Näkyviin ja käden ulottuville: ruokahävikkiä voi vähentää myös siivoamalla

KAUPALLINEN YHTEISTYÖ: ESKIMO®

Muistatte varmaan, että olen aikamoinen nipo ruokahävikin suhteen? Nipo kun olen, jääkaappimme on yleensä melko tyhjä. Ostamme vain juuri tekeillä olevien ruokien ainekset, eikä jääkaappiin ilmesty tavaraa “inspiraatiota odottamaan”. Näin ruoat harvoin myöskään pääsevät pilaantumaan hävikiksi asti. Tähän olen oikein tyytyväinen!

Yhtä polleasti en voi esitellä kuiva-ainekaappiamme.

Kuiva-aineita säilytetään meillä korkeassa apteekkarinkaapissa, joka on rivistön viimeisenä keittiössämme. Tämä ei ole lainkaan optimaalinen tilanne, sillä nyt kaapin sisältöihin pääsee käsiksi vain yhdeltä puolelta ja osa kaapin käyttötarkoituksesta häviää. Kaapin tarkoituksena kun olisi juuri se että kaapin koko sisällön näkee, jolloin mikään ei jää toisten purkkien alle jemmaan pilaantumaan.

Tiesin toki ettei kaappi ole parhaassa mahdollisessa paikassa, mutta pakko sanoa että yllätyin silti vähän kun aloin sitä siivota tämän yhteistyön merkeissä.

Kaapista löytyi aivan järkyttävä määrä kamaa noin yleensäkin (sen siivottuani sain sinne mahtumaan alle puolet alkuperäisestä määrästä!) mutta lisäksi itkettävän paljon ruokahävikiksi ehtineitä tavaroita:

Kolmessa eri pussissa jo vanhaksi menneitä pähkinöitä; Linnanmäeltä ostettu, puoliksi syöty limainen karkkijauheputkilo; tänään vanhentuvia perunajauhoja ja niiden laatikon sisällä kadonnut lusikka (!); riisiä omassa laatikossaan, vaikka niiden säilytykseen tarkoitettu lasipurkki oli vieressä melkein tyhjänä; viisi eri pakettia pikapuuroja joita kukaan ei syö; kolme pakettia couscousia; peräti kaksi vaniljatankoa, joista toinen mennyt vanhaksi viisi ja toinen neljä vuotta sitten.

Ja paljon, paljon muuta, tämä oli vain ns. kirkkain kärki. Kamalinta on se että osa tuotteista oli mennyt vanhaksi vuonna 2014 – kolme muuttoa sitten.

Ei auttanut kuin siivota. Otin periaatteeksi laittaa kaiken mahdollisuuksien mukaan informatiivisiin (niin että näkee heti kuinka paljon on jäljellä ja mikä tuote on kyseessä), vähän tilaa vieviin ja riittävän tiiviisiin pakkauksiin. Ilahduttavasti suurin osa tuotteista pääsi tällä logiikalla ihan omiin pakkauksiinsa. Omassa pakkauksessa on paljon tärkeää, jonka takia siinä säilyttäminen on hyvä: päiväysmerkinnät, usein myös ohjeita ja joskus joku hyvä “kaatonokka”. Hyvä pakkaus suojaa tuotetta ilmalta, valolta sekä kosteudelta ja siksi monessa ruokapakkauksessa on edelleen muovia.

Tämän oli joku (minä) avannut niin upeasti yhdellä kädellä ettei sitä enää voinut oikeastaan enää käyttääkään ilman valtavaa sotkua

Tästä päästäisiin lempiaiheeseeni: muovin hyötyihin. Voisin paasata siitä parinkin blogijutun verran, mutta tyydyn sanomaan että muovilla on merkittävä osa taistelussa ruokahävikkiä vastaan ja että ruokahävikki on isompi vihollinen maapallollemme kuin muovi. Muovia on järkevää ja syytä käyttää ruoan säilytyksessä. Joka kodin tuntema ESKIMO® Elmu®kelmu on klassikkoesimerkki. Pienellä muovimäärällä se sulkee pois ilman säilytettävän ruoan ympäriltä, jolloin ruoka säilyy pidempään syömäkelpoisena.

