Mitä imetysvaatteita tai -tarvikkeita tarvitaan? Paras imetyspaita ja muut lempparini!

En olisi koskaan kuvitellut kirjoittavani tätä tekstiä, mutta näköjään sitä jaksaa innostua vaikka mistä aiheesta kun oikeita töitäkin pitäisi tehdä! Tässä siis minulta teille, omat vinkkini imetysvaatteista. Sellainen hitti vai huti -teksti tämä!

Toivottavasti tästä tulee jollekin joku hyvä vinkki, itseänihän tämä aihe ei oikeastaan enää edes kosketa koska imetän pari kertaa päivässä ihan mistä vaatteen kolosta vain, hah!

Sitten asiaan: mitä imetysvaatteita ihminen edes tarvitsee?

Tässä kuvassa päällä paras imetystoppi joka on niin mukava että on kuin ei olisi vaatetta ollenkaan päällä – ja jonka seurauksena saattaa aina välillä unohtaa ettei todella ole vaatetta päällä ja lähettää ystävälle kuvan omasta nännistään.

Imetystopit on ykkösiä!

Jos ostat vain yhden, osta alkuun imetystoppi tai useampi. Siis sellainen naruolkaiminen paita, jonka sisällä on ohut “rintsikkakerros”. Alkuun ei ehkä edes kannata käyttää mitään oikeita rintsikoita kun tissit paisuu jalkapallon kokoisiksi ja kaikki turha paine niiden ympärillä voi saada tiehyet tukkoon. Minä vetelin näissä erityisesti kotona ollessa aivan 24/7, erityisesti yöllä niin kätevää kun siitä vaan naps olkain auki ja maidot sisään.

Myynnissä on monenlaista versiota, ainakin Bebesillä on Boobin setti aika kovaan hintaan myynnissä, mutta näitä löytää usein myös käytettynä. Minä taivuin tässä vähän omista periaatteista ja ostin Hennesistä kahdellakympillä toppisetin ja toisen samanlaisen käytettynä päälle. Käytin nämä kymmenessä kuukaudessa roskiskuntoon mutta kyllä käytinkin koko puuvillasaasteen edestä!

Imetysliiveistä oma suosikki on Bravado

Jotkut sanoo ettei imetysliivit ole välttämättömät mutta minusta kyllä aivan must. Imetys on alkuun niin vaikeaa etten kaipaa siihen yhtään mitään ylimääräistä hässäkkää, kuten jonnekin rintsikan alle katoavaa tissiä, kivuliasta kaarta tai herkkää pitsiä. On myös ihan virkistävää vaihtaa sitten rintsikoita jossain kohtaa, ei niitä muutenkaan saisi vuositolkulla samoja käyttää.

Minä olen ollut täysin hullaantunut näihin Bravadon rintsikoihin enkä ole koskaan muita käyttänyt ekojen kokeilujen jälkeen. Ne on pehmeät, joustavat (kestää raskausajan ja alun imetyksen kasvun vaiheet), hyvällä mekanismilla varustetut, hyvän näköiset t-paidan alla ja toimii tarvittaessa myös kävelyillä tukena, vaikka ei urheilurintsikat ole. Kaikki kolme lasta olen tämmösillä imettänyt, kolme paria per imetystaival ja taas myös käytettyinä ostettuna.

Kuvassa päällä Hujauksen huppari-imetysmekko, joka oli kaikin puolin huippu!

Aina imetysvaatteita ei tarvita – niksit imetysvaatteiden loihtimiseen omasta kaapista

Pääosin olen elänyt ilman imetysvaatteita. Yleensä settini on alaosa (housut / hame), ja sen päällä joku ihan tavallinen oma (riittävän löysä) paita. Alla joko pelkästään imetysrintsikat tai yllä kuvattu toppi tai jopa tavallinen tuubitoppi ja simsalabim – sinulla on imetyspaita. Siitä vain helmaa ylös, alemman paidan kaulaa / olkainta auki ja vauva kyytiin. Samalla saa kivasti suojattua viileydeltä tai katseilta halutessa.

