Mihin leivinpaperit laitetaan ja rakentamisen muut 10 000 päätöstä

Joku sanoi meille raksaprojektin alkuvaiheessa, että raskainta on se päätösten tekeminen, sillä niitä tulee noin tuhat hankkeen aikana. Tällä hetkellä tuntuu siltä että tuo oli täyttä huijausta, kyllä niitä päätöksiä on varmaan kymmenkertainen määrä. Tähän mennessä on päätetty ainakin pistorasioiden määrä, laatu ja sijoittelu; takan sijainti (vai onko?), keittiön rakenne, kaapit ja työtasot, ikkunoiden karmien värit kolmesta eri pinnasta, seinien eristeet, talotoimittaja, tontti, huoneiden sijoittelut, vaatekaapin paikka, ilmastointiputkien kannet ja niin saakeli edelleen. Aivan järkyttävää.

Osa päätöksistä on tosi isoja ja raskaita. Tontista luopuminen, kellarikerroksen myllerrys ja talon rakenteen (puu vai kivi, CLT vai ei) päättäminen menevät tähän laariin. Ne ovat päätöksiä, joilla on suuret seuraukset ja huonot lähtökohdat. Et ehkä tiedä mikä on eri valintojen kustannusvaikutus, kuinka ne vaikuttavat talon hyvinvointiin ja varsinkaan näyttääkö valintasi lopulta sittenkään kivalta. Mutta päätös on tehtävä ja se vaikuttaa kaikkiin muihin jatkopäätöksiin.

Usein päätökset myös joutuu kuitenkin tekemään liian nopeasti, vaikka niiden tulemisesta on tiedetty jo kuukausia. Niin vain sitten yhtäkkiä oletkin siinä sunnuntaissa, jolloin vessanpöntöt on vain valittava. Anna mun kaikki kestää, vessanpöntötkin. Luulisi ettei sekään ole kovin vaikeaa, eikö? Valkoinen pönttö! Niitäkin on joku sata eri mallia ja kun alat katsoa niitä, 9o% ei enää kelpaakaan. On vääränlaista muotoa, hintaa, toimintoa tai leveyttä.

Sitten on päätöksiä, joita ei vain enää jaksa tehdä mutta joissa laiskottelu tulee ärsyttämään ihan todella paljon talon kanssa eläessä. Mihin leivinpaperit säilötään, mihin menee keittiön yleiskone? Missä telkkaria katsotaan, tuleeko se joskus yläkertaan? Missä kaapissa säilytetään urheilukamoja ja mahtuuko arkivaatteet kahden metrin vaatekaappiin? Välillä huomaan laskevani kuinka monta paria mulla on kenkiä, jotta tiedän ärsyttääkö ensi syksynä liian pieni kenkäteline.

Todennäköisesti ärsyttää joka tapauksessa.

Nämä ovat vielä pääosin niitä käytännön päätöksiä, se koko visuaalinen show on vielä ihan oma lukunsa. Minkä väristä maalia, minkälaiset hanat ja minkälaiset ovat lattiat, keittiö, portaat ja kuinka ne kaikki sopivat yhteen.

Ehkä tämä olisi helpompaa jos kokisin olevani jotenkin vahva visuaalisen silmäni kanssa ja rakastaisin Pinterestissä pyörimistä. Uskon että monella muulla on jo aikaa sitten katsottu ihanimmat hanansa ja pönttönsä, kaakeleista puhumattakaan. Ai niiiin, kaakelit, niitä ei olla vielä yhtään edes mietitty! Aargh!

Loppuun vielä yksi ankeuttava ajatus, ennen kuin vaihdan taas vaihteen iloisen pirtsakkaan Pinterest-moodiin. Moni sanoo ”on varmaan ihana rakentaa kun saa sit just sellaisen kuin haluaa”. Ei saa. Mutta saa itse valita kompromissit, joita on pakko tehdä.

Harmi vaan että ne kompromissitkin pitää päättää.

Lue myös: Vaikeinta on päättää 

14 Kommentit

 • sanna

  sokkelilaatikot! sinne mahtuu kaikki ärsyttävä (matala) sälä, mm. leivin- ym. paperit. kumartelemalla saat myös takareisivenytykset. keittiöön tai eteiseen kannattaa satsata kännyköiden latauspiste, niitä nimittäin riittää. ja komeroita sulla ei ole koskaan liikaa, tuolinkarmitkin menevät hätätilanteessa.

  • Valeäiti Näytä tarjouksen tekijä

   Hei joo, täytyykin muistaa! Ja komeroista: mä tavallaan haluaisin just siksi mieluummin vähän kuin paljon varastotilaa, tulisipa tarpeeseen vähän miettiä tätä tavaran määrää..

