Mitä mulkkumummolle olisi pitänyt vastata

Oltiin tänään hurjalla kaupunkikierroksella jenkkiperheemme seurana. Lähes 12h kävelyä ympäri Helsinkiä ja 10 000 askelta – ja selvisin! Mikä fiilis! Jaksoin aivan mainiosti taapertaa muun seurueen mukana kun vain otin rauhallisesti. Todella rauhallisesti.

Toisten mielestä liian rauhallisesti.

Kävelin yksinäni Stokkan alakertaa ympäri, etsien yhtä kosmetiikkatuotetta. Menin tosi hitaasti, koska juuri silloin supisteli aika lailla. Mikäs tässä kävellessä, tuumin, kun tavaratalo oli mukavan tyhjä ja sain vaeltaa käytäviä aika rauhassa. Tai niin luulin.

Siinä minä maha pystyssä onnellinen virne kasvoillani kävelin ja katselin ympärilleni (huom! Ei kännykkää kädessä, mikä olisi selkeä triggeri tulevalle!) pitäen samalla huolta etten tukkinut käytäviä. Tiedänhän minä vanhana viipottajana kuinka ärsyttävää on kulkea jonkun hitaan hinurin takana.

Tunsin kuitenkin että takanani oli joku jota ärsytti. Hinurinvihaaja. Joku, joka halusi ohitseni, mutta ei jostain syystä mennyt. Tilaa oli, mahdollisuuksia oli, tahtoakin selvästi oli. Myönnän ennakkoluuloni, sillä ajattelin henkilön olevan ehkä kiireinen pankkiiri lounastauollaan, hänellä ehkä naama kiinni kännykässä eikä siksi huomaa että tilaa ohittaa olisi. Käännyin katsomaan uteliaana.

Hämmennyn kun edessäni on 70+ v sporttinen (nopea) rouva. Tätä en odottanut! Sen kerran kun saan itseni mummotahtiin hidastettua, mummot valittaa siitä. Samassa kuulen kuinka hän – tästedes mulkkumummona tunnettu hahmo – maiskauttaa ärtyneesti ja toteaa:

”Slowly, slowly..minäkin pääsen nopeammin vaikka polveni on leikattu!”

Häkellyin. Mahani oli ollut täysin hänen näkyvissään läpi yhteisen tanssimme, kääntyillessämme peräkanaa ympäri eri käytäviä. Hän oli varmasti huomannut miksi edellä kulki niin sietämättömän hitaasti joku ääliö.

Mitä väliä sitäpaitsi vaikka ei mahaa olisikaan, entä jos minun polveni olisi juuri leikattu? Entä jos osaan vain nauttia loma-ajan aikatauluttomuudesta? Entä jos onkin meillä onkin lupa kävellä eri nopeuksia kaupungissa?

Entä jos meistä jollain olisi käytöstapoja?

Vituttaa kaikenikäiset mulkut, mutta mummomulkuissa on jotain erityisen ärsyttävää. He on nähneet niin paljon elämässään, saaneet jo varmasti paljon hyvää ja tärkeää tehtyä – onko sitä pakko olla sitten vielä vanhoina päivinä niin kamalan katkera, ilkeä ja huonotapainen? Ja salettiin vielä kirjoittelee sitten yleisönosastojuttuja siitä kuinka nuoriso on pilalla! Saatana!

Ehkä se vain on niin kuin Ellinoora sanoo, ilkeät tytöt on ilkeitä aina.

Harmittaa myös, että suhtauduin tilanteeseen aivan liian aikuismaisesti. Huutelin iloisesti hänen peräänsä – hän toki viipotti jo kaukana siellä mihin nopeilla, leikatuilla polvillaan pääsi – että ”No sepäs oli suuri ongelma, oikein hyvää päivänjatkoa teillekin!”. Hän toivotti samoin takaisin.