Ei siis tuomita kaikkea muovia, sillä oikealla kierrätyksellä muovi todellakin ajaa paikkansa! Turha ja kertakäyttöinen muovi sekajätteessä sen sijaan on aina tyhmää.

Takaisin siivousurakkaani. Kaapista löytyi jonkin verran pakkauksia pakkauksen sisällä, kuten yksittäispakattuja välipalapatukoita. Mutta kas, avatessani Elovena välipalakeksipaketin sisältä paljastuikin kokoelma kaikenlaisia patukoita, joten siirsin kaikki yhteen pienempään läpinäkyvään ESKIMO® pakasterasiaan. Näin suklaata sisältävät, nopeammin pilaantuvat proteiinipatukatkin tulee syödyksi ajallaan.

Edelliseen kappaleeseen viitaten, ideaalituote näiden säilytykseen olisi jokin muu kuin muovi, jonka parhaita ominaisuuksia ei tässä varsinaisesti tarvittu. Toisaalta käsillä ei ollut mitään muuta jolloin olisin joutunut ostamaan uuden säilytysrasian (juu ei), jättämään tuotteet piiloon kartongin sisään taikka sitten vapaasti kaappiin seilaamaan. Kaikista vaihtoehdoista fiksuin oli mielestäni tämä tukeva ja läpinäkyvä purnukka, jonka voin käyttää tämän käyttötarkoituksen jälkeen vielä muuhun. Samalla logiikalla laitoin myös muutaman kaapin pohjalla maanneen smoothiepussin pakastusrasiaan, samoin kuin ne viimeiset ei ihan vielä hävikiksi menneet pussipuurot – jos ne vaikka tulisivat käyttöön.

Selkeä pussitettava kohde oli jauhot ja sokerit. Niistä suurin osa tulee kaupasta kevyissä paperipusseissa, jotka ovat kotisäilytyksen kannalta hankalia. Poikkeuksetta meillä sokeria tai jauhoja käyttäessä sotkeentuu niin kaappi, lattia kuin leipurikin. Nyt pakkasin kaikki avatut sokeri- ja jauhotuotteet omiin ESKIMO® Vetsku tai ESKIMO® Tuplis -pusseihinsa.

Sininen Tuplis on siitä kiva, että siinä on erittäin tiivis suljenta, se sopii siksi esimerkiksi herkästi kosteutta keräävän fariinisokerin ympärille. Vetsku taas aukeaa ja sulkeutuu supernopeasti, joten se toimii parhaiten tuotteissa, joita käytetään melko usein. Pakkasin Vetskuun sokerin ja jauhot ja Tupliksiin korppujauhot ja suodatinpussit joiden oma pakkaus oli jostain syystä tuhoutunut. Nämäkin raukat siis majailivat pitkin kaappia, sotkeutumistaan odotellen.

Samalla vauhdilla pakkasin myös keittiön pöydältä kaksi kärpästen mielenkiinnon kohteeksi muuttunutta banskua omaan Vetskuunsa, puristelin niitä vähän ja heitin pakkaseen – siinä on tuleva banaanijäätelöannos blenderiä vailla valmiina välipalaa etsiville koululaisille!

Siirrettyäni tarvittavat tuotteet ESKIMO®:n hävikkiä vähentäviin pakkauksiin, aloin latoa kamaa takaisin kaappiin. Mietin järkevän sijainnin jokaiselle “tuoteryhmälle” ja näin pääsi paraatipaikalle koululaisten omatoimiset safkat pastojen väistyessä ylös aikuisten kuroteltaviksi. Nyt on tilaa ja siistiä, toivottavasti myös vähemmän hävikkiä jatkossa! Kun tuotteet on näkyvillä ja helposti otettavissa, ne eivät jää käyttämättä.

Toisin sanoen siirsin kaikki nurkista löytyneet herkut yhteen kasaan mahdollisimman kauas ja piiloon.

Tämä siivousduuni odotti mua melkein koko kesän ja valitsin tehdä sen viimeisenä mahdollisena päivänä, samana päivänä kun armon tyttäreni päätti olla nukkumatta aamun jälkeen. Mutta hyvä tuli ja nyt on hetken kevyempi olo, paitsi biojäteastiallamme!