Samoin v-aukkoiset tai kietaisumalliset vaatteet on usein riittävän löysiä niin että niiden kaula-aukosta voi vähän livauttaa ravintoa tulemaan. Suurin haaste on mekot, mutta niissäkin olen nähnyt kaula-aukon tai jopa kainalon kautta tulevan tissin jos toisenkin jos malli (mekon, ei naisen) vain on riittävän löysä tai joustava. Kannattaa siis katsoa oma kaappi sillä silmällä ennen kuin törsää satasia luukkuvaatteisiin!

Turhimmat imetysvaatteet löytyy paitojen puolelta

Tämä on nyt sitten täysin subjektiivinen mielipide, mutta osa imetysvaatteina myytävinä vaatteista on kyllä täysin turhia. Esim paita jossa on napit. Miten se eroaa tavallisesta, halvemmasta paidasta, jossa on napit? Muutenkin paidat on mun kirjoissa vähän turhempia imetysvaatteita (toki mulla silti oli niitä noin kuusi), koska tavallinen paita on toiminut omassa käytössä hyvin.

Tosin olin tätä mieltä myös imetyshuppareista (sen kuin avaat vetskarin tai nostat helmaa!) mutta sitten kun sain (osana yhteistyötä) itselleni sen Hujauksen imetyshupparin, olinkin varsin onnellinen. On se lämpöisämpää touhua hupparikeleillä avata vain vähäsen takkia ja sen alla olevaa paitaa eikä vetää ylös koko showta.

Hyvä imetyspaita on kyllä hyvä (myös Hujaukselta saamani T-paita on muutenkin yksi parhaista joita mulla on ollut mutta siinä on myös hyvä luukku!), mutta liian montaa niitä ei tarvita kun tavallisen paidan kanssa voi hyvin pelata kun homma alkaa toimia.
Tässä kuvassa ei imetyspaitaa ja hyvin sujuu.

Imetysmekot on olleet ehkä eniten tarpeen mun mekkotyylissäni. Yksi kallis juhlamekko tosin olisi voinut jäädä ostamatta – sen luukku oli niin armottoman pieni etten millään saanut sieltä mahdutettua mitään ulos. Mutta se on onneksi niin kaunis että käytin sitä raskaana ja olen käyttänyt edelleen! Itse asiassa rakastan sitä mekkoa mutta ei siitä imetysmekkoa saa mitenkään!

Imetysurheiluliivit – suosittelen sittenkin!

Tämä tuntui musta ensin ihan turhakkeelta. Että jos kerran olen lenkillä, ei kai samaan aikaan tarvitse imettää? Ostin kuitenkin jossain hormonihuurussa 70€ Boobin urheiluliivit. Kävi niin että ne on mun käytetyin imetysvaruste ja lemppariurheiluliivit edelleen! Todella tukevat ja kuitenkin mukavat, tarvittaessa superhelppo luukku josta aukeaa tavara kunnolla tiskiin.

Ne myös tuli oikeasti tarpeeseen. Ensimmäisten kuukausien kävelylenkkien aikana rintavarustus oli sitä tasoa, että tavallisilla rintsikoilla kävely ei ollut mieluisa ajatus ja toisaalta ajatus siitä että vauva pitäisikin yhtäkkiä syöttää sieltä jostain tavisurheilurinstikoiden alta oli aika piinaava. Niinpä ostin tuolla rahalla itselleni mielenrauhan, tiedon siitä että tarvittaessa voin kesken urheilun imettää helposti.

Imetyssuojia on mutta minä en osaa käyttää

On olemassa suojia, joita voi kiinnittää vaatteisiin imetyksen ajan näkösuojaksi. Ainakin suomalainen Piilo vastaa tähän tarpeeseen. Myös ison harson voi viritellä rintsikan olkaimeen kiinni ja siitä vauvan yli. Minä en ole ikinä osannut suojia käyttää. Se on ylimääräinen riepu joskus muutenkin hankalan homman yhteyteen, sen alla tulee meille kummallekin kuuma ja se on innostanut vauvaani härväämään vielä enemmän (samoin kuin imetyskoru, ks. alla)

Lisäksi tässä on minun pieni “poltetaan rintaliivit patriarkan edessä” hetkeni – en halua piilottaa imetystäni jonkun suojan taakse, koen liikaa että tekisin sen myös muiden takia. Sen verran haluan kuitenkin imetystä kannustaa että se saa olla ok julkisestikin, vaikka vähän saattaa ihoa vilahtaakin. En minä silti tissit heiluen tuolle pistä menemään, jonkinnäköinen (vaatteeni tuoma) suoja on yleensä meilläkin ollut tarpeen jotta vauva jaksaa keskittyä hommaan.

Imetyskorut

Kaunis idea mutta käytännössä kaikki lapseni ovat mieluiten valinneet minun ihoni näpellettäväksi. Viimeksi tänään Kolmonen nipisteli kaulani ihoa. En tiennyt sen olevan mahdollista. Korujen kohtalo on olla puruleluna kaikki muu aika kun vauva ei ole iholla ja lisäksi musta tuntuu että korujen silikoni kerää aika paljon nöyhtää päivän aikana eikä ehkä ole maailman puhtain vauvan näpellettäväksi.

Eipä sillä, ei se minun kaulanikaan varmaan ole.

Muut tarvikkeet: käsipumppu riittää monelle, maidonkerääjä on hyvä olla, imetystyyny on turha tai sitten mikään tästä ei pidä paikkaansa

Imetys on välinelaji, jos verkkokauppoja katsoo. Siihen hommaan löytyy ihan mitä vain apuvälinettä ja hyvä niin! Imetys voi olla ihan sairaan vaikeaa ja jokainen apuväline joka sen vaikeuden poistaa on tärkeämpää kuin kahvi aamulla. Mun setissä on aina ollut maidonkerääjät (toisesta imetät ja toisesta keräät tällä talteen), pumppu ja liivinsuojat. Mitään rasvoja en ole onnekseni tarvinnut koskaan, mutta liivinsuojia sitäkin enemmän. Kolmosen imetyksen pelasti rintakumi, jonka kokeilemista suosittelen lämpimästi – kyllä siitä sitten eroon pääsee.

Rintapumppu on monelle tarpeen ja näistä mua harmittaa etten koskaan ehtinyt kokeilla alipainepumppua! Uskon että se olisi ollut paras mullekin. Sain testiin erään valmistajan testituotannossa olleen langattoman sähköisen pumpun ja se oli kyllä täykky! Kerron heti jos näen sen tulleen myyntiin! Sen lisäksi käsikäyttöinen pumppu on pelittänyt meillä hyvin.

Imetystyynyä en ole vaan koskaan oppinut käyttämään vaan tuin itseäni ihan tavallisilla sohvatyynyillä. Tämä jos jokin on varmaan ihan jokaisen oma mieltymys.

Mitä imetykseen tarvitaan sun mielestä?

No niin, se on taas yli tuhat sanaa aiheesta jonka ei pitänyt minua kiinnostaa. Mitä imetyskamppeita on sun hitti / huti listalla?

ps. Samanlaista juttua on toivottu vauvantarvikkeista ylipäänsä mutta en uskalla – siitä tulisi varmaan viisi tuhatta merkkiä koska se mua kyllä kiinnostaa!

16 Kommentit

 • VH

  Bravadon Body Silk Seamless Yoga Nursing Bra on mun ehdoton suosikki! Hyvin tukeva, mukautuu rintojen koon vaihteluun, mahtavan mukavat päällä ja ei näy paitojen läpi. Jopa niin hyvät, että hankala luopua vaikka imetys on loppunut, kun yhtä tukevia ja imartelevia ei-imetysliivejä ei tahdo löytyä.

 • Mervi

  Mulla paras on ollut Blaan imetystunika, joka on siis pitkä collegepaita luukulla. Se ja mammalegginssit on olleet päällä melkein joka päivä. Mulla myös kolme paria Bravadon imetysrintsikoita (ihanaa kun on eri malli isoille ja pienille rinnoille) ja ne on toimineet kuin unelma. Kaikki ostamani imetys t-paidat on jääneet kaappiin. Mahatuubi + tavallinen t-paita = imetyspaita.

