Pitkäjänteistä apua tarvitaan enemmän kuin koskaan – ryhdy kummiksi tai jaa tämä teksti

Kaupallinen yhteistyö Plan International Suomi

En tykkää kirjoittaa näistä asioista negatiivisen kautta, mutta tällä kertaa pakko sanoa tämä: pelkään että kun koko maailma on sekaisin pandemiasta, unohdamme muut hädät. Rikkaat maat kamppailevat jokainen omienkin rajojen sisällä ja kaikilla on kriisi. Rokotteet, työpaikat, teho-osastot ja kuolemat.

Luin Planin raporttia alueelta, josta meidänkin kummilapsemme Kampi on. Sen kaiken muun normaalin ohella (terveydenhuoltoa, infran rakentamista, koulutusta ja koulujen rakentamista) Plan taistelee sielläkin nyt pandemiaa vastaan.

Olen miettinyt minkälaista on taistella nopeasti leviävää virusta vastaan kun viestintäkeinot ovat puutteelliset, etäkoulua ei ole mitenkään olemassa, käsienpesumahdollisuus on vähäistä ja mitään ei voi tilata kotiin. No, se on ilmeisesti sellaista että tällä hetkellä jengi ei saa tarpeeksi ruokaa, oudot huhut leviävät (“jos keität sadevettä sen ja sen kanssa, ja juot sen tähän aikaan päivästä, et voi saada tautia”) ja ruokien hinnat ovat nousseet koska lockdown nostaa hintoja.

Most families in Eastern programme area and East Central are faced with a serious food shortage as a result of the Lockdown. Many are surviving on one meal a day, which is porridge that is taken at 3pm, or sugarcane, mangoes and sometimes dried sweet potatoes that are taken at 5pm resulting in increased malnourishment cases in our communities. (Plan raportti Ugandan alueelta, täältä löydät muutamia Plan Internationalin englanninkielisiä julkaisuja Covid-19 tilanteesta)

plan kummiksi valeäiti uganda matka valeäiti uganda matka blogiTietoa koronasta kerrotaan yhteisöissä megafoneilla, jotka Plan on lahjoittanut. Koulut on suljettu, tytöt on taas kotona. Opettajia on lomautettu. Lapsiavioliittojen määrä on nousussa.

Toisin sanoen: pandemia ei pelkästään syö valtavasti resursseja vaan myös heittää paljon jo tehtyä työtä takamatkalle. Yhtäkkiä ollaan taas tilanteessa, jossa kouluun menoa pitää perustella.

Higher rate of School drop-outs due to the prolonged closure of schools. Pupils stayed home for a long time and this made some lose interest in learning. Some teachers especially in Private schools were laid off, contributing to high unemployment rates and in affected their families as well as the pupils they taught. Plan International will continue sensitising communities on the importance of education. This will be done jointly with government line ministries and other stakeholders.

Tämä suututtaa mua niin paljon vaikka ei se kenenkään syytä ole. Pandemia tuli, minkäs teet. Kuten aina, tiukassa paikassa eniten kärsii he joilla asiat oli jo valmiiksi huonommin. Tätä kirjoittaessa en tiedä miten kummilapseni voi, mutta hiukan kyllä jännittää.

Kun on itse käynyt paikan päällä näkemässä miten paljon hyvää tekee alkeellisinkin koulurakennus, kammoksuttaa hieman ajatella että siellä ollaan taas kaikki vain kotona, tottumassa elämään ilman koulua.

uganda blogi matka

Kurjuuskilpailuihin en usko eikä minusta kenenkään pidä syyllistyä siitä että omien Korona-ongelmien taso on peruuntuneet harrastukset. On täysin sallittua että meidän kaikkien ajatukset on nyt omassa maassa, omassa arjessa ja omissa ongelmissa. Tässä maailmantilanteessa on hyväosaisillakin pelkoja, haasteita ja suruja.

Juuri siksi ajattelen että nyt jos koskaan on tärkeää saada pitkäjänteisiä lahjoittajia erilaisille hyväntekeväisyysjärjestöille, jotta heidän toimintansa on turvattua vaikka koko maailma heiluu.

Ryhdy Plan-kummiksi jos vain voit!

En halua että he, joille korona on tuonut isoja haasteita antavat omasta vähästään vielä lisää pois. Mutta jos satut olemaan sellainen lukija, jolle 30€ kuussa olisi mahdollista nyt ja tulevaisuudessa, harkitse voisitko ryhtyä Plan-kummiksi.