Haastan teidät siivoamaan omat kuiva-ainekaappinne! Ehkä teillekin käy tuuri ja yksi vanhenevista tuotteista on valmis lettutaikinaseos. Ei ole parempaa syytä paistaa lettuja maanantaina kello viisi kuin ruokahävikki.

18 Kommentit

 • PeikeK

  Joo voihan kuiva-ainekaappi! Tässä kun juuri muutettiin, niin tuli käytyä se pandoran lipas läpi.. pahimpia oli ne jotkut pähkinät vm 2007, jotka siis olivat kerran muuttaneet ja kerran väistyneet putkirempan tieltä, jeppisjeppis. Sokerina (pun intended) pohjalla on toki palasokeri vuodelta 2001, kun mies muutti omilleen opiskelemaan 😀 Upea (ja epäilemättä suunnattoman arvokas) alkuperäinen Suomen Sokerin pakkaus tosin tuli hävitetyksi edellisessä muutossa – mieheni on siitä edelleen äidilleni katkera!

  Muutossa raivattiin pois myös järkyttävä määrä riisiä, couscousia, kvinoaa yms, joita on kertynyt ruokakassitilauksista. Nämä päiväykseltään aivan kelvot ja avaamattomat pakkaukset meni jakoon miehen työpaikan kahvihuoneessa. 🙂

  • Valeäiti Näytä tarjouksen tekijä

   Ai saakeli, pähkinät on pahoja! Ne muka säilyy pitkään mut oikeesti kyl ei! noi sokerit, LOL 😀 😀

   Meilläkin noi oudot lisukkeet on tulleet valmiissa ruokakasseissa. Se on niiden huonoin puoli, hävikin määrä nousee sikana.

 • A

  PeikeK:lle, sokerihan ei oikeastaan vanhene, eli vuosikertasokerikin on periaatteessa ainakin kelpo kamaa.

  Mä voin tässä keulia, että meillä kuivatavarakaappi on viimeisen päälle tip-top. Syy tosin ei ehkä ole mairitteleva, kun hoidetaan jauhopunkki-invaasiota (huoh). Mutta tilanne ei onneksi ole paha, ennen ötököiden tuloakaan ei montaa tuoretta ollut muovi/lasipurkkien ulkopuolella (nyt kaikki on todellakin pakattu ilmatiiviisti, jossei purkkiin niin sitten tollaiseen vastaavaan suljettavaan pussiin, meillä Ikean versiot on luottokavereita). Oli siis aika helppo tehdä suursiivouskaappiin. Meillä mies hoitaa sekä kuivakaapin että jääkaapin silleen, että mitään ei jää vanhenemaan, ts. jos joku uhkaa jäädä käyttämättä hän nostaa kissan pöydälle ja keksiin mihin mun ostamat erikoiset ainekset käytetään (hän ei siis itse osta ja välillä on helisemässä kun mä tuon kaiken maailman ihkuja rouheita tms). Mutta oikeasti meillä on myös aika karsittu kuivakaapin valikoima, eli perusjuttuja vaan, mahtuvat kaikki 60cm leveään yläkaappiin väljästi asemoituna (juu ei ole mitään valmiusvarastoa kotona, että kun ydintuho iskee niin ollaan pulassa).

  • Valeäiti Näytä tarjouksen tekijä

   Yöööööööl toi on kyl paha! Hyvä syy laittaa kaikki pusseihin tai just lasisiin purkkeihin, meilläkin niitä muutama.

  • PeikeK

   Joo nuo vuosikertasokerit on edelleen tallessa ja käytössä silloin, kun sattuu tulemaan vierailulle joku sokeria kahvinsa kanssa käyttävä kummajainen 😀

 • Lauraemi

  Ah mikä mielenrauhaa tuottava postaus! Tuota kuvaa kaapista vois vaan tuijottaa ja tuijottaa ? t. Järjestysfanaatikko

  • Valeäiti Näytä tarjouksen tekijä

   Hahahha, ymmärrän! Voit tulla meille järjestelee lisää ihan milloin haluat!