Tyhmä minä, ihan liian helpolla päästin. Olla nyt niin ystävällinen kun olisin voinut vastata jotain näistä:

”Olisit hoitanut samassa leikkauksessa persoonan kuntoon!” tai ”Hei älä luovuta vielä – oon kuullut että Tinderistä löytyy kyllä m***a vanhemmillekin!” tai ihan vaan ”toi oli aika mulccua!”

 

Tai nämä kaksi kovinta kovaa, jotka Instagramissa teiltä sain:

”Minullapa ei ole kiire hautaan!” ja

”hyvä, voit nyt juosta siihen jonoon jossa jaetaan käytöstapoja”.

 

Ei nää comebackit oikein vieläkään lähde. Onneksi mulla on aikaa kehitellä seuraavaa tapausta varten – mulkkumummot kun eivät maailmasta ihan heti lopu. Auttakaa mua, mitä olisi pitänyt vastata?

24 Kommentit

 • pilami

  Haha! Multa herkästi lähtee tollanen naseva sammakko suusta enkä ehdi sitä ottaa jaloista kiinni. Hetkessä se tuntuu ihan hyvältä vaihtoehdolta vastata mutta ei jälkeenpäin. Kohtelias ja aikuismainen vastaus aina parasta!

  Olen alkanut harjoitella myös sitä että näytänkin idiooteille kaahareille peukkua keskisormen sijaan.

  • Valeäiti Näytä tarjouksen tekijä

   No eihän näitä ikäviä comebackeja nyt oikeasti pidäkään sanoa, mutta jotenkin pitäisi musta aina puolustaa hyviä käytöstapoja! Harmittaa etten ikinä keksi muuta kuin jotain puolivitsiä, pitäis oikeasti huomauttaa perseilystä aina!

  • Mikael

   Liikenteessä oon ottanu kans tän peukun käyttöön. Vaimo on niin aikuinen että se vaan antaa kiilareille tilaa ja jatkaa elämää ilman verenpaineen heilahtelua. Kaikkea sitä…

   Mymmolle en varmaan osaisi sanoa kuin että ”tässä on koko käytävä vapaana, hän on hyvä ja menee ohi jos on kiire.” (turkulaisille mummoille pitää jostain syystä puhua yksikön kolmannessa persoonassa, aivain kuten turkulaiset mummot puhuvat lemmikeilleen).

   • Valeäiti Näytä tarjouksen tekijä

    Hahaha turkulaiset mummot vaatii kyllä kieltämättä ihan oman kielensä!

 • Satunen

  Miksi ilkeyteen pitäisi vastata ilkeydellä. Sehän vain lisää ilkeää käytöstä. Kun nyt kysyit miten olisi pitänyt vastata, niin itse olisin joko ollut vain hiljaa tai sanonut oho hupsista anteeksi.

  Olen huomannut, että vanhemmilla ihmisillä saattaa oikeasti on todella pahoja kipuja, jotka ikävä kyllä saa heidät joskus sanomaan tai käyttäytymään ilkeästi ja ajattelemattomasti. Mikä ei todellakaan ole oikein. Kenenkään ei pitäisi joutua olemaan toisen ihmisen likasankona. Huono käytös on aina huonoa, mutta sen ei pitäisi oikeuttaa toisia ihmisiä käyttäytymään myös ilkeällä tavalla.

  Olen itsekin huudellut vastaavan laisessa tilanteessa ilkeästi takaisin. Mutta huomasin omien ilkeiden ja näppärien sanojen aiheuttavan minulle enemmän mielipahaa kuin se tilanne, jossa olen ollut hiljaa tai jopa alkanut jutella jotain mukavia minulle ilkeästi sanoneelle ohikulkijalle. Muutaman kerran olen huomannut, että kärttyisä mummo esim. Stockmannilla onkin lauhtunut ja selkeästi hänen olonsa on muuttunut paremmaksi, kun olenkin vastannut hänen ilkeyteensä ystävällisesti.