 • Johanna

  Pitkältä eri mieltä, totta kai!

  Yksi parhaista hankinnoista minulle on ollut Doomoon iso Buddy-imetystyyny, jonka kanssa olen nukkunut raskaana ollessa ja sen jälkeen istunut mukavasti nojatuolissa vauva tyynyllä pötkötellen imettämässä.

  Myös imetyspaitoja olen käyttänyt tosi aktiivisesti. Olen niin lämminverinen, että toppi+päällyspaita on vaan ihan liikaa, ja paljasta vatsaa en mielelläni esittele.

  Imetysrintsikat. En mitenkään pärjäisi ilman.

  Alipainepumpun hankin tokalle imetyskierrokselle ja se on hyvä! Maidonkerääjiä en koskaan oppinut käyttämään.

  Tähän vaikuttaa varmasti paljon tai ehkä jopa eniten tissimalli.

  • Valeäiti Näytä tarjouksen tekijä

   Mä en kans ihan tajua sitä et jengi pärjää ilman imetysrintsikoita. NIillä täytyy olla isommat tissit kuin mulla että saa koko laitoksen vaivatta tavallisista esiin. Mulla myös tulee aina ekat 10kk niin paljon maitoa että menee ihan märäksi kaikki mestat (liivinsuojia KULUU) eikä tosiaan tekisi mieli tavallisia rintsikoita niillä sotkea. Noi kolme bravadoa käy koneessa koko ajan.

 • A

  Esikoisen kanssa alkuaikoina talvella kätevintä oli imetystoppi+neule, kesällä erityisesti Boobin imetyst-paidat tuli tarpeeseen. Tavallisen t-paidan alta vilkkui liikaa mahaa enkä missään vaiheessa tykännyt imettää pelkästään sellainen päällä oikeastaan edes kotona. Nyt esikoisen imetys alkaa olla loppu ja kakkosen laskettu aika 2,5kk päästä. Parempia imetysrintsikoita on hankittava, kun vanhat on pieniä ja rinnat varmasti kasvavat tästä vielä aika paljonkin. Pitääkin tilata nuo Bravadot, kun niistä olen joskus aiemminkin kuullut kehuja.

  Esikoisen kanssa olisin kaivannut imetyspaitoja jostain paremmin liikuntaan sopivasta materiaalista kuin puuvillasta. Viime talvena hiihdin lapsen ollessa ahkiossa ja imetin latukahviloissa ja sitä edellisenä kesänä retkeiltiin Lapissa ja imetin ties missä tuntureiden rinteillä ja autiotuvissa. H&M:n imetystoppi tuntui hikisenä inhottavalta urheilukerraston alla, mutta en oikein parempaakaan keksinyt, kun halusin jonkun paidan suojaavan mahaa imettäessäni. Onkohan kukaan löytänyt mistään imetys-sporttipaitoja?

  • Anni

   Mulla on pari merinovillaista toppia, joissa napit tai vetoketju yläosassa. Tykkäsin imetysvaatteina tropiikissa sekä kesä- ja talvivaelluksilla vauvaa kantaessa!

   • Valeäiti Näytä tarjouksen tekijä

    Tosi hyvä vinkki!

  • Valeäiti Näytä tarjouksen tekijä

   En oo muuten minäkään nähny sporttipaitoja tähän! Voisi kyllä löytääkin jos penkoisi KV kaupat?

 • Sanna

  Bravadon imetysliivit! Esikoisen kolmivuotisen imetystaipaleen jälkeen jatkoin niiden käyttämistä, koska ovat niin mukavat. 😀 Nyt kakkosen kanssa olen vielä mukavuudenhaluisempi, enkä käytä rintaliivejä ollenkaan. Ehkä joskus jos lähden johonkin ihmisten ilmoille, niin laitan… mutta tosi harvoin silloinkaan. (Maitoa ei siis valu eikä vuoda ja tissit ovat aika pienet.)