 • Mrs G

  Hei mietippä niitä jotka tekee sen 3-4 okt taloa putkeen ja asuu aina 2 vuotta kämpässä ja kerää vain rahaa myyntivoitoilla…. Niitäkin on. Niiden lapset on viettäneet koko lapsuutensa raksalla…. Kun ne tulee kylään niin ne katsoo kaikkea vain sillä periaatteella ”nostaako jokin ratkaisu” talon jälleenmyyntiarvoa.

  Kotia ei kertaakaan ole tehty kodiksi vaan mietitty ratkaisuja siltä kannalta että se maksimoi tulevan myyntivoiton.

  Mutta joo; päätökset ovat vaikeita ja helpottaa jos on jokin linjaus vaikka ”tästä vessasta tulee vaalea/hotellivessa tyylinen ja sitten lisäksi selkeät maksimit mitä esim. laattaa saa neliöltä maksaa ja mitä kalusteet= rajaa vaihtoehtoja pois niin että jäljellä olevat kaikki käyvät keskenään ja luovat sun haluaman lopputuloksen. Me (minä) olen nopea tekemään päätöksiä juuri siksi että mulla on ollut varsin selkeä visio mitä haluan ilman että siellä on ollut niitä ”must must” juttuja jotka on ollut pakko saada sopimaan muuhun soppaan.

  Teette sitten toisen talon niin kaikki on helpompaa:) Vähän niin kuin toisen lapsen kanssakin kaikki on jo tuttua… (vitsi vitsi)

  • Valeäiti Näytä tarjouksen tekijä

   Mut sit se olis ehkä tavallaan helpompaa, olisi joku selkeä asia jolla tehdä päätöksiä! Että kaikki haluaa valkoiset laatat tai että harmaa on halvempi. Nyt on hirveä täydellisyyden tavoittelu tässä niin mikään ei edes kelpaa 😀 Mut on ne päätökset aina raskaita, vaikka noi tommoset teemat on juuri hyviä ajatuksia!

 • Maijalan Anna

  Muistan jokunen vuosi sitten kun mietittiin et ryhdytäänköhän joskus rakentaan taloa. Mulla meni jo siitäkin yöunet kun aloin stressata just sitä että miten osataan tehdä kaikki ne päätökset! Ja että sit periaatteessa ei voi kun syyttää itseään kaikista mahdollisista epäkäytännöllisyyksistä.

  Siks nää vanhat talot sopii mulle paremmin:ne epäkäytännöllisyydet on vaan ominaisuuksia, joiden kanssa on elettävä ja jotka kuuluu rakennuksen luonteeseen, ja kun tekee remonttia huone kerrallaan, päätettäviä asioitakin on kerrallaan kohtuullinen määrä ?

  • Valeäiti Näytä tarjouksen tekijä

   Joo oon miettiny samaa! et olisi tavallaan ihana jos olisi vanha talo niin voi syyttää sitä huonoista päätöksistä 😀

 • Rellu

  Ahh, niin tiedän mistä puhut, meillä puut kaatui tontilla toukokuussa, ikinä ei suunniteltu rakentavamme, mutta näin vain kävi. Ahdistavinta on juuri tuo ISOJEN päätösten tekeminen, joista ei todella tiedä kaikkia vaihtoehtoja eikä todellakaan mitään budjettivaikutusta. On se kumma ettei kukaan kymmenistä ammattilaisistakaan osaa niitä selvästi kertoa. Nyt sitten ollaan opittu, että joo niin jos oltais tää tehty noin niin olisi ollut kymppitonnin halvempi, ja ihan hyvä silti jne.
  Noissa pienemmissä päätöksissä mun on ollut pakko mennä helpolla. Hanat ja suihkut oras (meillä nytkin ja ihan ok), pöntöt ido (meillä nytkin ja ihan ok), kaikki seinät maalattu valkoiseksi (sama sävy kuin nytkin), ovet, listat sun muut perusratkaisilla. Ajattelin että kun ollaan muutettu ja fiilistelty (toivuttu) tarpeeksi, miettisin tapetteja ja maaleja seiniin. Ja sisustaisin sitten persoonallisemmaksi ajan kanssa. Päätöksiä on nytkin riittämiin, en vain pystynyt kaikkeen. Sitäpaitsi en ole muutenkaan erityisen vaativa. 😀 Mutta kun urakoitsija soittaa ja kysyy että millaiset listat nyt tähän laitetaan niin pakkohan ne on käydä itse valitsemassa, vaikka tekisi mieli sanoa että laita jotkut kivan näköiset vaan… Kiitos blogista, se on ihan mahtava!