  Minulle ei todellakaan ole helppoa tällainen käytös, vaan olen määrätietoisesti pyrkinyt muuttamaan omaa vihaista ja ilkeää käytöstäni ystävällisempään suuntaan. Meillä kaikilla on huonoja päiviä eri syistä, ja silloin olemme saattaneet käyttäytyä ajattelemattomasti tai epäkohteliaasti. Olen myös huomannut, että ilkeys vain lisää ilkeyttä. Minun ilkeät sanani eivät ole onnistuneet poistamaan toisen ilkeyttä vaan päinvastoin lisänneet sitä ja näin ollen kaikilla on vain ollut huonompi mieliala.

  • Annim

   ”Miksi ilkeyteen pitäisi vastata ilkeydellä” – no ihan joskus jopa siksi, että olen tavannut elämässäni tasan nolla ilkeilijää, joiden käytös tai persoona olisi siitä muuttunut, että kaikki muut antavat heille loputtomasti liekaa. Kyllä asiaton käytös pitää mielestäni voida kohdata muutenkin kuin hiljenemällä tai hymistelemällä. Miten sitten vaikka rasistiset/misogynistiset/homofobiset kommentit, pitäisikö ottaa kauniisti vastaan, koska eihän sitä koskaan tiedä, miten surkea olo haukkujalla itsellään on?

   Ja ehkä olen vaan vähemmän moraalinen ihminen, mutta kyllä naseva come-back saattaa hyvinkin omaa mielialaani kohentaa – ainakin enemmän, kuin sanattomaksi jääminen (mikä valitettavasti on yleensä se, mitä yllättävässä tilanteessa tapahtuu)! 😀

   • Satunen

    Otin edellä olevalla kommentillani kantaa vain tämän yksittäisen naisen huonoon käytökseen. Ja toin esille miten olisin ja olen itse toiminut vastaavissa tapauksissa, joita on omalle kohdalleni osunut.

    Rasistiset/misogyniset/homofobiset ym. kommentit ovat mielestäni paljon vakavampia ja niitä ei tule tietenkään hymistellen hyväksyä vaan niihin tulee puuttua hyvinkin vakavasti. Naisena olen kohdannut misogyynisiä kommentteja ja en todellakaan ole niitä hyväksynyt vaan olen niihin puuttunut erittäinkin napakasti.

    • Valeäiti Näytä tarjouksen tekijä

     ”Kill them with kindness” on totta kai aina paras lähestymistapa, mutta musta huonoa käytöstä ei kyllä pidä hyssytellä ja siitä pitää ihan joka kerta huomauttaa.

     • Satunen

      Toisen ihmisen huonoon käytökseen voi puuttua eri tavoilla. On aivan eri asia kommentoida ”minullapa ei ole kiire hautaan” kuin sanomalla asiallisesti, että ”tuollainen kommentti oli epäkohteliasta ja loukkaavaa”.

      Muuttaako huonosti käyttäytyvä ihminen käytöstään, jos hänelle sanoo takaisin vielä jotain ilkeämpää. Joskus saattaa muuttaa, joskus saattaa johtaa vielä huonompaan käytökseen. En tiedä.

     • Valeäiti Näytä tarjouksen tekijä

      No juuri niin, samaa mäkin olen näissä kommenteissa sanonut vaikka tekstiin soin itselleni taiteellisen vapauden olla kärkäs 🙂

 • Vauvantaisin

  Mulla ei yleensä ehdi tulla mieleen mitään nasevaa, mutta tämä toimii aina:

  ”Nyt riittää!”.

  Jos toinen vielä jatkaa, niin tuon voi aina toistaa, ja ottaa siinä vaiheessa jo puhelinta esille, etsiä myyjää ja huutaa saman aina vaan kovempaa.

  Kun itseäkin on usein harmittanut, ettei tajunnut reagoida heti, vaan kun tilanne on jo ohi, niin ainakin tuolla aika basic lauseella saa puolustettua itseä saman tien.

  Hyvää loppuodotusta ja iloisia ihmisiä ympärillesi!

  • Valeäiti Näytä tarjouksen tekijä

   Toi on hyvä!

 • Ilkeä iita

  ”Mihin mummolla on kiire, kotiin kuolemaan vai?”

  • Valeäiti Näytä tarjouksen tekijä

   Ai kauhee 😀

 • Riitta

  Ihmettelen itsekin tuollaista käytöstä. Eilen Kiasman takana puistossa vanhempi pariskunta käveli vastaan, pysähtyi mun kohdalle ja mies sanoi: ”Rouvan mielestä sä kävelet ihan kuin pingviini.” Hirveä häkellys, sanoin että ”Ai, kiitti!” ja jatkoin matkaa. Vieläkin mietin mikä oli tuon kommentin pointti. Ja se ”Ai, kiitti!” – enkö oikeasti nasevampaa keksinyt?! ?‍♀️

  • pilami

   Ei voi olla totta!!! Ihan käsittämättömän tökeröä käytöstä ja kommentointia. Olen todella paljon järkyttynyt tästä.

  • Valeäiti Näytä tarjouksen tekijä

   Ei tsiisus, ihan kauhee kommentti!!

 • täti

  Sun vastaus oli ihan hyvä! Eihän tuo nainen sulle kovin pahasti sanonut, eikä varsinkaan niin pahasti, että ansaitsis nimityksen mulkkumummo. Paljon saisi joku tehdä, että tuntuis kohtuulliselta kielenkäytöltä vanhasta naisihmisestä: jos olisi töninyt tai kampannut, niin sitten ymmärtäisin. (Ja joo: oon varmaankin tylsä kukkahattutätimulkku;)

  • Valeäiti Näytä tarjouksen tekijä

   No ei tätä kannata liian vakavasti ottaa, varmaan arvaat rivien välistä että tämä oli vähän humoristisesti väritetty blogiteksti 🙂 Mutta oikeasti tilanteessa mummo käyttäytyi kyllä ihan todella törkeästi – eikä muuten ollut se töniminenkään kaukana! Äänensävy on aika merkittävä osa kun arvioidaan miten hyvin / huonosti joku käyttäytyy. Sitä että häntä vitsikkäästi mulkkumummoksi täällä nimitetään tuskin koskaan hänen korviinsa kantautuu.

   Mutta kyllä se ihan mulkkua käytöstä mun mielestä on jos huomautetaan ihmiselle vihaisesti että olet liian hidas tähän meidän yhteiskuntaan.

 • Eliisa

  Sitä ei halua alentua samalle ilkeyden ja typeryyden tasolle kuin huutelija, koska tietysti olen parempi ihminen! Tänään tosin alennuin, sähköpostilla vielä. Vähän nolottaa, vaikka taustalla oli jo pidempää tuskastumista tahoon.

  Itse olisin varmaan liioitellun kohteliaasti pyytänyt anteeksi. ”Voi anteeksi rouva, olen nyt vähän raskaana ja vähän hidas, menenpä tästä kotiin häpeämään!”

  • Valeäiti Näytä tarjouksen tekijä

   Joo eipä sitä oikeasti pidäkään alentua, mutta harmittaa se etten saa sanottua ihan asiallisesti ja ystävällisesti et toi ei oo ok. Musta tämmöstä käytöstä pitää kategorisesti tuomita, vaikka siitä ei olisikaan ns. mitään hyötyä.

   Sun vastaus hyvä 😀

 • Paluuviite: Raskausviikko 41: Synnytys ja vauva! - Valeäiti

 • Nimetön

  Olenko ainut, jonka mielestä tossa mummon sutkautuksessa ei ollut mitään pahaa tai ilkeää ??‍♀️ noh saatiinhan taas jotain sisältöä.

  • Valeäiti Näytä tarjouksen tekijä

   Et varmasti ole, mukavaa syksyn odottelua sinne!

Tämän viestin kommentit on suljettu.