu suhtautumaan yhtä neutraalilla ”asia hoituu” -asenteella perhevapaisiin, oli sille jäävä työntekijä mitä sukupuolta tahansa.

  • Valeäiti Näytä tarjouksen tekijä

   Tää johtuu osin puheista ja kulttuurista mutta myös siitä että miesten vapaat on usein (niin kuin tässäkin) ns. määräaikaisia eli tiedetään milloin he palaa takaisin. Siksi sijaisuuksia ei niin herkästi tehdä. Tässäkin kun on vuoden poissa niin ei olisi järkevää palkata kokonaan uutta ihmistä tähän, joten joutuvat miettimään miten se hoidetaan. Jos hän olisi naisena jäämässä pois, veikkaan että oletettaisiin olevan pois monta vuotta (tässä näkyy se nykyinen kulttuuri ja asenneilmasto) joten sijaistus hoidettaisiin heti kunnolla kuntoon ja se olisi sillä tavalla ”helpompaa”. Mutta samasta me paljon puhuttiin kotona että eipä ne munkaan firmat ollet mitenkään sillai että jee onpa helppoa kun COO jää pois mutta niin vain jäin kun pakko oli haha 😀

 • Aida

  Ihanaa! Me oltiin jo esikoisen kanssa 12kk + 8kk (tosin siitä 3kk yhtä aikaa kesällä kotona) ja ne 5kk, kun olin jo töissä ja puoliso kotona, olivat aivan ihania! Sain tehdä mielekkäitä juttuja päivisin ja kotona odotti aina hyvä meininki ja ruoka pöydässä.

  Seuraavan kanssa tehdään varmaan tää 10kk + 10kk. Ajatuksena tuntuu tietysti pahalta olla vain niin ”vähän aikaa” kotona, mutta se on kyllä just näin, että ei oo mikään äitien etuoikeus se!

  • Valeäiti Näytä tarjouksen tekijä

   Hyvä te!

 • Nimetön

  Mahtavaa! Onneksi osassa perheitä ajatellaan jo kaikkien etua, tasa-arvoa ja lastem oikeutta tutustua yhtä lailla molempiin vanhempiinsa pienenä. Olo on suht toivoton suuressa mittakaavassa, kun perhevapaauudistukseen jäi vielä liikaa valinnanvaraa. Kestää vielä varmaan (kymmeniä) vuosia ennen kuin tasajako leviää pienille paikkakunnille, vähän koulutettujen pariin ja tuskin koskaan tiettyihin uskonnollisiin piireihin esim.täällä Pohjois-Pohjanmaalla.

  • Valeäiti Näytä tarjouksen tekijä

   Paha sanoa miten leviää mutta onneksi yhä useammassa perheessä tehdään ei-perinteisiä ratkaisuja!

 • Emäntä

  Olin esikoisen kanssa kotona aikoinaan 4 kuukautta, mies vuoden. Mä olin juuri valmistunut ja hirvee pelko saanko töitä. Kun satuin saamaan, oli miehen kätevä jäädä vakitöistä kotio. Perhevapaiden aikana hänellä oli parempi toimeentulo kun mulla mun töistä. Mut sain kokemusta ja jalkaa oven väliin. Mies nukkui pitkiä päiväunia lapsen kanssa ja juotti mun töissä lypsämiä maitoja.

  Miestä ihailtiin ja multa kysyttiin miten uskallan olla itse hoitamatta lasta. Myös Kelasta tuli mulle kysely, että olenko tietoinen siitä, että isä haki sen aikaista vanhempainvapaa osuutta. Seuraavien lasten kanssa multa ei tällaista ole kyselty.

  Edelleen ollaan tosi tyytyväisiä että näin tehtiin. Nyt muiden olosuhteiden pakosta mä olen ollut kotona seuraavien kanssa kun mies on ollut töissä.

  • Valeäiti Näytä tarjouksen tekijä

   Siis JUURI kaikki tämä.

 • Laura

  Itse olen kotoisin Pohjois-Pohjanmaalta ja vielä kuulun uskonnolliseen ryhmään, johon mahdollisesti viittaat. Miehelläni on samanlainen tausta. Meillä on neljä lasta, ja meille tasavertaiset vanhempainvapaat ovat olleet tärkeä asia. Nytkin meillä on kotona 8 kuukauden ikäinen vauva, ja mies on vanhempainvapaalla ollut jo useamman kuukauden – minä kirjoitan tätä kommenttia työpaikan lounashuoneessa. Kukaan ei ole ihmetellyt valintojamme, ja omassa monilapsisessa uskonnollisessa ystäväpiiriissämme ovat olleet tosi tavallisia myös isien pitkät vanhempainvapaat. Muutokset ovat kyllä mahdollisia.

  • Staika

   Kiitos Laura kun kommentoit meidän kaikkien puolesta.

 • Paluuviite: Kaikki ovet auki - mitä tehtäisiin ensi vuonna ja missä? - Valeäiti

Tämän viestin kommentit on suljettu.