  • Valeäiti Näytä tarjouksen tekijä

   Samaa mäkin yritin mutta kävi ilmi että me (= INSINÖÖRI) ollaan vaativia 😉 no ei vaiskaan, kyllä mä itsekin olen tosi tarkka. Ja IDO oli tosi kallis! Oras olis ehkä ihan ok kyllä peruslinjauksena. Toi ”remppaan myöhemmin” on hyvä ajatus, jotain tollasta täytyy miettiä että järki pysyy! Kiitos kivasta kommentista 🙂

 • Thh

  Allekirjoitan niin täysin! Meillä on kans rakentaminen jo onneksi onnellisesti takana, ollaan asuttu nyt reilun kuukauden uudessa kodissa, mut just tuo päätösten tekeminen oli niin loputon ja ahdistava suo, että luulen, etten enää koskaan lähde rakennusprojektiin uudestaan! Jos oliskin ollut loputon budjetti, niin mikäs siinä valintoja tehdessä, mut just tuo kompromissien teko kuulostaa niin tutulta!

  Jotkut päätökset jäi sitten tekemättä ja ollaanki asuttu nyt sen reilun kk ilman yhtiäkään verhoja, onneksi on talvi ja pimeää, niin lapset ja me vanhemmat saadaan nukuttua öisin! ? Vaateiden vaihto ilman naapureille vilauttelua onkin sitten jo ihan oma tarinansa…

  • Valeäiti Näytä tarjouksen tekijä

   Ahahahaha voin kuvitella että mä tulen vilauttelemaan naapureille vielä monta vuotta sieltä akvaariostamme ??

   • Mrs G

    Joo verhot (syvä huokaus), meillä anoppi ja käly oli ihan vauhkona että milloin ne tulee. Soittivat välillä joka päivä että joko olet päättänyt; että joo niin ne verhot pitää olla. Ihan pakko. Ei oo muuten koti; iso osa sisustusta; tätä pitää vatvoa ja miettiä. Meillä kaikki ikkunat 180 cm leveitä ja löyty tasan yhdet pellavaiset pelkistetyt laskosverhot jostain verkkokaupasta. Olivat jotenkin hiiiirveeen pettyneitä kun näkivät ne. Ja osassa ikkunoista ei ole edelleenkään, eikä ole tulossakaan. Ja siis näin asuttu 7 vuotta:)

    Meillä on naapurissa ihan jalkakäytävän vieressä ”akvaario” ja kyllähän siinä näkee kaikki että jahas, nyt tuli rouva pyyhe päällä suihkusta, ja sitä taitaa olla isännällä maitti päällä kun on kaksi tyhjää kaljapulloa pöydällä. Suurin mutta on ne lapset jotka painaa tietty nakkelina…. että millaisia koiran ulkoiluttajia tälle reitille alkaa valikoitua…

    • Valeäiti Näytä tarjouksen tekijä

     ??? noi sun sukulaiset! Voimia!

 • Liisi

  Heippa!
  Me ei maalattu yhtään seinää valkoiseksi. Suurin osa on piazza-sävyä, mitä suosittelen todella lämpimästi, se on todella nätti. Ovilistat ym erottuu kivasti valkoisina sitä vasten.
  Lastenhuoneet (ja meidän makkari) maalattiin kokonaan mieluisilla vaaleilla sävyillä (oisko joku ollut pisara-sävy ja joku oli haalea lila) ja laitettiin yhdet seinät maaliin sopivilla tapetilla. Diggaan edelleen!
  Meillä on valkoinen kiiltävä kaakeloitu takka melkein mustaa seinää vasten, se erottuu huomattavasti kivemmin kuin valkoista seinää vasten 😉
  Keittiöön en halunnut kiiltovalkoista vaan valittiin mattakeittiö, se on musta edelleen ihana!

  Odotan mielenkiinnolla teidän ratkaisuja! Ja kyllä, pystyn hyvin samaistumaan tuohon valintojen tuskaan. Jos mä jotain valitsisin nyt uusiksi, olis se lattiakaakelit kylppäriin ja vessaan. Ottaisin mattamustat 5×5 laatat näiden perus 10×10 koon tilalle :D. Eli aika pienet on murheet…
  Eniten mä edelleen diggaan meidän talossa käytännöllisyydestä, että keittiö on tarpeeksi suuri ja ennen muuta toimiva (tarpeeksi tasoa), pyykkihuolto toimii iisisti ja huoneita/ neliöitä on tarpeeksi. Ja että olohuoneessa on niin suuri sohva, että kaikki mahtuu halutessaan vaikka makoilemaan. No okei, miehellä on oma reclainer, mut me muut 🙂

  Iloista joulua teille!!

  • Valeäiti Näytä tarjouksen tekijä

   Kivan kuuloisia valintoja, ihana kun jaksoit ketoa! 🙂 laatat on hankalia ja sohvalle tulee siten oma aikansa joskus kun rahaa taas on…noi matta / kiiltävä jutut on hyvä tietää! Ihanaa joulua sinne myös ?

Tämän viestin kommentit on suljettu.