  Boobin imetystopit! Ne ovat käytössä päivin öin. Niiden kanssa neuletakki tai ihan tavallinen paita. Myös joitakin Boobin imetyspaitoja ja mekkoja on käytössä. Topit ovat kuitenkin parhaita. <3 Hujauksen imetysmekko on myös hyvä ja nätti. En ymmärrä ollenkaan esim Mamalicious-vaatteiden imetysluukkua. Vaakaluukku se olla pitää.

  Imetystyynyä en osannut käyttää. Joskus ihan vastasyntyneen kanssa käytin tavallista tyynyä tukena.

  Lansinohin rintavoide ja rintapumppu todettu erittäin toimiviksi! En heru millekään muulle pumpulle kuin Lansinohille. Nännien kanssa ei ole ollut isompaa ongelmaa, mutta rasvailen varmuuden vuoksi. Jos jokin nirhauma tulee, niin lanoliinivoide parantaa nopeasti.

  • Valeäiti Näytä tarjouksen tekijä

   Samat täällä paitsi lansinohia en oo ikinä tarvinnu. Aina kuitenkin pitäny se tuubi varmuuden vuoksi hommata 😀

 • J

  Oi että, kun olisin tajunnut hankkia maidonkerääjän! Mä en ole kokenut imetysvaatteille tarvetta. Toppeja mietin, mutta päädyin vaihtamaan rakastamani paksumpiolkaiset topit ohutolkaimisiin, niin voin laskea olkainta alas sen verran, että paidan reunan saa alas. Imetystyynyä en malttanut ostaa, vastasyntyneen kanssa se olisi ollut kätevä, mutta hieman isompi vauva pysyy jo tarpeeksi korkealla sylissä ilman tyynyjäkin.

  • Valeäiti Näytä tarjouksen tekijä

   Ihanaa jos et oo tarvinnu paljon mitää!

 • Emmi

  Pitkälti samoilla mentiin, mitä sullakin ☺️ H&M:n imetystopit ei mulle jotenkin istuneet, mutta Lidlin imetystopit oli aivan huippuja! Piti muotonsa paremmin ja tissit mahtu mukavammin oikean kokoiseen toppiin ? Imetystoppi ja löysä paita oli mun luottokombo ? Pari vaakaluukullista paitaa mekkoa mulla oli kans ☺️ Kivempi verrattuna vaikka v-aukkoseen paitaan, kun kangasta jäi vähän tissin päällekin ? Alipainepumpun omistin ja se oli kyllä mahtava vekotin maidonkerääjänä ?

  • Valeäiti Näytä tarjouksen tekijä

   Oho tätä en ikinä ehtinyt kokeilla! Mä luulen että aukkojen malli riippuu hirveästi tissin mallistakin että mikä toimii 🙂

 • N

  Itsellä parhaat on hyvin runsaan maidontulon kanssa nää: Boob:n imetyspaidat (kannattaa ostaa alkuvuodesta tai kesällä alesta useampi, niiden omilla nettisivuilla on parhaat alet) bravadon rintsikat (ovat kalliit, mutta menee nyt jo toisella imetyskierroksella ja oli riittävän isoja kokoja), kestoliivinsuojat (myllymuksujen mega versiot kaikkein imukykyisimmät, pesen ja kuivaan harsojen kanssa) ja yöksi liiveiksi Carriwell comfort bra (ovat ohutta kangasta, tarkoituksena pitää vain liivinsuojat paikallaan, ettei herää keskellä yötä maidosta märässä paidassa). Oli kyllä ihana nyt toisen lapsen kanssa, kun oli kaikki tarvittava jo valmiina ja kaikki oli sen verran laadukkaita, että kestävät vielä toisen vuoden mittaisen imetystaipaleen 🙂

  • Valeäiti Näytä tarjouksen tekijä

   Onneksi noita saa usein alesta, ovat aika hinnoissaan! Mulla on osa Boobin vaatteista pysyny tosi hyvänä ja osa menny ihan löllöksi. Vähän arpapeliä.

Tämän viestin kommentit on suljettu.