 • Annika

  Postauksesta tuli kyllä pieni pisto sydämeen että pitäisi kyllä itsekin tehdä inventaario! Kiitos siitä ??

  • Valeäiti Näytä tarjouksen tekijä

   Ole hyvä, sitähän mä aina pyrin teille saamaan aikaan 😀

 • Superessi

  Joo, kyllä siitä ihan voittajaolo tulee, kun siivoaa kuiva-ainekaapista maitojauhetta vuodelta 2013, eli kolme muuttoa sitten! Kannatti säästää ja kantaa ?

  • Valeäiti Näytä tarjouksen tekijä

   Kyllä kyllä! 😀

 • pilami

  Kuiva-ainepakkauksissa on parasta ennen -päivämäärät, ei viimeinen käyttöpäivä. Ne sun perunajauhot ovat edelleen kelpo kamaa, toivottavasti et heittänyt turhaan pois tällaisia. Jauhot, sokerit, mausteet ym. säilyvät kyllä ihan syömäkelpoisina vuosia sen parasta ennen päivän jälkeenkin. Mausteista katoaa makua (lisää enemmän), en edes keksi mitä muka sokerille (tai suolalle!) voisi ajan kanssa tapahtua. Ehkä paakkuuntumista.

  Yleisesti ottaen kannattaa näissä parasta ennen päiväyksellisissä käyttää omaa harkintaa ja aisteja. Jos esim viikon vanha jogurtti ei haise / maistu omituiselle niin se on ihan kelpo kamaa syödä. Minä käytän esim. kaksi vuotta ”vanhoja” korppujauhoja kun menekki vähän vähäistä. Ihan kunnollisia ovat.

  • Valeäiti Näytä tarjouksen tekijä

   Joo olet ihan oikeassa ja näin todellakin toimitaan. Hyvä huomauttaa yleisesti! Mä heitin pois sellaisia joissa oli jotain vikaa jo 🙂

 • Life with Satu

  Mä olen varmaan jotenkin omituinen kun siivoan kuivakaapin kerran kuussa… Lähinnä ja vain koska se on helppoa 😀 Meillä on kaikki silleen aihe-alueittain sellaisissa isommissa muovikoreissa ja nostan muutenkin aina kori kerrallaan sieltä pöydälle. Vaan kahvit tarpeen on ilman koriaan. Tällä systeemillä saan pidettyä hävikin aika pienenä ja loputal myös kaapin aika järejstyksessä. Nätti se ei ole, mutta toimiva. Onneksi kaapin ovi tulee vähemmän esteettisten korien eteen 😀

  • Valeäiti Näytä tarjouksen tekijä

   Ai kun sä oot tosi fiksu ja nyt virallisesti mun idoli!

 • anki

  Hyvää työtä! Meillä ei oo ihan kauheen paha tilanne, mutta silti hurraan jokaiselle tyhjenevälle pakkaukselle, joka saadaan pois kaapista vanhenemasta ja viemästä tilaa. Varsinkin niille, joita ei heti osteta lisää, siis just kummallisuuksille.

  Sen halusin vaan sanoa että harva kuivakaapin tuote oikeasti pilaantuu sillon kun parasta ennen -päivämäärä tulee vastaan. Mä leivon ilosesti vanhoista jauhoista kun ei niissä näy eikä maistu mitään vikaa, ja uuniinhan ne sitä paitsi joutuu ennen syömistä.

  • Valeäiti Näytä tarjouksen tekijä

   Se on hei täysin totta! mäkin jätin itse asiassa kaappiin monta juttua joiden päiväys oli jo aikaa sitten mennyt, lähinnä just valmiit seokset heitin pois.

 • Rokkimamma

  Huomenna vanheneva perunajauho…turhaan heitit pois. Justiin oli Hesarissa juttu siitä että ihmiset heittää turhaan ruokaa joka EI ole pilaantunutta.
  Meillä on vähennetty valikoimaa niin kuivakaappi pysyy järjestyksessä. Ja valikoimalle on jokaiselle omat paikkansa niin pysyy kaappi järjestyksessä.

Tämän viestin kommentit on suljettu.