Jos jo olet kummi, kiitos! Sinulla on tärkeä rooli.

Kummius on ihanaa, voin muutaman vuoden kokemuksella kertoa ❤️ Se on pääasiassa aika näkymätöntä työtä, raha joka menee automaattisesti kerran kuussa. Kummilapsen alueelta saa kuitenkin tasaisin väliajoin tietoja, mikä tuo koko homman vähän ymmärrettävämmäksi.

Planin työntekijöiden käsin kirjaamat merkinnät perheen ja alueen tilanteesta saavat aina vähän herkistymään. Jotenkin ihanaa että siellä kaukana Ugandassa joku tietää minun kiinnostuvan heidän elämästään. Edellisessä kirjeessä opin että Kampin koko perhe on terveenä ja heille on syntynyt uusi pikkuveli!
plan kummiksi valeäiti
Mitä Plan kummius tarkoittaa, mihin rahat menevät ja mihin sitoudun?

Kummina tuet valitsemasi alueen koko yhteisöä. Saat tietoa alueen tilanteesta oman kummilapsesi perheestä, ja voit halutessasi myös lähettää hänelle kirjeitä. Se ei ole mitenkään pakollista mutta voin kertoa että sille lapselle ja hänen perheelleen, koko yhteisölle ne kirjeet ovat todella rakkaita ja ylpeyden aihe! Me ollaan muutamassa vuodessa jaksettu laittaa ehkä kaksi kirjettä, mutta en ota siitä paineita.

Tärkeämpää on se että olemme maksaneet sen 30€ kuussa joka kuukausi jo monta vuotta. Nillä rahoilla on hoidettu kaivoja Kampalaan, pidetty huolta alueen terveydenhuollosta, koulutettu perheitä ja pistettu lapsille kouluja kuntoon.

Nyt niillä rahoilla varmaankin pidetään hommaa kasassa pandemian aikana yli ja jälkeen. Sitten kun kouluihin voidaan taas palata, tuetaan kummirahoilla taas koulunkäyntiä: remontoidaan tiloja, tilataan kirjoja tai maksetaan koulumaksuja jotta ihan jokainen lapsi pääsee kouluun. Vaikutetaan yhteiskunnallisella tasolla koko yhteisöön.

Ennen kaikkea mennään sinne kyliin ja koteihin ja kerrotaan perheille miksi lapsen on tärkeämpää päästä kouluun kuin naimisiin.

uganda blogi matka

Toivon että teistä löytyisi vielä uusia Plan-kummeja

Olen tehnyt yhteistyötä Planin kanssa nyt reilu kolme vuotta, ja oppinut sinä aikana paljon Planin toiminnasta mutta erityisesti sen että minun seuraajani ovat ison sydämen ihmisiä jotka auttavat aina kun voivat. Te olette yhdessä keränneet monesti isot potit yksittäisinä keräyksinä minun kauttani, viimeksi ihan älyttömät yli 6000€ Tyttöjen päivän keräyksessä!

Siitä vielä kerran maailman isoin kiitos!

Nyt toivon että löytäisin yhden, tai kaksi, tai kymmenen uutta kummia vaikka tiedän että heitäkin on kauttani jo syntynyt. Kaikille kummeille jättimäinen kiitos, teette myös mun työstä merkityksellistä ja tosi mielelläni myös kuulen miltä kummius on tuntunut!

Jos yhtään tuntuu siltä että voisit hypätä iloisten kummien matkaan, käy katsomassa täältä lisätietoa kummiudesta tai liity suoraan kummiksi!

Loppuun vielä itselleni sangen tärkeä muisto: Planin tekemä video meidän kahden vuoden takaisesta kummimatkasta Kampia tapaamaan.

Kuten aina, autat hirveästi myös vain tykkäämällä tämän tekstin jaoista Instagramissa tai jakamalla tekstiä itse! Kiitos!

Plan-kummiksi voit ryhtyä tästä linkistä.

Kursiivilla merkityt kohdat ovat suoraan Planin alueraportista. Tämän linkin takana muutama Planin julkaisu englanniksi COVID-19 tilanteesta.

Kuvat 1, 2 & 7: Plan Internatioal

Lue myös aikaisemmat Plan-juttuni: