Muuttovinkit lapsiperheelle

Moon niin poikki.

Tämä viikko on ollut ultrarankka aivoille, selälle, mielenterveydelle, kaikelle. Tänään mm. piti vetäistä naftaliinista vuoden takainen presentaatio ja esittää se isolle yleisölle. Sen jälkeen nakuttelin yhden tarjouksen alusta loppuun valmiiksi.

Käytiin myös kuulemassa potentiaalisen talototeuttajan luona että talo on vaihteeksi liian monta kymmentä tonnia liian kallis. Huomenna nauhoitetaan Valeäidin Nauhoitusten viimeinen jakso, jota en ole ehtinyt valmistella tarpeeksi. Kalenterin mukaan sitä ennen, klo 8 jos tarkkoja ollaan, meille tuodaan 100 muuttolaatikkoa, koska ollaan kuulemma muuttamassa ensi viikon keskiviikkona.

Happi loppuu, pierettää, ihan niin kuin se Rimpuileva Mammakin tänään kirjoitti. Samassa venessä uidaan vai miten ne nyt sanoo.

Ei auta kuin tehdä asia kerrallaan. Alan nyt siis katsoa podcast-hommia ja annan menneisyyden minän kertoa minulle ja teille, miten muutto kannattaa tehdä.

Valeäidin vinkit: Muutto lapsiperheenä.  

Muuta kivaan kotiin. Muuttaminen on kamalaa, joten palkinnon on parempi olla sen arvoinen. Muistele parhaita kohtia rumban keskellä: valoisa keittiö, uusi astianpesukone, kauniit ikkunat!

Tsekkaa, onko muuttopäivä sinun yrityksessäsi oikeutus vapaapäivään. Joillain aloilla ja joissain työehtosopimuksissa työntekijä on oikeutettu yhteen palkalliseen muuttopäivään vuodessa. Lämmin suositus yhden arkivapaan ottamiseen joka tapauksessa – muuttofirmat ovat jopa -25% halvempia, ja sinulle jää yksi ylimääräinen päivä muuttaa.

Raivaa vanhat roinat ajoissa pois, kauan ennen muuttolaatikoita. Ikuisuustuska, koska tätähän ei kukaan ikinä tee. Ota viikkostrategia ja käy yksi kaappi viikossa läpi. Jokainen kaappi ja jokainen poisviety laatikko helpottaa! Sitten ei tarvitse muuttaa enää sitä viisi kertaa muutettua laatikkoa otsikolla ”Semitärkeitä papereita, sälää, lehtä (sic)”. Arvatkaa oliko semitärkeitä papereita vai ei.

Vuokraa kunnon muuttolaatikot, ja jos budjetti mitenkään riittää, ota myös ammattimiehet muuttajiksi. Laatikoita kannattaa tilata ne kotiovelle kuljetettuina. Jos sinulla on vain yksi päivä aikaa muuttaa, tilaa laatikot maksimissaan viikkoa ennen kotiin kuleksimaan. Ne vievät jäätävän paljon tilaa, etenkin täytettyinä. Jos et ole kamahamsteri, laatikoita kannattaa vuokrata noin yksi per asuinneliö. Eli jos sulla on lapsia, laita ainakin 10% tohon päälle.

Pakkaa lasten tavarat viimeisenä ja helposti saataville. Pyri tekemään lapsille nopea kodista kotiin muutto niin, että uusi koti on melkein ensi hetkestä tutun tuntuinen. Pakkaa petivaatteet, yöppärit, hammasharjat ja ekojen päivien vaatteet matkalaukkuun, jolloin ne on tosi helppo nostella laatikkomeren keskeltä suoraan osaksi elämää, etkä ainakaan päädy etsimään niitä lamputtomassa asunnossa lasten itkiessä taustalla ikävää vanhaan kotiin.

Organisoi ja valvo. Jos olet yhtä laiska huonoselkäinen kuin minä, ja tehtäväksesi jää lähinnä ohjata kantajia. Hoida se hyvin: pidä huoli ettei esim lasten huonetta tungeta täyteen pelottavia laatikoita ja että vessaan mahtuu kulkemaan.

Valmista lapset muuttoon henkisesti. Alle vuoden ikäinen ei muutosta tajua mitään, eikä ehkä vielä kaksivuotiaskaan. Mutta kolmevuotiaankin kanssa kannattaa jo vähän olla tarkkana. Jos käytte yhdessä katsomassa koteja, muista kysyä lapselta edessä näennäisesti mielipidettä, päätös käsittää hänenkin kotinsa. Vältä kuitenkin erästä pahaa sudenkuoppaa, ja kerro selkeästi lapselle että tässä etsitään koko perheelle uutta kotia. Kuulin tarinan, jossa nelivuotiaalle ei mikään koti kelvannut. Lopulta selvisi että kysymys ”olisko täällä sun mielestä kiva asua?” tarkoitti hänen mielessään vain häntä, eikä koko perhettä. Luuli raukka muuttavansa yksin tähän uuteen kotiin, ei hyvä.

Kerro lapsille milloin muutto on edessä, mutta älä korosta asiaa koko ajan. Muuttoviikolla voi jo laskea montako yötä on jäljellä, ja mitä uudessa kodissa heti ekana tehtäisiin. Voit harkita myös pientä lahjontaa, mitä jos uudessa kodissa odottaisi jotain kivaa tervetuliaislahjana? Ennen kaikkea: älä stressaa itse. Jos nyt kuitenkin stressaat, koita piilottaa sitä edes vähän lapselta.

Rakastu huoletta eineksiin. Ei ole mitään pahaa elää niillä vaikka eka viikko. Tai hakea pizzaa uudesta lähi”ravintolastasi”. Paljon tuskaisempaa on etsiä kaiken keskellä kattilaa, pastaa, pannua, sihvilää tai mausteita. Ei ole sen arvoista. Sitäpaitsi jokainen vapaatuntisi tästä lähin menee laatikoiden purkamiseen. Oikeasti.

Varaa jääkaappiin paljon kaljaa ja viiniä. Ei niille muuttajille, vaan sinulle kun vielä viikon päästä väistelet purkamattomia laatikoita ja hermot menee. Ota välillä kalja ja kirjoita blogia. Hyvin sä vedät!